Tv-serie Supernatural: jagen met Sam en Dean Winchester

Tv-serie Supernatural: jagen met Sam en Dean Winchester Er zijn in de tv-geschiedenis veel duo’s beroemd geworden. Laurel en Hardy, Bassie en Adriaan, Frodo en Sam, Batman en Robin, Woody en Buzz Lightyear en Han Solo en Chewbaca zijn slechts enkele voorbeelden van legendarische duo’s. Laat alle geesten, zombies, heksen, demons en andere monsters gewaarschuwd zijn, want zij worden opgejaagd door een ander legendarisch duo: The Winchesters. In hun '67 Chevrolet Impala jagen de broers Dean en Sam Winchester op al het bovennatuurlijke in de spraakmakende tv-serie Supernatural.

Inhoud


Algemene beschrijving van tv-serie Supernatural

Supernatural is een tv serie van Warner Brothers en Kripke Enterprises over bovennatuurlijke wezens en gebeurtenissen. De serie bevat elementen van horror, avontuur, misdaad en zeer veel mysterie. In de serie staat het jagen op monsters en andere bovennatuurlijke wezens centraal. Zo komen geesten, zombies, demons, engelen en allerlei andere wezens voorbij in een zeer succesvolle serie die in 2005 begon en anno 2018 al dertien seizoenen kent.

Het plot van Supernatural

Het verhaal draait om twee broers: Sam en Dean Winchester. Al hun hele leven hebben zij te maken met monsters, aangezien hun ouders jagen op paranormale en bovennatuurlijke dingen. Als Sam nog een baby is en Dean vier jaar oud, wordt hun moeder Mary gedood door een demon met gele ogen. Hangend aan het plafond vliegt ze in brand, waardoor John en zijn kinderen uit het brandende huis moeten vluchten. Vanaf dat moment voedt hun vader John hen op als harde jagers, terwijl het zijn obsessie wordt wraak te nemen op hetgeen zijn vrouw doodde.

De serie begint als de jongens volwassen zijn. Waar Dean niets liever doet dan al het kwaadaardige uit de weg te ruimen met zijn vader, kan Sam juist niet goed met zijn vader overweg. Hij studeert en heeft het jagersleven dan ook achter zich gelaten, totdat Dean hem komt halen. Hun vader is al enkele dagen spoorloos verdwenen sinds hij begon aan een zaak. Sam wil eerst niet mee, maar Dean weet hem over te halen mee te zoeken naar hun vader. Na een zaak komt Sam thuis, waar hij zijn vriendin Jessica op dezelfde manier tegen het plafond in brand ziet vliegen als zijn moeder overkwam.

“Saving people, hunting things. The family business”

Zo begint voor Sam en Dean een leven vol horror, pijn, angst en verdriet terwijl zij allerlei mensen helpen, zelf zoekend naar hun vader. Als echte broers gaat hun band op en neer. Dean noemt Sam ‘Bitch’ en Sam reageert dan met ‘Jerk’. De rest is geschiedenis. De Winchesters zijn terug.

Dean Winchester (Jensen Ackles)

Dean Winchester wordt gespeeld door Jensen Ackles. Hij is geboren op 1 maart 1978 in Dallas, Texas. Hij is in zijn jeugd model, maar treedt op zijn 17e in zijn vaders voetsporen als acteur. Hij heeft gespeeld in andere series als Smallville, Dawson’s Creek en Days Of Our Lives.

Dean Winchester is stoer, heldhaftig en heeft een hekel aan alles dat bovennatuurlijk of kwaadaardig is. Zijn vader is zijn grote voorbeeld, terwijl hij zelf de grote beschermende broer is van Sam. Dean is gek op baconburgers, taart, rock-muziek, zijn auto en vrouwen en kan niet goed tegen gezond eten en het normale ‘huisje-boompje-beestjeleven'.

Sam Winchester (Jared Padelecki)

De jongste broer Sam wordt gespeeld door Jared Padelecki. Hij is geboren op 19 juli 1982 in San Antonio, Texas. Op zijn twaalfde besluit Jared acteerles te nemen. In 1999 is hij voor het eerst op het witte doek te zien in de film A Little Inside. Hij is ook te kennen van andere rollen in Silent Witness, Flight Of The Phoenix, Friday The 13th en de serie Gilmore Girls.

Sam houdt van jongs af aan niet van het jagersleven waar hij door het werk van zijn vader in opgroeit. Doordat hij constant verhuisd, zit hij altijd in een andere klas op school en voelt hij zich nergens thuis. Hij is slim, handig met elektronica en gevoelig. Verder is Sam behulpzaam en staat het redden van andere mensen voorop, het liefst ook als ze zelf bezeten zijn.

