recensie

Filmrecensie: Catís Eye

Filmrecensie: Catís Eye Catís Eye is weer zoín typische speelfilm van een van de boeken van horrorschrijver Stephen King. Hoewel er betere op de markt verschenen zijn, is het voor de fans een film die je gezien moet hebben.

De speelfilm

De speelfilm heeft als rode draad een mooie huiskat met een tabbyvacht. Deze kat loopt als een rode draad door 3 verhalen. Waarbij de eerste met James Woods in de hoofdrol. De kat wordt gevangen en naar een huis gebracht, later wordt duidelijk wat de kat daar doet.

Stoppen met roken

James Woods in de hoofdrol, wil van het roken af en gaat naar een kliniek die er aparte methoden op na houdt. Als het gordijn opgetrokken wordt zien we de kat die haar voetjes pijn doet aan de stroom die op de vloer staat en de eigenaar zegt dat als Woods weer gaat roken hij zijn vrouw voor de kat verruild. Gaat hij nog door dan wordt het zijn kind en gaat hij nog verder dan Ö En natuurlijk gaat Woods niet zover, hoewel het wel moeilijk is. Een keer gaat hij zover en zijn vrouw vindt hij inderdaad op de plek waar de kat zat, die nu kan ontkomen. Hij is zo geschrokken dat hij het niet meer in zijn hoofd haalt en de eigenaar van de kliniek geeft hem weer mee, dat hij niet terugdeinst en zelfs het pinkje of de hele hand van de vrouw er af haalt als hij opnieuw in de fout gaat. Later heeft Woods een dineetje waar hij de hand van een vrouw ziet, waar inderdaad geen pinkje meer aan zit.

Overspel

De kat is weggekomen en wordt door een rijke kerel die een weddenschap heeft over de kat, meegenomen. De rijke kerel heeft iemand op het oog die een geheime relatie met zijn vrouw heeft en hij laat deze man, gespeeld door Robert Hayes, over de reling van zijn dakterras lopen. De man redt het ternauwernood en binnen wil de rijke kerel hem alsnog dood schieten. Het pistool komt echter in de andermans handen en nu laat Hayes de rijke kerel doen wat hij wil en laat hem over diezelfde richel lopen. De kat komt weer weg en de rijke kerel lukt het niet over de richel te lopen en stort van zijn dakterras.

De trol en de generaal

De kat wordt door een meisje, gespeeld door een jonge Drew Barrymore, gesignaleerd en ze worden elkaars maatjes, ze noemt hem de Generaal. Maar moeder ziet de kat niet zo zitten en wil hem niet. Het meisje is bang van de trollen in haar slaapkamer, maar moeder gaat er vanuit dat dit een uit de duim gezogen verhaal is. Als de kat de trol in de nacht ziet wil hij het meisje helpen, maar de kooi met de vogel wordt omgestoten en de kat krijgt de schuld. De kat gaat naar het asiel, maar weet te ontkomen. De kat gaat op zoek naar het meisje en het meisje wordt in de nacht opnieuw aangevallen door de trol. De kat speelt met het eigen leven om de trol te vermoorden. Wat uiteindelijk ook lukt en dan stormen de ouders van het meisje binnen. Ze denken opnieuw dat de kat de rotzooi in huis gemaakt heeft, maar dan ziet de vader in de ventilator allemaal delen van wat lijkt op een heel klein mensachtig iets. Het meisje moet wel de waarheid hebben verteld en de kat kan eindelijk ergens blijven.

De recensie

Achter de schermen

Deze film uit 1985 werd geschreven door Stephen Kind en verfilmd door Lewis Teague. Dino de Laurentiis en Martha Schumacher tekende voor de goedkope productie van zoín 7 miljoen dollar. De film is geen hoogstaand werkje, maar het zijn wat korte lugubere verhalen met een kat in het middelpunt. Dat maakt het ook weer tot een aparte verfilming. De film kreeg op dit vlak ook enkele nominaties.

De acteurs

Er doen verschillende bekende acteurs mee zoals James Woods, Alan King, Robert Hays en Kenneth MacMillan. Ze spelen hun beperkte naar nadrukkelijke rol allemaal goed. Ondanks de korte verhalen zijn de rollen duidelijk neergezet.
M.n. de zeer jonge Drew Barrymore speelt het meisje die de kat eindelijk accepteert voor wat hij is, en ze speelt de rol zondermeer goed. Een gewoon meisje en een katje die elkaar lief vinden. Ondanks de relatief kleine rollen die iedereen heeft, doen de bekende acteurs niet voor elkaar onder.

De film is een enkele keer op televisie en op DVD verkrijgbaar. Meestal in een samengestelde box met Stephen King films. Prima voor de liefhebber.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King Ė Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
recensieDe zeven zonden van Poema Pocket (Gemakzucht)De zeven zonden is een unieke serie van uitgeverij Luithing Sijthof. De hoofdzonden zijn bekend uit de Katholieke kerk,…
recensieSpannende boeken - The Strangers Outside: Vanessa MorganOp zoek naar spannende boeken? Dan is The Strangers Outside (De vreemdelingen) van Vanessa Morgan zeker iets voor u. Twe…
Filmrecensie DreamcatcherrecensieFilmrecensie DreamcatcherDreamcatcher is een verfilming naar het boek van Stephen King. De meester van de horrorachtige boeken en inmiddels ook e…

Filmrecensie: Maximum OverdriverecensieFilmrecensie: Maximum OverdriveMaximum Overdrive is een speelfilm van de hand van horrorschrijver Stephen King die we niet allemaal kennen. Het is zelf…
Filmrecensie: SleepwalkersrecensieFilmrecensie: SleepwalkersDe film dateert uit 1992 en is een van de vele werken van de hand van schrijver Stephen King. Dan kan het dus niets ande…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.