Expeditie Poolcirkel - overleven in de kou

Expeditie Poolcirkel - overleven in de kou Expeditie Poolcirkel is een realityserie waarbij tien deelnemers een survivaltocht door de kou maken. Ze lopen richting de poolcirkel. Ze trekken door Scandinavische landen Noorwegen, Zweden en Finland, maar komen ook op IJsland en moeten vechten tegen de elementen en elkaar in spellen en opdrachten. Ze lopen in een barre tocht over toendra’s en door ijs- en sneeuwgebieden. In 2014 zendt RTL5 het programma uit, net als seizoen 2015.

Survivaltocht door sneeuw en over ijs


70 Graden Noord en Expeditie Poolcirkel

Het format stamt uit Noorwegen en Expeditie Poolcirkel werd eerst uitgezonden onder de naam 70° Noord. In 2006 kwam het in België op de buis en Nederland volgde in 2008. Evi Hanssen was aanvankelijk de presentatrice van de Belgische serie en Ernst-Paul Hasselbach van de Nederlandse. Beide presentatoren zijn bekend geworden van hun presentatie van Expeditie Robinson. Hasselbach kwam in 2008 in Noorwegen bij een verkeersongeluk om het leven. Hij was daar voor opnames van 70° Noord, die daarna werden afgebroken. In 2009 nam in Nederland Ruben Nicolai de presentatie over en zond AVRO de serie uit. Editie 2012 werd nooit uitgezonden en bij editie 2013 was Lauren Verster de presentatrice. In 2014 neemt RTL de uitzending over en is Lieke van Lexmond de presentatrice. De uitzendingen begonnen op 20 maart 2014. Het volgende seizoen start op 5 januari 2015 en de presentatrice is dan Yolanthe Sneijder - Cabau.

Lieke van Lexmond

Lieke van Lexmond is vooral bekend vanwege haar rol in Goudkust en Goede Tijden Slechte Tijden. Ze speelt tot seizoen 2011-2012 in de populaire soap GTST. Ze staat al sinds ze klein is voor de camera, aanvankelijk vooral in reclameboodschappen. Kleine Lieke is te zien in reclamespotjes van Royco soep en prijst daarna Melkunie, Aviko, Bristol, Campina, Kwikfit, Land van Ooit en Calvé Pindakaas aan. Naast haar acteerwerk is de tiener Lieke ook fotomodel.
Ze speelt in soaps en doet diverse gastrollen in kinderprogramma's en andere series. Ook leent ze haar stem aan diverse figuren in tekenfilms en heeft ze rollen in verschillende Nederlandse speelfilms op haar naam staan, onder meer in Toscaanse Bruiloft.
Lieke van Lexmond zingt ook. In 2014 voegt ze de presentatie van Expeditie Poolcirkel toe aan haar cv.

Grensverleggend

RTL5 zendt weken voor aanvang van de eerste uitzending van editie 2014 van Expeditie Poolcirkel korte promotiefilmpjes uit om de kijkers warm te maken voor het programma. Het is een ijzig, grensverleggend programma, zegt RTL5. De deelnemers lopen in 24 dagen een route naar de poolcirkel en komen onderweg de koude weersomstandigheden, zichzelf en elkaar tegen. Editie 2014 gaat door Noorwegen en IJsland.
Op 20 maart 2014 starten 24 bekende Nederlanders aan de barre tocht. Dik ingepakt in de beste pooljassen trotseren ze de strenge weersomstandigheden. Daarbij is de tocht een fysieke uitdaging.

Conditie

De conditie van de deelnemers moet op peil zijn, want anders halen ze het einde van de eerste aflevering niet eens. De 24 deelnemers moeten tijdens de tocht groepsopdrachten uitvoeren die zowel fysiek als mentaal veel van de deelnemers vragen. Het winnen van opdrachten is belangrijk voor het verloop van de tocht. Zwakke schakels worden afgestraft en sterke persoonlijkheden bevestigen hun belang voor de groep. Aan het eind van elke aflevering moet een van de deelnemers de Expeditie verlaten. Uiteindelijk blijven in de laatste aflevering van de serie in een finale twee deelnemers over die samen uitmaken wie de winnaar de editie Expeditie Poolcirkel wordt. De finale vindt op een spectaculaire locatie op de poolcirkel plaats.

Elementen

De elementen waar deelnemers mee geconfronteerd worden zijn niet mals. Ze moeten door sneeuw banjeren, over ijsspleten springen, rotswanden beklimmen en ijsbergen trotseren, in ijskoud water zwemmen en over gletsjers lopen. Het levert spectaculair mooie plaatjes op van dik ingepakte bekende Nederlanders die in een karavaan door Noorwegen trekken. Er wordt een divers arsenaal aan voertuigen en hulpmiddelen gebruikt. Er staan helikopters klaar om de deelnemers op een locatie te droppen en voor de nodige bevoorrading te zorgen. Er zijn boten voor het oversteken van waterpartijen, er staan sneeuwscooters klaar voor het vervoer over sneeuwvelden. De deelnemers moeten hoge bergen, gevaarlijke gletsjers, ijskoude grotten en sprankelende maar steenkoude rivieren trotseren.

Lapland

Naast het sportieve element dat het nodige van de fysieke conditie van de deelnemers vraagt is er het psychologische element van belang. Expeditie Poolcirkel is geen sportieve uitdaging alleen, het is ook een spel waarbij de deelnemers met elkaar spelen. Overlevingsdrang en strategisch inzicht bepalen mede wie de overwinnaar wordt.
Er moeten groepsopdrachten en individuele proeven worden gedaan. De proeven zijn vaak geïnspireerd op lokale gebruiken van Lapland. De deelnemers strijden voor de beste positie op de ranglijst en de uitkomst van de proeven bepaalt mede die positie, die overigens elke aflevering kan wijzigen.

