"Star Trek XI the Movie": film, plot & cast

"Star Trek XI the Movie": film, plot & cast "Space...the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before." Wie kent deze gevleugelde woorden, van de originele "Star Trek" episodes uit de jaren zestig, niet? In 2009 werd deze science fiction serie nieuw leven ingeblazen, met een door J.J. Abrams geregisseerde film: "Star Trek XI". Alles over deze film, cast en plot vindt u hier!

Star Trek XI

"Star Trek XI" beleefde in 2009 zijn première in de Verenigde Staten en al gauw zou de film ook in andere landen, waaronder Nederland, op het witte doek te zien zijn. De elfde film uit de Star Trek-reeks is geregisseerd door niemand minder dan J.J. Abrams, mede-bedenker en producer van de succesvolle Amerikaanse serie "Lost". Voor het script tekenden Alex Kurtzman en Roberto Orci, de muziek is afkomstig van componist Michael Giacchino.

Cast

De belangrijkste personages in de film worden vertolkt door de volgende acteurs:

 • James T. Kirk - Chris Pine
 • Spock - Zachary Quinto
 • Nero - Eric Bana
 • Amanda Grayson - Winona Ryder
 • Nyota Uhura - Zoe Saldana
 • Leonard 'Bones' McCoy - Karl Urban
 • Christopher Pike - Bruce Greenwood
 • Hikaru Sulu - John Cho
 • Spock op latere leeftijd - Leonard Nimoy
 • Montgomery E. "Scotty" Scott - Simon Pegg
 • Pavel Chekov - Anton Yelchin
 • Kirk in zijn jonge jaren - Jimmy Bennett

Plot

Na een confrontatie met een Romulaans ruimteschip (genaamd de Naranda), offert plaatsvervangend commandant George Kirk zichzelf en zijn schip, de U.S.S. Kelvin, op om de Romulanen te stoppen. Onder diegenen die het slachtveld weten te ontvluchten, bevinden zich Georges vrouw Wiona, die bevalt van een zoon: James Tiberius Kirk. Tevens is te zien hoe, op de planeet Vulcan, een jonge Vulcaan genaamd Spock worstelt met zijn half-menselijke identiteit en een keuze maakt voor een carrière in Starfleet Academy (quote uit de film van vader Sarek: "You will always be a child of two worlds, and fully capable of deciding your own destiny. The question you face is: which path will you choose?").

Kirk, inmiddels een jonge twintiger, komt in de loop van het verhaal onder meer in contact met Nyota Uhura, kapitein Crhistopher Pike en de immer emotionele Dr. Leonard "Bones" McCoy, die spoedig tot vriend zal uitgroeien. Aan boord van de U.S.S. Enterprise, onder bevel van kapitein Pike met Spock als Eerste Officier, neemt Kirk deel aan een missie om een noodoproep van de planeet Vulcan te onderzoeken. Nadat Kirk onraad ruikt, lukt het hem om, samen met de hulp van onder meer McCoy, kapitein Pike over te halen om voorzichtig te werk te gaan. Al gauw ontstaat echter een crisissituatie, waarin Pike zichzelf moet overgeven aan een Romulaanse gezagvoerder met de naam Nero. Kirk neemt het commando vervolgens op zich (quote uit de film van Leonard 'Bones' McCoy: "We've got no Captain and no First Officer to replace him". Kirk: "Yeah, we do.").

Wat volgt is een boeiend verhaal over opofferingsgezindheid, heroïsche gevechten, groeiende vriendschappen en verrassende reizen in de tijd. Tevens duikt een oude bekende in het verhaal op, die tot de originele Star Trekpersonages behoort.

Ontvangst

"Star Trek XI" werd door Amerikaanse recensenten overwegend positief ontvangen, onder meer vanwege een solide script, het hoge vermakelijkheidsgehalte van de film, alsmede een overvloed aan spectaculaire special effects. Ook het publiek kwam in groten getale op de film af, in tegenstelling tot de laatste paar films uit het Star Trek-universum. Diehard-Star Trekfans, ook wel "Trekkies" genoemd, reageerden over het algemeen met gemengde gevoelens op "Star Trek 11": zo zou de film te weinig aandacht besteden aan historische (episode-gerelateerde) details en zou de vernieuwende opzet van Star Trek XI, gericht op een massaler publiek, te weinig recht doen aan de geest en idealistische visie van de originele Star Trek serie uit de jaren zestig, zoals opgezet door Gene Roddenberry.
© 2009 - 2024 Writerandus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Star Trek: The Original Series met Kirk, Spock en McCoy!Star Trek: The Original Series met Kirk, Spock en McCoy!Kirk, Spock, Enterprise, Klingons... Elke science fiction fan heeft ongetwijfeld wel eens van deze illustere namen gehoo…
Star Trek The Next Generation met Picard, Data en Riker!Star Trek The Next Generation met Picard, Data en Riker!Als hoogtepunt van futuristisch drama is "Star Trek: The Next Generation" nog steeds ongekend geliefd bij vele televisie…
Tribble: Fictieve diersoort in de bekende TV-serie Star TrekTribbles zijn zachte, harige ballen en bestaan in verschillende kleuren. Hun grootte varieert globaal tussen de 3 en 35…
Star Trek: de speelfilmsVanaf 1979 zijn er intussen reeds twaalf Star Trek-films uitgebracht, waarvan zes met de cast van de originele series en…
Soldaat van Oranje meer dan zomaar een Nederlandse filmrecensieSoldaat van Oranje meer dan zomaar een Nederlandse filmBijna ieder jaar rond bevrijdingsdag komt de speelfilm Soldaat van Oranje wel voorbij op een Nederlandse televisie zende…
Bronnen en referenties
Writerandus (81 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.