Twilight: liefde tussen mens en vampier

Binnenkort komt de langverwachte verfilming van het populaire boek Twilight in de bioscoop. Dit moderne sprookje, over een meisje dat verliefd wordt op een vampier, heeft ondertussen al vele fans over de hele wereld vergaard.

Plot

Bella Swan verhuist van Phoenix naar het regenachtige Forks om bij haar vader te wonen. Op school ontmoet ze nieuwe mensen, maar er is iemand in het bijzonder die haar opvalt: een perfect uitziende jongen, met een zeer bleke huid, ene Edward Cullens. Hij zit in de pauzes altijd bij hetzelfde groepje vrienden, die net zo mooi en bleek zijn als hij. Contact met andere mensen lijkt hij te vermijden. Wanneer Bella bijna een ongeluk krijgt, is Edward net op tijd ter plaatse om haar te redden. Er ontstaat een onzichtbare connectie tussen hen. Bella heeft echter zo haar twijfels, want Edward gedraagt zich vreemd. Op het moment dat ze erachter komt dat hij in feite een vampier is, is het al te laat: ze is verliefd op hem, en hij op haar. Zijn drang om haar te bijten moet hij zien te onderdrukken, net zoals zijn vampierfamilie. En dat is niet het enige probleem: er zijn drie vampiers die van Bella afweten en zij zouden niets liever willen dan haar bloed drinken…

Regisseur

De film is geregisseerd door Catherine Hardwicker. Zij is ook de regisseuse van de films Thirteen (2003), Lords of Dogtown (2005) en the Nativity Story (2006). Ze heeft meegewerkt aan films als the Three Kings (1999) en Vanilla Sky (2001).

Schrijvers

De schrijfster van het boek Twilight is Stephenie Meyer. Dit is haar eerste uitgegeven boek. Het scenario van de film is bedacht door Melissa Rosenberg, die ook voor Step Up (2006) en tv-series als Ally McBeal (2001) en the O.C. (2003/2004) scenario’s heeft geschreven.

Genre

Twilight omvat thema’s als actie, horror, thriller en natuurlijk liefde en romantiek, met hier en daar een snufje humor.

Taglines

Enkele taglines die gebruikt worden op de filmposters zijn:
 • When you can live forever what do you live for?
 • The Forbidden Fruit Tastes the Sweetest.
 • And so the lion fell in love with the lamb.
 • And did you get what you wanted, from this life, even so? I did.

Personages en rolverdeling

Familie Swan

 • Bella Swan is de hoofdpersoon. Ze is zeventien jaar, heeft bruin haar en een lichte huidskleur. Ze is impulsief van karakter en wordt hopeloos verliefd op Edward Cullen, een vampier. Gespeeld door Kristin Stewart. Zij is bekend van haar rol als Jess in the Messengers (2007).
 • Charlie Swan is de vader van Bella, die vreselijk slecht kan koken. Hij is politieagent in Forks. Gespeeld door Billy Burke. Hij is bekend van zijn rol als Dennis Gauquin in Ladder 49 (2004).

Vrienden

 • Jacob Black is een goede vriend van Bella. Hij Heeft lang zwart haar en een getinte huidskleur. Hij en Edward kunnen elkaar niet uitstaan. Gespeeld door Taylor Lautner. Hij is bekend van zijn rol als Eliot Murtaugh in Cheaper by the Dozen 2 (2005).
 • Jessica Stanley is de eerste met wie Bella bevriend raakt in Forks, ze zitten in dezelfde klas. Gespeeld door Anna Kendrick. Zij is bekend van haar rol als Ginny Ryerson in Rocket Science (2007).
 • Angela Weber is een vriendin van Bella, waarschijnlijk de enige die ze echt kan vertrouwen en een goede vriendin kan noemen. Gespeeld door Christian Serratos. Zij is bekend van haar rol als Jillian Marshall in Mrs. Marshall (2004).

De familie Cullen

Alle leden van de familie Cullen zijn vampiers. Ze zijn niet daadwerkelijk zoon/dochter, broer/zuster van elkaar, omdat zij geen echte bloedverwanten van elkaar zijn.
 • Edward Cullen is een vampier die eruit ziet als een jongen van zeventien, hoewel hij onmenselijk knap is. Hij is in staat om gedachten te lezen, behalve die van Bella. Gespeeld door Robbert Pattinson. Hij is bekend van zijn rol als Cedric in Harry Potter and the Goblet of Fire (2005).
 • Dr. Carlisle Cullen is de vader van Edward. Hij werkt als arts, wat uitzonderlijk is voor een vampier.
 • Gespeeld door: Peter Facinelli. Hij is bekend van zijn rol als Takmet in the Scorpion King (2002).
 • Esme Cullen is de moeder van Edward. Gespeeld door Elizabeth Reaser. Zij is bekend van haar rol als Rebecca Pope in de tv-serie Grey’s Anatomy (2007).
 • Rosalie Hale is een zus van Edward. Ze is ontzettend mooi, zelfs voor een vampier, met lang blond haar. Ze heeft een bloedhekel aan Bella en weigert haar te accepteren. Gespeeld door: Nikki Reed. Zij is bekend van haar rol als Kathy Alva in the Lords of Dogtown (2005).
 • Alice Cullen is een vrolijke zus van Edward, die het goed kan vinden met Bella. Ze is in staat om beelden uit de toekomst te zien. Gespeeld door: Ashley Greene. Zij is bekend van haar rol als Renata in de tv-serie Desire (2006).
 • Jasper Hale is de broer van Edward. Hij heeft er de meeste moeite mee om geen mensen te bijten en voelt zich daarom ongemakkelijk in Bella’s bijzijn. Gespeeld door: Jackson Rathbone. Hij is bekend van zijn rol als Nicholas Fiske in de tv-serie Beautiful People (2005/2006).
 • Emmet Cullen is de grote broer van Edward. Hij is de 'teddy-beer' van de Cullens familie.
 • Gespeeld door Kellan Lutz. Hij is bekend van zijn rol als Dwayne in Accepted (2006)