De ’67 Chevrolet Impala

Behalve Sam en Dean is er nog een zeer constante factor gedurende de hele serie. Het is de kenmerkende zwarte Chevrolet Impala uit 1967 van Dean, die hij zijn ‘baby’ noemt. Het is de auto die hij van zijn ouders krijgt nadat zij er zelf altijd in gereden en gewerkt hebben. Dean is gek op die auto en laat er het liefst niemand anders in rijden.

De overige cast en personages in Supernatural

De serie gaat voornamelijk over de broers Sam en Dean, maar kent meerdere karakters die vaker terugkomen in de serie. Over zaken als de eerste of laatste aflevering waarin een karakter te zien is, zullen geen uitspraken worden gedaan om geen welbekende ‘spoilers’ te geven. De meest belangrijke karakters uit de serie zijn als volgt:

John Winchester

John Winchester wordt gespeeld door Jeffrey Dean Morgan en is te kennen van de hitserie ‘The Walking Dead’. John verliest zijn vrouw door de schuld van een demon wanneer zijn kinderen nog jong zijn. De pijn zit diep en de jacht op deze demon wordt een obsessie. Hij leeft als jager, passend op zijn kinderen. Hij laat ze opgroeien in motels, talloze scholen en onder strenge regels.

Mary Winchester

De moeder van Sam en Dean overlijdt als de jongens nog heel klein zijn. Mary, gespeeld door Samantha Smith, was jager en moeder. Toen ze jong was, kwam ze al in het jagersleven terecht omdat haar ouders op haar beurt jagers waren. Toen ze John, haar toekomstige man, leerde kennen, wilde ze uit het jagersleven stappen zodat John er niets mee te maken zou hebben. Dat is duidelijk mislukt.

Bobby Singer

Bobby Singer is een goede vriend van John, de vader van Sam en Dean. Hij speelt een grote rol in de serie als een soort veteraan-jager en leiderstype voor alle jagers. Hij brengt in kaart waar monsters opduiken en stuurt daar jagers op af. Bobby heeft een drankprobleem sinds de dood van zijn vrouw, maar weet door zijn boekencollectie wel alles over het jagersleven en alle monsters. Voor Sam en Dean is hij een steun en toeverlaat in zware tijden.

Castiel

Castiel, gespeeld door Misha Collins, is een engel en niet gewend aan het leven als mens. Als ‘Angel of the Lord’ komt hij met zijn eigen beweegredenen op aarde om het kwaad te bestrijden. Hij raakt bevriend met Sam en Dean en moet leren leven als een mens wanneer hij zich op aarde bevindt. Cass, zoals hij vaak genoemd wordt, draagt het lichaam van Jimmy Novak. Jimmy is een normale huis, tuin en keuken vader die zijn lichaam in een gebed aan het geloof geeft.

Crowley

Fergus Roderick Macleod is een mens in de 17e eeuw,die wordt gespeeld door Mark Sheppard. Na zijn dood wordt hij de krachtige en machtige demon Crowley. Hij is de ‘King of the Crossroads’. Op een crossroad (kruispunt) kunnen ongelukkige mensen een deal maken in ruil voor hun ziel om vervolgens exact 10 jaar later te sterven. Crowley wenst de macht te grijpen en de ‘King of Hell’ te worden. Crowley is sluw, achterbaks en meestal niet te vertrouwen, maar heeft aan Sam en Dean een zware tegenstander.

Overige karakters

Er zijn meerdere sprekende karakters in de serie, maar geen van allen heeft een dusdanig grote, regelmatige of langlopende rol om ze noemenswaardig te maken. Ook is het lastig andere personages te beschrijven zonder ‘spoilers’ weg te geven.

Celebrities in Supernatural

Er zijn talloze celebrity's die een gastrol spelen in een of meerdere afleveringen in Supernatural. Zo waren onder andere te zien:
 • Paris Hilton
 • Richard Speight Jr.
 • Rick Springfield
 • Snooki (Jersey Shore)
 • Barry Bostwick
 • Julie Benz
 • Linda Blair
 • Robert Picardo
 • Lauren Cohen
 • Gary Cole
 • Taylor Cole
 • Mike ‘The Miz’ Mizanin

Supernatural tv-serie fandom

Er zijn veel series die trouw worden gevolgd. Echter zijn het er niet veel die een echte trouwe wereldwijde fanbase hebben. Supernatural heeft dat wel. Waar dat door komt is niet duidelijk. Dit kan zijn doordat de serie al lang loopt of dat de acteurs die Dean, Sam en Castiel spelen – Jensen Ackles, Jared Padelecki en Misha Collins – volgens veel fans heel knap zijn.

