Pulp Fiction (1994)

Pulp Fiction (1994) Pulp Fiction is een Amerikaanse misdaadfilm, geregiseerd door Quentin Tarantino. De cast bestaat onder andere uit John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Burce Willis, Ving Rhames en Quentin Tarantino zelf. Deze film wordt gezien als één van de beste films van de jaren '90 en als één van de meesterwerken van Quentin Tarantino. De bloedige scenes en de diepgaande dialogen die in deze film voorkomen zijn karakteristiek voor zijn werk.

Pulp Fiction

Pulp Fiction is een Amerikaanse misdaadfilm. De film werd geregiseerd door Quentin Tarantino. De film bestaat uit vier verhaallijnen. Deze verhaallijnen worden in een niet-chronologische volgorde verbeeld en alle vier de verhaallijnen ontmoeten elkaar gedurende de film. Productie door Lawrence Bender. Script door Quentin Tarantino & Roger Avary.

Cast:

 • John Travolta
 • Samuel L. Jackson
 • Uma Thurman
 • Bruce Willis
 • Ving Rhames
 • Harvey Keitel
 • Tim Roth
 • Amanda Plummer
 • Maria de Medeiros
 • Eric Stoltz
 • Christopher Walken
 • Rosanna Arquette
 • Quentin Tarantino

Prijzen

Pulp Fiction kreeg meer dan veertig prijzen toegekend. De film werd onder andere genomineerd voor zeven Academy Awards. Uiteindelijk won de film de Academy Award voor het script. Andere prijzen die deze film in de wacht sleepte zijn:
 • De Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes 1994
 • Een Golden Globe voor beste script
 • Twee BAFTA Awards voor beste script en beste bijrolspeler (Samuel L. Jackson)
 • Vier Independent Spirit Awards voor beste regie, beste script, beste productie en beste hoofdrolspeler (Samuel L. Jackson)
 • Een Saturn Award voor beste thriller

Volgorde

Zoals gezegd speelt de film zich niet af in een chronologische volgorde. De film is opgedeeld in de volgende hoofdstukken:
 1. "The Diner Part I"
 2. "Vince & Jules"
 3. "Vincent Vega & Marsellus Wallace's Wife"
 4. "The Gold Watch"
 5. "The Bonnie Situation"
 6. "The Diner Part II"
De chronologische volgorde van deze hoofdstukken zou zijn geweest:
 1. "Vincent & Jules"
 2. "The Bonnie Situation"
 3. "The Diner Part I"
 4. "The Diner Part II"
 5. "Vincent Vega & Marsellus Wallace's Wife"
 6. "The Gold Watch"

De verschillende hoofdstukken zeer kort toegelicht

Deze film moet gezien worden, niet gelezen. Daarom wordt hier slechts zeer kort toegelicht waar de verschillende hoofdstukken over gaan.

The Diner Part I

Twee overvallers (Tim Roth & Amanda Plummer) zitten aan het ontbijt in een wegrestaurant en besluiten het restaurant waar ze zitten te overvallen.

Vince & Jules

Vincent Vega (John Travolta) en Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) zijn twee huurmoordenaars en zij moeten voor hun werkgever Marsellus Wallace (Ving Rhames) een koffer ophalen uit een appartement. Bij het ophalen van deze koffer vallen de twee huurmoordenaars het appartement binnen en eisen zij de koffer. Dit is de eerste keer in de film dat Samuel L. Jackson "Ezechiël 25:17" aanhaalt voordat hij iemand neerschiet.

Vincent Vega And Marsellus Wallace's Wife

Marsellus Wallace geeft bokser Butch Coolidge (Bruce Willis) instructies voor Butch zijn volgende bokswedstrijd; Butch moet neergaan in de 5e ronde in ruil voor geld. In dit hoofdstuk gaat Vince, op verzoek van zijn baas Marsellus, met Marcellus' vrouw Mia (Uma Thurman) uit eten. Dit etentje loopt uit in een bijna-dood-ervaring voor Mia.

The Gold Watch

In een flasback zie je hoe Butch als klein jongetje een gouden horloge krijgt dat van zijn vader is geweest. Daarna wint Butch onopzettelijk het gevecht dat hij moest verliezen. Butch moet vluchten, hij is zijn afspraak met Marcellus niet nagekomen. Butch spreekt met zijn vriendin Fabienne af dat zij naar een motel toekomt met zijn spullen. Fabienne heeft per ongeluk het gouden horloge van Butch op het nachtkastje laten liggen. Butch gaat naar huis om het op te halen. Hier voltrekt zich opnieuw een gewelddadige scene, gevolgd door een bizarre en onthutsende scene.

The Bonnie Situation

Vincent en Jules zijn in het appartement waar ze koffer ophalen. Nadat zij de mensen in het appartement hebben neergeschoten springt er opeens een man de kamer binnen die op hen schiet tot al zijn kogels op zijn. Vincent en Jules worden niet geraakt en zij schieten de man dood. Dit verandert Jules' kijk op het leven. Vincent noemt het echter toeval. Ze gaan weg en nemen Jules' informant, Marvin, mee. In de auto schiet Jules hem per ongeluk dood en hierna volgt een scene waarin dit probleem moet worden opgelost. Quentin Tarantino speelt hier zelf een rol.

The Diner Part II

Vince en Jules zitten in een wegrestaurant (hetzelfde restaurant als in het begin van de film) en Vincent gaat naar de wc. De twee overvallers beginnen hun overval als Vincent op de wc zit.

Dodelijke passage

In de film haalt Samuel L. Jackson een aantal malen een bijbelpassage aan; "Ezechiel 25:17". Na het uitspreken van deze passage schiet hij gewoonlijk zijn slachtoffer neer. Maar tijdens de film verandert zijn kijk op het leven en op deze bijbelpassage. De Engelse tekst is als volgt: The path of the righteous man is beset on all sides by the iniquities of the selfish and the tyranny of evil men. Blessed is he who in the name of charity and goodwill shepherds the weak through the valley of darkness, for he is truly his brother's keeper and the finder of lost children. And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the Lord when I lay my vengeance upon thee.

In de Nederlandse bijbel is deze passage echter niet terug te vinden onder Ezechiel 25:17. De echte Ezechiel 25:17 is als volgt: En ik zal geweldig wraak nemen op hen en ze gruwelijk straffen; en ze zullen erkennen dat ik de Heer ben als ik mijn wraak aan hen voltrek.
© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 1994De Oscarwinnaars 1994De Academy Awards van het jaar 1994. De beste films van dit jaar waren Forrest Gump, Speed, The lion king en Ed Wood. De…
Quentin Tarantino's Once Upon A Time In HollywoodQuentin Tarantino's Once Upon A Time In HollywoodRegisseur Quentin Tarantino, bekend van o.a. Pulp Fiction en Reservoir Dogs, brengt met de film Once Upon A Time In Holl…
Jukeboxen in HollywoodJukeboxen in HollywoodIn diverse series en films uit Hollywood spelen jukeboxen een rol; dit is niet alleen het geval bij oudere films, maar o…
Filmrecensie Hearts in AtlantisrecensieFilmrecensie Hearts in AtlantisDat Stephen King ook minder grofkorrelige en bloederige boeken schrijft is niet bij iedereen bekend. De verfilming van H…
Ikn280 (93 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.