InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > The boy in the striped pyjamas van Mark Herman
recensie

The boy in the striped pyjamas van Mark Herman

The boy in the striped pyjamas is een film uit 2008. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Boyne. De film werd geregisseerd door Mark Herman.

Verhaal

Het verhaal speelt zich af in 1943. De hoofdrolspeler in het verhaal is de achtjarige Bruno (vertolkt door Asa Butterfield). Hij is de zoon van een nazi-commandant. Doordat zijn vader promotie krijgt, moet het gezin verhuizen. Wanneer Bruno op verkenning gaat in de omgeving van zijn nieuwe woning, ontmoet hij een leeftijdsgenoot, genaamd Shmuel. Er onstaat een hechte vriendschap, die niet door iedereen wordt geapprecieerd.

Regisseur

Mark Herman (1954) is een Engelse regisseur en scenarioschrijver. Hij heeft een opleiding gevolgd aan de Woodleigh School in North Yorkshire. Hij kwam pas op latere leeftijd in de filmindustrie terecht, want hij tekende eerst cartoons. Enkele andere films van hem zijn:

 • See You at Wembley, Frankie Walsh (1987)
 • Unusual Ground Floor Conversion (1987)
 • Blame It on the Bellboy (1992)
 • Brassed Off (1996)
 • Little Voice (1998)
 • Purely Belter (2000)
 • Hope Springs (2003)

Acteurs

De volgende acteurs spelen een rol(letje) in de film:
 • Asa Butterfield als Bruno
 • Vera Farmiga als Elsa (moeder)
 • David Thewlis als Ralf (vader)
 • Jack Scanlon als Shmuel
 • David Hayman als Pavel
 • Rupert Friend als Kurt Kotler
 • Jim Norton als Herr Liszt
 • Amber Beattie als Gretel
 • Sheila Hancock en Richard Johnson als de grootouders
 • Cara Horgan als Maria (meid)

Genre

Het verhaal speelt zich af tijdens de oorlog, maar we kunnen niet spreken van een oorlogsfilm. Gevechten spelen in deze film geen overheersende rol. Wie zich dus verwacht aan actie, is eraan voor de moeite. We kunnen de film eerder indelen in de categorie ‘drama’.

Kenmerken drama

De kijker krijgt inhoudelijk veel te zien van bepaalde persoonlijke ontwikkelingen van de personages in het verhaal. Dit is ook het geval in deze film. Een voorbeeld hiervan is Gretel (vertolkt door Amber Beattie), de zus van Bruno. Ze krijgen beide les van een docent die propagandaverhalen vertelt. Zij wordt hierdoor enorm beïnvloed. Ze evolueert van een kind met poppen tot een jonge vrouw die Hitler aanziet als de verlosser. Een ander kenmerk van drama is dat het genre een emotioneel thema behandelt. In deze film is het thema de holocaust, de systematische jodenvervolging door de nazi's.

Mening

Het is een indrukwekkende film, die erg sterk is neergezet. Het verhaal is erg meeslepend, waardoor er geen ergernis ontstaat over de historische fouten of het Engels van de Duitsers. We zien de oorlog door de ogen van een kind. Een kind dat onwetend en een tikkeltje naïef is. Hierdoor weten de makers een gevoelige snaar te raken.
© 2010 - 2019 Katrien, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
The Boy in the Striped PyjamasThe Boy in the Striped PyjamasThe Boy in the Striped Pyjamas van John Boyne is in nederland bekend onder de naam 'De jongen in de gestreepte pyjama'.…
‘De jongen in de gestreepte pyjama’ van John BoyneBerlijn, 1943. De hele wereld staat op zijn kop. Hitler wil zijn rijk uitbouwen en gaat daarvoor over lijken. Hij zoekt…
Boekverslag de jongen in de gestreepte pyjama, J. BoyneBoekverslag de jongen in de gestreepte pyjama, J. BoyneHet boek De jongen in de gestreepte pyjama, in het Engels the boy in the striped pyjamas, van John Boyne, wordt vaak op…
De jongen in de gestreepte pyjama door John Boyne (recensie)recensieDe jongen in de gestreepte pyjama door John Boyne (recensie)Totaal ongeloofwaardig. Ondanks alle lovende reacties, het feit dat het verhaal leest als een trein en geen moment verve…
De befaamde Herman CakeEen Herman. Hij is al jaren bekend en komt volgens zeggen, oorspronkelijk uit Amerika, alwaar de Amisch hem al maakten u…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org Film: The boy in the striped pyjamas van Mark Herman

Reageer op het artikel "The boy in the striped pyjamas van Mark Herman"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Katrien
Laatste update: 12-02-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!