Eilanders, een programma met Sofie van Enk

Eilanders, een programma met Sofie van Enk De Waddeneilanden zijn populair bij reality shows en makers van televisieprogramma's. Zee, duinen en strand en de eilanders en hun gasten bieden een mooi decor en geven aanleiding tot programma's van diverse signatuur. Begin 2013 start de KRO met een programma dat Eilanders heet. Presentatrice Sofie van Enk ontmoet reizigers aan boord van de diverse veerboten naar of van het eiland en onderweg knoopt ze een gesprek met de reizigers aan. Daar komen mooie verhalen uit.

Sofie van Enk ontmoet eilanders en gasten

Presentatrice Sofie van den Enk ontmoet passagiers aan boord van de veerboten naar Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog of van die eilanden naar het vasteland. Waar gaan die mensen naar toe en waarom? Dat vraagt Van den Enk aan de reizigers. Het levert ontroerende en mooie verhalen op. De gesprekken gaan over liefde, werk, hobby, reislust, ongeluk en geluk.

Programma van de KRO van tien afleveringen

In 10 afleveringen vanaf 8 januari 2013 praat Van Enk met de reizigers. Daar komen fantastische en ontroerende verhalen uit. De omgeving is alle keren weer fenomenaal: de Waddenzee, de lucht, het weer, de zee. De entourage is geweldig, de ontmoetingen evenzo.
 • KRO Eilanders;
 • serie van 10 afleveringen;
 • vanaf dinsdag 8 januari 2013;
 • om 19.30 uur;
 • op Nederland 1.

Aflevering 1

8 januari 2013

In de eerste aflevering ontmoet Sofie Romee, een jong meisje dat opgroeit bij twee moeders. Ze vertelt dat ze op een gegeven moment ontdekt dat oom Wim haar vader is. Ze is op weg naar hem toe. Ook ontmoet Sofie Romke, een baggeraar. Hij vaart na zes weken werken in Dubai terug naar Terschelling. Tamara reist naar haar tante die op Vlieland woont. Ze heeft een bijzondere band met haar.

Tenslotte praat Sofie met een echtpaar, dat naar Vlieland reist voor wel een heel bijzondere missie. Lang geleden gooiden ze na een ruzie hun trouwringen op Vlieland weg. Ze keilden ze zo de duinen in. Naar die plek gaan ze terug.

Aflevering 2

15 januari 2013

Aflevering twee staat onder meer in het teken van een vrolijke familie die op het eiland een bruiloft gaat vieren. Ze ontmoeten het bruidspaar op het eiland, dat al vooruit is gereisd. Sofie ontmoet Bojan, een ex-vluchteling uit voormalig Joegoslavië. In de tijd van de Balkanoorlog kwam hij op Vlieland in de opvang terecht en bouwde er een bestaan op. Het stel Simon en Patricia heeft een bijzondere liefde voor elkaar. Ze vertellen Sofie daarover. De laatste ontmoeting in deze aflevering is met Dorien. Ze is 20 jaar oud en zeevrouw. Ze zit samen met haar twee vriendinnen op de Zeevaartschool van Terschelling.

Aflevering 3

22 januari 2013

Iris is 17 en verliefd. Ze vertelt Sofie dat ze op weg is naar haar vriendje op het eiland Terschelling. Op dezelfde boot zit de familie Aartsen, die een zeehondje heeft geadopteerd. Dat wordt op het eiland vrijgelaten na een herstelperiode in de zeehondencrèche. De volgende reiziger is Carel, hulpverlener die in zijn beroep al veel heeft meegemaakt en daarover vertelt. Sofie praat ook met Aniek, die heel bijzonder werk doet. Ze is namelijk vrachtwagenchauffeur. Met trots laat ze haar auto zien die op het autodek van de veerboot staat.

