recensie

Recensie: Chernobyl (tv-serie)

Recensie: Chernobyl (tv-serie) Chernobyl is een HBO mini tv-serie die gaat over de grootste nucleaire ramp uit de geschiedenis. In Tsjernobyl, in de voormalig Sovjet Unie, ontploft een reactor van een kerncentrale, met desastreuze gevolgen. De serie Chernobyl, die volledig is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, laat zien hoe dit kon gebeuren en hoe er werd gereageerd op de ramp. Dit zorgt voor een meeslepend maar daarnaast ook educatief verhaal. De eerste aflevering is verschenen op 7 mei 2019. In totaal heeft deze mini-serie vijf afleveringen.

Belangrijke informatie tv-serie Chernobyl

 • Naam: Chernobyl
 • Geschreven door: Craig Mazin
 • Releasedatum: 7 mei 2019

Het verhaal

Chernobyl gaat over de waargebeurde kernramp nabij de gelijknamige plaats Tsjernobyl in Oekraïne, toen nog de Sovjet Unie. In 1986 wordt er een test uitgevoerd in de kerncentrale. Door mismanagement en menselijke fouten ontploft daar uiteindelijk één van de reactoren. Dit resulteert in de grootste kernramp uit de geschiedenis. Grote hoeveelheden radioactief materiaal komen vrij, dat zich verspreidt over de omgeving. Mensen hebben door gebrek aan educatie in eerste instantie niet door hoe gevaarlijk dit eigenlijk is. Hulptroepen haasten zich naar de ramp, zonder te weten wat ze tegen gaan komen.

Hoofdpersonen Chernobyl

De volgende acteurs spelen belangrijke rollen in Chernobyl:
 • Jared Harris als Valery Legasov.
 • Stellan Skarsgård als Boris Shcherbina.
 • Emily Watson als Ulana Khomyuk.
 • Paul Ritter als Anatoly Dyatlov.
 • Jessie Buckley als Lyudmilla Ignatenko.
 • Adam Nagaitis als Vasili Ignatenko.
 • Con O'Neill als Viktor Bryukhanov.
 • Adrian Rawlins als Nikolai Fomin.
 • Sam Troughton als Aleksandr Akimov.
 • David Dencik als Mikhail Gorbachov.
 • Alan Williams als Charkov.
 • Alex Ferns als Andrei Glukhov.
 • Ralph Ineson als Nikolai Tarakanov.
 • Barry Keoghan als Pavel.

Chernobyl: een aangrijpende en indrukwekkende serie

Chernobyl is een fantastische serie. Ondanks dat de serie slechts vijf afleveringen bevat, brengen de makers de ramp perfect in beeld. Van de onwetendheid in het begin, het malafide optreden van de regering van de Sovjet Unie tot het persoonlijke verhaal van de lokale brandweerman; alles zit erin. Tot in het grootste detail zijn de gebeurtenissen in beeld gebracht. Wetende dat alle scènes en gebeurtenissen in het echt zijn gebeurd, dat de mensen deze verschrikkelijke dingen echt hebben moeten doorstaan maakt de serie Chernobyl een aangrijpend en indrukwekkend verhaal.

De serie Chernobyl heeft erg goed camerawerk. De kwaliteit van de serie is ook echt te zien in de verschillende scènes. Hoe verschrikkelijk of indrukwekkend de scènes ook zijn, de beelden die zijn geschoten zijn prachtig. Voor de kijker voelt de serie Chernobyl als een gedramatiseerde documentaire, waardoor de serie erg spannend blijft. Door het kleine aantal afleveringen volgen de gebeurtenissen zich snel op waardoor de spanning wordt bewaard. Chernobyl is absoluut een aanrader voor iedereen die van series houdt.

Beste serie IMDb

Anno 2019 is Chernobyl een van de beste series die er is. Op IMDb rankt de serie dan ook erg hoog, boven bekende toppers zoals Breaking Bad en Game of Thrones.

Chernobyl: een waargebeurd verhaal

Bijna alle gebeurtenissen in de serie Chernobyl zijn waargebeurd. Op één personage na zijn ook alle personages echt. Het ene personage dat is verzonnen is een wetenschapper die een grotere groep verschillende wetenschappers representeert. Belangrijke echte personages zijn Valery Legasov: een kernfysicus die betrokken was bij het bestrijden van de gevolgen van de ramp en Vasili Ignatenko: een brandweerman die als een van de eerste mensen aanwezig was bij de kerncentrale, net nadat de ramp was gebeurd.

Afleveringen Chernobyl

De serie Chernobyl bestaat uit één seizoen van vijf afleveringen. Elke aflevering duurt ongeveer één uur. In de volgende tabel zijn alle afleveringen met de releasedatum te zien.

AfleveringReleasdatum
1:23:457 mei 2019
Please Remain Calm14 mei 2019
Open Wide, O Earth21 mei 2019
The Happiness of All Mankind28 mei 2019
Vichnaya Pamyat4 juni 2019

Lees verder

© 2019 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Designated Survivor (Netflix tv-serie)recensieRecensie: Designated Survivor (Netflix tv-serie)Designated Survivor is een Netflix tv-serie die gaat over een Amerikaans kabinetslid, Tom Kirkman, die na een aanslag op…
Recensie: Breaking Bad (TV Serie)recensieRecensie: Breaking Bad (TV Serie)Een op het oog saaie scheikundeleraar ontpopt zich tot een van de zwaarste en beruchtste drugscriminelen. Het verhaal va…
Recensie: Suits (TV Serie)recensieRecensie: Suits (TV Serie)Suits is een zeer populaire serie in zowel Amerika als in Nederland. In 2011 begon USA Network met het uitzenden van dez…
Recensie: Better Call Saul (tv-serie)recensieRecensie: Better Call Saul (tv-serie)Better Call Saul is een tv-serie over de advocaat van Walter White uit de bekende en populaire tv-serie Breaking Bad. Be…

Undercover (2019), Netflix original-serie, deels waargebeurdUndercover (2019), Netflix original-serie, deels waargebeurdUndercover is een spraakmakende Belgisch-Nederlandse fictiereeks van productiehuis De Mensen in samenwerking met Netflix…
Recensie: Orange is the New Black (tv-serie)recensieRecensie: Orange is the New Black (tv-serie)Orange is the New Black (OITNB) gaat over een vrouwengevangenis in Litchfield, New York. De hoofdpersoon is Piper Chapma…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: IMDB,
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_(televisieserie)
 • https://www.imdb.com/chart/toptv/
Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 14-08-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.