InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Recensie: Orange is the New Black (tv-serie)
recensie

Recensie: Orange is the New Black (tv-serie)

Recensie: Orange is the New Black (tv-serie) Orange is the New Black (OITNB) gaat over een vrouwengevangenis in Litchfield, New York. De hoofdpersoon is Piper Chapman, een dochter uit een welvarend gezin die wegens drugshandel 15 maanden moet zitten. Ze is echter helemaal geen type voor de gevangenis. Tijdens deze 15 maanden verruilt ze haar luxe leventje voor het bikkelharde leven in de gevangenis. Anno juli 2019 kent Orange is the New Black (OITNB) zeven seizoenen en is te zien op de streamingdienst Netflix.

Belangrijke informatie TV-serie Orange is the New Black

 • Naam: Orange is the New Black
 • Geschreven door: Jenji Kohan.
 • Releasedatum: 11 juli 2013.

Het verhaal

Orange is the New Black gaat over Piper Chapman. De tv-serie is gebaseerd op de autobiografie van Piper Kerman, die een boek schreef over haar ervaring in een vrouwengevangenis. Piper Chapman komt uit een welvarende familie en ze heeft absoluut geen crimineel verleden. Hoewel het leven haar toelacht, is ze door haar vriendin toch verzeild geraakt in de drugshandel. Uiteindelijk wordt ze hiervoor gepakt en gestraft. Haar straf is dat ze 15 maanden moet zitten in de Litchfield vrouwengevangenis. Deze gevangenis zit vol met een heel scala aan gevangen. De nette Piper Chapman moet een plek vinden in deze gevangenis waar heel andere regels gelden dan in de buitenwereld. In de gevangenis zijn er veel andere personages, maar het is de vraag wie Piper Chapman kan vertrouwen en wie niet. In de gevangenis zoekt iedereen namelijk naar een manier om hun eigen leven makkelijker te maken. Dat maakt het dat het elke dag een gevecht is om te overleven in de Litchfield gevangenis.

Hoofdpersonen

De volgende acteurs spelen belangrijke rollen in Orange is the New Black:
 • Taylor Schilling als Piper Chapman.
 • Uzo Aduba als Suzanne Warren.
 • Kate Mulgrew als Galina Reznikov.
 • Nick Sandow als Joe Caputo.
 • Danielle Brooks als Tasha Jefferson.
 • Lea DeLaria als Carrie Black.
 • Selenis Leyva als Gloria Mendoza.
 • Yael Stone als Lorna Morello.
 • Laura Prepon als Alex Vause.
 • Dascha Polanco als Dayanara Diaz.
 • Taryn Manning als Tiffany Doggett.
 • Jackie Cruz als Marisol Gonzalez.
 • Adrienne C. Moore als Cindy Hayes.
 • Jessica Pimentel als Maria Ruiz.
 • Samira Wiley als Poussey Washington.
 • Natasha Lyonne als Nicole Nichols.
 • Michael Harney als Sam Healy.
 • Elizabeth Rodriguez als Aleida Diaz.
 • Jason Biggs als Larry Bloom.

Orange is the New Black: drama in de vrouwengevangenis

Orange is the New Black is een erg spannend serie, vol met drama. Het leven in de vrouwengevangenis gaat niet altijd over rozen. Piper Chapman moet in het begin aftasten wie ze wel en niet kan vertrouwen. Daarnaast zijn er ook verschillende groepen, vooral op basis van ras, in de gevangenis. Elke groep heeft zijn eigen belangen wat soms resulteert in conflicten. Er gebeurt veel in de vrouwengevangenis en de makers van OITNB brengen deze gebeurtenissen erg goed in beeld. Hierdoor leeft de kijker echt mee met de gevangenen. Orange is the New Black is een serie die goed wegkijkt en niet snel zal vervelen.

Karakterontwikkeling

Orange is the New Black speelt zich voornamelijk af in de gevangenis zelf, waardoor er veel aandacht wordt besteed aan ontwikkelen van de verschillende personages. Elk personage heeft een uitgebreid en uniek verhaal waar veel aandacht aan wordt besteed. Door deze verhalen bouwt de kijker echt een band om met de verschillende personages. Hierdoor zit de kijker soms op het puntje van zijn stoel te kijken. Daarnaast maken de personages door de seizoenen heen ook veranderingen door, wat het steeds aantrekkelijk maakt om te blijven kijken.

Seizoenen OITNB

Anno juni 2019 zijn er zeven seizoenen van Orange is the New Black. Het laatste seizoen kwam op 26 juli 2019 uit op Netflix. Elk seizoen bestaat uit dertien afleveringen van een klein uur. In de onderstaande tabel zijn de seizoenen van Orange is the New Black met hun releasedatum te zien. Na het zevende seizoen zal er geen volgend seizoen komen.

SeizoenReleasedatum
111 juli 2013
26 juni 2014
312 juni 2015
417 juni 2016
59 juni 2017
627 juli 2018
726 juli 2019

Lees verder

© 2019 Schrijversblock, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Black Sails (tv-serie)recensieRecensie: Black Sails (tv-serie)Black Sails is een tv-serie over piraten in de achttiende eeuw bij New Providence Island. Dit is een plek in de Bahama’s…
Alles over de Tequila SunriseAlles over de Tequila SunriseHoe maak je een Tequila Sunrise? Welke varianten zijn er? Waar komt de Tequila Sunrise vandaan en waar dankt hij zijn na…
Gender fluid, het wisselende geslachtBaggy jeans, rokjes, topjes, sweaters, alles is te vinden in je kledingkast. Maar niet alleen je kledingsmaak verschilt…
Poecilia Sphenops - Black MollyDe Poecilia Sphenops, in de volksmond Black Molly genoemd, is al jaren een van de meest geliefde aquariumvissen. Omdat d…
Televisieserie Go Diego GoGo Diego Go is een tekenfilmserie die gaat over Diego een jongen van 8 jaar. Met zijn beste vriend Baby Jaguar beleeft h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Netflix Company, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Orange_Is_the_New_Black

Reageer op het artikel "Recensie: Orange is the New Black (tv-serie)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Schrijversblock
Laatste update: 20-08-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Recensies tv-series
Bronnen en referenties: 2
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!