Aflevering 4

29 januari 2013

Aafke is dertig jaar geleden naar Texel gevlucht. Wat heeft het eiland haar gebracht? Ze vertelt het Sofie van Enk. De volgende gast is Maria, een Filipijnse. De boot van Vlieland werd gebouwd op de Filipijnen: het werd haar ‘Loveboat’. Maria ontmoette Vlielander en bouwopzichter Harry. Sindsdien woont ze op Vlieland. Aan boord zitten ook twee mama's en twee papa's die er samen met hun twee prachtige kinderen even lekker op uit gaan. Verder vertelt een jonge weduwe haar emotionele verhaal. Ze hoopt, een paar weken na het overlijden van haar man, op het strand van Vlieland rust te vinden. Motorcoureur Gerard vertelt hoe hij ondanks tegenslagen zijn grote droom, het rijden van een Dakar rally, wist te verwezenlijken. Midden in de woestijn overkwam hem een bijzondere ervaring die hem deed denken aan zijn overleden vader.

Aflevering 5

5 februari 2013

Sofie ontmoet een vrouw op weg naar het eiland om de bruiloft van haar moeder en vriend op Terschelling te vieren. Op de boot naar Vlieland zit ook een man in een rolstoel die op het eiland woont. Hij liep een dwarslaesie op en vertelt hoe dat kwam. Op de veerboot naar Texel komt Sofie een jonge vrouw tegen die op het conservatorium in Amsterdam zit. Ze zingt. Haar ouders wonen op Texel. Sofie ontmoet ook een vrouw met een aantal therapie-honden. Ze gaat naar Texel voor een training met de honden.

Aflevering 6

12 februari 2013

Marianne vertelt dat zelfs de Noordzee echte liefde niet in de weg kan zitten. Na 25 jaar gaat ze haar grote jeugdliefde Martijn opzoeken op Terschelling. Ze vonden elkaar via Facebook terug. Sofie hoort het verhaal van moeder Ineke en haar zoon Rick, die reikhalzend uitkijken naar het eiland in de verte. Ze zijn dertien jaar lang niet op vakantie naar Vlieland geweest, het eiland waar vele herinneringen liggen. Politieman Auke vertelt vervolgens dat hij zo vergroeid met het eiland Terschelling raakte dat hij weer aan wal is gaan werken. De 15-jarige eilander Corine zegt dat ze eigenlijk helemaal niets met het eiland heeft. Ze woont doordeweeks bij haar opa en oma op het vasteland waar ze VWO doet. Monique vertelt aan Sofie dat zij en haar 7-jarige dochter Branca voor het eerst van hun leven samen op vakantie gaan. Een onbekende eilandbewoner bood ze verblijf aan.

Aflevering 7

19 februari 2013

Hetty vertelt haar aangrijpende verhaal aan Sofie, die ook de burgemeestersvrouw aan boord tegenkomt en haar verhaalt aanhoort.
Willemijn vertelt over haar liefde op zee en Sofie ontmoet iemand die gaat strandzeilen.

Aflevering 8

26 februari 2013

Sofie hoort het verhaal over wonen in een gastgezin en ze ontmoet een man die een turbulent verleden heeft gehad. De sporen zijn nog zichtbaar. Ook komt ze een reiziger tegen die een drastische beslissing gaat nemen en hoort ze een gruwelijke verhaal over de alles verwoestende tsunami. Aan boord zitten ook strandwachters die naar Texel gaan en Sofie vertellen over hun werkzaamheden daar.

Aflevering 9

5 maart 2013

Sofie ontmoet iemand die vertelt over een traumatische jeugd. Ook komt ze Julie tegen, die uit België komt, verliefd werd en haar verhaal vertelt. Sofie ontmoet een parachutist met hoogtevrees en ze krijgt een bijzonder verhaal te horen over ingevroren stormvogels. Aan boord is ook iemand die niet lang meer te leven heeft en nog één keer naar het eiland wil. Tot slot is er nog een verhaal over een feestelijk kado.

Aflevering 10

12 maart 2013

Sofie ontmoet Caren die geadopteerd is door ouders op Texel en gepest werd omdat haar huid een ander kleurtje heeft. De 10-jarige Xander zit ook aan boord en hij vertelt dat hij vastberaden is om zijn bijzondere droomcarrière uit te laten komen: hij is van plan de jongste kok ooit te worden met een Michelinster. Sofie spreekt met Karen, die op woont Texel woont en komt uit Denemarken komt. Ze zit bij de brandweer en doet aan parachutespringen. De volgende ontmoeting is met de dominee van Terschelling, die van het eiland reist om rust te vinden. Als laatste praat Sofie met Robert, die profvoetballer wilde worden, maar zijn droom in rook zag opgaan.

