recensie

Mad Money & Hot Money en het wegwerken van afgedankt geld

Mad Money & Hot Money en het wegwerken van afgedankt geld Mad Money kwam voor het eerst in de bioscoop op 19 januari 2008. De titel refereert naar het geld dat je niet nodig hebt voor essentiële zaken. In de film zijn ook stukjes te zien van Jim Cramer's programma "Mad Money" op CNBC. Dit is een infotainment programma gericht op beleggen en speculatie. Jim Cramer beschrijft "mad money" als geld dat gebruikt kan worden om te beleggen, in tegenstelling tot pensioengeld bestemd voor een spaarrekening, obligaties of veilige dividend-betalende aandelen.

Mad Money versus Hot Money

De Amerikaanse film Mad Money (2008) is een remake van de Britse film Hot Money (2001). De laatste film is weer gebaseerd op waargebeurde feiten. In Hot Money stelen drie vrouwen, Bridget, Jackie en Liz honderdduizenden Britse ponden uit een verbrandingsfaciliteit van de Bank of England. In werkelijkheid heeft een groep vrouwen tussen 1988 en 1992 naar verluidt zo'n GBP 700.000 in afgedankte briefjes van GBP 20 en GBP 50 naar buiten weten te smokkelen in hun beha's en slipjes uit een vernietigingsfaciliteit in Loughton, Essex. Behalve de groep vrouwen weet niemand precies hoeveel geld er is ontvreemd en in welke periode dat heeft plaatsgevonden. Het is wel tot een rechtszaak gekomen, maar de vrouwen zijn nooit strafrechtelijk veroordeeld. Hoewel ze uiteindelijk zo'n GBP 510.000 moesten terugbetalen:

All escaped criminal prosecution because witnesses who gave evidence in the High Court were not prepared to talk to the police and the Crown Prosecution Service was unable to prosecute on the basis of their extravagant lifestyle alone. However, in an unusual move, the Bank of England cited their high living and sued for the return of the money with interest, seeking damages for breach of contract. In a reserved judgment, Judge Norman Rudd, said that with regard to the families' explanation for their wealth, 'taken separately or together, the story is simply unbelievable', and held that they 'stole from the Bank of England'. (Bron: The Independent, 27 april 1994)

Mad Money, de film en de cast

Mad Money gebruikt nagenoeg dezelfde namen als de Britse variant. De film is een komedie geworden. Op z'n tijd zijn er wat hysterische fragmenten. Zoals wanneer de vrouwen elkaar gillend tegemoet treden in het toilet, terwijl ze net het geld hebben gestolen. Dat maakt het wat minder geloofwaardig, ware het niet dat het basisverhaal wel op waargebeurde feiten is gebaseerd. Ondanks deze fragmenten is het een onderhoudende film, inclusief de gevolgen van de kredietcrisis voor de gewone burger, de schuldenproblematiek en het op te grote voet leven in de Verenigde Staten. Wellicht geen opbeurende zaken, maar het wordt wel op een leuke manier in beeld gebracht.

Mad MoneyActeur/ActriceRolHot MoneyActeur/ActriceRol
Diane KeatonBridget Cardigan Caroline QuentinBridget Watmore
Ted DansonDon Cardigan Gerals HoranDon Watmore
Queen LatifahNina Brewster Melanie HillLiz Hoodless
Katie HolmesJackie Truman Georgia MacKenzieJackie Haggar
Stephen RootGlover Shaun CurryMr. Glover
Roger R. CrossBarry Jay SimpsonBarry Weller

Mad Money, het verhaal

De film begint wanneer de verdachten worden ondervraagd door de politie. Dan gaat het verhaal drie jaar terug in de tijd. Gedurende de film komen er nog fragmenten van de ondervragingen naar voren.

Bridget en Don leven een uiterst comfortabel leven. Ze hebben een goed ingericht huis met een grote tuin, een Range Rover en een Mercedes SLK. Maar hun leven is het laatste jaar een kwestie van “keeping up appearances” geworden. Don zit al een jaar thuis nadat zijn positie als manager boventallig is verklaard. Zijn sollicitaties leveren niets op, maar intussen lopen hun schulden op: USD 286.000 is het inmiddels geworden. Bridget krijgt het pas in de gaten als ze de rekeningen ziet. Wanneer het niet lukt om de poetsvrouw te betalen, raadt ze Bridget aan om een baan als schoonmaakster te nemen bij de Federal Reserve Bank of Kansas City.

