Tribble: Fictieve diersoort in de bekende TV-serie Star Trek

Tribbles zijn zachte, harige ballen en bestaan in verschillende kleuren. Hun grootte varieert globaal tussen de 3 en 35 centimeter. Tribbles zijn een fictieve diersoort in de bekende TV-serie Star Trek, waar ze in 1966 voor het eerst in voorkomen. Dankzij hun snoezige uiterlijk en aandoenlijke geluidjes zijn Tribbles geliefde troeteldieren. Hun belangrijkste eigenschap is de mogelijkheid om zich super snel voort te planten. Tribbles zijn een gewild collectors item, met name bij de “Trekkies”.

Tribbles & Star Trek

Star Trek was oorspronkelijk een Amerikaanse sciencefiction serie die door Gene Roddenberry was bedacht en die tussen 1966 en 1969 werd uitgezonden. Hoofdrolspeler is Captain Kirk van het ruimteschip USS Enterprise NCC-1701 (kortweg: Enterprise), dat in de toekomst, vanaf het jaar 2265, op een vijfjarige missie is om het heelal te verkennen.

De United Federation of Planets, kortweg ook wel de Federatie genoemd, kwam de Tribbles voor het eerst tegen op space station K-7. In aflevering 42 (1966) “The trouble with Tribbles” worden ze voor het eerst geïntroduceerd; in deze aflevering overwoekeren ze het station K-7.


De bedenker van deTribbles is David Gerrold. David Gerrold is het pseudoniem voor de in 1944 geboren Amerikaanse sciencefiction schrijver Jerrold David Friedman. Hij stuurde in 1967 ongevraagd een screenplay op voor de TV-serie Star Trek. Dit werd verflimd als “The Trouble with Tribbles”. Deze aflevering is tot de dag van vandaag één van de populairste afleveringen van de serie Star Trek en de start van zijn carrière.

Wat zijn Tribbles?

Het woord Tribbles komt van het Engelse “troubles” (= problemen). De meeste Tribbles zijn bruin van kleur, sommige met lichtere of donkere accenten als variatie en sommige zijn wit, wit/grijs. De eerste exemplaren die in de TV-serie gebruikt werden, waren gemaakt van een zachter en pluiziger bontmateriaal dan de latere Tribbles. Tribbles hebben een hoge aaibaarheidsfactor en hebben daardoor een grote aantrekkingskracht op mensen.
De grootte van een Tribble varieert globaal tussen de 3 en 35 cm. Je hebt “Regular Tribbles” die tussen de 5 en 25 cm groot zijn en je hebt “Giant Tribbles” die meer dan 25 cm meten.

Tribbles zijn heel nieuwsgierig en altijd op zoek naar voedsel. Tribbles zijn ook heel aanhalig en dol op aandacht van mensen. Tribbles maken een zacht spinnend geluid en zijn vanwege hun zeer schattige uiterlijk geliefde troeteldieren. Als je een Tribble aanraakt/liefkoost maakt hij “cooing sounds”, vrij vertaald lieve murmelende geluidjes, die een kalmerende werking zouden hebben op het menselijk zenuwstelsel.


Een Tribble is een fictief (huis)diertje, een zogenaamd “Sci Fi pet”. Sci Fi betekent Science Fiction en pet is Engels voor huisdier. Een Tribble – wetenschappelijke naam “Polygeminus grex” – is een non-intelligente levensvorm en tamelijk mobiel, ondanks het ontbreken van ledematen. De belangrijkste eigenschap van een Tribble is de mogelijkheid om zich waanzinnig snel voort te planten. Vandaar dat gezegd wordt dat een Tribble al zwanger geboren wordt. Hieraan danken ze dan ook hun bijnaam “Tribbeleus Pregnantum”. Tribbels zouden hermafrodiet (tweeslachtig) zijn. Een Tribble kan zich elke 12 uur voortplanten met een gemiddelde worp van 10 Tribbletjes. De enige beperkende factor voor deze kleine diertjes is de hoeveelheid voedsel dat ze consumeren.
Volgens Dr. McCoy hebben Tribbles slechts twee doelen in hun leven: eten en reproduceren.

