recensie

Filmrecensie: Sleepwalkers

Filmrecensie: Sleepwalkers De film dateert uit 1992 en is een van de vele werken van de hand van schrijver Stephen King. Dan kan het dus niets anders dan dat het een van de vele horrorfilm van zijn hand is. King is een meester in dit genre.

De speelfilm

Nieuwe bewoners

De film speelt zich af in een klein stadje met een hechte gemeenschap. Daar komen Mary, gespeeld door Alice Krige, en haar zoon Charles Brady, gespeeld door Brian Krause, wonen. Ze lijken snel aansluiting te vinden met de lokale bevolking en niets staat deze bewoners veel leefcomfort nog in de weg.

De praktijk blijkt anders als zoon Charles de knappe Tanya Robertson, gespeeld door Madchen Amick, wel ziet zitten. Dat blijkt wederzijds, maar wat ze op dat moment nog niet weet is dat Brian en zijn moeder sleepwalkers zijn. Sleepwalkers zijn een soort katachtige humanoiden en deze leven van de levensadem van mensen.

Prooi

Aangezien Mary toe is aan een nieuwe levensadem ziet Brian in de knappe Tanya een geschikte kandidate. Hij papt eerst aan met Tanya en gaat in op haar hobby (fotografie) om mee te gaan naar een rustige plaats waar zij kan fotograferen.

Katten zien echter precies met wie ze te maken hebben en willen hen aanvallen, waardoor moeder Mary dus veelal binnen blijft. Brian die gewoon naar school gaat, moet ook veel moeite doen om deze beesten te ontwijken.

Als Brian met Tanya eenmaal op een afgelegen plek zijn, ziet hij zijn kans schoon en valt haar aan. Met veel moeite kan ze zich uit zijn handen wurmen en treft bij de ingang van het kerkhof (waar Tanya wilde fotograferen) een politieman met zijn onafscheidelijke kat. Hij denkt Brian neer te kunnen schieten maar zo werkt het niet en de politieman laat het leven. Het is de kat die er voor zorgt dat Tanya weg kan komen.

Tanya is offer

Sterk gehavend kan Brian nog naar huis komen en nu moet zijn moeder handelen, anders gaat haar zoon dood. Ze moet Tanya voor hem regelen en gaat op haar huisadres af. Tanya die hevig overstuur thuis is, denkt veilig te zijn. Haar vader en moeder verdedigen haar als Mary op de stoep staat, maar leggen het tegen dit monster af. Zo ook een aantal politiemannen die hulp denken te kunnen bieden.

Tanya moet mee naar haar huis en ze biedt haar haar zoon aan om weer tot leven te komen. Dit werkt niet echt en de politie weet hen te vinden. Opnieuw leggen enkele politiemannen het tegen de nog steeds relatief sterke Mary af. Totdat de onafscheidelijke kat van de overleden politieman opnieuw in beeld komt en Mary havent. Mary vliegt nagenoeg dood ook nog in brand wat het einde van de film en Mary betekent.

De recensie

Achter de schermen

Regisseur Mick Garris verfilmde in 1992 het boek van Stephen King. Garris is ook bekend van The Shining een ander horror verhaal, wat een groots opgezette en dure film was. Sleepwalkers is kleiner opgezet en dat doet de film al met al geen goed. De producers Michael Grais, Mark Victor en Nabeel Zahid hadden 29 miljoen dollar tot hun beschikking en de film zou uiteindelijk ruim 2 miljoen extra opleveren.

De acteurs

Veel bekende acteurs zoals Alice Krige en Madchen Amick, spelen hun rol goed, maar maken van de film geen hoogstandje. De film is wel origineel en dit pleit voor de film, maar ook hoofdrolspeler Brian Krause kan zijn rol geen passie geven. Hij speelt wat mat en komt niet geloofwaardig over.

Ondanks een matige kwaliteit, zeker voor Kingís begrippen, haalde de film hier en daar toch nog wel wat prijzen op. De film is te koop op DVD en komt zo nu en dan op televisiezenders voorbij.

Al met al geen slechte film, maar niet een van Kingís hoogstandjes.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King Ė Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
recensieDe zeven zonden van Poema Pocket (Gemakzucht)De zeven zonden is een unieke serie van uitgeverij Luithing Sijthof. De hoofdzonden zijn bekend uit de Katholieke kerk,…
Filmrecensie: Maximum OverdriverecensieFilmrecensie: Maximum OverdriveMaximum Overdrive is een speelfilm van de hand van horrorschrijver Stephen King die we niet allemaal kennen. Het is zelf…
Filmrecensie: Silver BulletrecensieFilmrecensie: Silver BulletSilver Bullet is een van de vele horrorfilms in de reeks geschreven door meester horrorschrijver Stephen King. Het is mi…

Filmrecensie: Catís EyerecensieFilmrecensie: Catís EyeCatís Eye is weer zoín typische speelfilm van een van de boeken van horrorschrijver Stephen King. Hoewel er betere op de…
Filmrecensie: Feeling MinnesotarecensieFilmrecensie: Feeling MinnesotaDeze uit 1996 afkomstige speelfilm met veel bekende acteurs en actrices is een apart verhaal, een klein gemaakt film die…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.