Star Trek: The Original Series met Kirk, Spock en McCoy!

Star Trek: The Original Series met Kirk, Spock en McCoy! Kirk, Spock, Enterprise, Klingons... Elke science fiction fan heeft ongetwijfeld wel eens van deze illustere namen gehoord. Dit artikel behandelt de futuristische televisieserie Star Trek: The Original Series, die van 1966 tot 1969 in drie seizoenen in de Verenigde Staten uitgezonden werd. U leest er alles over de acteurs, afleveringen, terugkerende thema's en memorabele quotes.

Thematiek en idealisme

Star Trek ('The Original Series', ook wel 'Classic Trek' genoemd) draait om de avonturen van de bemanning van het ruimteschip U.S.S. Enterprise in de 23ste eeuw. De De belangrijkste leden van deze bemanning zijn gezagvoerder (captain) James Kirk en diens meer cerebrale eerste officier Mr. Spock, afkomstig van de planeet Vulcan. Daarnaast spelen ook de emotionele scheepsarts Leonard McCoy en de trouwe hoofd boordwerktuigkundige (chief engineer) Montgomery Scott ("Scotty") een voorname rol in het leven aan boord. De Enterprise is op een vijfjarige missie om het heelal te verkennen, tijdens welke ze nieuwe planeten, beschavingen, vrienden, gevaren en vijanden ontmoet. Bedenker van de serie is de Amerikaanse televisieproducent Gene Roddenberry (1921-1991), die van mening was dat de serie een futuristisch-idealistisch karakter moest hebben, waarin geen plaats was voor menselijk racisme, geldelijk gewin of machtswellust.

Mensen, Klingons en andere soorten

Tot de belangrijkste soorten wezens (vaak onjuist met 'rassen' aangeduid) in de Original Series behoren, naast de mensheid, onder anderen de:
  • Klingons: oorlogzuchtige verzameling van op eer beluste strijders, die in de oorspronkelijke Star Trek serie een 'Aziatisch' uiterlijk aangemeten kregen. In latere Star Trek-series (o.a. 'the Next Generation') stonden Klingons echter vooral bekend om een geribbeld voorhoofd en een grote hoeveelheid hoofd- en gezichtshaar.
  • Vulcans: soort die logica boven emotie prefereert. Vulcans staan over het algemeen bekend als rationele, emotieloze, pacifistische, maar ook betrouwbare wezens. Typerend voor het uiterlijk van Vulcans zijn puntige oren en een wat grijs-groene huidskleur.
  • Romulans: soort verwant aan de Vulcans, maar in tegenstelling tot hun vroegere 'broeders' berucht om intrige, geweld en sluwe machtsuitbreiding. De bestuurlijke piramide van Romulans kent, evenals hun hiërarchische titels, sterke verwantschap met het vroegere aardse Romeinse Rijk.

Technologie

De mensheid beschikt in de 23ste eeuw over hoogstaande technologische ontwikkelingen. De belangrijkste hiervan zijn:
  • Warptechnologie (warp drive): technologie die ruimteschepen sneller dan de lichtsnelheid laat voortbewegen.
  • Transporter: apparaat dat materie (mensen en objecten) over grote afstanden verplaatst ('beamt'), door het tijdelijk om te zetten in energie.
  • Replicator: apparaat dat subatomaire deeltjes tot moleculen vormt en daarmee elke soort etenswaar of gebruiksartikelen op verzoek kan vormen.

Acteurs

De volgende acteurs vertolkten de belangrijkste rollen in de Originele Serie van Star Trek:

ActeurPersonage
William Shatner Captain James T. Kirk
Leonard Nimoy Science officer Spock
DeForest KelleyChief medical officer Leonard H. McCoy
James DoohanChief engineer Montgomery Scott
Nichelle NicholsCommunications officer Nyota Uhura
George TakeiHelmsman Hikaru Sulu
Walter KoenigNavigator Pavel Chekov

Beroemde afleveringen

De originale Star Trek-serie liep van 1966 tot 1969 drie seizoenen lang, alhoewel het budget voor de serie met elke seizoen terugliep. Enkele beroemde afleveringen uit Star Trek: The Original Series zijn:

The City on the Edge of Forever

Met behulp van een mysterieuze tijdspoort reist de bemanning van de Enterprise naar de Verenigde Staten in de jaren 1930, waar door tragisch ingrijpen het lot van de mensheid in de Tweede Wereldoorlog - en de 23ste eeuw - behouden dient te blijven. Met een gastrol van Joan Collins.

Space Seed

De Enterprise stuit op de 20ste-eeuwse dictator Khan Noonian Singh, die als product van genetische manipulatie een meer dan gevaarlijke opponent blijkt te zijn.

The Trouble with Tribbles

Komische aflevering die draait om kleine, schattige wezentjes genaamd 'tribbles', die gezien hun extreme voortplantingsratio tot probleem worden voor de bemanning van de Enterprise, een ruimtestation en een langskomend schip van Klingons.

Beroemde quotes

Spock: "Fascinating".
Spock: "Live long and prosper".
McCoy: "I'm a doctor not a bricklayer / engineer / escalator etc.!"
McCoy: "He's dead, Jim!"

NB de zin "Beam me up, Scotty" werd nooit letterlijk door captain Kirk in de serie (of een latere Star Trek film) uitgesproken, maar is - als catchphrase - symbool geworden voor de originele Star Trek serie.
© 2008 - 2024 Writerandus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
"Star Trek XI the Movie": film, plot & cast"Star Trek XI the Movie": film, plot & cast"Space...the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange…
Star Trek The Next Generation met Picard, Data en Riker!Star Trek The Next Generation met Picard, Data en Riker!Als hoogtepunt van futuristisch drama is "Star Trek: The Next Generation" nog steeds ongekend geliefd bij vele televisie…
Star Trek: de speelfilmsVanaf 1979 zijn er intussen reeds twaalf Star Trek-films uitgebracht, waarvan zes met de cast van de originele series en…
Tribble: Fictieve diersoort in de bekende TV-serie Star TrekTribbles zijn zachte, harige ballen en bestaan in verschillende kleuren. Hun grootte varieert globaal tussen de 3 en 35…

Serie Gossip Girl: Hoofdrolspelers en personagesGossip Girl is een Amerikaanse dramaserie. De serie is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Cecily von Ziegesar.…
De comedyserie The Office (US)De comedyserie The Office (US)The Office US is een Amerikaanse remake van de Britse serie The Office. The Office US is een geweldige comedy die uniek…
Reactie

Franet (infoteur), 09-01-2011 #1
Een goede serie over ruimtevaart in de verre toekomst. Ook de strijd tussen goed en kwaad komt iedere keer aan de orde, waarbij het goede altijd overwint. Ik was zeer geboeid door deze serie. Reactie infoteur, 09-01-2011
Beste Franet,

dank voor je reactie!

Vriendelijke groet Writerandus

Writerandus (81 artikelen)
Laatste update: 22-11-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.