Filmverslag "Blood Diamond"

Filmverslag "Blood Diamond" Titel: Blood Diamond, Regie: Edward Zwick, Genre: Avonturenfilm, drama en thriller, Hoofdrolspelers: Danny Archer (Leonardo Dicaprio), Solomon Vandy (Djimon Hounsou) en Maddy Bowan (Jennifer Connelly), Jaar van uitkomst: 2007.

Prijzen

De film Blood Diamond heeft verschillende prijzen gewonnen. Zoals de prijs voor:
 • de best steunende acteur: Djimon Hounsou.
 • de Beste acteur: Leonardo Dicaprio.
 • een goede prestatie van de filmopmaak.
 • goede geluidsopmaak.
 • de beste geluidsmixen.

Vorm

Locatie

De film speelt zich af in Afrika. Dat is duidelijk te zien. Ook zeggen de mensen dit. Het speelt zich niet zo lang geleden af. Aan het eind komen de jaartallen in zicht. Het speelt zich af in eind jaren 90. de plaats waar het verhaal zich afspeelt is rond Sierra Leone. Dit is het plaatsje waar Solomon met zijn vrouw en kinderen woont.

Andere locaties zijn:
 • De plek waar ze diamanten moeten zoeken omdat Solomon hier de diamand vind waar het verhaal omgaat.
 • De gevangenis. Solomon ontmoet Danny in de gevangenis.
 • De strandbar. Hier komt Danny Maddy tegen. Maddy helpt hem met het vinden van de familie van Solomon.
 • Het vluchtelingenkamp want hier vind Solomon zijn vrouw en dochtertje en hij ontdekt dat zijn zoon weg is.
 • De allerbelangrijkste plaats is de plek waar die diamand verborgen licht. Dit is echter bij dezelfde plek waar Solomon diamanten moest zoeken.
 • De bergen waar Danny het diamant aan Solomon teruggeeft en zelf doodgaat. Hij belt Maddy om het slechte nieuws door te geven.
 • Amerika. Maddy haalt Solomon met zijn familie naar Amerika. Solomon en zijn familie zijn veilig.

Kleding

De kleding is niet heel speciaal. Als je denkt aan Afrika heb je al zo’n idee hoe de mensen gekleed zijn. Maddy ziet er uit zoals wij er allemaal uitzien. Een spijkerbroek en een shirtje, niet heel opvallend. Danny ziet er wel apart uit. Hij draagt een bruine broek pull-over en hoed. Hij ziet er niet uit alsof hij uit Nederland zou kunnen komen. Deze indruk zou opgewekt kunnen worden doordat hij telkens bezweet is en er moe uitziet. Dit kan ook kloppen want hij komt uit Zuid-Afrika. Solomon draagt aan het begin van de film vieze kleding, vodden. Als hij op de vlucht slaat heeft hij echter zijn nette werkkleding aan. In het verloop van de film ziet hij er dus ook netjes uit. De bevolking draagt ook vodden, net zoals Solomon in het begin. De terroristen dragen Kleding met legerprints en hebben altijd een geweer in hun handen.

Muziek

Als je bij de prijzen kijkt, zie je dat deze film 2 Prijzen heeft gekregen voor de muziek. Dit kan ik goed begrijpen want door de muziek word je nog dieper in het verhaal meegenomen. Er word hele spannende muziek gebruikt. Verder maken de geweerschoten en het geluid van de bommen veel indruk. De muziek en de geweerschoten zorgen voor zeer veel spanning.

Volgorde

De hele film speelt zich af in chronologische volgorde. De film begint wanneer het dorp van Solomon word aangevallen en eindigt als Solomon en zijn familie weer bij elkaar zijn. Er zijn geen ook geen flash-backs.

