Orphan Black: de serie

Orphan Black: de serie Orphan Black is een Canadese serie uit 2013. De serie gaat over klonen. Tatiana Maslany speelt de hoofdrol in deze serie en speelt alle klonen. Spoiler alert!

Orphan Black

Deze Science fiction televisie serie is gemaakt door Gaeme Manson en director John Fawsett. Tatiana Maslany speelt verschillende identieke vrouwen. De serie begint met Sarah Manning die Elizabeth (Beth) Childs op het perron ziet staan. Ze kijkt Sarah aan als zij zelfmoord pleegt en voor de trein springt. Sarah vindt haar verdacht veel op zichzelf lijken en loopt naar de spullen van de zojuist overleden vrouw, die op het perron achter waren gebleven. Daarin staat haar foto met een totaal andere naam, en daar begint ook de serie.

Rollen

Tatiana Maslany speelt verschillende klonen, allemaal geboren in 1984. De serie focust zich op:
 • Sarah Manning
 • Beth Childs een politiedetective
 • Alison Hendrix een voetbalvrouw
 • Cosima Niehaus een student biologie
 • Helena (achternaam is onbekend) een fanatieke huurmoordenares
 • Rachel Duncan

Niet klonen:
 • Jordan Gavaris als Felix (FEE) Dawkins, Sarah's pleegbroer en vertrouwenspersoon.
 • Dylan Bruce als Paul Dierden, een ex-militair wie onder contract stond om Beth's vriend te zijn (monitor)
 • Kevin Hanchard als detective Arthur (ART) Bell, Beth's politiepartner
 • Michael Mando als Vic, Sarah's drugsverslaafde ex-vriend.
 • Evelyn Brochu als Dr. Delphine Cormier, Cosima's monitor en liefde
 • Kira, dochter van Sarah.
Iedere kloon heeft een zogenaamde 'monitor' (observeerder) toegewezen gekregen door 'het Lab' die de klonen in de gaten houdt.

Uitleg karakters

Sarah Manning; geboren op 15 maart 1984 in Londen

Sarah is een artistieke vrouw en tevens een dief. Sarah pakte Beth Child's identiteit af toen Beth zelfmoord pleegde op het station. Eigenlijk wilde ze gewoon geld stelen, maar ze kwam toen terecht in de wereld van illegaal klonen. Sarah heeft een zeven jaar oude biologische dochter, Kira. Daarnaast heeft ze ook een pleegbroer Felix en een pleegmoeder Siobhan Sadler. Sarah wil niks te maken hebben met de andere klonen, ze wil alleen maar genoeg geld bij elkaar krijgen om ergens opnieuw te beginnen met Kira en Fellix. Dan komt ze er achter dat ze meer om mensen geeft dan ze dacht....

Elizabeth (beth) Childs; geboren op 1 april 1984 in Canada, overleden op 23 november 2012

Politie detective. De serie begint met haar zelfmoord, voordat zij zelfmoord pleegde was ze ervan beschuldigd dat ze een burger neergeschoten zou hebben, Maggie Chen. Beth had een hoop medicatie door een psychiater voorgeschreven gekregen sinds ze was geschorst door haar verdenking. Beth kwam achter de kloning toen Katja Obinger (ook een kloon) contact met haar had opgenomen over de moorden in Europa. Beth heeft toen contact opgenomen met Alison en Cosima en zij zijn een groep gaan vormen (Clone Club) om elkaar te beschermen. Paul, haar vriend, was haar monitor.

Katja Obinger; geboren op 24 maart 1984 in Würzburg, Duitsland

Katja is vermoord door Helena, toen zij Sarah ontmoette als zijnde 'Beth'. Ze is de tweede kloon die Sarah ontdekt en Katja's dood zorgde ervoor dat Sarah terecht kwam in een net van onduidelijkheden/leugens. Katja vertelt haar dat klonen in Europa vermoord zijn. Katja had last bloed uitspugen, Cosima heeft dit ook en ze denken dat dit een bijwerking is van het klonen.

