Quentin Tarantino's Once Upon A Time In Hollywood
Regisseur Quentin Tarantino, bekend van o.a. Pulp Fiction en Reservoir Dogs, brengt met de film Once Upon A Time In Hollywood een ode aan het Hollywood van de jaren 60. Hij noemt het zijn meest persoonlijke film. Er spelen diverse grote namen in de film, waaronder Leonardo DiCaprio, Brad Pitt en Margot Robbie. Het verhaal gaat over twee vrienden, een acteur en zijn stuntman, die te maken krijgen met het veranderende Hollywood. Ze beseffen dat ze oud worden en hun beste tijd hebben gehad. De film krijgt lovende kritieken en wordt Tarantino's beste werk na Pulp Fiction genoemd!
Algemene informatie
- Titel: Once Upon A Time In Hollywood
- Regie: Quentin Tarantino
- Speelduur: 161 minuten
- Land van herkomst: Verenigde Staten
- Taal: Engels
- Cast: o.a. Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern, Al Pacino
- Première: juli 2019 (Verenigde Staten) / augustus 2019 (Nederland)
- Genre: komedie/drama
Verhaallijn Once Upon A Time In Hollywood
Zoals de titel al doet vermoeden, speelt het verhaal zich af in Hollywood, Los Angeles. Het is 1969 en acteur Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) heeft zijn beste tijd gehad. Hij krijgt geen grote rollen meer aangeboden en moet het doen met kleine bijrollen. De oude generatie moet plaatsmaken voor de nieuwe opkomende sterren. Terwijl hij hiermee worstelt, komen de populaire regisseur Roman Polanski en zijn jonge, mooie vrouw Sharon Tate naast hem wonen. Tate is een opkomend actrice, wat hem nog meer confronteert met zijn eigen vergane glorie. Inmiddels bloeit ook de hippiecultuur op en ontstaat de “Manson Family”, welke uitgroeit tot een gevaarlijke sekte.
Dalton’s beste vriend en tevens stuntman is Cliff Booth (Brad Pitt). Zijn reputatie is niet al te best, nadat het gerucht rondging dat hij zijn vrouw vermoord zou hebben. De twee vrienden worden steeds ouder in een veranderende wereld. Dalton worstelt hier erg mee en huilt uit bij Booth. Echter lijkt zijn stuntman de “goede, oude tijden” niet te missen. Booth vermaakt zich prima met zijn auto en trouwe pitbull. Samen proberen de mannen het beste ervan te maken. Ze moeten zich zien aan te passen aan de nieuwe ideeën van de hippiegeneratie, want het Hollywood hoe zij het kenden is aan het doodbloeden.
De film is niet geheel fictief. Sommige personages die betrokken zijn bij de Hollywood-moorden van de Manson Family zijn gebaseerd op de echte personen. Echter zijn de weergegeven moorden geen feitelijke weergave. Het is een mix van fictie en non-fictie.
Thema’s Once Upon A Time In Hollywood
In de film staan Hollywood en de drang naar beroemdheid centraal. De roem en rijkdom is iets waar veel (jonge) mensen van dromen. Hollywood is dan ook dé plek waar het allemaal gebeurt en waar je gezien wil worden. Het is de wereld van glitter en glamour.
Daarnaast spelen tegenstellingen een rol. Zo staat het einde tegenover het begin. Waar het met de carrière van Dalton bergafwaarts gaat, wordt Tate steeds bekender en populairder. Ook staat rijk tegenover jong. Dalton heeft een luxe levensstijl met privéchauffeur en zwembad, terwijl er aan de rand van de stad steeds meer hippies komen, die juist minder waarde aan persoonlijk bezit hechten. Dalton heeft een hekel aan deze jonge mensen, omdat ze hem eraan herinneringen dat zijn beste tijd voorbij is.
