recensie

Recensie speelfilm “Indecent proposal”

Recensie speelfilm “Indecent proposal” Deze speelfilm uit 1993 geregisseerd door Adrian Lyne kwam in eerste instantie als eens redelijk omstreden en niet overal even positief ontvangen film binnen. Maar de film bleek op het witte doek een groot succes.

Het verhaal

Het verhaal start bij de liefdevolle maar financieel krap zittende David en Diana Murphy, gespeeld door Woody Harrelson en Demi Moore. Hij is een werkloze architect en wil zijn droomhuis voor haar en hem bouwen, maar mist de financiële middelen. Zij is makelaar en brengt de financiën binnen om van te leven. Veel verder dan dat komen ze niet, maar op het punt hoe nu verder nemen ze een drastisch besluit.

Las Vegas

Ze gaan naar Las Vegas om het zuurverdiende beperkte spaargeld in te zetten, om groot geld te kunnen verdienen. En het lijkt ze in eerste instantie nog te lukken ook, want in no time hebben ze een enorme berg geld verzameld, maar dan worden ze gretig en gaan door. Dit levert uiteindelijk hun bankroet op, want ze raken alles kwijt.

Intussen heeft miljardair John Gage, gespeeld door Robert Redford, Diana gesignaleerd en is erg gecharmeerd van haar. Als hij hun situatie kent geeft hij aan dat alles te koop is en wil een miljoen dollar neerleggen voor een nacht met Diana. Het geld kunnen ze meer dan goed gebruiken, maar ze besluiten het niet te doen. Diana is niet te koop.

Na verloop van tijd komen ze er toch op terug, Diana heeft niets met die man en behalve seks zal het niets betekenen. Ze gaan erop in en ze wordt enig moment opgehaald. Op dat moment bedenkt David zich, maar komt te laat op Diana nog tegen te houden. Ze komt met een heli op zijn enorme jacht terecht, waar hij haar in de watten legt en erg goed voor haar is. Hoewel het niets te betekenen heeft en ze na die nacht het beloofde bedrag ontvangen, is de relatie niet meer zoals eerst.

Relaties

Het komt zover dat ze uit elkaar gaan en Diana komt toch weer in contact met miljardair John. Gage. Ze begint een relatie met hem, maar David blijft in beeld en kan niet loskomen van Diana. Hij geeft het miljoen weg en komt weer op Diana’s pad. John realiseert zich dat Diana nooit van hem zal houden als zij van David houdt. Om haar ruimte te geven neemt John op zijn beurt een drastische beslissing.

De recensie

Achter de schermen

Adrian Lyne regisseerde de film voor Paramount pictures in 1993. Meer films van de hand van Lyne zijn Flashdance, 9 ½ weeks, Fatal Attraction en Lolita. Het oorspronkelijke boek werd geschreven door Jack Engelhard en het filmscript werd geschreven door Amy Holden Jones. Sherry Lansing nam de productie van 38 miljoen euro voor rekening. De film zou totaal zo’n 266 miljoen euro opleveren. De filmmuziek is van de hand van oudgediende John Barry, naast muziek voor Bond films is hij ook verantwoordelijk voor The Chase, Robin en Marian, King Kong, Body Heat, Dances with Wolves en Peggy Sue got Married.

De acteurs en het verhaal

Het boek is goed verfilmd en er zitten geen losse eindjes aan. De film is, ondanks het aparte verhaal, degelijk te noemen. Zo ook het acteerwerk van oudgediende Robert Redford in de rol als de rijke John Gage en een veel jongere Demi Moore als Diana. Het innerlijke gevecht wat David met zichzelf aan gaat is goed vertolkt door Woody Harrelson die ooit zijn loopbaan bij de TV-kroeg Cheers begon. Een prima film in zijn soort, goed in elkaar gezet met mooie muziek. Zeker een aanrader.

De koop en te huur op DVD.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hollywood beautygeheimenOntdek de beautygeheimen van Hollywood actrices als Demi Moore, Reese Witherspoon, Catherine Zeta-Jones, Jessica Alba, e…
Hollywood beautygeheimen - Mooi haarWat zijn de beautygeheimen van sterren om hun haar mooi, glanzend, vol en gezond te houden? Beyoncé, Claudia Schiffer, C…
Paul Newman, een van de grotere van HollywoodPaul Newman, een van de grotere van HollywoodDe man leefde altijd meer op de achtergrond van het decadente Hollywood, maar dat maakte niet dat zijn werk ook minder w…

Films over hondenDit is een lijst met films over honden. Hierin zijn zoveel mogelijk films opgenomen die over honden gaan, of waarin een…
Films over tijdreizenFilms over tijdreizenIn dit artikel is een overzicht gemaakt van de films die over tijdreizen gaan. Per film is onder andere een korte beschr…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 06-06-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.