Inhoud

Op een dag haalt vader Solomon zijn zoontje Dia van school. Solomon is heel trots op zijn zoontje omdat hij zo goed zijn best doet op school. ‘Mijn zoon word een dokter’ zegt hij. Als ze terug komen in het drop, Sierra Leone, wordt er geschoten. Ze schrikken heel erg. Solomon duwt Dia op de grond en rent zijn huis in. Overal word in het grond geschoten. Hij neemt de baby over van zijn vrouw en brengt het naar buiten. Als hij wegrent word hij onderschept. Hij vastgehouden door de terroristen. Een voor een moeten ze naar de aanvoerder. Eerst een jongentje. “draag je liever korte of lange mouwen’. Hij kijkt heel bang en zijn handen worden eraf gehakt. Dan is het Solomon’s beurt. ‘lange of korte mouwen hahahahaa’. De buil word op getild. ‘neee wacht. Hij kan werken’. Solomon word meegenomen naar een plek waar hij diamanten moet zoeken. Hij word aan alle kanten bewaakt. ‘hee jij daar!’ word geschreeuwd. Iedereen kijkt op. ‘geef hier!’. Een man haalt een diamantje uit zijn mond. ‘geen hier’. De man geeft het en een geweerschot klinkt. Solomon gaat door met graven. Ineens vind hij het grootste diamant dat hij ooit heeft gezien. Hij stopt het stiekem tussen zijn tenen. ‘meneer ik moet naar het toilet.’ Hij scheurt een stukje van zijn jas en stopt het diamant erin. Dan staat er een man achter hem. “geef maar hier!’ en een geweerschot klinkt. De man valt neer. Solomon doet de diamant in het stukje jas en begraaft het. Hij vlucht, want ook hier is de burgeroorlog uitgebroken.

Danny arriveert met zijn vliegtuig. Hij wil wapens ruilen voor diamanten. Het vliegtuig vliegt alvast weg voor het geval dat het gekaapt wordt. De opbrengsten van de diamanten worden gestopt in de burgeroorlogen. Iedereen staat met een geweer in zijn handen. Hij wordt heel gewelddadig behandeld. Dit gaat al een tijdje door. Iedereen heeft ook bijna een wapen vanwege de diamanten handel. Dit heeft ervoor gezorgd dat de RUF zo sterk is geworden. Dit is de groep met tegenstanders van de regering en deze groep zorgt voor de steeds herhalende aanvallen op de gewone burgers.

Solomon en Danny komen samen in de gevangenis terecht. De man die werd neergeschoten komt daar ook. Hij begint te schreeuwen over de diamant die hij heeft ontdekt maar Solomon ontkent en kleedt zich uit en doet zijn mond open om het tegendeel te bewijzen. Danny is hierdoor nog niet overtuigd. Danny komt eerder vrij. Hij gaat naar een strandbar en ontmoet de journaliste Maddy. Zij wil van alles van hem weten en hij vertelt per ongeluk dat hij werkt voor de diamanten industrie. Later wacht hij Solomon buiten de gevangenis op. Hij belooft Solomon zijn familie voor die diamand. Dat wilt Solomon wel. Op weg komen ze Maddy tegen ze zegt dat ze misschien iemand kunnen vinden bij het vluchtelingenkamp. Samen met Maddy vertrekken ze naar het vluchtelingenkamp. Daar aangekomen zien ze 1 miljoen mensen dicht op elkaar staan. Hoe zullen ze ze ooit kunnen vinden? Z’n zoon is weg.

Dia tilt z’n blinddoek op en hij ziet een man dood op de grond liggen. ‘Wat heb ik gedaan’ denkt hij. ’s Avonds komt de kolonel naar hem toe. ‘Goed gedaan jongen. Je wordt nu door mij bekroont tot de beste strijder van de RUF’. Hij zet Dia een pet op als teken. Dia kijkt hem met tranen in zijn ogen aan. Is dit wel wat hij wilt…

‘Ik wil mijn zoon terug. Ik ben een slechte vader’. Zegt Solomon. Maddy, Danny en Solomon gaan opzoek naar de Diamant en naar Dia.
Ze komen ergens aan en Danny gaat bij Maddy de kamer binnen. Danny kijkt op haar computerscherm. Hiermee zal niemand iets tegen de burgeroorlogen kunnen doen. Er zullen er een paar zijn met medelijden maar meer niet. Er zijn feiten en bewijzen nodig. Danny heeft een boekje. Feiten en bewijzen. Danny zegt: "Als ik die diamant te pakken krijg vlecht ik weg en kun jij een artikel schrijven dat iedereen overtuigd"
Ze gaan verder op zoek naar de steen. Maddy word naar huis gestuurd door Danny. Ze mag niet meer mee omdat het te gevaarlijk word. Onderweg komen ze Solomon’s zoontje nog tegen. ‘Dia!” roept Solomon. Er stappen een paar jongens uit de auto. Danny en Solomon komen net op tijd weg. Uiteindelijk na een lange en zware tocht met veel gevechten onderweg komen ze aan bij de plek waar Solomon Diamanten moest graven. Ze zijn hier nog steeds bezig. Solomons zoontje is iemand die de mensen onderdruk die aan het werk zijn. Dit weten ze echter nog niet. ‘Stuur morgen ochtend een vliegtuig om ons te komen halen. Ja maak alles af en dan heb ik de diamant’. Leonardo belde zijn baas. Ze gaan slapen. 's Ochtends vroeg is Solomon al op weg om te kijken of zijn zoon daar beneden is. Dat is zo. Hij gaat naar hem toe en vraagt hem mee te komen. Dia doet alsof hij zijn vader niet kent. Hij is veranderd in een echte RUF strijder. Hij komt niet mee.

