Disney vervolgfilm Frozen 2 (2019)

Disney vervolgfilm Frozen 2 (2019) In Frozen 2 gaan de prinsessen Anna en Elsa samen met Kristof, sneeuwpop Olaf en rendier Sven opnieuw op avontuur. Het vijftal gaat op zoek naar de oorsprong van Elsa's magische krachten. Het eerste deel van Frozen is erg succesvol geweest. Diverse prijzen zijn in de wacht gesleept en ook heeft de film behoorlijk wat geld in het laatje van Disney gebracht. Een deel van het succes is wellicht te verklaren door de doorbrekende patronen, Anna en Elsa brengen de nodige girlpower. De recensies over het tweede deel zijn echter verdeeld, niet iedereen is enthousiast.

Algemene informatie Disneyfilm Frozen 2 (2019)

 • Titel: Frozen 2
 • Regie: Chris Buck
 • Studio: Walt Disney Animation Studios
 • Speelduur: 103 minuten
 • Land van herkomst: Verenigde Staten
 • Taal: Engels
 • Stemmencast: o.a. Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad
 • Première: november 2019
 • Genre: animatie/familiefilm
 • Kijkwijzer: 6 jaar

Eerste deel Frozen succesvol

In het eerste deel van Frozen uit 2013 maakten we kennis met de prinsessen Anna en Elsa. Elsa blijkt magische krachten te hebben en ijs en sneeuw tevoorschijn te kunnen toveren. Tevens leerden we Kristof, sneeuwpop Olaf en rendier Sven kennen. Samen trotseerden ze de natuurelementen.

De film was in 2014 de meest succesvolle animatiefilm ooit. In dat jaar had de film al 1.276.480.335 dollar opgebracht. Frozen won de Nickelodeon Kids’ Choice Awards voor favoriete geanimeerde film. Tevens kreeg het voor beste originele song ‘Let it Go’ en beste animatiefilm een Oscar (Academy Award). Tot slot won het de Golden Globes voor beste animatiefilm.

Frozen brengt geld in het laatje van Disney

Dat er een tweede film zou komen, was dan ook geen verrassing. De ticketverkoop van Frozen bracht het hoogste bedrag ooit op voor een tekenfilm. De meezingversie van het nummer 'Let It Go' is op Youtube erg populair, in 2019 is deze bijna 2 miljard keer bekeken. Niet alleen de film deed het goed, ook de merchandise liep als een trein. Bekers, poppen, dekbedovertrekken, knutselpakketten, je kunt het zo gek niet bedenken of Anna en Elsa stonden erop afgebeeld. In 2014 konden de boekhouders van Disney 5 miljard euro neerschrijven onder de noemer “commerciële exploitatie Frozen”. Zelfs speelgoedgigant Mattel werd ingehaald, de Frozen-poppen werden meer verkocht dan Barbie! Ook in 2018, ruim vijf jaar na de film, liep de merchandise nog goed. Ruim een half miljard euro kwam er via deze weg binnen. Of Frozen 2 ook zoveel binnen weet te halen, is nog afwachten.

Anna en Elsa: girlpower!

Een deel van het succes van de prinsessen Anna en Elsa lijkt te kunnen worden toegeschreven aan doorbrekende patronen. Het zijn geen prinsessen die in mooie baljurken wachten op hun droomprins. Deze meiden weten hun eigen hachje wel te redden. Dromerige jurken zijn in Frozen ingeruild voor stoere rijbroeken. Hier en daar werd al gehoopt dat Disney wellicht een statement zou maken door Elsa in Frozen 2 verliefd te laten worden op een vrouw. Dit zou helemaal vooruitstrevend zijn. Het nummer 'Let it Go' kan dan uitgelegd worden als het proces waarbij Elsa als lesbienne uit de kast komt. Disney geeft echter aan dat dit niet het geval is en de kledingkeuze simpelweg beter bij het verhaal past. Avontuurlijke tochten door de natuur doe je nu eenmaal gemakkelijker in een broek dan in een jurk.

Verhaallijn Frozen 2

Elsa bewoont het paleis in koninkrijk Arendelle met haar zus Anna, diens verkering Kristof en het vrolijke duo rendier Sven en sneeuwpop Olaf. Kristof is bezig met het plannen van een huwelijksaanzoek en Elsa ontvangt een mysterieuze oproep die voor anderen onhoorbaar is. Met z’n vijven gaan ze op zoek naar de oorsprong van Elsa’s magische krachten. Tijdens dit avontuur komen ze allerlei gevaren tegen, van onvoorspelbare valwinden tot een vuurgeest die het bos in vlammen zet. Tevens komen de zussen meer te weten over hun familieverleden.

