recensie

Animatiefilm Big Buck Bunny

Big Buck Bunny is één van de projecten waar de Blender Foundation in 2008 aan gewerkt heeft om de professionaliteit en mogelijkheden van Blender aan te tonen en te promoten. Deze kortfilm heeft zijn première gekend op 10 april. De geïnteresseerden kunnen de DVD bestellen, of de film gratis downloaden van het internet. Dit is mogelijk door de creative commons licentie.
Bron: Blender Foundation (bewerking), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Blender Foundation (bewerking), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Bunny

Zodra je het hoofdpersonage van deze kortfilm ziet, heb je meteen door waarom hij "Big Buck" heet. Het beeld van een lief, klein konijntje zou inderdaad helemaal niet kloppen bij de naam. Toch is hij lief, in elk geval voor zijn vredelievende mededieren.

Het was de bedoeling dat met deze kortfilm de mogelijkheden in verband met fur (vacht, haar) getoond werden. Dat is duidelijk te merken. De vacht van het konijn is haarscherp weergegeven en in de animatie vloeit alles mooi mee. De bewegingen zijn zeer professioneel weergegeven.

Rodents

Ook de andere personage's zijn indrukwekkend goed ontworpen. De invloeden van een ander project "Plumiferos" is duidelijk te merken. Naast de knaagdieren speelt een vogel namelijk ook een heel leuke rol. De 3 knaagdieren zien er misschien wel schattig en lief uit, maar uit het verhaal blijkt net het tegenovergestelde. Ook zij zijn tot in detail uitgewerkt. Het indrukwekkendste diertje van de drie blijkt de zwevende eekhoorn te zijn, die wanneer hij van de tak afspringt er zelfs eventjes angstwekkend uitziet.

Het verhaal

Omdat dit een kortfilm is, heeft het ook geen zin een lang uitgesponnen verhaallijn voor de film te schrijven. Men heeft er, in tegenstelling tot het vorige project van de Blender Foundation (Elephants Dream), gekozen voor een komisch verhaal.

Vanaf het eerste beeld leren we Big Buck Bunny kennen. Wanneer hij wakker wordt, lijkt hij een zeer goedaardig, robuust gebouwd konijn te zijn, die echter nogal traag van begrip is. Hij raakt in de ban van een wegfladderende vlinder, die echter vermorzeld wordt door één van de drie knaagdieren. Ze merken meteen dat Big Buck Bunny zwaar onder de indruk is en beginnen hem het bloed van onder de nagels te pesten door allerlei vruchten naar zijn kop te smijten. Big Buck zint op wraak. Wanneer hij schuilt achter een boom om de projectielen te ontwijken, lijkt hij de laatste die tegen zijn kop gevlogen was, zijn geest wakker geschud te hebben. Hij rent het bos in, bereid zich voor om de drie knaagdieren een lesje te leren.

Creative Commons

De film is uitgebracht met de creative commons attribution 3.0 licentie. Dit wil zeggen dat de film mag gedownload worden, en zelfs gewijzigd worden. U hoort het goed, je kan, en mag zelf een nieuwe film maken met de personages van de film. Om dit mogelijk te maken worden de computerbestanden zelfs mee gegeven op de DVD wanneer je die zou aankopen. Ook kan je de bestanden van het internet downloaden. Eenmaal je het programma Blender hebt geïnstalleerd, kan je zelf aan de slag. Wees wel gewaarschuwd, 3D-animatie is niet gemakkelijk, zeker niet wanneer je er nooit mee te maken hebt gehad.

Besluit

Big Buck Bunny is een zeer onderhoudende animatiefilm, weliswaar van zeer korte duur, met een aangenaam tempo en een leuk doordachte, maar misschien iets te lichte verhaallijn. Het resultaat van de Blender Foundation mag er zeker zijn. De doelstelling om indruk te maken op de animatie- en filmindustrie om met open source toepassingen een degelijk resultaat te maken is in elk geval gehaald.
© 2008 - 2024 Bartje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerse kiwi-smoothiesZomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!
Pearl Buck, NobelprijswinnaresPearl Buck, NobelprijswinnaresPearl Buck won in 1938 de Nobelprijs voor Literatuur. Buck bracht een groot deel van haar leven in China door en dat beï…
Blender 3D, Waar te beginnen?Blender 3D, Waar te beginnen?Blender 3D is een fascinerend programma om 3D tekeningen en animaties te maken. Maar hoe te beginnen met Blender 3D? Er…
Instrumenten voor de belevenissen regisseur - AnimatieDoel van belevingsconcepten is bezielen, opmonteren, in de stemming brengen, activeren, inspireren, initiëren, boeien en…

De geschiedenis van de filmDe geschiedenis van de filmTegenwoordig is er niemand die nog nooit een film heeft gezien, of het heel bijzonder of speciaal vind om films te kijke…
Filmografie van regisseur Dario ArgentoDario Argento is een Italiaanse filmregisseur, geboren in 1940. Hij heeft diverse films geregisseerd die tegenwoordig to…
Bronnen en referenties
Bartje (11 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.