InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Recensie: Breaking Bad (AMC tv-serie)
recensie

Recensie: Breaking Bad (AMC tv-serie)

Recensie: Breaking Bad (AMC tv-serie) Breaking Bad is een bekende en populaire tv-serie. De serie gaat over een scheikundeleraar die erachter komt dat hij terminale kanker heeft. Om zijn gezin financieel goed achter te laten als hij dood is, besluit hij om Crystal Meth te gaan maken en verkopen. De serie wordt geroemd om het goede verhaal, goede acteurs en het camerawerk. Anno juli 2019 is Breaking Bad afgelopen. Er zijn vijf seizoenen waarvan het laatste seizoen op 10 november 2013 is verschenen op de streamingdienst Netflix.

Belangrijke informatie tv-serie Breaking Bad

 • Naam: Breaking Bad
 • Geschreven door: Vince Gilligan
 • Releasedatum: 2 januari 2012 (in Nederland)

Het verhaal

Breaking Bad gaat over een oudere scheikundeleraar, Walter White, die te horen krijgt dat hij ongeneselijk ziek is, hij heeft namelijk kanker. Met zijn baan heeft hij nooit een goed pensioen op kunnen bouwen en hij vraagt zich af hoe het verder moet met zijn gezin als hij er straks niet meer is. Er moet geld verdiend worden voor als hij dood is, maar hij heeft niet lang meer de tijd. Met zijn kennis over scheikunde kan hij Crystal Meth maken, wat een erg populaire drug is in de Verenigde Staten. Om in een korte tijd veel geld te kunnen verdienen besluit hij om Crystal Meth te gaan maken en verkopen. Hoewel hij erg goed is in het scheikundige gedeelte, heeft Walter White helemaal geen kaas gegeten over hoe het er in de keiharde onderwereld aan toe gaat. Gaandeweg moet hij leren hoe hij met alle situaties omgaat die komen kijken bij het produceren en verkopen van drugs. De brave scheikundeleraar moet gaan denken als een crimineel, wat niet altijd makkelijk is. Het wordt allemaal nog lastiger als de operatie die hij opzet steeds groter en groter wordt.

Hoofdpersonen Breaking Bad

De volgende acteurs spelen belangrijke rollen in Breaking Bad:
 • Bryan Cranston als Walter White.
 • Aaron Paul als Jesse Pinkman.
 • Anna Gunn als Skyler White
 • RJ Mitte als Walter White Jr.
 • Dean Norris als Hank Schrader.
 • Betsy Brandt als Marie Schrader.
 • Bob Odenkirk als Saul Goodman.
 • Giancarlo Esposito als Gustavo Fring.
 • Jonathan Banks als Mike Ehrmantraut.
 • Jesse Plemons als Tod Alquist.
 • Laura Fraser als Lydia Rodarte-Quayle.

Breaking Bad: een ongekende transformatie

Breaking Bad is anno 2019 misschien wel een van de meeste bekende series, en niet voor niets. Breaking Bad is een serie die erg goed in elkaar zit. Bij Breaking Bad is er over elk klein detail dat in beeld komt nagedacht. Elk camerashot dat op het eerste oog niets betekent kan later weer terugkomen waardoor de kijker verrast wordt. Door de seizoenen heen zit er ook een sterke verhaallijn in, waarbij de karakters erg sterk worden ontwikkeld en daarmee ook de relaties tussen verschillende personages. Vooral Walter White, de hoofdpersoon van Breaking Bad, maakt een ongekende transformatie door. Hij begint als een simpele scheikundeleraar die nog geen vlieg kwaad doet, die zich opeens in de keiharde onderwereld bevindt. Dit levert de nodige spannende momenten op, die uitstekend in beeld worden gebracht door de schrijvers. De schrijnende gezondheidssituatie van Walter White maakt dit alles tot een perfecte mix voor een tv-serie. Al met al is Breaking Bad een serie om van te smullen van begin tot eind. Dit is ook te zien aan het feit dat er een spin-off is gemaakt van Breaking Bad, namelijk Better Call Saul. Bovendien komt de waardering voor Breaking bad tot uiting in de vele prijzen die de serie heeft gewonnen en in de hoge rating op IMDb.

Waardering Breaking Bad

Het camerawerk in Breaking Bad is van een erg hoge kwaliteit. Aan het begin van een aflevering zijn er vaak bepaalde scènes die de kijker pas later kan plaatsen. Details worden er goed in beeld gebracht en dragen ook echt bij aan het verhaal. Hiervoor heeft de serie Breaking Bad ook meerdere prijzen gewonnen. Daarnaast wordt de acteur Bryan Cranston geroemd voor zijn rol als Walter White. De karakterontwikkeling die in de serie plaatsvindt wordt om magistrale wijze gespeeld door deze acteur. Ook hiervoor zijn meerdere terechte prijzen gewonnen.

Seizoenen Breaking Bad

Anno juli 2019 zijn er 5 seizoen van Breaking Bad. Het eerste seizoen heeft 7 afleveringen, seizoen twee tot en met 4 hebben 13 afleveringen en het laatste seizoen heeft 16 afleveringen en is in twee delen opgesplitst. Deze afleveringen duren allemaal ongeveer 45 minuten. In de volgende tabel zijn alle seizoenen met de releasedatum te zien. Breaking Bad is te zien op Netflix.

SeizoenReleasedatum
12 januari 2012
28 januari 2012
33 februari 2013
45 mei 2013
510 november 2013

Breaking Bad op Netflix

Anno juli 2019 zijn alle vijf de seizoen van Breaking Bad te vinden op de steamingdienst Netflix. Het is dus nog steeds mogelijk om alle afleveringen van deze geweldige serie te (binge)watchen.

Lees verder

© 2019 Schrijversblock, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Ozark (Netflix tv-serie)recensieRecensie: Ozark (Netflix tv-serie)Ozark is een Netflix-serie die gaat over een financieel adviseur, Marty Byrde, die met zijn financiële kennis geld witwa…
Recensie: Black Sails (tv-serie)recensieRecensie: Black Sails (tv-serie)Black Sails is een tv-serie over piraten in de achttiende eeuw bij New Providence Island. Dit is een plek in de Bahama’s…
Boekverslag Breaking DawnBoekverslag Breaking DawnBreaking Dawn is het vierde boek in de Twilight-serie, geschreven door Stephenie Meyer. Het boek is de opvolger van Ecli…
Recensie: Narcos (tv-serie)recensieRecensie: Narcos (tv-serie)Narcos is een tv-serie over de drugshandel in Zuid-Amerika. Vanaf de jaren 70 van de twintigste eeuw is Zuid-Amerika in…
Recensie: Orange is the New Black (tv-serie)recensieRecensie: Orange is the New Black (tv-serie)Orange is the New Black (OITNB) gaat over een vrouwengevangenis in Litchfield, New York. De hoofdpersoon is Piper Chapma…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: IMDB,
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Breaking_Bad
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_afleveringen_van_Breaking_Bad

Reageer op het artikel "Recensie: Breaking Bad (AMC tv-serie)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Schrijversblock
Laatste update: 09-08-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Recensies tv-series
Bronnen en referenties: 3
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!