Alison Hendrix; geboren op 4 april 1984 in Canada

Ze noemt zichzelf de voetbalvrouw, ze is getrouwd en heeft twee geadopteerde kinderen. Ze is heel erg beschermend naar haar familie toe. Toen ze erachter kwam dat iedere kloon een monitor had, dacht ze dat haar man dit ook wel eens zou kunnen zijn. Na haar man te hebben gemarteld met een heet lijmpistool, dacht ze toch dat het de buurvrouw was. Als 'revenge' had ze sex met de man van haar buurvrouw en raakte ze geobsedeerd waardoor ze haar vermoorde. Uiteindelijk kom je erachter wie de echte monitor is.

Helena; geboren op 15 maart 1984 in Oekraïne

Helena is een moordenaar, ze heeft Katja Obinger (kloon) vermoord en (waarschijnlijk) ook de andere klonen die al dood zijn, behalve Beth Childs, die zelfmoord pleegde. Haar achternaam is niet bekend. Ze is gemanipuleerd door de Proletheans (extremistische groep) die zeggen dat zij de 'orginele kloon' is. Tomas is haar verzorger en een lid van de Prolethians, hij mishandelt haar psychologisch en lichamelijk en heeft haar geïnstrueerd de andere klonen te vermoorden. Helena heeft geen monitor omdat de Neolutionists haar kwijt zijn geraakt nadat haar echte moeder haar heeft verstopt. Zij en Sarah zijn tweelingzussen, zij hebben dezelfde biologische moeder.

Cosima Niehaus; geboren op 9 maart 1984 te San Francisco

Cosima is een microbioloog studente aan de Universiteit van Minnesota. Ze heeft heel veel verstand van klonen en heeft misschien een idee waarom zij illegaal zijn gekloond en waarom Helena de klonen dood wil hebben. Ze denkt dat Delphine haar monitor is (haar vriendin). Delphine geeft dit toe en heeft de Neolutionists verraden om bij Cosima te kunnen zijn. Cosima heeft last van bloed uitspugen (door de bijwerkingen van het klonen) net als Katja Obinger maar ze heeft dit aan niemand verteld, alleen aan Delphine.

Rachel Duncan; geboren op 17 maart 1984

Opgevoed door de Neolutionists na de dood van haar adoptieouders. Haar nationaliteit is niet duidelijk en haar geboortedatum ook niet. Het kan zijn dat ze connecties heeft in Engeland omdat zij een brits accent heeft. Rachel spreekt vloeiend Duits.

Overleden klonen al voor de serie begon:

 • Danielle Fournier (Parijs)
 • Aryanna Giordano (Rome)
 • Janika Zingler (Oostenrijk)

Bell Media

Bell Media maakte bekend in juni 2012 dat zij een serie gingen maken met tien afleveringen die wereldwijd door Temple Street Productions zou worden geproduceerd. Seizoen twee is van start gegaan in maart 2014.
© 2014 - 2024 Ince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Black Mirror Bandersnatch: een interactieve Netflix-filmBlack Mirror Bandersnatch: een interactieve Netflix-filmBlack Mirror Bandersnatch is de eerste Netflix-film gebaseerd op de dystopische anthologieserie Black Mirror. De film is…
Recensie: Black Sails (tv-serie)recensieRecensie: Black Sails (tv-serie)Black Sails is een tv-serie over piraten in de achttiende eeuw bij New Providence Island. Dit is een plek in de Bahama’s…
Klonen van mensenKlonen van mensenMensen klonen: Klonen is het maken van een exacte kopie van een mens of dier. In de plantenwereld kennen we het klonen a…

Eurovisie Songfestival 2014 - Vrouw met de baardEurovisie Songfestival 2014 - Vrouw met de baardHet Eurovisie Songfestival is altijd goed voor relletjes, voortrekkerij, elkaar stemmen toespelen, statements en aandach…
Levenslang met DwangIn het RTL5-programma Levenslang met Dwang gaat presentator Jan Kooijman met zeven mensen die aan een dwangstoornis leid…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.org
Ince (31 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.