Auction hunters in Nederland: Veilingen van opslagunits

Auction hunters in Nederland: Veilingen van opslagunits Wie regelmatig naar Veronica of Discovery kijkt, heeft vast de programma's 'Auction hunters’ en 'Storage wars' wel eens voorbij zien komen. In deze Amerikaanse programma's komen opkopers naar opslagbedrijven om een bod uit te brengen op garageboxen waarvan de huur lang niet meer door de huurder is betaald. Soms komen er interessante spullen tevoorschijn, die vaak meer opleveren dan wat de opkoper geboden heeft. Hoe gaat zo’n veiling in zijn werk en bestaat dit bij ons ook?

Auction hunters en Storage wars

De programma's Auction hunters en Storage wars laten zien hoe professionele handelaren te werk gaan. Zodra er een veiling wordt afgekondigd, gaan de opkopers op pad. Vooraf is het toegestaan de unit van een afstand in te kijken. Men weet dus niet exact wat er zich in de boxen bevindt en of er al of geen waardevolle spullen tussen. De beslissing om een bod uit te brengen en tot welk bedrag men wil gaan, is dus een gok op basis van een globale inschatting.
Soms koopt men dus een kat in de zak; er blijkt is van waarde te vinden. De koper verplicht zich na de koop echter tot het schoon opleveren van de box. In dit geval kan er dus veel naar de vuilnisstort of de kringloop. Meestal hebben kopers meer geluk; soms vinden ze ware ‘collectors items’, die ze voor een veelvoud van de aankoopprijs kunnen doorverkopen aan liefhebbers.

Nederlandse opslagbedrijven

In Nederland kennen we een aantal bedrijven, waar men boxen kan huren om spullen in op te slaan. Bekende namen zijn Citybox, Shurgard en Allsafe. Bedrijven en particulieren kunnen hier voor kortere of langere tijd een unit huren. Handig als je bijvoorbeeld gaat verhuizen en even wat spullen kwijt moet. Of seizoensgebonden spullen even op wilt slaan; de barbecue, je skiuitrusting, de surfplank enzovoorts. In veel grote plaatsen is wel zo’n bedrijf waar je hiervoor terecht kunt. Je spullen staan veilig, droog en verwarmd opgeslagen.

Selfservice

Opslagunits zijn beveiligd, meestal met een alarmsysteem, waar je een toegangscode voor krijgt. Zo heb je vierentwintig uur per dag, het hele jaar door toegang tot je spullen. Je hoeft dus niet eerst een afspraak te maken of te wachten tot het bedrijf bemand is. Het is tevens mogelijk om een postbus te huren, zodat je een postadres hebt, waar je op werkdagen je post kunt laten bezorgen.

Populair

Door de populaire veilingprogramma’s op Veronica Discovery is er een groeiende vraag naar opslagruimte veilingen in Nederland. Selfstorage bedrijven zijn hier nog wat huiverig voor, omdat ze niet graag een slechte naam krijgen. Voorheen werd de inhoud van units , die niet door de eigenaar werd opgeëist, onderhands verkocht of weggegeven aan goede doelen of kringloopwinkels. De eigenaar van het opslagbedrijf sneed zichzelf daarmee in de vingers, want hij kreeg niets terug voor de gemiste inkomsten als gevolg van de huurachterstand. Of het ooit tot Amerikaanse taferelen gaat komen is nog maar de vraag. Vooralsnog gaan inboedels naar curators, die de inboedels onderhands verkopen.

Internetveiling

In Nederland zijn er in verhouding tot de Verenigde Staten veel minder selfstorage bedrijven. Veilingen zoals die in Amerika voorkomen, zul je hier dus niet snel vinden. Het komt ook minder vaak voor dat de inhoud van een unit in Nederland niet wordt opgeëist. Om toch potentiële kopers de kans te geven op zo’n inboedel te bieden, zou er via internet een dergelijke veiling kunnen plaatsvinden. De geïnteresseerde kan via internet een aantal foto’s van de unit bekijken en op basis daarvan beslissen of hij een bod uit wil brengen. Het is een gok, maar met een beetje geluk heb je de hoofdprijs.
Er is in Nederland een internetbedrijf dat staat te popelen om zo'n veiling te starten en er is ook wel degelijk animo voor, maarvoor zover bekend heeft nog geen enkel selfstoragebedrijf een boedel te koop aangeboden.
© 2012 - 2024 Paulina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opslagruimte huren, waar kan ik dat het beste doen?Opslagruimte huren kan in veel gevallen erg handig zijn. Als u bijvoorbeeld tijdelijk geen woonruimte heeft dan is het h…
Opslagruimte inboedelOpslagruimte inboedelVerhuizen kan vaak een heel gedoe zijn, want enerzijds is het prettig wanneer het verlaten van de oude en het betrekken…
De duurste Japanse KoiDe duurste Japanse KoiDat koi een prijskaartje kunnen hebben, weten de meesten van ons wel. Niet voor niets worden de vissen zwemmende juwelen…

Eilanders, een programma met Sofie van EnkEilanders, een programma met Sofie van EnkDe Waddeneilanden zijn populair bij reality shows en makers van televisieprogramma's. Zee, duinen en strand en de eiland…
Televisieserie: Switched at Birth – De personagesTelevisieserie: Switched at Birth – De personagesDe Amerikaanse serie Switched at Birth wordt uitgezonden op NET5, en gaat over twee tienermeiden die ontdekken dat ze al…
Bronnen en referenties
  • www.opslagruimte-nieuws.nl
  • www.shurgard.nl
  • www.storageveiling.nl
Paulina (49 artikelen)
Laatste update: 09-02-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.