De vijand

 • James is een vampier die alles op alles zet om Bella te pakken te krijgen. Zijn grootste passie is jagen, en hier stopt hij pas mee als hij zijn doel heeft bereikt. Gespeeld door Cam Gigandet. Hij is bekend van zijn rol als Kevin Volchok in de tv-serie The O.C. (2005/2006).
 • Victoria is een vampier en een handlangster van James in zijn zoektocht naar Bella. Gespeeld door Rachelle Lefevre. Zij is bekend van haar rol als Heather in de tv-serie What About Brian (2006/2007).
 • Laurent is een donkere vampier en handlanger van James. Gespeeld door Edi Gathegi. Hij is bekend van zijn rol als Cheese in Gone Baby Gone (2007).

Weetjes

 • Kristin Stewart heeft van nature groene ogen en moest dus bruine contactlezen dragen voor haar rol als Bella.
 • Het script was binnen 6 weken klaar.
 • Kellan Lutz, die Emmet Cullen speelt, zou eerst zijn eigen krullende haar behouden voor de rol. Maar vanwege een vorige rol, die kort haar vereiste, ging dit niet door
 • De acteur die Stephenie Meyer in haar hoofd had voor Edward was Henry Cavill. Toen de film gemaakt zou worden was hij echter al 25 jaar oud en niet meer geschikt om een personage van 17 neer te zetten. Cavill kreeg de rol van Carlisle Cullen aangeboden, maar wees deze af vanwege verplichten aan een andere rol.
 • Alle acteurs die bij de familie Cullen horen dragen topaaskleurige contactlenzen.
 • Robbert Pattinson vloog voor de rol van Edward Cullen vanuit Engeland naar de woonplaats van regisseuse Catherine Hardwicke om daar te plekke een scene met Kristin Stewart op haar bed te oefenen.
 • Taylor Lautner draagt een pruik voor zijn rol als Jacob Black.
 • Zo’n 5000 acteurs hebben auditie gedaan voor de rol van Edward Cullen.
 • Robbert Pattinson zei in een interview dat dit zijn eerste Amerikaanse rol was en dat hij geen training heeft gehad om een Amerikaans accent te oefenen.
 • Nikki Reed, die Rosalie Cullen speelt, moest leren hoe ze met haar linkerhand basketbal kon spelen voor de basketbalscene.

Twilight soundtrack

Er zijn twaalf liedjes die gebruikt zijn als soundtrack voor de film. Twee daarvan zijn speciaal geschreven voor de film: de ene is Go All The Way (Into the Twilight) van Perry Farrell, de ander is het nummer Decode van Paramore. Ook Robbert Pattinson is verantwoordelijk voor een soundtrack.
 1. Muse — Supermassive Black Hole
 2. Paramore — Decode
 3. The Black Ghosts — Full Moon
 4. Linkin Park — Leave Out All The Rest
 5. MuteMath — Spotlight (Twilight Mix)
 6. Perry Farrell — Go All The Way (Into The Twilight)
 7. Collective Soul — Tremble For My Beloved
 8. Paramore — I Caught Myself
 9. Blue Foundation — Eyes On Fire
 10. Rob Pattinson — Never Think
 11. Iron & Wine — Flightless Bird, American Mouth
 12. Carter Burwell — Bella's Lullaby

Data waarop de film werd uitgebracht

 • Verenigde Staten: 17 november 2008 (première)
 • Verenigde Staten: 21 november 2008
 • Nederland: 4 december 2008
 • Engeland: 19 december 2008
 • Duitsland: 15 januari 2009
© 2008 - 2024 Claire, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag EclipseBoekverslag EclipseEclipse is het derde deel in de Twilight-serie. Het is tevens het derde deel van de schrijfster Stephenie Meyer. De vori…
Boekverslag TwilightBoekverslag TwilightTwilight is het eerste boek in een uiteindelijke serie van vijf delen. De boeken zijn geschreven door Stephenie Meyer. D…
Boekverslag New Moon/Nieuwe MaanBoekverslag New Moon/Nieuwe MaanNew Moon of in het nederlands Nieuwe Maan, is het tweede deel in de 5-delige Twilight-serie die geschreven is door Steph…
Twilight boekenTwilight is een razend populaire serie fantasie/romantiek- romans die geschreven is door Stephenie Meyer. In dit artikel…

Filmrecensie: Righteous KillrecensieFilmrecensie: Righteous KillVan regisseur Jon Avnet komt een film genaamd "Righteous Kill" wat zoveel betekent als gerechtvaardigde moord. Het verha…
Legaal gratis films downloadenLegaal gratis films downloadenVeel mensen zijn op zoek naar de ideale website als het gaat om het legaal downloaden en/of online bekijken van films. J…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.nl
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page
 • www.imdb.com
Claire (29 artikelen)
Laatste update: 03-01-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.