Tot slot komt ook de moordende sekte van Charles Manson voorbij. Manson was iemand die de meeste jaren in de gevangenis heeft doorgebracht. In 1967 kwam hij vrij, verzamelde een groep hippies, welke al snel “the Family” werden genoemd, en vertrok richting Los Angeles. Vanwege zijn profetische retoriek en charisma voelden veel kwetsbare jongeren zich aangesproken. Jonge vrouwen werden door hem ingewijd in de flowerpowerfilosofie. Manson ging zich als een echte sekteleider gedragen en verplichtte zijn volgelingen tot het plegen van misdaden. Het ging van kwaad tot erger en in augustus 1969 drongen vier sekteleden het huis van actrice Sharon Tate binnen. Tate en vier van haar vrienden werden op brute wijze vermoord.
Regisseur Quentin Tarantino
Diverse Oscarnominaties
Quentin Jerome Tarantino, geboren in 1963, is een Amerikaanse filmregisseur, scenarioschrijver en acteur. Op zijn 15e verliet hij school en ging in een videotheek werken. Hier maakte hij kennis met verschillende filmgenres. Inmiddels heeft hij verschillende, succesvolle films op zijn naam staan. Kenmerkend voor zijn werk zijn de verwijzingen naar andere films en het gebruik van geweld. Met de film Pulp Fiction (1994) won hij de Gouden Palm voor de beste film. Tevens ontving hij de Oscar voor beste originele scenario, naast nominaties voor o.a. beste regisseur en beste film. Inglourious Basterds (2009) heeft ook diverse Oscarnominaties in de wacht gesleept, o.a. voor beste regisseur, beste film en beste originele scenario. Tarantino won zijn tweede Oscar voor het scenario van Django Unchained (2012). In 2015 kreeg hij zelfs een eigen ster op de Hollywood Walk of Fame. Wie goed oplet, ziet Tarantino ook voorbij komen in zijn eigen films. Zo heeft hij een kleine bijrol in Reservoir Dogs, hier speelt hij Mr. Brown. Ook is hij te zien in Pulp Fiction als Jimmie Dimmick.
Liefdesbrief aan Los Angeles
Tarantino geeft aan dat Once Upon A Time In Hollywood zijn meest persoonlijke film is. Hij wilde als filmmaker nooit volwassen worden, zijn ongeremde jongensachtigheid is juist zijn handelskenmerk geworden. Maar ook hij kan niet ontkennen dat de tijd doorgaat. Zijn nieuwste film is dan ook een eerbetoon aan zijn jeugd, of zoals hij het zelf noemt “een liefdesbrief aan Los Angeles”. Daar waar hij opgroeide en als zesjarige de stad zag opschrikken door de moorden van de Manson Familiy. Tarantino heeft vijf jaar aan het scenario gewerkt en wilde het oorspronkelijk als roman uitbrengen. Over Once Upon A Time In Hollywood zegt hij het volgende: “Alfonso Cuarón had Roma en Mexico-Stad in 1970. Ik had Los Angeles in 1969. Dit ben ik. Dit is het jaar dat me gevormd heeft. Ik was zes jaar oud. Dit is mijn wereld. En dit is mijn liefdesbrief aan Los Angeles."
Filmoverzicht Tarantino
Once Upon A Time In Hollywood is niet de eerste film die Quentin Tarantino regisseerde. Onderstaande acht films stonden al op zijn naam.
- Reservoir Dogs (1992): In deze misdaad-/dramafilm loopt een overval op een diamantzaak uit de hand. De politie is op de hoogte van de groep ingehuurde criminelen. Ze slaan op de vlucht en willen achterhalen wie hen verraden heeft.
- Pulp Fiction (1994): In deze misdaadfilm werken de twee partners Jules en Vincent samen voor crimineel Wallace. Vincent komt in de problemen wanneer hij een avond met de vrouw van Wallace moet doorbrengen. Ondertussen wordt Wallace belazerd door bokser Butch met wie hij een deal sloot.
- Jackie Brown (1997): Deze misdaad-/dramafilm vertelt het verhaal van stewardess Jackie Brown. Ze smokkelt geld voor haar baas en wordt hiervoor opgepakt. Ze belooft te gaan samenwerken met de politie om haar opdrachtgever op te pakken. Echter smeedt ze samen met de betaler van haar borgsom een plan om beide partijen tegen elkaar uit te spelen.
