Franse film: 'Demain tout commence' met Omar Sy

Franse film: 'Demain tout commence' met Omar Sy 'Demain tout commence' is voor Omar Sy de opvolger van Samba en Intouchables. Met zijn formidabele acteertalent en zijn geweldige glimlach maakt hij ook van deze film een topper. In 'Demain tout commence' verandert het leven van levensgenieter Samuel van de ene dag op de andere wanneer zijn ex-liefje Kristin hem opzadelt met een baby. Zijn baby, beweert ze. Wanneer Samuel naar Londen reist om de baby terug naar haar te brengen, loopt alles mis. Onder andere door Samuels gebrekkige kennis van het Engels van en zijn onhandigheid en nonchalance. Maar gelukkig zijn er in Engeland ook mensen die Frans spreken en die bereid zijn om Samuel te helpen.

Demain tout commence: het verhaal

Samuel de levensgenieter

Het verhaal begint bij de kleine Samuel die met zijn vader op een klif staat in het zuiden van Frankrijk. Zijn pa vraagt hem om van de klif te springen. Samuel aarzelt. Dan zien we de volwassen Samuel. Een echte levensgenieter die rijkelui entertaint op een Frans strand, ergens in de buurt van Marseille. Feestjes, boottochtjes maken, drinken, vrouwen versieren, het hoort er allemaal bij. Zijn bazin wordt gek van hem en dreigt verschillende malen met ontslag.

Een kantelmoment in het leven van Samuel

Aan het luilekker-leventje van Samuel komt abrupt een einde wanneer zijn vorige zomerflirt Kristin plots voor zijn neus staat met een drie maanden oude baby, Gloria. Zijn baby, beweert ze. Zij vraagt hem twintig euro om zogezegd de taxi te gaan betalen maar verdwijnt even snel als ze gekomen is. Samuel blijft achter met Gloria in zijn armen.

Bron: Foundry, PixabayBron: Foundry, Pixabay
Naar Londen
Hij besluit de baby sito presto weer naar haar moeder in Londen te brengen. Groot probleem: hij kent geen Engels! Aangekomen in Londen ontmoet hij de Franssprekende Bernie, een homosexueel die hem hulp aanbiedt en in hem een stuntman ziet wanneer Samuel op spectaculaire wijze Gloria redt in de ondergrondse metro. Wanneer Samuel de metro verlaat, vergeet hij de tas met het geld, zijn paspoort en de luiers en het eten voor Gloria. Wanneer hij teruggaat, is alles weg. Zonder geld en zonder paspoort is Samuel wel verplicht de job die Bernie hem aanbiedt te aanvaarden en in Londen te blijven.

Van baby naar tiener

Gloria's mama blijkt onvindbaar en Samuel voedt de baby dan maar alleen op, met de hulp van de goedhartige Bernie. Samuel en Gloria hebben een bijzondere band en zij kijkt erg naar hem op. Maar ze mist ook haar mama wel erg. Zal ze haar mama ooit terugzien? Komt het goed tussen Samuel en Kristin? En wat als Kristin na acht jaar Gloria weer komt opeisen? Slaagt ze in haar opzet of wordt Gloria toch aan haar vader toegewezen?

De cast: de hoofdpersonages

Omar Sy

Samuel wordt gespeeld door Omar Sy die voordien ook al schitterde in Intouchables, Monsieur Chocolat en Samba. Hij heeft Senegalees-Mauretaanse roots en werd op 20 januari 1978 geboren in Trappes (Frankrijk).

Antoine Bertrand

Antoine Bertrand is een Canadees uit de provincie Québec die zowel Frans als Engels spreekt. Hij is geboren in 1977 in Granby (Canada). In 'Demain tout commence' speelt hij Bernie, een goedhartige homo. In Canada speelde hij al in verschillende films, in televisieseries en in theaterstukken.

Clémence Poésy

Clémence Poésy speelt Kristin, de mama van Gloria. Ze werd geboren als Clémence Guichard maar nam de meisjesnaam van haar mama als artiestennaam. Ze werd geboren op 30 oktober 1982 in Meudon (Frankrijk).

Gloria Colston

Gloria Colston speelt Gloria in haar tienerjaren. Gloria Colston is een Amerikaanse die zowel Frans als (Amerikaans) Engels spreekt. Ze werd opgemerkt door haar pit en door haar guitigheid. Ze doet hiphop, danst en rapt. Op een podium staan schrikt haar niet af. Ze speelde eerder al mee in enkele films en de keuze van de regisseur was dus snel gemaakt. Gloria Colston moest en zou in 'Demain tout commence' spelen.

