recensie

Recensie: Breaking Bad (AMC tv-serie)

Recensie: Breaking Bad (AMC tv-serie) Breaking Bad is een bekende en populaire tv-serie. De serie gaat over een scheikundeleraar die erachter komt dat hij terminale kanker heeft. Om zijn gezin financieel goed achter te laten als hij dood is, besluit hij om Crystal Meth te gaan maken en verkopen. De serie wordt geroemd om het goede verhaal, goede acteurs en het camerawerk. Er zijn vijf seizoenen waarvan het laatste seizoen op 10 november 2013 is verschenen op de streamingdienst Netflix.

Belangrijke informatie tv-serie Breaking Bad

 • Naam: Breaking Bad
 • Geschreven door: Vince Gilligan
 • Releasedatum: 18 mei 2008

Het verhaal

Breaking Bad gaat over een oudere scheikundeleraar, Walter White, die te horen krijgt dat hij ongeneselijk ziek is, hij heeft namelijk kanker. Met zijn baan heeft hij nooit een goed pensioen op kunnen bouwen en hij vraagt zich af hoe het verder moet met zijn gezin als hij er straks niet meer is. Er moet geld verdiend worden voor als hij dood is, maar hij heeft niet lang meer de tijd. Met zijn kennis over scheikunde kan hij Crystal Meth maken, wat een erg populaire drug is in de Verenigde Staten. Om in een korte tijd veel geld te kunnen verdienen besluit hij om Crystal Meth te gaan maken en verkopen. Hoewel hij erg goed is in het scheikundige gedeelte, heeft Walter White helemaal geen kaas gegeten over hoe het er in de keiharde onderwereld aan toe gaat. Gaandeweg moet hij leren hoe hij met alle situaties omgaat die komen kijken bij het produceren en verkopen van drugs. De brave scheikundeleraar moet gaan denken als een crimineel, wat niet altijd makkelijk is. Het wordt allemaal nog lastiger als de operatie die hij opzet steeds groter en groter wordt.

Hoofdpersonen Breaking Bad

De volgende acteurs spelen belangrijke rollen in Breaking Bad:
 • Bryan Cranston als Walter White.
 • Aaron Paul als Jesse Pinkman.
 • Anna Gunn als Skyler White
 • RJ Mitte als Walter White Jr.
 • Dean Norris als Hank Schrader.
 • Betsy Brandt als Marie Schrader.
 • Bob Odenkirk als Saul Goodman.
 • Giancarlo Esposito als Gustavo Fring.
 • Jonathan Banks als Mike Ehrmantraut.
 • Jesse Plemons als Tod Alquist.
 • Laura Fraser als Lydia Rodarte-Quayle.

Breaking Bad: een ongekende transformatie

Breaking Bad is anno 2019 misschien wel een van de meeste bekende series, en niet voor niets. Breaking Bad is een serie die erg goed in elkaar zit. Bij Breaking Bad is er over elk klein detail dat in beeld komt nagedacht. Elk camerashot dat op het eerste oog niets betekent kan later weer terugkomen waardoor de kijker verrast wordt. Door de seizoenen heen zit er ook een sterke verhaallijn in, waarbij de karakters erg sterk worden ontwikkeld en daarmee ook de relaties tussen verschillende personages. Vooral Walter White, de hoofdpersoon van Breaking Bad, maakt een ongekende transformatie door. Hij begint als een simpele scheikundeleraar die nog geen vlieg kwaad doet, die zich opeens in de keiharde onderwereld bevindt. Dit levert de nodige spannende momenten op, die uitstekend in beeld worden gebracht door de schrijvers. De schrijnende gezondheidssituatie van Walter White maakt dit alles tot een perfecte mix voor een tv-serie. Al met al is Breaking Bad een serie om van te smullen van begin tot eind. Dit is ook te zien aan het feit dat er een spin-off is gemaakt van Breaking Bad, namelijk Better Call Saul. Bovendien komt de waardering voor Breaking bad tot uiting in de vele prijzen die de serie heeft gewonnen en in de hoge rating op IMDb.

Waardering Breaking Bad

Het camerawerk in Breaking Bad is van een erg hoge kwaliteit. Aan het begin van een aflevering zijn er vaak bepaalde scènes die de kijker pas later kan plaatsen. Details worden er goed in beeld gebracht en dragen ook echt bij aan het verhaal. Hiervoor heeft de serie Breaking Bad ook meerdere prijzen gewonnen. Daarnaast wordt de acteur Bryan Cranston geroemd voor zijn rol als Walter White. De karakterontwikkeling die in de serie plaatsvindt wordt om magistrale wijze gespeeld door deze acteur. Ook hiervoor zijn meerdere terechte prijzen gewonnen.

Breaking Bad-film

Jaren na het eindigen van Breaking Bad, heeft Netflix er in 2019 een film over gemaakt. De naam van de nieuwe film is "El Camino: Een Breaking Bad Film". Jesse Pinkman (gespeeld door Aaron Paul) speelt de hoofdrol in deze film. De film is op 11 oktober 2019 verschenen op Netflix.

Seizoenen Breaking Bad

Er zijn 5 seizoen van Breaking Bad. Het eerste seizoen heeft 7 afleveringen, seizoen twee tot en met 4 hebben 13 afleveringen en het laatste seizoen heeft 16 afleveringen en is in twee delen opgesplitst. Deze afleveringen duren allemaal ongeveer 45 minuten. In de volgende tabel zijn alle seizoenen met de releasedatum te zien.

SeizoenReleasedatum
118 mei 2008
226 juli 2009
321 maart 2010
417 juli 2011
515 juli 2012

Breaking Bad op Netflix

Anno 2019 zijn alle vijf de seizoen van Breaking Bad te vinden op de steamingdienst Netflix. Het is dus nog steeds mogelijk om alle afleveringen van deze geweldige serie te (binge)watchen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Better Call Saul (tv-serie)recensieRecensie: Better Call Saul (tv-serie)Better Call Saul is een tv-serie over de advocaat van Walter White uit de bekende en populaire tv-serie Breaking Bad. Be…
Recensie: Ozark (Netflix tv-serie)recensieRecensie: Ozark (Netflix tv-serie)Ozark is een Netflix-serie die gaat over een financieel adviseur, Marty Byrde, die met zijn financiële kennis geld witwa…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Recensie - Narcos: Mexico (Netflix tv-serie)recensieRecensie - Narcos: Mexico (Netflix tv-serie)Narcos: Mexico is een tv-serie die door Netflix is gemaakt nadat de eerdere serie Narcos was afgelopen. De serie Narcos:…

Recensie: The Walking Dead (tv-serie)recensieRecensie: The Walking Dead (tv-serie)The Walking Dead is een een tv-serie over een zombie-apocalypse. De wereld wordt geteisterd door mensen die op zijn gest…
Undercover (2019), Netflix original-serie, deels waargebeurdUndercover (2019), Netflix original-serie, deels waargebeurdUndercover is een spraakmakende Belgisch-Nederlandse fictiereeks van productiehuis De Mensen in samenwerking met Netflix…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: IMDB,
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Breaking_Bad
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_afleveringen_van_Breaking_Bad
 • https://en.wikipedia.org/wiki/El_Camino:_A_Breaking_Bad_Movie
Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 20-10-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.