recensie

Recensie: Breaking Bad (TV Serie)

Recensie: Breaking Bad (TV Serie) Een op het oog saaie scheikundeleraar ontpopt zich tot een van de zwaarste en beruchtste drugscriminelen. Het verhaal van Walter White in de serie Breaking Bad heeft vijf jaar lang miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd gehouden. Een ‘must-see’ voor een ieder die van TV series houdt.

Gegevens

 • Naam: Breaking Bad
 • Producent: Vince Gilligan
 • Begonnen op: 20 januari 2008
 • Hoofdpersonen: Bryan Cranston als Walter White, Anna Gunn als Skyler White en Aaron Paul als Jesse Pinkman

Het verhaal

Wanneer bij scheikundedocent Walter White terminale longkanker wordt geconstateerd, besluit hij dat hij niks meer te verliezen heeft. Met zo’n twee jaar nog te leven wil hij zijn zwangere vrouw, Skyler White, en zijn gehandicapte zoon, Walter White jr., een leven achterlaten waarin zij zich geen zorgen hoeven te maken over geld en dergelijken. Zijn schoonbroer, Hank Schrader, werkt bij de DEA (Drug Enforcement Administration) en wanneer Walter ziet hoe de DEA een drugshuis bestormt, brengt hem dit op een idee. Zijn kennis op het gebied van scheikunde zal hem helpen om de puurste drug genaamd crystal meth te produceren. Samen met oud-leerling Jesse Pinkman, zelf een verslaafde van de drug en verkoper van het spul, bouwen zij een drugsimperium op wat steeds groter en groter wordt. Het geld zal binnenstromen, maar niet zonder slag of stoot. De eens zo saaie scheikundedocent zal ontpoppen in een persoon die niemand zich voor mogelijk acht.

Awards

Breaking Bad won in 2014 twee Golden Globes voor beste televisieserie in de categorie drama en voor beste prestatie door een acteur van Bryan Cranston. Daarnaast ontving de serie nog 63 andere prijzen, onder meer tijdens de Emmy Awards in 2008, 2009, 2010, 2012 en 2013. Geen wonder, want deze serie sleept vriend en vijand mee in het verhaal. De ontwikkeling van de karakters in deze serie is erg sterk neergezet door de producers. Daarnaast zullen het camerawerk, de sterke dialogen en de fantastische acteurs de grootste redenen zijn dat je zal worden meegesleurd in deze serie.

Aantal seizoenen en afleveringen

In 2008 begon het Amerikaanse netwerk AMC met het uitzenden van Breaking Bad. Het eerste seizoen telt zeven afleveringen. Het tweede, derde en vierde seizoen tellen elk dertien aflevering. Het vijfde en laatste seizoen kent zestien afleveringen. De laatste aflevering werd uitgezonden op 29 september 2013. Deze aflevering werd in Amerika door ruim tien miljoen mensen bekeken.

Belangrijke personages

 • Walter White door Bryan Cranston
 • Jesse Pinkman door Aaron Paul
 • Skyler White door Anna Grunn
 • Walter White jr. door RJ Mitte
 • Hank Schrader door Dean Norris
 • Marie Schrader door Betsy Brandt
 • Saul Goodman door Bob Odenkirk
 • Gustavo ‘Gus’ Fring door Giancarlo Esposito

Eigen mening

Ik kan niet uitgepraat raken over deze serie. Breaking Bad is naar mijn mening de beste tv serie aller tijden. Een score van 9,6 op IMDB uit bijna een half miljoen stemmen. Het acteerwerk, de manier van filmen en natuurlijk het verhaal maken deze serie een ware topper. Het eerste seizoen komt wat traag op gang en ook het tweede seizoen is nog een beetje sloom, maar vanaf dan gaan alle remmen los.

Ik moet eerlijk zeggen dat als ik niet wist dat deze serie zo sterk zou zijn, ik hem nooit gekeken zou hebben. Echter op aanraden ben ik doorgegaan en heb hier geen moment spijt van gehad. Deze serie is voor de kijker met geduld pure waanzin, maar ook voor de tv-kijker die houdt van directe actie en spanning is deze serie een topper. Geef Breaking Bad een kans, maar kies hier wel een juist moment voor uit. Eenmaal begonnen zal je niet meer kunnen stoppen. 
© 2014 - 2024 Arjenk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Breaking Bad (AMC tv-serie)recensieRecensie: Breaking Bad (AMC tv-serie)Breaking Bad is een bekende en populaire tv-serie. De serie gaat over een scheikundeleraar die erachter komt dat hij ter…
Recensie: Better Call Saul (tv-serie)recensieRecensie: Better Call Saul (tv-serie)Better Call Saul is een tv-serie over de advocaat van Walter White uit de bekende en populaire tv-serie Breaking Bad. Be…
De Golden Globe Awards 2014De Golden Globe Awards 2014Sinds 1944 worden de Globes al uitgedeeld binnen de categorie film. Vanaf 1956 werden de Globes ook uitgedeeld aan o.a.…
De Golden Globes en andere film- en televisieprijzenIedereen kent de Oscars in de Amerikaanse filmwereld, maar daarnaast bestaan ook de Golden Globes voor films en tv-progr…

Expeditie Poolcirkel - overleven in de kouExpeditie Poolcirkel - overleven in de kouExpeditie Poolcirkel is een realityserie waarbij tien deelnemers een survivaltocht door de kou maken. Ze lopen richting…
Populariteit van ‘late night’-programma’sPopulariteit van ‘late night’-programma’sNiet ieder ‘late night’-programma doet het goed en toch kunnen meerdere programma’s het prima samen overleven. Zijn het…
Bronnen en referenties
 • Mijnserie.nl
 • Imdb.com
Arjenk (8 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.