recensie

Recensie speelfilm 'The Proposal'

Recensie speelfilm 'The Proposal' Sandra Bullock als vanouds ... er valt weer te lachen met deze dame op het scherm. Regisseur Anne Fletcher is er met de productie van 'The Proposal' in 2009 verantwoordelijk voor.

Het verhaal

Het verhaal heeft niet erg veel om het lijf. De succesvolle maar autoritaire uitgever Margaret Tate, gespeeld door Sandra Bullock, is van Canadese afkomst en ze dreigt geen werkvergunning meer te krijgen als er niet snel een oplossing komt. Op het moment dat ze van haar baas het vervelende nieuws krijgt, loopt haar assistent Andrew Paxton, gespeeld door Ryan Reynolds, binnen en ze komt op het lumineuze idee om te suggereren dat ze een relatie met hem heeft en ze gaan trouwen. Dat zou het probleem in eens oplossen en haar baas ziet het helemaal zitten.

In eerste instantie ziet hij het idee niet zitten, ook al meldt ze dat ze snel weer gaan scheiden, maar met wat dreigementen richting zijn carrière haalt ze hem over de streep. De INS agent die haar het land uit wilt zetten geloofd niet in het huwelijk en doet alles om hen te ontmaskeren. Als ze samen oma’s verjaardag – voor de schijn - gaan vieren blijkt hij ook nog eens zijn roots in Alaska te hebben en is Margaret gedwongen het weekend mee te gaan.

Hooggehakt en in mantelpak arriveert ze en hoewel ze het niet verdient wordt ze enthousiast ontvangen door het gezin en blijkt assistent Andrew ook nog eens een zoon van een succesvolle zakenman te zijn. Ze kan niet op tegen de warmte die het gezin uitstraalt en langzaam begint ze enige affectie voor haar assistent te ontwikkelen. Alleen de vader van het gezin kan het geheel niet helemaal plaatsen en als ze dan ook nog een dreigen te trouwen in hun bijzijn, is hij er klaar mee. Hij komt op het spoor van de INS agent en nodigt hem uit. Dan krijgt hij het hele verhaal te horen, maar Andrew houdt voet bij stuk en gaat met Margaret trouwen.

Op de trouwdag wordt het haar te veel en biecht ze tijdens de trouwceremonie op hoe het allemaal werkelijk in elkaar zit. Ze vertrekt direct, maar Andrew komt er achter dat hij inmiddels echt om haar is gaan geven en gaat haar achterna. Tevergeefs … want ze is al weg. Komt dit nog wel goed?

De recensie

Achter de schermen

Anna Fletcher regisseerde de film die begin 2009 gemaakt werd en de productie was in handen van Todd Lieberman, David Hoberman, Alex Kurtzman, Roberto Orci en Kristin Burr. Het budget waar mee gewerkt werd was zo’n 40 miljoen en kort na de première was dat geld er al uit. De film werd door het publiek derhalve goed ontvangen. De filmmaatschappij die de film uitbracht is Touchstone Pictures en het geheel werd geschreven door Pete Chiarelli.

Hoofdrolspelers en het verhaal

Hoewel het publiek de film prima ontving deden de dames en heren critici dit beduidend minder. De film is te cliché, voorspelbare grappen en meer van hetzelfde. Echter, de meeste mensen die naar een komische romantische comedy gaan, gaan niet voor de diepzinnigheid. De grappige situaties zijn inderdaad voorspelbaar en het gezicht van Sandra Bullock kan ze ook niet veranderen, maar het past prima bij het verhaal, evenals de grappen. De film is prettig vermaak waarbij inderdaad niet veel nagedacht hoeft te worden en naast Sandra Bullock, zijn Ryan Reynonds en oma Betty White (ooit Golden Girl) op een prettige manier grappig en zitten in hun rol. De beelden in Alaska zijn fraai en de film als geheel is dus in zijn genre zeker het bekijken waard. Is het niet nu in de bioscoop, dan toch zeker zometeen op dvd bij een regenachtige zondagmiddag.

Verdere hoofdrollen zijn weggelegd voor Mary Steenburgen en Craig T. Nelson die de ouders van Andrew spelen.

De film te koop en te huur op DVD/on demand en af en toe is de speelfilm op televisie.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…
Humor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’recensieHumor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’Dat Sandra Bullock komisch talent heeft is wel bekend en toch slaat ze zo nu en dan de plank stevig mis. Zo niet met Two…
Filmrecensie PremonitionrecensieFilmrecensie PremonitionEen uit 2007 afkomstige thriller van de hand van regisseur Mennan Yapo, een Duitser van Turkse afkomst, met in de hoofdr…
The Lake House: Sandra Bullock Keanu Reeves & van AmmelrooyThe Lake House is een romantische film met Sandra Bullock, Keanu Reeves én de Nederlandse Willeke van Ammelrooij. Het hu…

Mad Money & Hot Money en het wegwerken van afgedankt geldrecensieMad Money & Hot Money en het wegwerken van afgedankt geldMad Money kwam voor het eerst in de bioscoop op 19 januari 2008. De titel refereert naar het geld dat je niet nodig hebt…
recensieCharlie Wilson's War en de inmenging in AfghanistanVlak voor 11 september 2001 trok Afghanistan reeds internationaal de aandacht vanwege het strakke regime van de Taliban.…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 02-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.