Eurovisie Songfestival 2018: overzicht alle deelnemers

Eurovisie Songfestival 2018: overzicht alle deelnemers Van 8 t/m 12 mei 2018 strijden in totaal 43 landen in twee halve finales en een finale om de winst van het Eurovisie Songfestival 2018. Nederland wordt hier vertegenwoordigd door Waylon met het nummer Outlaw in 'em. De overige landen komen met een divers boeket aan nummers, variërend van folk tot pop en van rock tot trance. Waar het merendeel van de nummers in het Engels worden gezongen zijn er ook diverse landen die een nummer in de eigen taal zingen zoals onder meer Albanië, Armenië en Georgië.

Eurovision 2018


Over het Eurovisie Songfestival 2018

Het Eurovisie Songfestival 2018 vindt plaats van 8 t/m 12 mei 2018. Op dinsdag 8 en donderdag 10 mei zijn de halve finales en op zaterdag 12 mei 2018 is de finale. Tijdens deze 63ste editie van het liedjesfestival strijden 43 landen om de felbegeerde titel en het recht om het evenement het volgende jaar te mogen organiseren. Omdat Portugal het Eurovisie Songfestival 2017 won met Salvador Sobral wordt deze editie gehouden in het Portugese Lissabon. Nederland wordt daar vertegenwoordigt door Waylon.

Voor de finale zijn zes landen al geplaatst. Dit zijn het organiserende land Portugal en de vijf landen Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Zij genieten op basis van hun financiële bijdrage aan het festival een uitzonderingspositie. De overige 37 landen moeten hun plek in de finale zien te bemachtigen via de halve finales. Aan eerste halve finale nemen negentien landen deel. Aan de tweede halve finale nemen achttien landen deel waaronder Nederland. Uit beide halve finales gaan tien landen door waardoor in totaal 26 landen deelnemen aan de finale op 12 mei. Rusland keert na absentie in de voorgaande editie terug in het deelnemersveld.

Live op televisie

Zowel beide halve finales als de finale worden in Nederland live uitgezonden op NPO1. Tijdens de tweede halve finale - de halve finale waar Nederland aan deelneemt - en de finale is het tevens mogelijk te stemmen. Dit kan telefonisch en per sms. Het is dan mogelijk om op alle landen te stemmen behalve op Nederland zelf. Er kan wel op Nederland gestemd worden vanuit het buitenland.

Nederlandse inzending: Waylon

Zanger Waylon zal Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2018. Waylon presenteerde in februari en maart 2018 in totaal vijf nummers in het programma De Wereld Draait Door waarvan er uiteindelijk één door de zanger zelf gekozen zou worden als de Nederlandse inzending voor het songfestival. Uiteindelijk koos Waylon voor het countryrock-nummer Outlaw in 'em. Voor Waylon wordt het zijn tweede deelname aan het liedjesfestijn. In 2014 nam hij samen met Ilse DeLange als The Common Linnets deel met het nummer Calm after the Storm. Dit werd het grootste succes van Nederland in tijden met een tweede plek achter winnaar Conchita Wurst.

Overzicht deelnemers Eurovisie Songfestival 2018

De volgende deelnemers vertegenwoordigen hun land bij het Eurovisie Songfestival 2018:
Land Artiest Nummer
Albanië Eugent BushpepaMall
ArmeniëSevak ChanagianQami
Australië Jessica MauboyWe got Love
AzerbeidzjanAiselX My Heart
BelgiëSennekA Matter of Time
Bulgarije EquinoxBones
Cyprus Eleni FoureiraFuego
Denemarken RasmussenHigher Ground
Duitsland Michael SchulteYou let me walk alone
Estland Elina NetsjajevaLa Forza
Finland Saara AaltoMonsters
Frankrijk Madame MonsieurMercy
GeorgiëIriaoSheni gulistvis
GriekenlandGianna TerziOneiro mou
Hongarije AWSViszlát nyár
Ierland Ryan O'ShaughnessyTogether
IJslandAri ÓlafssonOur Choice
Israël Netta BarzilaiToy
Italië Ermal Meta & Fabrizio MoroNon mi avete fatto niente
KroatiëFranka BatelićCrazy
LetlandLaura RizzottoFunny Girl
Litouwen Ieva ZasimauskaitėWhen we're Old
MacedoniëEye CueLost and found
MaltaChristabelleTaboo
Moldavië DoReDosMy Lucky Day
MontenegroVanja RadovanovićInje
Nederland WaylonOutlaw in 'em
Noorwegen Alexander RybakThat's how you write a song
Oekraïne MélovinUnder the Ladder
Oostenrijk Cesár SampsonNobody but You
PolenGromee feat. Lukas MeijerLight me Up
Portugal Cláudia PascoalO Jardim
RoemeniëThe HumansGoodbye
RuslandJoelia SamojlovaI won't Break
San MarinoJessika feat. Jenifer BreningWho we are
Servië Sanja Ilić & BalkanikaNova Deca
Slovenië Lea SirkHvala, ne!
Spanje Alfred & AmaiaTu Canción
Tsjechië Mikolas JosefLie to me
Verenigd Koninkrijk SuRiStorm
Wit-RuslandAlekseevForever
Zweden Benjamin IngrossoDance you off
ZwitserlandZibbzStones
Dikgedrukt = door naar de finale