Op haar eerste werkdag wordt Bridget geconfronteerd met het afgedankte geld. Maar ze wordt erop gewezen dat alles streng in de gaten wordt gehouden. Doordat ze als schoonmaakster op alle verdiepingen kan komen broedt ze een plan uit om de bewaking te omzeilen. Een tijdje later weet ze contact te leggen met Nina en Jackie. Nina werkt bij de vernietiger van de dollarbriefjes, terwijl Jackie de karretjes van doorzichtig glas, met daarin de dollarbriefjes, van de kamer van de Geheime Dienst naar de papiervernietiger brengt. Na wat aandringen weet Bridget de twee vrouwen voor haar team te winnen.

Bridget komt op het idee doordat ze in de Home Depot dezelfde Master-hangsloten ziet als op de karretjes van doorzichtig glas. Daar koopt ze de sloten. In de kamer van de Geheime Dienst verwisselt ze het slot. Vervolgens vertelt ze aan Jackie van welk karretje ze het slot heeft verwisseld. Bridget geeft later aan Nina het officiële slot, terwijl Jackie de sleutel van het gekochte hangslot heeft. In de tussentijd gooit Jackie een deel van het geld in de prullenbak bij de lift. Boven wisselt Nina het hangslot weer om. In de tussentijd kan Bridget de vuilniszak met de dollarbiljetten verwisselen. In het toilet ontmoeten ze elkaar en stoppen de vrouwen het geld in hun ondergoed. Bij het naar buitengaan worden alleen de tassen gecontroleerd.

Bridget en Don kunnen na een tijdje hun schulden afbetalen. En voor Don is het dan ook genoeg, maar Bridget wil doorgaan en weet ook Jackie en Nina te overtuigen. Een van de bewakers, Barry, komt het complot op het spoor. Hij heeft echter een oogje op Nina. Uiteindelijk weten ze hem in het complot te betrekken. Een onderzoeker van de Federal Reserve Bank merkt echter op dat de vrouwen opeens de beschikking hebben over veel geld. In de Verenigde Staten worden stortingen boven USD 10.000 gemeld. De hoofd bewaking, Glover, gelooft echter niet dat er geld wordt gestolen en wil dat uit hoofde van trots ook niet toegeven. De onderzoeker weet justitie te overtuigen om de familie’s op te pakken. Iedereen wordt gearresteerd, behalve Bridget.

Bridget huurt een naburige belastingadvocaat in om de gearresteerden te verdedigen. Hij weet hun vrij te krijgen, omdat zowel justitie als de onderzoeker niet kunnen bewijzen dat de dollarbriefjes in huis afkomstig zijn van de Federal Reserve Bank. Ze zijn namelijk “unmarked.” En het is ook niet verboden om grote hoeveelheden geld thuis te hebben. Ze moeten echter wel over deze bedragen en de uitgaven uit het recente verleden belasting betalen. Want ze kunnen namelijk niet aangeven hoe ze wel aan het geld zijn gekomen. De belastingen zijn net zo hoog als het aanwezige geld.

Acht maanden later neemt Bridget zowel Jackie als Nina naar een café waar ze vaak kwamen. Dit café is intussen aardig opgeknapt. In de kelder laat Bridget de vrouwen nog een paar vuilniszakken en een ton met geld zien. Einde film.
© 2009 - 2024 Vrijdenker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Banken waarschuwen: een money mule, geldezel, wordt gepaktBanken waarschuwen: een money mule, geldezel, wordt gepaktWat is een geldezel voor een ezel? Pas op, er zijn allerlei personen en organisaties die hun eigen bankrekening niet wil…
Beleggen: beleggen in optiesBeleggen: beleggen in optiesOp de beurs wordt veel gehandeld in opties. Dit is het recht om een bepaald aantal aandelen te kopen of te verkopen tege…
Ratio spreads met optiesRatio spreads met optiesDe ratio spread is een verhouding tussen het aantal opties long en het aantal opties short in een spread (link) die ande…

Engste Aziatische spoken filmsThe Grudge, The Ring, Pulse, One Missed Call, Phone, Nightmare, Black Night, Dark Water, Eko Eko Azarak, A Tale of Two S…
Recensie speelfilm 'The Proposal'recensieRecensie speelfilm 'The Proposal'Sandra Bullock als vanouds ... er valt weer te lachen met deze dame op het scherm. Regisseur Anne Fletcher is er met de…
Vrijdenker (29 artikelen)
Laatste update: 25-06-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.