Doctor Sleep; vervolgfilm op The Shining

Doctor Sleep; vervolgfilm op The Shining Doctor Sleep is het vervolg op de bekende horrorfilm The Shining, beide films zijn gebaseerd op de gelijknamige boeken van Stephen King. In Doctor Sleep zijn we inmiddels dertig jaar verder in tijd en is het jongetje uit The Shining volwassen geworden. Hij kampt nog steeds met zijn jeugdtrauma en probeert de paranormale gave en visioenen weg te stoppen. Dan wordt hij benaderd door een meisje dat dezelfde gave heeft en in gevaar blijkt. Samen gaan ze het gevecht met het kwaad aan en belanden weer in het Overlook Hotel, waar The Shining zich heeft afgespeeld.

Praktische informatie horrorfilm Doctor Sleep

  • Titel: Doctor Sleep
  • Gebaseerd op: roman Doctor Sleep, geschreven door Stephen King
  • Vervolg op: The Shining
  • Regie: Mike Flanagan
  • Speelduur: 151 minuten
  • Land van herkomst: Verenigde Staten
  • Taal: Engels
  • Cast: o.a. Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran, Cliff Curtis
  • Première: november 2019
  • Genre: horror
  • Kijkwijzer: 16 jaar

Verhaallijn The Shining

The Shining is een verfilming van de gelijknamige roman van Stephen King. In deze film vertrekt schrijver Jack Torrance met zijn vrouw en zoon Dan naar het verlaten Overlook Hotel. Hij heeft zijn alcoholverslaving overwonnen, nadat hij zijn zoon een keer geslagen heeft. In het leegstaande hotel lijken ze tot rust te komen en heeft Jack alle ruimte om aan zijn boek te werken. Echter blijken ze al snel niet alleen te zijn in het hotel. Tijdens een sneeuwstorm komen ze vast te zitten en raakt Jack onder invloed van kwade geesten. Hij lijkt steeds minder om zijn vrouw en zoon te geven en uiteindelijk gaat hij ze zelfs te lijf met een bijl. De zoon blijkt paranormaal begaafd en kan de kwade geesten zien. Zo ziet hij twee jonge zusjes die telkens vragen of hij mee komt spelen.

Verhaallijn Doctor Sleep

In Doctor Sleep zijn we dertig jaar verder in tijd en is zoon Dan inmiddels volwassen geworden. Hij is verhuisd naar een nieuwe stad en probeert zijn paranormale gave en visioenen weg te stoppen, en zijn jeugdtrauma te verwerken. Helaas lijkt hij meer op zijn vader dan hij zou willen, ook zijn leven wordt beheerst door woedeaanvallen en alcohol. Dan meldt een meisje, Abra, zich dat dezelfde gave heeft. Zij, en andere kinderen met de gave, worden lastig gevallen door een bende van geesten. Ze willen de kinderen dood martelen en zich voeden met de spirituele stoom die hierbij vrijkomt. Het is aan Dan en Abra om de strijd met het kwaad aan te gaan, welke hen terugvoert naar het Overlook Hotel.

Stephen King uit mening over films The Shining en Doctor Sleep

Stephen Edwin King is vooral bekend vanwege zijn romans in het horror- en thrillergenre. Veel van de verhalen van deze populaire Amerikaanse schrijver zijn inmiddels verfilmd.

King over verfilming The Shining

Stephen King schreef de roman The Shining in 1977. Twee jaar later, in 1980, werd het boek verfilmd door regisseur Stanley Kubrick. Hij paste het verhaal op essentiële punten aan, waar King niet over te spreken was. Er was naar King’s idee te veel bronmateriaal weggegooid. Zijn kritiek had vooral betrekking op de uitwerking van personage Jack Torrance en de manier waarop de alcoholverslaving niet alleen zijn psyche maar ook zijn gezin verscheurde. King vergeleek de film met “een schitterende Cadillac zonder motor aan de binnenkant”. In 1997 werd een gelijknamige miniserie gemaakt, waarvoor King het scenario zelf schreef. Deze serie volgt het boek nauwkeuriger dan de verfilming van Kubrick.

King over verfilming Doctor Sleep

In 2013 schreef Stephen King de vervolgroman Doctor Sleep. Gezien het commentaar op de verfilming van het eerste deel, was het voor regisseur Flanagan spannend om het tweede deel te gaan verfilmen. King gaf aan het script erg zorgvuldig gelezen te hebben. Over de verfilming van Doctor Sleep is King gelukkig wel te spreken. Alles waar hij een hekel aan had in de verfilming van Kubrick is hiermee goed gemaakt. Flanagan heeft het materiaal van Doctor Sleep naadloos weten samen te voegen met Kubrick’s versie van The Shining. “So, yeah, I liked it a lot”, aldus Stephen King.