Niet-deelnemers

Alle leden met een actief lidmaatschap van de European Broadcasting Union (EBU) zijn gerechtigd om deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival 2018, mits zij aan al hun betalingsverplichtingen hebben voldaan. Desondanks nemen niet alle EBU-leden deel. Andorra, Bosnië-Herzegovina, Luxemburg, Monaco, Slowakije en Turkije hebben besloten om dit jaar geen inzending te doen.

Terugkerende artiesten

Het songfestival kent een lange lijst van deelnemers die meermaals een gooi naar de titel gedaan hebben. Ook dit jaar zijn er weer zeven artiesten die reeds Songfestival-ervaring hebben, waaronder Waylon. Dit maal doet er zelfs een oud-winnaar mee. Alexander Rybak - die deelneemt voor Noorwegen - won het festival in 2009 met het nummer Fairytale. Daarnaast deden ook Lea Sirk, Cesár Simpson, SuRie en Vlado Mihailov van Equinox als eens eerder mee maar allen als achtergrondzanger of -zangeres. Jessica Mauboy stond al eens op het podium als onderdeel van een interval-act.

Kanshebbers voor de winst

In het verleden is vaak gebleken dat de winnaar van het Eurovisie Songfestival vrij goed te voorspellen is aan de hand van hoeveel op de verschillende deelnemers is ingezet bij de bookmakers. Ongeveer anderhalve maand voor het begin van de wedstrijd leidde Netta Barzilai voor Israël bij de wedkantoren, gevolgd door Elina Netsjajeva voor Estland en Mikolas Josef voor Tsjechië. Kort voor aanvang zijn er inmiddels ook kenners die Cyprus een kans op de winst toedichten. Hebben de anderen dan mogelijk te vroeg gepiekt?

Uitslag

Na de finale werd Oostenrijk door de vakjury's als winnaar aangewezen. Als gevolg van de televoting was het uiteindelijk echter Israël dat er met de winst vandoor ging.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eurovisiesongfestival 2018 in Lissabon, PortugalEurovisiesongfestival 2018 in Lissabon, PortugalWaylon zal Nederland op het 63e editie van het Eurovisionsongfestival vertegenwoordigen. Het songfestival, in Nederland…
Eurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenEurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenOp dinsdag 14 mei en donderdag 16 mei vinden de halve finales van het Eurovisie Songfestival 2013 plaats. Op zaterdag 18…
Anouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk heeft in 2013 met het nummer Birds Nederland vertegenwoordigd tijdens het Eurovisie Songfestival. Na de halve fina…
Eurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met BirdsEurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met BirdsNederland staat in mei 2013 voor het eerst in negen jaar in de finale van het Eurovisie Songfestival. Zangeres Anouk ver…

Recensie: La Casa de Papel (tv-serie)recensieRecensie: La Casa de Papel (tv-serie)La Casa de Papel gaat over een overval op de Koninklijke munt in Spanje. Het meesterplan is bedacht door ‘de professor’…
Tv-serie Supernatural: jagen met Sam en Dean WinchesterTv-serie Supernatural: jagen met Sam en Dean WinchesterEr zijn in de tv-geschiedenis veel duo’s beroemd geworden. Laurel en Hardy, Bassie en Adriaan, Frodo en Sam, Batman en R…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BenjaminMakovoz2017, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Song_Contest_2018
  • https://eurovisionworld.com/odds/eurovision
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 21-09-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.