recensie

Recensie: Prison Break (tv-serie)

Recensie: Prison Break (tv-serie) De tv-serie Prison Break gaat over Michael Scofield, een ingenieur die zich vrijwillig laat opsluiten in de gevangenis om zijn broer, Lincoln Burrows, uit te breken. Lincoln Burrows zit in de gevangenis voor de moord op de broer van de vice-president van de Verenigde Staten. Uitbreken is echter niet zo eenvoudig, op een plek waar niemand te vertrouwen is. Anno 2020 heeft Prison Break vijf seizoenen en seizoen 6 is aangekondigd door de makers.

Belangrijke informatie tv-serie Prison Break

 • Naam: Prison Break
 • Geschreven door: Paul Scheuring
 • Releasedatum: 29 augustus 2005

Het verhaal

Prison Break gaat over Micheal Scofield die zichzelf laat opsluiten in de Fox River gevangenis in de Verenigde Staten. Zijn broer, Lincoln Burrows, wacht daar zijn executie af voor de moord op de broer van de vice-president van de Verenigde Staten. Michael Scofield gelooft echter dat zijn broer het niet heeft gedaan. Michael Scofield is helemaal geen crimineel, maar bouwkundig ingenieur. Voordat hij de gevangenis in gaat heeft hij het gebouw helemaal bestudeerd en de uitbraak tot in de puntjes voorbereid. Michael Scofield kan het plan echter niet in zijn eentje uitvoeren en heeft hulp nodig van zijn medegevangenen, die allemaal ook graag vrij willen komen.

Hoofdpersonen

De volgende acteurs spelen belangrijke rollen in Prison Break:
 • Wentworth Miller als Michael Scofield.
 • Dominic Purcell als Lincoln Burrows.
 • Sarah Wayne Callies als Sara Tancredi.
 • Robert Knepper als Theodore “T-Bag” Bagwell.
 • Amaury Nolasco als Fernando Sucre.
 • Paul Adelstein als Paul Kellerman.
 • Rockmond Dunbar als Benjamin Miles “C-Note” Franklin.
 • William Fichtner als Alexander Mahone.
 • Wade Williams als Brad Bellick.
 • Marshall Allman als L.J. Burrows.

Prison break: een spannende, diepgaande serie vol actie en drama

Prison Break is een superspannende serie. Doordat er constant allerlei onmogelijke situaties ontstaan en je voortdurend op het verkeerde been wordt gezet, zit je altijd op het puntje van je stoel te kijken. Daarnaast zijn er erg veel interessante mede-gevangenen die betrokken raken bij het plan van Michael Scofield om uit de gevangenis te breken. Prison Break is het complete plaatje van actie, drama, romantiek en soms zelf komedie. Het eerste seizoen van Prison Break is het beste seizoen en is zo ook door het publiek beoordeeld. Er is waarschijnlijk geen andere serie met een beter seizoen dat het eerste seizoen van Prison Break. In dit seizoen gebeuren er constant dingen die je echt niet aan had zien komen. De twee seizoenen daarna zijn ook behoorlijk goed. Er wordt nog steeds veel aan karakterontwikkeling gedaan en het blijft heel spannend. Alleen het vierde seizoen voelde wel alsof het succesvolle concept werd uitgemolken. Hoewel het acteerwerk nog steeds goed was in seizoen 4, is het wel te merken dat het verhaal alleen is verzonnen om een extra seizoen te maken. Toen seizoen 5 negen jaar na seizoen 4 uitkwam, waren de verwachtingen daarom ook erg laag. Deze verwachtingen werden echter overtroffen door het sterke, maar wel korte, seizoen 5. Prison Break is een geweldige serie die iedereen gezien zou moeten hebben.

Karakterontwikkeling

In de Fox River-gevangenis zitten allerlei gevangenen die er terecht zijn gekomen voor verschillende vergrijpen. Iedere gevangene heeft zijn eigen verhaal. Dit hebben andere series die over gevangenissen gaan, zoals Orange is the new Black, ook. In Prison Break wordt er erg veel aandacht besteed aan de achtergrond van de gevangenen. Soms wordt er een hele aflevering besteed aan één persoon. Uiteindelijk begin je zelfs voor de meest zware criminele compassie te krijgen, omdat ze zo zijn geworden door wat er in het verleden allemaal is gebeurd. Of ze uiteindelijk echt te vertrouwen zijn dat weet je nooit, maar dit maakt Prison Break ook extra spannend.

Seizoenen Prison Break

Anno 2020 zijn er vijf seizoenen van Prison Break. De eerste twee seizoenen van Prison Break hebben 22 afleveringen. Het derde seizoen heeft 13 afleveringen en het vierde seizoen heeft weer 22 afleveringen. Het vierde seizoen werd in 2008 uitgezonden. Negen jaar nadat het vierde seizoen uitkwam, werd seizoen 5 in 2017 uitgezonden. Dit seizoen heeft 9 afleveringen. In de onderstaande tabel zijn de seizoenen met hun releasedatum te zien.

SeizoenReleasedatum
129 augustus 2005
221 augustus 2006
317 september 2007
41 september 2008
54 april 2017

Prison Break op Netflix

Anno 2020 staan de eerste vijf seizoenen van de serie Prison Break op de streamingdienst Netflix.

Prison Break seizoen 6

Na het succesvolle seizoen 5 van Prison Break, hebben de makers seizoen 6 aangekondigd in januari 2018. In de trailer zit Michael Scofield in een gevangenis in het buitenland, waar hij weer uit moet ontsnappen met de hulp van zijn broer. De officiële releasedatum voor seizoen 6 is nog niet bekend in mei 2020. Echter komen er anno oktober 2020 steeds meer berichten dat seizoen 6 in de herfst van 2021 zal verschijnen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 3 gevaarlijkste gevangenissen van de wereldElke gevangenis is een verschrikking, binnen de muren van een gevangenis houdt criminaliteit bijna altijd stand. Met nam…
Break-even-analyseBij een onderneming is het handig om te weten hoe je er financieel voor staat. Het is daarbij nodig dat een ondernemer w…
Uitje voor het hele gezin in Utrecht: Prison IslandUitje voor het hele gezin in Utrecht: Prison IslandPrison Island in Utrecht is een soort combinatie tussen Escape Room en Fort Boyard. Spreken deze spellen je aan dan is P…
Vanaf welk moment ga je als onderneming winst draaien?Vanaf welk moment ga je als onderneming winst draaien?Voor ondernemingen is het ontzettend belangrijk om te weten waar het break-evenpoint ligt bij de verkoop van producten.…

Recensie: Narcos (tv-serie)recensieRecensie: Narcos (tv-serie)Narcos is een tv-serie over de drugshandel in Zuid-Amerika. Vanaf de jaren 70 van de twintigste eeuw is Zuid-Amerika in…
Homeland seizoen 7: NPO 3, Netflix en samenvatting seizoen 6Homeland seizoen 7: NPO 3, Netflix en samenvatting seizoen 6De eerste aflevering van seizoen 7 van Homeland is op 11 februari 2018 in de Verenigde Staten uitgezonden. Vanaf zaterda…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: http://www.imdb.com/title/tt0455275/mediaviewer/rm3065549824
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Prison_Break
Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 28-10-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.