Recensies Doctor Sleep

NRC, Volkskrant en Parool niet enthousiast over Doctor Sleep

NRC is niet gecharmeerd van Doctor Sleep en geeft de film slechts één ster, het kan bij lange na niet kan tippen aan The Shining. Hoewel het leuk is dat de finale zich weer in het Overlook Hotel afspeelt (een feest der herkenning voor de fans), is dit volkomen zinloos, het voegt niks toe. Tot slot is het plot suf, dat tussen alle flauwekul door iets over spiritualiteit en alcoholisme wil zeggen.

Ook de Volkskrant heeft niet meer dan één ster over voor Doctor Sleep, het is een film in identiteitscrisis. Het is radeloos wat het in de ogen van de makers moet zijn, wat het is en hoe het zich verhoudt tot andere boeken en films waarmee het in verbinding staat. De worsteling van hoofdpersoon Dan, welke toch potentieel interessant is, blijft opmerkelijk genoeg bijzaak. Regisseur Flanagan verfilmt het boek van Stephen King trouw en komt hiermee al snel op melig fantasy gebied, wat als goedkope kitsch oogt.

Hoewel het Parool geen sterren geeft, is het duidelijk dat het dagblad niet erg onder de indruk is van de film. Regisseur Flanagan verwijst met muziek, stijl en decors te vaak naar het werk van regisseur Kubrick, welke verantwoordelijk was voor The Shining. Hoewel de pijnlijke misvattingen waarschijnlijk door bewondering zijn ingegeven, slaat Flanagan de plank mis. Een vervolg op een meesterwerk maken blijkt een heilloze onderneming. Doctor Sleep duurt met maar liefst 150 minuten erg lang.

Telegraaf en Filmtotaal geven Doctor Sleep meerdere sterren

Van de Telegraaf krijgt Doctor Sleep drie sterren. De film voelt deels als namaak, deels als hommage en deels als een vermakelijk maar tegelijk inwisselbaar spookavontuur. Hoewel de gruwelen zo af en toe erg expliciet zijn, ontbreekt de dreiging. Hiermee duurt 2,5 uur dan ook erg lang.

FilmTotaal is positiever over de film en geeft Doctor Sleep 3,5 sterren. Een vervolg op een baanbrekende horrorfilm maken is geen gemakkelijke klus. Hoewel deze vervolgfilm de psychologische complexiteit van het eerste deel ontbeert, kent het evengoed wel onderhuidse narigheid. Het camerawerk is op bepaalde momenten gedurfd en spectaculair en actrice Ferguson maakt grote indruk. De film volgt diverse verhaallijnen die uiteindelijk wel samenkomen, maar de samenhang blijft soms gissen. Doctor Sleep zal geen moderne klassieker worden.
© 2019 - 2025 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Wat is de beste horrorfilm? - Top 7 horrorfilms o.b.v. IMDbWat is de beste horrorfilm? - Top 7 horrorfilms o.b.v. IMDbHorrorfilms zijn sinds het bestaan van de film al een geliefd genre. Van Dracula tot Frankenstein of films die zich afsp…
Filmrecensie: SleepwalkersrecensieFilmrecensie: SleepwalkersDe film dateert uit 1992 en is een van de vele werken van de hand van schrijver Stephen King. Dan kan het dus niets ande…

Disney vervolgfilm Frozen 2 (2019)Disney vervolgfilm Frozen 2 (2019)In Frozen 2 gaan de prinsessen Anna en Elsa samen met Kristof, sneeuwpop Olaf en rendier Sven opnieuw op avontuur. Het v…
The Rocky Horror Picture Show: een cultklassiekerThe Rocky Horror Picture Show: een cultklassiekerEen geflopte film die later zo’n grote cultklassieker werd dat het publiek verkleed naar de bioscoop komt om mee te dans…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wikipedia,
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Shining_(boek)
  • https://www.pathe.nl/film/24115/doctor-sleep
  • https://www.telegraaf.nl/entertainment/503452054/doctor-sleep-geen-kippenvel
  • https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/vanaf-de-mallotige-premisse-gaat-het-al-mis-met-doctor-sleep~bd005612/
  • https://www.filmtotaal.nl/recensie/13871
  • https://www.parool.nl/kunst-media/doctor-sleep-terug-in-stephen-kings-ingesneeuwde-overlook-hotel~b0684066/
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/05/suf-vervolg-op-the-shining-a3979197
  • https://www.cnbc.com/2019/11/06/stephen-king-doctor-sleep-film-redeems-stanley-kubricks-shining.html
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.