Levenslang met Dwang

In het RTL5-programma Levenslang met Dwang gaat presentator Jan Kooijman met zeven mensen die aan een dwangstoornis leiden op reis naar Thailand. Het doel van het programma is dat de mensen hun dwangneurose gaan aanpakken in een voor hen onbekende omgeving en situatie.

Wat is een dwangneurose?

Een dwangneurose is een geestesziekte waarbij mensen steeds terugkerende dwanggedachten hebben en dwanghandelingen moeten uitvoeren. De officiële naam van deze ziekte is obsessief-compulsieve stoornis, ook wel OCS genoemd.

Deze ziekte gaat meestal gepaard met heftige angsten. De angsten hoeven niet reëel te zijn en mensen die aan deze ziekte leiden hebben vaak zelf ook wel door dat deze angsten niet normaal zijn. Om de angst te controleren voeren OCS-patiënten dwanghandelingen uit. Deze dwanghandelingen worden zo vaak en lang uitgevoerd dat de patiënt niet of gedeeltelijk niet meer kan functioneren in het dagelijks leven. De patiënt is vaak zo opgesloten in een web van dwangrituelen dat hij of zij niet meer weet hoe men moet stoppen.

Dwangneuroses heb je in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende dwangstoornissen zijn smetvrees, controledwang en verzameldwang.

Wat is de bedoeling van het tv-programma?

In het tv-programma Levenslang met Dwang gaan zeven OCS-patiënten de strijd aan met hun ziekte. Onder leiding van deskundigen zullen de patiënten allerlei opdrachten en oefeningen krijgen, waarbij zij de dwang zullen moeten kunnen controleren. Aan het einde van de reis moet het leven van de kandidaten een stuk makkelijker zijn geworden en zal de dwangstoornis zijn vermindert. Elke kandidaat heeft zo zijn eigen doel in het programma en presentator Jan Kooijman zoekt met alle kandidaten naar hoe ze dit doel kunnen bereiken.

Naast het doel van de kandidaten, wil het programma Levenslang met Dwang ook de taboe van deze stoornis verbreken. De meeste mensen met een dwangstoornis voelen schaamte en stuiten op veel onbegrip in de omgeving.

Kandidaten

In Levenslang met Dwang zullen zeven kandidaten strijden tegen hun eigen obsessieve gedachten. Allemaal hebben zij hun eigen irreële gedachten en dwanghandelingen. De kandidaten van het eerste seizoen in 2014 zijn als volgt:

Martine (34 jaar)

Door de dwangstoornis van Martine kan zij haar baan als doktersassistente niet meer uitvoeren. Haar dwangrituelen zorgen ervoor dat ze alles negen keer moet uitvoeren. Ook controledwang speelt een grote rol in haar leven. Alles moet tot in de puntjes recht liggen.

Kimberly (28 jaar)

De nog jonge Kimberly heeft per dag vijf uur nodig om zichzelf aan te kleden. Naast dat alles op precies de juiste manier aangetrokken moet worden, controleert zij ook veelvuldig of de naden van haar kleding wel precies op elkaar aansluiten.

Michiel (35 jaar)

Ondanks dat Michiel al lange tijd samen is met een vrouw, is hij toch bang om homo te worden. In de eerste aflevering wordt hij al direct geconfronteerd met een homoseksuele man en dat jaagt hem meteen schrik aan. Michiel heeft agressieve en seksuele dwanggedachten.

Michael (25 jaar)

Niks is voor Michael perfect genoeg. Zelfs zijn eigen uiterlijk wordt uren gecontroleerd in de spiegel. Naast zijn perfectionisme is Michael bang om zwemwater te betreden. De angst voor bacteriën speelt een grote rol in zijn leven en moet dan ook constant schoonmaken.

Kai (26 jaar)

De kok Kai, die helaas zijn werk niet meer kan uitvoeren, heeft het elke dag druk met rituelen. Ook bij hem speelt perfectionisme een grote rol. Als hij voor zijn beroep eten klaarmaakt gooit hij het weg als het er niet perfect uitziet.

Marieke (19 jaar)

Alles wat Marieke met links aanraakt, moet zijn ook met rechts aanraken. Marieke heeft symmetriedwang en zit vast in een web van rituelen. Meer dan acht uur per dag voert Marieke handelingen uit.

Lisette (18 jaar)

In de ritmische gymnastiek was Lisette een bijzonder talent. Helaas heeft smetvrees ervoor gezorgd dat zij haar grote hobby moest neerleggen. Haar dwangstoornis bestaat uit veel schoonmaken.

Presentator en begeleiding

Presentator

Jan Kooijman presenteert het programma. De jonge presentator is voor dit programma mee afgereisd naar Thailand om verslag te doen van de vorderingen van de kandidaten. Ook ondersteunt hij de kandidaten op zijn eigen manier.

Deskundigen

Naast de steun van presentator Jan Kooijman zullen ook deskundigen op het gebied van dwangstoornissen de kandidaten ondersteunen. Onder leiding van deze personen wordt het behandelplan opgesteld en zullen de kandidaten opdrachten uitvoeren.

Prof. Dr. Else de Haan

Else is psycholoog en psychotherapeut. Als hoogleraar is zij werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Naast dat zij behandelingen uitvoert, doet ze ook onderzoek naar dwangstoornissen.

Clarine Corstens

Orthopedagoog Clarine heeft zich gespecialiseerd in het werken met jongeren met angst- en dwangklachten. Zij is vooral behandelend pedagoog voor jongeren die in een kliniek zijn opgenomen.

Lidewij Wolters

Ook Lidewij is orthopedagoog. Samen met Else de Haan schreef ze het boek 'Bedwing je dwang' en doet ze wetenschappelijk onderzoek.

Ingeborg Visser

Binnen een GGZ-instelling is Ingeborg gezondheidszorgpsycholoog en cognitief gedragstherapeut. Naast de werkzaamheden die ze hier uitvoert heeft Ingeborg ook een eigen praktijk.

De eerste aflevering van Levenslang met Dwang heeft plaatsgevonden op 28-04-2014. Met 894.000 kijkers was eerste aflevering ook direct een groot succes.
© 2014 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dwangneurose: soorten en behandelingEen dwangneurose is een stoornis die dwanggedachten en handelingen veroorzaakt. Deze gedachten komen automatisch naar vo…
Dwangneurose: test en herkennenDwangneurose: test en herkennenDwangneurose: herkennen, test en dwangneurose bij kinderen. Een dwangneurose is het uitvoeren van dwangmatige handelinge…
Dwangstoornis: cognitieve gedragstherapieDwangstoornis: cognitieve gedragstherapieIemand die lijdt aan een dwangstoornis, ook wel dwangneurose genoemd, heeft last van dwanggedachten waarbij vaak ook dwa…
Alles over dwangneurose/dwangstoornisAlles over dwangneurose/dwangstoornisDwangneurose, ook wel OCD genoemd (Obsessive-Compulsive Disorder), zijn gedachten, impulsen en beelden die maar blijven…

Orphan Black: de serieOrphan Black: de serieOrphan Black is een Canadese serie uit 2013. De serie gaat over klonen. Tatiana Maslany speelt de hoofdrol in deze serie…
Expeditie Poolcirkel - overleven in de kouExpeditie Poolcirkel - overleven in de kouExpeditie Poolcirkel is een realityserie waarbij tien deelnemers een survivaltocht door de kou maken. Ze lopen richting…
Bronnen en referenties
  • http://www.rtl.nl/levenslang-met-dwang/#!/317090/
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.