InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie: Maximum Overdrive
recensie

Filmrecensie: Maximum Overdrive

Filmrecensie: Maximum Overdrive Maximum Overdrive is een speelfilm van de hand van horrorschrijver Stephen King die we niet allemaal kennen. Het is zelfs voor King een apart verhaal over gemotoriseerde voertuigen die de leiding dreigen over te nemen en daar uiteraard – zoals altijd in King’s verhalen – een bloedbad van maken.

De speelfilm

Tankstation en truckerscafe

Het verhaal speelt zich af rond een truckerscafe waar een tiran als baas werkt, maar waar wel alle truckers de vrachtwagen komen vullen met diesel en even een hapje komen eten.

Bill Robinson, gespeeld door Emilio Esteves, is de kok in het truckerscafe en wordt – net zoals andere collega’s – uitgebuid, omdat hij een strafblad heeft en weinig kan eisen. Hij is blij met deze baan, maar moet meer uren maken dan waar hij voor betaald krijgt. Het is er altijd druk, dus hij werkt hard. De ene vrachtwagenchauffeur is nog niet weg of de volgende wil zijn maaltje al weer hebben.

Aanval

Intussen laten de vrachtwagenchauffeurs de grote vrachtwagens vollopen en langzaam maar zeker begint daar te broeden dat de vrachtwagens iets doen en een eigen wil lijken te krijgen. Eerst slaat binnen nog de elektriciteit op hol en overleeft een flipperkastfanaat het niet. Vervolgens gaan de vrachtauto’s vol met diesel rijden ze dreigend rijdend over het terrein, laten ze ongelukjes gebeuren met de mensen die daar werken. Wat helemaal geen ongelukjes zijn en enig moment hebben de truckers dat in de gaten.

Een aantal mensen in het café raakt in paniek, want hoe kan nou iets wat zij gebouwd hebben een eigen leven gaan leiden. Ze slaan door en met een stevig wapen schieten ze nog enkele vrachtauto’s in brand, maar het kost zowel truckers als personeel letterlijk de kop. Dan komt kok Bill in actie en neemt de leiding om er zo voor te zorgen dat de overgebleven mensen gezamenlijk weg kunnen komen van het terrein.

Via een soort onderaardse gang weten ze van het terrein te komen, maar ze zijn hun leven nog niet veilig. Als ze van het terrein af zijn worden ze nog door enkele vrachtauto’s achtervolgd en op het laatste moment kunnen ze nog een actie nemen, die ze verlost van de moordlustige vrachtauto’s.

De recensie

Achter de schermen

Deze film uit 1986 werd geschreven door Stephen King en geregisseerd. Ook voor het laatst dat King een film regisseerde. Martha Schumacher tekende voor de goedkope productie, ze produceerde overigens meer films van King. Deze film kostte slechts zo’n 10 miljoen dollar.
De film is een bizar verhaal over vrachtauto’s die het heft in eigen hand nemen en moorddadig worden.
De Laurentis Entertainment Group, die meer producties van King uitbracht, bracht ook deze film in de bioscoop.

De acteurs

Emilio Esteves, de zoon van Martin Sheen en broer van Charlie, speelde de hoofdrol in dit bizarre verhaal. Het is geen verhaal waar je enorm veel diepgang in kunt leggen, maar Esteves speelt zijn rol wel aardig. Andere hoofdrollen zijn weggelegd voor Pat Hingle, Marla Maples en Nancy Allen. Ook King zelf speelt nog een rol in deze film. Maar geen rollen die opzien baren, maar daar leent het verhaal zich ook niet voor.

King

Het is maar goed dat King geen films meer regisseert en hij zich beperkt tot het schrijven van horrorverhalen. Het eenvoudige verhaal is soms zelfs grappig in plaats van dat de rillingen over je rug lopen, wat hij in andere verhalen wel voor elkaar krijgt.
Alles bij elkaar niet erg sterk, maar de liefhebber zal hem zeker willen bekijken. De huur en te koop op DVD.

Lees verder

© 2010 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Filmrecensie: Anna and the KingrecensieFilmrecensie: Anna and the KingDeze uit 1999 daterende speelfilm werd met veel sfeer gemaakt in Maleisië. Regisseur Andy Tennant was enkele jaren als r…
recensieBoekrecensie: De vervloeking - Stephen KingDe vervloeking is een roman van Stephen King uit 1985 over de wraak van een zigeuner. Oorspronkelijk werd de roman uitge…
Filmrecensie DreamcatcherrecensieFilmrecensie DreamcatcherDreamcatcher is een verfilming naar het boek van Stephen King. De meester van de horrorachtige boeken en inmiddels ook e…

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Maximum Overdrive"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 23-06-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Special: Bovennatuurlijke speelfilms
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!