Sofie van den Enk / Bron: KRO - Liselore ChevalierSofie van den Enk / Bron: KRO - Liselore Chevalier

Presentatrice Sofie van Enk

Sofie van den Enk (1980) presenteert vanaf september 2009 programma’s voor de KRO, vooral op Nederland 3. Ze heeft verschillende programma’s op haar naam staan, die ze alleen of samen met anderen presenteerde:
 • De Rekenkamer;
 • XXL;
 • Ouders hebben geen seks;
 • Geld speelt geen rol;
 • Hints;
 • Reünie Zapp;
 • Inside Oud.

Amerikanistiek

Sofie studeerde in Groningen Amerikanistiek. Ze werkte onder meer in New York, met Max Westerman. Voor haar afstudeerscriptie over radioprogramma’s in de Verenigde Staten werd ze beloond met een nominatie voor de Theodore Roosevelt American History Award. Als student won ze een keer het cabaretfestival Cameretten in Rotterdam.

Jakhals

Sofie van den Enk werkt vanaf 2006 als verslaggever en presentatrice bij RTV Utrecht. Het nieuwsprogramma heet U!Vandaag. Van den Enk heeft verder haar sporen staan bij DWDD als Jakhals en kreeg eind 2008 de Philip Bloemendal Prijs voor jonge talentvolle presentator.

Eilanders bekijken

De serie werd in februari en maart 2013 op televisie uitgezonden. De afleveringen zijn te zien via KRO Eilanders.

Eilanders, een KRO zoektocht naar verhalen

Legenda
A. Veerboot naar Texel
B. Veerboot naar Vlieland
C. Veerboot naar Terschelling
D. Veerboot naar Ameland
E. Veerboot naar Schiermonnikoog

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenWaddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenHet Waddentoernooi is een jaarlijks sportief treffen tussen de vijf Waddeneilanden. Om de beurt is een van de eilanden g…
Een dagje uit naar een WaddeneilandEen bezoekje aan één van de Nederlandse Waddeneilanden is altijd leuk. In de zomervakantie als dagje uit, maar ook voor…
Waddeneiland Vlieland – tussen Texel en TerschellingWaddeneiland Vlieland – tussen Texel en TerschellingVlieland is een lang en smal Waddeneiland, dat tussen Texel en Terschelling in ligt. Het is een rustig eiland, waar nauw…
Waddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtWaddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtElk jaar is er een meerdaagse vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. De VVV’s van de Waddeneilanden zijn present. De…

BURMA VJ, de rauwe realiteit van BirmarecensieBURMA VJ, de rauwe realiteit van BirmaFilmend met een handycam, vanuit een tas, verscholen tussen bosjes of al rennende om het eigen leven te redden. Verzende…
Auction hunters in Nederland: Veilingen van opslagunitsAuction hunters in Nederland: Veilingen van opslagunitsWie regelmatig naar Veronica of Discovery kijkt, heeft vast de programma's 'Auction hunters’ en 'Storage wars' wel eens…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
 • KRO.nl
 • Afbeelding bron 1: KRO - Liselore Chevalier
Reactie

John Velthuis, 13-03-2013
Beste redactie.

Ik heb de uitzending van Eilanders van dinsdag 12 maarty gekeken. Ik ben benieuwd naar de titel en de artiest van het liedje aan het slot van de uitzending. Het leek een beetje op Kane, maar dat is het volgens mij niet. Zou u mij de titel en artiest kunnen mailen aub.
Alvast bedankt.
Met vr. groet John Velthuis. Reactie infoteur, 13-03-2013
Dag John Velthuis, Daar kunt u het beste even de KRO voor benaderen. Ik weet het ook niet.
Met eilandgroet,
Sjaan fan Ameland

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 22-06-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.