Recensies Frozen 2

Na het denderende succes van het eerste deel, waren de verwachtingen van Frozen 2 erg hoog. De recensies zijn echter wisselend, niet iedereen is enthousiast over dit tweede deel.

Zo geeft NRC slechts twee sterren. Het is een geforceerde film, met onwaarachtige emotie en een ingewikkeld plot. De liefde tussen de zussen lijkt wat obsessief en klef. Kristof is als afgewezen minnaar van Anna een vijfde wiel aan de wagen, de film had ook zonder hem gekund. Frozen 2 is echter wel een lust voor het oog, de herfstbossen en wintertaferelen zien er mooi uit. Bij vlagen windt de actie op en komen er liedjes voorbij die uit volle borst meegezongen kunnen worden. Echter zijn dat losse momenten in een verhaal dat nogal stroef loopt en vol zit met stroperige emotie.

Het Algemeen Dagblad is enthousiast en geeft Frozen 2 maar liefst vier sterren. Hoewel het wel iets van de frisheid van het eerste deel mist, zullen fans niet teleurgesteld worden. De animatie is van ongekend hoog niveau en ook de nodige spanning, romantiek en humor ontbreken niet.

Ook het Parool is te spreken over Frozen 2. In razend tempo worden vrolijke romantiek, avontuur en onschuldige humor afgewisseld. Ook voor meekijkende ouders is de film goed te verteren. Ondanks een voorspelbare afloop biedt de verhaallijn verrassend veel spanning. De getekende karakters komen in het hyperrealistische winterse decor goed uit. Frozen 2 vindt zo het midden tussen de Smurfen en Lord of the Rings. Echter zal de film voor een argeloze peuter te eng zijn, het kijkwijzeradvies van 6 jaar is dan ook begrijpelijk.

The Guardian vindt het leuk om de bekende personages uit de eerste film weer te zien, maar geeft aan dat het tweede deel toch wat slap voelt. Het plot is redelijk cliché: er zijn obstakels die overwonnen worden en personages gaan uit elkaar om later weer herenigd te worden. Frozen 2 had ook als bonus kunnen dienen bij de eerste film, het voelt niet als een sterke opzichzelfstaande film. De vervolgfilm klinkt en oogt echter prima, ook in dit deel steelt Elsa weer de show met een eigen nummer. 'Let it Go' maakt plaats voor het nummer 'Into the Unkown'. Ook is het weer genieten met sneeuwpop Olaf. Met hier en daar een grap en een geweldig nummer.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Disneyfilm Frozen (2013)Disneyfilm Frozen (2013)Frozen is de 53e Disneyfilm die is uitgebracht. De film vertelt het verhaal van de zussen Anna en Elsa, die op hun avont…
Frozen shoulder of bevroren schouderFrozen shoulder of bevroren schouderEen frozen shoulder, of bevroren schouder, is een aandoening waarbij een bewegingsbeperking van het schoudergewricht ont…
Schouderklacht: Frozen shoulderEen frozen shoulder, is een veelvoorkomende schouderklacht. Deze aandoening brengt veel problemen met zich mee, en heeft…
Frozen ShoulderDe frozen shoulder is een aandoening die vooral voorkomt bij mensen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar (ongeveer 2% van d…

Knives Out (2019), misdaadfilm met sterrencastKnives Out (2019), misdaadfilm met sterrencastRegisseur Rian Johnson heeft voor de misdaadfilm Knives Out een sterrencast geregeld. Zo vind je Daniel Craig (bekend al…
Doctor Sleep; vervolgfilm op The ShiningDoctor Sleep; vervolgfilm op The ShiningDoctor Sleep is het vervolg op de bekende horrorfilm The Shining, beide films zijn gebaseerd op de gelijknamige boeken v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wikipedia,
 • https://www.parool.nl/kunst-media/frozen-2-tussen-lord-of-the-rings-en-de-smurfen~b1eb6fcc/
 • https://www.ad.nl/show/frozen-2-moet-even-succesvol-worden-als-voorganger-die-miljarden-opbracht~a37d61e1/
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/19/frozen-ii-is-een-warrige-ecofabel-a3980831
 • https://www.ad.nl/dossier-filmrecensies/animatie-van-ongekend-hoog-niveau-in-frozen-2~aa76ef01/
 • https://www.theguardian.com/film/2019/nov/14/frozen-2-review-sequel-jennifer-lee-chris-buck-idina-menzel-kristen-bell
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Frozen_2
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.