InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmografie van regisseur Dario Argento

Filmografie van regisseur Dario Argento

Dario Argento is een Italiaanse filmregisseur, geboren in 1940. Hij heeft diverse films geregisseerd die tegenwoordig tot tot horror-klassiekers worden gerekend. Zijn beste films zijn: Suspiria, Profondo Rosso (Deep Red) en Tenebrae(Shadows). Daarnaast heeft hij als producer films gerealiseerd die door Lamberto Bava werden geregisseerd; een andere Italiaanse horrorfilmregisseur. Argento werkt ook samen met zijn dochter en actrice Asia Argento.

Inhoud:


Symbolen

De films van Dario Argento kennen enkele terugkerende thema's of archetypen zoals een huis of gebouw waarbinnen allerlei gruwelijke taferelen plaatsvinden. Kijken naar een blinde man die hulpeloos aangevallen lijkt te worden of misschien toch niet kan een frustrerende ervaring zijn. Het zet je aan het nadenken over de menselijke kwetsbaarheid en de eindigheid van het bestaan. Het kind staat symbool voor de onschuld. Kinderen zien alles met andere ogen, ogen die niet gesluierd worden door kennis en vooroordelen. Een blinde man is in meerdere films aanwezig. Blinden zien soms meer dan zienden. De waarheid zien en het zien zelf als onderwerp nemen staan er garant voor dat Argento´s werken tot metafysisch niveau worden opgetild. In de verhalen van Argento is de hoofdpersoon meerdere malen iemand voor zijn beroep naar een onbekende stad moet en daar wordt overvallen door schokkende gebeurtenissen.

Beeldtaal

Argento heeft veel vernieuwende elementen aan de beeldtaal in films toegevoegd. Vele regisseurs van horrorfilms en thrillers zijn geïnspireerd door zijn kleurgebruik; het gebruik van felle primaire kleuren zoals rode scènes of blauwe scènes. Argento gebruikt ook vaak dieren in zijn films. In Phenomena laat hij een vlieg aan een draadje voor de lens van de camera vliegen. In deze film heeft de hoofdrolspeelster een mystieke, spirituele band met dieren.

Cameravoering

De cameravoering in zijn films is bijzonder; zoals het gebruik van close-ups om niet teveel te verraden maar de spanning te verhogen. Argento maakte soms lange shots en lange camerabewegingen waardoor de aandacht van de kijker gevangen wordt.

Filmmuziek

Het gebruik van muziek is ook opvallend. Hij heeft meerdere films gemaakt met de meester van de filmmuziek; Ennio Morricone. Daarnaast heeft hij ook rockmuziek als element in de films gebruikt. De Italiaanse rockband Goblin is in meerdere films te horen.

Giallo

Argento wordt de belangrijkste regisseur van het Giallo-genre genoemd; dat zijn films uit Italië die sterke thriller en horror elementen laten zien. Niet alle films zijn in het Nederlands ondertiteld. Vele films zijn dat wel; die kun je via een winkel bestellen. Daarnaast zijn er veel werken in allerlei uitvoeringen op YouTube geplaatst. Anno 2015 is het een stuk gemakkelijker om de werken van Argento te bewonderen dan laten we zeggen 10 jaar eerder en daarvoor. Dat komt mede door websites als Youtube. Daarvoor waren zijn films slechts te verkrijgen in cultwinkels.

Filmografie

Filmografie van regisseur Dario Argento:
  • (1969) The Bird with the Crystal Plumage
  • (1970) The Cat O'Nine Tails
  • (1971) Four Flies on Grey Velvet
  • (1972) The Eyewitness
  • (1972) The Tram
  • (1973) The Five Days of Milan
  • (1975) Deep Red
  • (1977) Suspiria
  • (1980) Inferno
  • (1982) Tenebrae
  • (1984) Phenomena: in US 'Creepers'
  • (1987) Opera, ook wel: 'Terror at the Opera'
  • (1990) Two Evil Eyes
  • (1992) Trauma
  • (1996) The Stendhal Syndrome
  • (1998) The Phantom of the Opera
  • (2001) Sleepless
  • (2004) The Card Player
  • (2005) Do You Like Hitchcock?
  • (2005) Jenifer & (2006) Pelts (aflevering van tv-serie Masters of Horror)
  • (2007) Mother of Tears
  • (2009) Giallo
  • (2012) Dracula 3D
© 2008 - 2019 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giallo; een genre apartIn 1929 was in Milaan de opkomst van een nieuw literair genre: giallo. De oorsprong vindt zich dan ook daar. Tegenwoordi…
De Italiaanse taalCiao! Een welbekend Italiaans woord. Het Italiaans maakt deel uit van de groep Romaanse talen, waar onder andere ook het…
Bronnen en referenties
  • Films van argento bekeken

Reageer op het artikel "Filmografie van regisseur Dario Argento"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!