Dan breekt de strijd los. Er worden bommen gegooid en iedereen rent door elkaar. Danny onderschept Dia en neemt hem mee in veiligheid. Als alles voorbij is zijn de medecollega’s van Danny beneden. Ze houden Danny onderdruk en willen het diamant hebben. Danny vertelt Solomon dat hij de plek van de steen moet wijzen. Dit weigert Solomon eerst omdat hij de baas niet vertrouwd. Uiteindelijk gaat hij het toch vertellen omdat ze anders Dia dood willen schieten. Hij begint met graven maar graaft mis. ‘het is weg?!’ hij probeerd het nog op een andere plek. Tegelijk schieten Danny en Solomon de mannen die mee zijn gegaan neer. De mannen zijn dood en Solomon en Danny hebben de steen voor hun alleen. Althans dat denken ze. Als ze opkijken zien ze dat ze onder schot worden gehouden door Dia. Uiteindelijk kan Solomon zijn zoon overhalen niet te schieten. Ze vluchten weg en nemen de steen mee.

Danny, die geraakt is tijdens de schietpartij, kan bijna niet meer lopen. Hoog in de bergen geeft hij de steen terug aan Solomon. Hij gaat sterven. Solomon en Dia vluchten verder na een verdrietig afscheid. Danny belt Maddy. Deze vrouw heeft het meest voor hem betekend uit zijn hele leven. Hij zegt dat hij haar gaat verlaten en dat hij goed voor Solomon en zijn familie mUiteindelijk schrijft Maddy zo’n sterk artikel over de diamanten dat niemand ze meer wilt. De burgeroorlogen stoppen en Solomon gaat samen met zijn familie in Amerika wonen.oet zorgen. Solomon moet naar Amerika gaan en zich met zijn familie herenigen. Danny neemt afscheid en wacht tot de dood hem komt halen…

Mening

Het is echt een aanrader, één van de beste films die ik heb gezien tot nu. Een goed verhaal, met een boodschap. Geweldige spelers die vol overtuiging hun rollen neerzetten en actie waarbij je op het puntje van je stoel zit. Een echte topper dus.
© 2007 - 2024 Cheri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 2006De Oscarwinnaars 2006De Academy Awards van het jaar 2006. De beste films van dit jaar waren The departed, The last king of Scotland, The Quee…
Diamond-Blackfan anemie: zeldzame aangeboren bloedafwijkingDiamond-Blackfan anemie: zeldzame aangeboren bloedafwijkingDiamond-Blackfan anemie is een zeldzame aangeboren bloedafwijking die kan leiden tot een reeks aan lichamelijke afwijkin…
Diamond painting: werkwijze, waar te bestellen en tipsDiamond painting: werkwijze, waar te bestellen en tipsDiamond painting is een hobby voor jong en oud. Je plakt een canvasplaat gedeeltelijk of helemaal vol met plastic diaman…
Jared Diamond: portret van de schrijverJared Diamond: portret van de schrijverHij is de auteur van het boek Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed (Nederlandse titel: ondergang) en van Gu…

Filmrecensie: When the Levees BrokerecensieFilmrecensie: When the Levees BrokeDe documentaire When the Levees Broke (‘’Toen de dijken braken”) van de Amerikaanse regisseur Spike Lee is een aangrijpe…
Filmverslag "Afblijven"Filmverslag "Afblijven"Dit is een fimverslag van de film "Afblijven", deze film is gemaakt naar aanleiding van het gelijknamige boek dat is ges…
Cheri (20 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.