Afvallen

Het is een wedstrijd waarbij in elke aflevering een deelnemer het veld moet ruimen. Aan het eind van een aflevering strijden de personen op de twee laagste posities tegen elkaar voor de eliminatie, de zogenaamde battle. Beroemd is de ijspegel wedstrijd. IJspegels hangen aan een hoepel en onverwacht valt er een. De twee die voor de eliminatie moeten battelen moeten proberen zoveel mogelijk pegels te vangen. Na twintig dagen blijven er dan nog twee deelnemers over. Op het eindpunt van de tocht wordt duidelijk wie Expeditie Poolcirkel wint.

Seizoen 2012-2013

Editie 2012-2013 startte op 12 november 2012 en eindigde op 28 januari 2013. In dat seizoen ging de expeditie door Noorwegen, Zweden en Finland. Pauline van Deutekom won - ze won € 22.500 - en Frederik Brom werd tweede. De deelnemers waren:
 • Paulien van Deutekom, ex-schaatsster
 • Frederik Brom, acteur en presentator,
 • Charlie Chan Dagelet, actrice
 • Kim Kötter, model en presentatrice
 • Amanda Krabbé-Beekman, journaliste en columniste
 • Ron Link, musicalster
 • Dean Saunders, zanger
 • Claudia Schoemacher, communicatiedeskundige en coach
 • Gerald Sibon, ex-voetballer
 • Unorthadox, rapper.

Seizoen 2014

RTL5 neemt de uitzendingen van Expeditie Poolcirkel over van de AVRO en start op 20 maart 2014 met de uitzendingen.
De deelnemers zijn:
 • Tim Coronel (coureur)
 • Mamoun Elyounoussi (acteur)
 • Curt Fortin (acteur en presentator)
 • Imanuelle Grives (actrice)
 • Mark Huizinga (ex-judoka)
 • Felix Maginn (zanger van Moke)
 • Aicha Marghadi (nieuwslezeres)
 • Leonie Meijer (zangeres)
 • Esther Schouten (bokser)
 • Chava Voor in 't Holt (actrice)
Mark Huizinga is de winnaar van Expeditie Poolcirkel 2014. Hij wint € 20.250.

Voorspellen

De volgers en liefhebbers van Expeditie Poolcirkel kunnen via een speciale website van www.expeditiepoolcirkel.nl voorspellen wie de afvallers worden en wie uiteindelijk de winnaar van deze editie wordt. Daarvoor plaats je cirkeltjes met het portret van de deelnemer op de ranglijst volgens jouw voorspelling. Wie de meeste voorspellingen goed heeft kan zelf een expeditie naar de poolcirkel winnen ter
waarde van € 5000. De ranking is voor de editie 2014 tot 13 april te wijzigen. Daarbij win je nog een jaar lang smints, de mintsnoepjes van het merk Smint, het bedrijf dat de sponsor is van Expeditie Poolcirkel 2014. De winnaar van de voorspelling ontvangt dan voor elke week een blikje smints. Smint is een fris snoepje dat zich rondom Expeditie Poolcirkel profileert als ijskoude frisheid en: Smint ijskoude sponsor.

Ontwerp

Annelies Vaes ontwierp in 2012 het logo van Expeditie Poolcirkel. Uit haar ontwerpbureau ontsproot het ontwerp van de identity voor het tv-programma. Ze maakte de animatie van het logo en de kaarten die gebruikt worden bij de uitzendingen. Ook verzorgde ze de bumper, het korte filmpje dat tussen de programma’s wordt uitgezonden. Ze maakte het samen met Tim Trenson.

2015
Op 5 januari 2015 start het derde seizoen, dat wordt opgenomen op IJsland. Laura Dekker, het zeilmeisje, wint deze editie.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De lengte van Bekende NederlandersDe lengte van Bekende NederlandersBN'ers, oftewel Bekende Nederlanders, zien we elke dag op tv. Vaak vragen we ons af hoe deze beroemdheden er in het echt…
Sacagawea, een Indiaanse legendeSacagawea was een Indiaanse vrouw, die samen met de expeditie van Lewis en Clark meetrok en hen hand-en spandiensten ver…
Natuurwonder Poolgebieden: GroenlandGroenland, een eiland in de noordelijke Atlantische Oceaan. Deel uitmakend van Denemarken heeft Groenland een aantal nat…
De Lama's, de improvisatiecomedyDe Lama’s is een improvisatiecomedy waarbij de 4 lama’s spellen spelen zoals ‘ik wil graag zien’. Hierbij noemt de prese…

Levenslang met DwangIn het RTL5-programma Levenslang met Dwang gaat presentator Jan Kooijman met zeven mensen die aan een dwangstoornis leid…
Recensie: Breaking Bad (TV Serie)recensieRecensie: Breaking Bad (TV Serie)Een op het oog saaie scheikundeleraar ontpopt zich tot een van de zwaarste en beruchtste drugscriminelen. Het verhaal va…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Expeditie Poolcirkel
 • www.wikipedia.nl
 • www.rtlxl.nl
 • www.anneliesvaes.be
 • www.facebook.com/ExpeditiePoolcirkel
 • www.expeditiepoolcirkel.nl
 • www.avro.nl/expeditiepoolcirkel/
 • www.smint.nl
 • http://www.expeditiepoolcirkel.nl/deelnemers geraadpleegd op 17 april 2016
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 28-04-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.