Ook kan het komen door de grote mate van fantasie die verwerkt zit in de serie. Dit komt niet alleen tot leven in het feit dat er geesten, demons, engelen, heksen, vampieren en andere fictieve wezens in de serie voorkomen. De serie zit ook boordevol andere ‘urban legends’ als de bekende vloek van ‘Bloody Mary’ en er komen figuren als Cupido, Adolf Hitler, The Wizard of Oz, Abraham Lincoln, cyclopen en God tot leven. Zelfs tijdreizen, de hemel, de hell en het vagevuur (Purgatory) komen voorbij.

Het zijn echter niet alleen de spraakmakende fantasierijke gebeurtenissen die voor populariteit zorgen. Het is ook de serie zelf die voor de nodige bijzondere afleveringen zorgt. De makers hebben humor en durven ‘out of the box’ te denken. Zo zijn er verschillende afleveringen die afwijken van de rest. In een aflevering worden Sam en Dean behekst en komen ze in een universum terecht waarin zij de acteurs Jensen Ackles en Jared Padelecki zijn. Jensen en Jared spelen dus Dean en Sam die Jensen en Jared moeten spelen. Ook is er een aflevering die in het teken van halloween en Dracula staat en helemaal in het zwart-wit is opgenomen. Tot slot is er ook een aflevering die geheel om de auto draait. De hele aflevering is vanuit verschillende camerapunten uit de auto te zien, ook als ze naast de auto staan te praten met iemand anders. Deze gedurfde manier van het maken van een tv-serie zorgt voor enthousiasme en populariteit.

De fanbase is zo belangrijk voor de serie, dat deze zelf in meerdere afleveringen terugkomt. Zo is er een profeet genaamd Chuck die alle avonturen van Dean en Sam in boeken opschrijft. Als ze op een fandag terechtkomen waarop iedereen verkleed is als zij, gelooft niemand dat Dean en Sam daadwerkelijk echt zijn en dat zij de echte Winchesters zijn. Dean en Sam hebben in de serie hun eigen fanbase.

Supernatural muziek: Carry on my wayward son

De serie heeft geen leader waarin de personages een voor een worden voorgesteld. Supernatural kent daarom ook niet een vast liedje dat aan het begin van iedere aflevering te horen is, zoals de hitserie ‘Friends’ dat bijvoorbeeld wel heeft met ‘I’ll be there for you’ van The Rembrandts. Echter beginnen afleveringen wel met een terugblik op wat er in de voorgaande afleveringen allemaal is gebeurt. Onder de bekende ‘previously on Supernatural’-terugblikken staat zeer regelmatig wel een bekende hit van de band Kansas: Carry on my wayward son. Dit wordt dan ook wel gezien als hét nummer uit de serie.
© 2018 - 2023 Mikebouman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Victorious tv-serie: personages en castVictorious tv-serie: personages en castVictorious (ook wel geschreven als VicTORIous) is een Amerikaanse sitcom, uitgezonden door de zender Nickelodeon. Victor…
Impala, de meest sierlijke en lieve antilopeImpala, de meest sierlijke en lieve antilopeEen impala is een mooi, rank diertje wat niet zo groot wordt. Het valt onder de antilopen. Een impala doet sterk denken…
"Star Trek XI the Movie": film, plot & cast"Star Trek XI the Movie": film, plot & cast"Space...the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange…
Alcatraz tv-serie: plot en castAlcatraz tv-serie: plot en castAlcatraz is een Amerikaanse drama/sci-fi tv-serie van producent J.J. Abrams (Lost, Star Trek, Fringe) en scenarist/produ…

Eurovisie Songfestival 2018: overzicht alle deelnemersEurovisie Songfestival 2018: overzicht alle deelnemersVan 8 t/m 12 mei 2018 strijden in totaal 43 landen in twee halve finales en een finale om de winst van het Eurovisie Son…
Recensie: Black Sails (tv-serie)recensieRecensie: Black Sails (tv-serie)Black Sails is een tv-serie over piraten in de achttiende eeuw bij New Providence Island. Dit is een plek in de Bahama’s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Coopery, Unsplash
 • Imdb. (2018). Supernatural, Geraadpleegd op 7-3-2018, van http://www.imdb.com/title/tt0460681/?ref_=nv_sr_1
 • Redactie. (2017). 25 famous people who guest-starred on Supernatural, Geraadpleegd op 8-3-2018, van http://www.warpedfactor.com/2017/11/25-famous-people-who-guest-starred-on.html
 • Wikia. (2018). Supernatural, Geraadpleegd op 7-3-2018, van http://supernatural.wikia.com/wiki/Supernatural_Wiki
Mikebouman (43 artikelen)
Gepubliceerd: 09-03-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.