recensie

Filmrecensie: Maximum Overdrive

Filmrecensie: Maximum Overdrive Maximum Overdrive is een speelfilm van de hand van horrorschrijver Stephen King die we niet allemaal kennen. Het is zelfs voor King een apart verhaal over gemotoriseerde voertuigen die de leiding dreigen over te nemen en daar uiteraard – zoals altijd in King’s verhalen – een bloedbad van maken.

De speelfilm

Tankstation en truckerscafe

Het verhaal speelt zich af rond een truckerscafe waar een tiran als baas werkt, maar waar wel alle truckers de vrachtwagen komen vullen met diesel en even een hapje komen eten.

Bill Robinson, gespeeld door Emilio Esteves, is de kok in het truckerscafe en wordt – net zoals andere collega’s – uitgebuid, omdat hij een strafblad heeft en weinig kan eisen. Hij is blij met deze baan, maar moet meer uren maken dan waar hij voor betaald krijgt. Het is er altijd druk, dus hij werkt hard. De ene vrachtwagenchauffeur is nog niet weg of de volgende wil zijn maaltje al weer hebben.

Aanval

Intussen laten de vrachtwagenchauffeurs de grote vrachtwagens vollopen en langzaam maar zeker begint daar te broeden dat de vrachtwagens iets doen en een eigen wil lijken te krijgen. Eerst slaat binnen nog de elektriciteit op hol en overleeft een flipperkastfanaat het niet. Vervolgens gaan de vrachtauto’s vol met diesel rijden ze dreigend rijdend over het terrein, laten ze ongelukjes gebeuren met de mensen die daar werken. Wat helemaal geen ongelukjes zijn en enig moment hebben de truckers dat in de gaten.

Een aantal mensen in het café raakt in paniek, want hoe kan nou iets wat zij gebouwd hebben een eigen leven gaan leiden. Ze slaan door en met een stevig wapen schieten ze nog enkele vrachtauto’s in brand, maar het kost zowel truckers als personeel letterlijk de kop. Dan komt kok Bill in actie en neemt de leiding om er zo voor te zorgen dat de overgebleven mensen gezamenlijk weg kunnen komen van het terrein.

Via een soort onderaardse gang weten ze van het terrein te komen, maar ze zijn hun leven nog niet veilig. Als ze van het terrein af zijn worden ze nog door enkele vrachtauto’s achtervolgd en op het laatste moment kunnen ze nog een actie nemen, die ze verlost van de moordlustige vrachtauto’s.

De recensie

Achter de schermen

Deze film uit 1986 werd geschreven door Stephen King en geregisseerd. Ook voor het laatst dat King een film regisseerde. Martha Schumacher tekende voor de goedkope productie, ze produceerde overigens meer films van King. Deze film kostte slechts zo’n 10 miljoen dollar.
De film is een bizar verhaal over vrachtauto’s die het heft in eigen hand nemen en moorddadig worden.
De Laurentis Entertainment Group, die meer producties van King uitbracht, bracht ook deze film in de bioscoop.

De acteurs

Emilio Esteves, de zoon van Martin Sheen en broer van Charlie, speelde de hoofdrol in dit bizarre verhaal. Het is geen verhaal waar je enorm veel diepgang in kunt leggen, maar Esteves speelt zijn rol wel aardig. Andere hoofdrollen zijn weggelegd voor Pat Hingle, Marla Maples en Nancy Allen. Ook King zelf speelt nog een rol in deze film. Maar geen rollen die opzien baren, maar daar leent het verhaal zich ook niet voor.

King

Het is maar goed dat King geen films meer regisseert en hij zich beperkt tot het schrijven van horrorverhalen. Het eenvoudige verhaal is soms zelfs grappig in plaats van dat de rillingen over je rug lopen, wat hij in andere verhalen wel voor elkaar krijgt.
Alles bij elkaar niet erg sterk, maar de liefhebber zal hem zeker willen bekijken. De huur en te koop op DVD.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Filmrecensie: Anna and the KingrecensieFilmrecensie: Anna and the KingDeze uit 1999 daterende speelfilm werd met veel sfeer gemaakt in Maleisië. Regisseur Andy Tennant was enkele jaren als r…
recensieDe zeven zonden van Poema Pocket (Gemakzucht)De zeven zonden is een unieke serie van uitgeverij Luithing Sijthof. De hoofdzonden zijn bekend uit de Katholieke kerk,…
Doctor Sleep; vervolgfilm op The ShiningDoctor Sleep; vervolgfilm op The ShiningDoctor Sleep is het vervolg op de bekende horrorfilm The Shining, beide films zijn gebaseerd op de gelijknamige boeken v…

Filmrecensie: Silver BulletrecensieFilmrecensie: Silver BulletSilver Bullet is een van de vele horrorfilms in de reeks geschreven door meester horrorschrijver Stephen King. Het is mi…
Filmrecensie: Cat’s EyerecensieFilmrecensie: Cat’s EyeCat’s Eye is weer zo’n typische speelfilm van een van de boeken van horrorschrijver Stephen King. Hoewel er betere op de…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.