- Kill Bill vol. 1 + vol. 2 (2003/2004): In het eerste deel van Kill Bill wordt een huurmoordenaar op haar eigen bruiloft neergeschoten, terwijl ze hoogzwanger is, door haar opdrachtgever Bill. Nadat ze vier jaar later ontwaakt uit een coma zint ze op wraak. In het tweede deel van deze misdaad/drama wil ze nog drie mensen uitschakelen, waarbij opdrachtgever Bill tot het laatst bewaard wordt. Echter wordt alles gecompliceerder wanneer haar doodgewaande dochter toch blijkt te leven.
- Death Proof (2007): In deze misdaad/actiefilm wordt een groep vriendinnen na een avond stappen gevolgd door een enge stuntman. Hij lijkt het niet best met de dames voor te hebben.
- Inglourious Basterds (2009): In deze Tweede Wereldoorlogfilm komt een groep Joods-Amerikaanse militairen samen. Met een Duitse undercoveragente gaan ze de leiders van het Derde Rijk te lijf.
- Django Unchained (2012): Django Unchained is een film in het genre avontuur/western, welke het verhaal van slaaf Django vertelt. Premiejager Dr. Schultz bevrijdt hem en gebruik informatie van Django om criminelen op te pakken. Samen sluiten ze een verbond. Django helpt Schultz met zijn boevenjacht en Schultz helpt Django zijn vrouw terugvinden.
- The Hateful Eight (2015): In deze western/thriller zitten acht vreemdelingen vast in een sneeuwstorm. In een afgelegen herberg komen ze erachter dat niet iedereen te vertrouwen is en niet alle acht vreemdelingen het er levend vanaf zullen brengen.
Recensies Once Upon A Time In Hollywood
De film is goed ontvangen en krijgt dan ook lovende kritieken. Zo geeft het NRC Once Upon A Time In Hollywood vier sterren. Er zitten een aantal scènes tussen die tot de beste behoren die Tarantino in lange tijd heeft gedraaid. Echter zitten er ook slechte, zelfs tenenkrommende stukken tussen. Vooral een huilbui van DiCaprio is gênant om naar te kijken.
De Volkskrant is ook enthousiast en geeft maar liefst vijf sterren. Het decor is tot in de kleinste details verzorgd. De kleding, de theaters, de muziek, de auto’s en zelfs de straatbanken en etalages zijn net als toen. Alles ademt het Hollywood van de jaren 60. Het is duidelijk dat hierop niet bezuinigd is. Er wordt virtuoos gespeeld met de verwachting van de kijker en Quentin Tarantino weet het tot een glansrijk slot te brengen.
Trouw geeft de film vier sterren en noemt Once Upon A Time In Hollywood een sprookje dat Tarantino tevoorschijn tovert welke je adem beneemt en diep ontroert. Hij weet de spanning goed op te voeren en speelt meesterlijk met verwachtingen. Het komt wel tot een geweldsuitbarsting, maar heel anders dan verwacht. Tarantino staat aan de kant van de mensen die hard werken achter de schermen en keert zich tegen de uitvreters. Once Upon A Time In Hollywood is een liefdesbrief aan het oude Hollywood, maar wel in memoriam. Want waar je vroeger een groot, divers aanbod aan genres had, lijkt het tegenwoordig alleen nog maar om remakes en superheldenfilms te draaien.
Ook FilmVandaag vindt Once Upon A Time In Hollywood vijf sterren waard. Het is een typische Tarantinomix van grappige dialogen, buitensporig geweld, bizarre plottwists, cinematografische verwijzingen en nostalgische muziek. Zowel het acteerwerk van Leonardo DiCaprio en de film zelf zijn Oscarwaardig. Het is Tarantino’s beste werk sinds Pulp Fiction.
FilmTotaal geeft maar 3,5 sterren en noemt de film vooral een grote egoshow van Tarantino, welke moet laten zien hoe geweldig de regisseur is. Er zitten flashbacks in de film die niet nodig zijn en zonder de nodige historische voorkennis krijg je misschien niet alles van de film mee. Echter is de samenwerking tussen Pitt en DiCaprio goed en zijn er leuke, bekende acteurs die een kleine bijrol hebben. Er gebeurt vaak verrassend weinig in beeld, wat het een ontspannen film maakt.