De thuisplaneet van de Tribbles is Iota Geminorum IV, de 4e planeet in de Iota Geminorum star system. Op veel planeten zijn Tribbles verboden vanwege de risico’s met betrekking tot hun enorme voortplantingsdrang. Tot deze planeten behoren ook alle planeten van het Klingonrijk. Volgens Klingons zijn Tribbles hun grootste vijand. Niet verwonderlijk dus dat juist een invasievloot van de Klingons in één van de afleveringen van Star Trek de Tribbles uitroeide. In een latere aflevering hebben tijdreizigers Tribbles weer ingevoerd. Op hun eigen planeet wordt de Tribble-populatie in bedwang gehouden door een groot aantal reptielachtige roofdieren.

Tribbles: Een gewild collectors item

De in de TV-serie gebruikte Tribbles zijn een gewild collectors item, met name bij de “Trekkies” (=Star Trek fans) en worden voor grof geld te koop aangeboden. In veilinghuis Christie's in New York werden eens twee Tribbles aangeboden die gebruikt waren in de "Deep Space Nine" episode uit 1993 voor een bedrag tussen de 1000 en 1500 dollar.

TreckCore.com, de grootste bron voor Star Trek afbeeldingen, video en audio op het web met de meest frequente updates van Star Trek multimedia resource, is een site voor non-profit gebruik en wordt gerund door fans voor fans. TreckCore organiseerde in maart 2009 een veiling om geld te verzamelen om de site te ondersteunen en vrij van advertenties te houden. Van de opbrengst van de veiling ging 30% naar TreckCore. De veiling vond plaatst van 13 tot en met 20 maart 2009 op Ebay. Onderdeel van de veiling waren 6 originele Tribbles uit de Star Trek Deep Space Nine episode “Trials and Tribble-ations”. Fotograaf Michael Grecco fotografeerde de cast van Deep Space Nine in 1996 voor het Amerikaanse tijdschrift “Entertainment Weekly”. Na afloop van de fotosessie mocht hij de 6 Tribbles behouden. Deze authentieke Tribbles werden nu door hem beschikbaar gesteld voor de veiling op Ebay.


In welke films / episodes komen Tribbles voor?

Tribbles komen o.a. voor in de volgende bioscoopfilms en episodes van Star Trek:
  • The Original Series (TOS): “The Trouble with Tribbles”. Tribbles worden voor het eerst geïntroduceerd, ze overwoekeren het station K-7.
  • Star Trek III: “The Search For Spock”. Tribbles zijn te zien in een bar op Aarde.
  • The Next Generation: “When the Bow Breaks”. In deze aflevering is een kind te zien dat met een Tribble speelt.
  • Deep Space 9: “Trials and Tribble-actions”. Tijdreizigers gaan terug naar het K-7 incident. Tribbles worden meegebracht bij het terugkeren naar Deep Space Nine en overwoekeren ook dat station.
  • De 11e Star Trek film: Star Trek. Op 7 mei 2009 vond in Sydney de wereldpremière plaats van deze film, die vooraf al heel veel aandacht kreeg in de pers. Naast het bureau van Montgomery Scott op de Starfleet outpost is in een kleine kooi een Tribble te zien.
© 2010 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
"Star Trek XI the Movie": film, plot & cast"Star Trek XI the Movie": film, plot & cast"Space...the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange…
Star Trek: The Original Series met Kirk, Spock en McCoy!Star Trek: The Original Series met Kirk, Spock en McCoy!Kirk, Spock, Enterprise, Klingons... Elke science fiction fan heeft ongetwijfeld wel eens van deze illustere namen gehoo…
Star Trek The Next Generation met Picard, Data en Riker!Star Trek The Next Generation met Picard, Data en Riker!Als hoogtepunt van futuristisch drama is "Star Trek: The Next Generation" nog steeds ongekend geliefd bij vele televisie…
Star Trek: de speelfilmsVanaf 1979 zijn er intussen reeds twaalf Star Trek-films uitgebracht, waarvan zes met de cast van de originele series en…

Muziekkiosken en hun wel en weeMuziekkiosken zijn vooral gebouwd in de negentiende eeuw. Maar na de tweede wereldoorlog zijn muziekkiosken in snel temp…
Hits jaren 00: 20092009 was het jaar waarin Micheael Jackson en Ramses Shaffy overleden. De zanger van Di-rect stopte ermee en er werd een…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Tribble http://memory-alpha.org/en/wiki/Tribble http://en.wikipedia.org/wiki/Star_Trek http://www.trekcore.com Mijn eigen website www.balpoint.nl
Drem (80 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.