Dora and the Lost City of Gold; tekenfilmheld komt tot leven
Generaties zijn opgegroeid met tekenfilmheld Dora the Explorer, het meisje dat met haar rugzak en aapje Boots allerlei avonturen in de jungle beleeft. In de film Dora and the Lost City of Gold is ze inmiddels een tiener geworden en veranderd van een cartoonfiguur naar een "echt persoon". De recensies zijn niet allemaal positief, er lijkt geen duidelijke doelgroep voor de film te zijn.
Algemene informatie
- Titel: Dora and the Lost City of Gold
- Regie: James Bobin
- Speelduur: 102 minuten
- Land van herkomst: Verenigde Staten
- Taal: Engels
- Cast: o.a. Isabela Moner, Eugenio Derbez, Michael Peña, Eva Longoria, Danny Trejo
- Première: augustus 2019
- Genre: familiefilm/avontuur
- Kijkwijzer: vanaf 9 jaar
Animatieprogramma Dora the Explorer
Dora the Explorer is een animatieprogramma voor kinderen vanaf 4 jaar, welke sinds 2003 op de Nederlandse televisie te zien is. Het programma verschijnt in het onderdeel Nick Jr. van televisiezender Nickelodeon. Dora beleeft volop avonturen die zich vaak afspelen in de Zuid-Amerikaanse jungle. Haar belangrijkste vrienden zijn Boots, het aapje, en de pratende rugzak met hierin een zingende kaart. Hiermee, en met de hulp van haar kijkers, kan ze alles aan. Het programma is educatief van aard. Dora spreekt Nederlands en Engels en leert haar jonge kijkers hun eerste woordjes Engels. In de originele versie spreekt ze Engels en Spaans, zodat kinderen al enkele woorden Spaans leren. Daarnaast leert het publiek veel over de verschillende dieren, planten en bloemen die je in het oerwoud vindt.
Live action-film Dora and the Lost City of Gold
In de film Dora and the Lost City of Gold komt de tekenfilmheld tot leven en zien we Dora als een “echt persoon”. Dora is inmiddels een tiener van zestien jaar oud en maakt vlogs in de jungle. Het blijkt dat al haar gekke avonturen altijd haar fantasie waren, alleen het aapje Boots is echt. Wanneer ze in de film het publiek aanspreekt, zoals ook altijd gebeurt in de animatieserie, vragen haar ouders zich af tegen wie ze praat. De doelgroep voor deze film is een stuk ouder dan bij de animatieserie, het kijkwijzeradvies is negen jaar.
Na jaren in de jungle te hebben geleefd, moet Dora bij haar neef Diego en zijn ouders in Los Angeles gaan wonen wanneer haar ouders op zoek gaan naar de geheime Inca-stad Parapata. Daar komt ze in een voor haar vreemde wereld terecht: de middelbare school. Op school snapt ze weinig van het Amerikaanse leven en niet alle klasgenoten kunnen met haar opschieten. Dan worden Dora, Diego en twee klasgenoten ontvoerd tijdens een excursie en komt ze toch weer in de jungle terecht. De groep moet Dora's ouders zien te redden. Zo begint een nieuw avontuur waarbij duidelijk wordt dat vriendschap alles overwint en goud niet gelukkig maakt.
Regisseur James Bobin
James Bobin is een Engelse regisseur, producent en schrijver. Hij heeft meegewerkt als regisseur en schrijver van Da Ali G Show, een Britse satirische televisieserie met Sacha Baron Cohen in de hoofdrol. James Bobin heeft ook meegeholpen met de creatie van karakters Ali G, Borat en Brüno. Daarnaast heeft hij de volgende films geregisseerd: The Muppets (2011), Muppets Most Wanted (2014) en Alice Through the Looking Glass (2016).
Recensies Dora and the Lost City of Gold
De kritieken over Dora’s live action-film zijn niet allemaal lovend. FilmTotaal heeft niet meer dan anderhalve ster over voor deze film. Het is niet duidelijk voor welke doelgroep de film is gemaakt. Voor de kleintjes is het te eng en voor de wat oudere kinderen wordt het al snel kinderachtig. Dora is een kleuter in het lichaam van een tiener geworden. De constante verwondering en altijd verbaasde blik worden al snel vervelend. De film zou een kindvriendelijke versie van Indiana Jones moeten zijn, maar vanwege de misplaatste toon en voor de hand liggende puzzels komt het geheel niet goed uit de verf.
Het NRC vindt Dora and the Lost City of Gold slechts twee sterren waard. Generaties kinderen zijn opgegroeid met Dora the Explorer. Zij zijn inmiddels ouder geworden en deze film zou een brug moeten slaan tussen de zesjarige en zestienjarige Dora fans. Dat lukt echter niet. Beide doelgroepen dienen op een andere manier aangesproken te worden.
De Volkskrant geeft drie sterren. Dora en haar vrienden stuiten op veel junglepuzzels en boobytraps, die na verloop van tijd beginnen te vermoeien. De regisseur lijkt te worstelen met de spektakel- en actiemomenten. Gelukkig is hoofdrolspeelster Isabela Moner ontwapenend als onvermoeibare, positieve, stoere Dora. De beste scène komt wanneer ze samen met haar vrienden tript dankzij hallucinogene planten. Ook de Telegraaf geeft drie sterren en vermoed dat het publiek te laag is ingeschat. De grappen blijven kinderachtig, zoals drijfzand dat scheetgeluiden maakt. Daarnaast laat de digitale animatie van aapje Boots en vos Swiper te wensen over.