De regisseur

De regisseur is Hugo Gélin, geboren op 4 mei 1980 in Parijs. Hij is de zoon van Xavier Gélin, de maker van onder andere "Les aventures de Rabbi Jacob" met Louis de Funès. 'Demain tout commence' is zijn eerste film. En eigenlijk is het een remake van een Mexicaanse film, maar wel een hele knappe remake. In de Mexicaanse film vindt de vader zijn dochter op een dag voor zijn deur. Na zes jaar komt de moeder haar kind weer opeisen en dreigt ze het leven van vader en dochter danig overhoop te gooien. In "Demain tout commence" laat de moeder Gloria achter bij Samuel op een speedboot wat tot grappige scènes leidt en komt ze Gloria weer opeisen na acht jaar.

Technische gegevens van 'Demain tout commence'

De film duurt zo'n 117 minuten en is een remake van 'No se aceptan devoluciones', een Mexicaanse film uit 2013 van regisseur Eugenio Derbez. In het Engels kreeg de film de titel 'Instructions not included'. De Franse film van Hugo Gélin kwam in Frankrijk uit in 2016, de dvd was verkrijgbaar in 2017. De dvd is Frans gesproken maar je kan de Nederlandse ondertiteling aanzetten. Er werd voor 'Demain tout commence' gefilmd in Nice en Parijs (Frankrijk) en in Londen (Groot-Brittannië) van september 2015 tot december 2015. De film werd geklasseerd als drama-komedie.

De titel: 'Demain tout commence'

De titel 'Demain tout commence' (morgen begint alles) werd gekozen door regisseur Hugo Gélin. Het was een zinnetje dat zijn grootmoeder Danièle Delorme altijd zei. Het betekent ongeveer: wat er vandaag ook gebeurt, morgen begint alles. Danièle Delorme schreef een boek met de titel 'Demain, tout commence', uitgegeven bij Robert Laffont. Hierin vertelt ze haar leven als actrice. Later werd ze ook productrice, samen met haar man. Enkele grote namen van films die ze produceerden? 'La guerre des boutons' en 'Un éléphant, ça trompe énormément'.

Een lach en een traan

Deze film laat je soms lachen en soms huilen. Het is een Franse film met erg fijne humor. Telkens weer zijn er nieuwe, onverwachte wendingen en veel grappen en grollen. En toch zijn sommige wendingen niet zo leuk en vrolijk. De film werd erg goed onthaald, zowel in Frankrijk als in de andere landen waar hij verscheen (o.a. Duitsland en Spanje). Omar Sy met zijn brede glimlach en Gloria Colston met haar guitige blik acteren fantastisch. Het lijkt wel of ze elkaar al jaren kennen. Antoine Bertrand zorgt voor een lieve noot en Clémence Poésy doet er alles aan om gehaat te worden. De decors passen wonderwel in het verhaal. Of het nu gaat om de kliffen in Zuid-Frankrijk en de vakantiesfeer, om het mooie meisjeshuis of om de filmset, alles is tot in de puntjes verzorgd. Het einde is triestig en toch ook niet. Immers: morgen begint alles, demain tout commence.
© 2017 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Franse grammatica: tout, toute, tous en toutesFranse grammatica: tout, toute, tous en toutesEén van de struikelblokken uit het Frans is het gebruik van "tout" en vooral, het juist schrijven er van. Soms is "tout"…
De Tweede Kalief: Omar Ibn al-KhattabOmar al-Khattab is voor Sunnitische moslims de beroemdste van de vier kaliefen die over het moslimrijk heersten na de do…
Danza Kuduro - Don OmarDanza Kuduro is een nummer van Don Omar en staat op het album 'Meet the Orphans'. Bij dit album is samengewerkt met dive…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): HafsaHafsa was de dochter van Omar, een van de belangrijkste volgelingen van de profeet. Door met haar te trouwen versterkte…

Redbad Film over de koning der FriezenRedbad Film over de koning der FriezenRedbad, ook wel Radboud of Radbod genoemd, leefde in de zevende en achtste eeuw en werd koning van de Friezen. Over de g…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Reverent, Pixabay
 • https://www.pathe.nl/film/21568/demain-tout-commence (05.09.2017)
 • http://www.imdb.com/name/nm0993242/bio?ref_=nm_ov_bio_sm (05.09.2017)
 • http://www.imdb.com/name/nm1531116/bio?ref_=nm_ov_bio_sm (05.09.2017)
 • http://www.imdb.com/name/nm7624594/bio?ref_=nm_ov_bio_sm (05.09.2017)
 • http://www.imdb.com/title/tt2378281/ (05.09.2017)
 • http://www.imdb.com/title/tt5078204/?ref_=ttcnn_ql (05.09.2017)
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Antoine_Bertrand (05.09.2017)
 • https://www.instagram.com/miss_djglo/ (05.09.2017)
 • De "making of" op de DVD
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Dani%C3%A8le_Delorme (op 06.09.2017)
 • http://www.dailymotion.com/video/xfagiy (op 06.09.2017)
 • Afbeelding bron 1: Foundry, Pixabay
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.