The Pianist - Waargebeurd oorlogsdrama

The Pianist - Waargebeurd oorlogsdrama The Pianist is een indrukwekkende verfilming van een waargebeurd verhaal uit de 2e wereldoorlog. Het verhaal gaat over de Wladyslaw Szpilman, een joodse pianist in het bezette Warschau (Polen).

Pianist bij de omroep

Wladyslaw Szpillman werkt als pianist bij de omroep van Warschau. Op 23 september 1939 speelt de Joodse man een nummer van Chopin, maar wordt overstomd door de bombardementen die op Warschau neervallen en uiteindelijk ook de omroep uit de lucht halen. Wladyslaw vlucht naar zijn ouderlijk huis, waar hij zijn ouders, twee zussen en broer in rep en roer aantreft. De familie wil vertrekken, maar Wladyslaw weigert en zo blijft de familie Szpillman in Warschau.

Naar het getto

Al heel snel worden de gevolgen van de Duitse bezetting voelbaar. Joden mogen niet meer op bankjes zitten, mogen niet meer in restauranten komen, mogen niet meer op de stoep lopen, etc. Alle Joden moeten verplicht een davidsster om hun rechterarm dragen. Dan komt er een nieuwe oproep: alle Joden moeten verhuizen naar het getto. Leven in het getto is een ware verschrikking! Door de honger en Duitse onderdrukking hebben de Joden ook geen ook meer voor elkaar. Dagelijks sterven er Joden langs de kant van de straat. De situatie in het getto is levensecht verfilmd en daardoor ook heel schrijnend.

Naar het kamp

Op een kwade dag beloven de Duitse bezetters de Joden een beter leven en werk. Iedereen mag een koffer met maximaal 15 kg. aan bezittingen en kleding meenemen. De broer en zus van Wladyslaw worden in eerste stantie geselecteerd om te blijven, maar ze voegen zich zo gauw ze kunnen weer bij de rest van de familie. Wachtend brengen ze hun tijd door op het perron waar de meest gruwelijke verhalen om hun heen klinken. Dan komt de trein en blijken de koffers alleen voor de show meegenomen te zijn. Terwijl ze in rijen langs de wachters lopen op weg naar de trein, wordt Wladyslaw uit de rij wordt gerukt door een oude bekende. Dit is zijn 'redding'.. Zijn familie wordt met alle andere Joden in de trein geperst en vervoerd naar een kamp verderop. Wladyslaw ziet ze nooit meer terug.

Onderduiken

Wladyslaw sluit zich aan bij het handjevol overgebleven Joden die als dwangarbeidsers voor de Duitsers werken. Al gauw weet hij vrienden te bereiken die voor hem onderdak zoeken. Een tijdlang verblijft hij in een verlaten appartement waar hij verzorgd wordt door deze vrienden. Op een gegeven moment worden zijjn vrienden opgepakt en staat hij weer op straat in een besneeuwd en gevaarlijk Warschau. Via andere mensen vindt hij een nieuwe schuilplaats; tegenover het Duitse hospitaal. Van hieruit ziet hij hoe de overgebleven Joden tevergeefs in opstand komen.

Het einde

Na de 'Opstand van Warschau' is Warschau bijna helemaal verwoest. Wladyslaw Spzillman leeft in de ruïnes van de stad en verzwakt zichtbaar in de film. Hij zoekt uiteindelijk zijn toevlucht in het verlaten getto, op de zolder van een gebouw. Op een dag loopt hij hier een Duitse kapitein tegen het lijf. Deze Duitser vraagt hem wie hij is en wat hij doet of deed. Hij vraagt hem te spelen op de piano. Wladyslaw speelt en raakt hiermee een gevoelige snaar bij de Duitser. De kapitein vestigt zijn kantoor onderin dit gebouw, en brengt Wladyslaw geregeld voedsel op zijn plekje op de zolder. Als het Rode Leger oprukt, vluchten de Duitsers. De kapitein laat Wladyslaw, die vel over been is, zijn warme Duitse jas na. Deze jas wordt Wladyslaw bijna funest, als het Rode leger hem voor een Duitser aanzien. De film eindigt met een bekend tafereel; Wladyslaw die piano speelt voor een zaal mensen.

Conclusie

Het is een heftige film die de waarheid van 'toen' nu weer dicht bij brengt. Het waargebeurde aan het verhaal maakt de verfilming nóg aangrijpender. De Tweede Wereldoorlog voelt opeens levensecht (voor een na-oorlogse kijker). In deze film zie je soms gruwelijke dingen zoals uitgemergelde lijken; daar moet je wel tegen kunnen. Ook duurt de film vrij lang, bijna 2,5 uur. Er zicht echter genoeg spanning en vaart in de film, waardoor hij niet langdradig wordt om te kijken. The Pianist van Roman Polanski is dan ook zeker een aanrader!
© 2009 - 2024 Mgirly, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 2002De Oscarwinnaars 2002De Academy Awards van het jaar 2002. De beste films van dit jaar waren Chicago, Lord of the Rings (deel 2), The Pianist…
Veel overeenkomsten "The Pianist" en "Ein stück Himmel"recensieVeel overeenkomsten "The Pianist" en "Ein stück Himmel"De film “The Pianist”, gebaseerd op de memoires van de Pools Joodse pianist en componist Wladyslaw Szpilman, en de telev…
Wladyslaw Szpilman en “The Pianist”Wladyslaw Szpilman en “The Pianist”De vele malen bekroonde film “The Pianist” is gebaseerd op de memoires van de Pools Joodse pianist en componist Wladysla…

Saw VI, het betere deel van de reeks!recensieSaw VI, het betere deel van de reeks!Saw VI is alweer het zesde deel in de reeks Saw, maar misschien wel de beste sinds Saw, het eerste deel!
Something’s Gotta GiveSomething’s Gotta GiveEen romantische komedie met Jack Nicholson, Diane Keaton en Keanu Reeves! Een leuke komedie die zeker niet past in het r…
Reactie

Franet (infoteur), 21-01-2011 #1
Een film die je doet beseffen dat niets vanzelfsprekend is in het leven en dat je dankbaar moet zijn voor alles, ook al is het nog zo onbeduidend, wat je mag ontvangen. Je voelt je heel klein worden bij het zien van de afschuwelijke taferelen. Het feit dat de hoofdrolspeler alles overleeft geeft je weer hoop: de hoop dat het leven toch de moeite waard is om geleefd te worden en dat er wel een rechtvaardige God móet zijn, Die alles zal vergelden. Reactie infoteur, 08-08-2011
Daar kan ik alleen maar mee instemmen!

Mgirly (13 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.