recensieThe boy in the striped pyjamas van Mark Herman
The boy in the striped pyjamas is een film uit 2008. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Boyne. De film werd geregisseerd door Mark Herman.
Verhaal
Het verhaal speelt zich af in 1943. De hoofdrolspeler in het verhaal is de achtjarige Bruno (vertolkt door Asa Butterfield). Hij is de zoon van een nazi-commandant. Doordat zijn vader promotie krijgt, moet het gezin verhuizen. Wanneer Bruno op verkenning gaat in de omgeving van zijn nieuwe woning, ontmoet hij een leeftijdsgenoot, genaamd Shmuel. Er onstaat een hechte vriendschap, die niet door iedereen wordt geapprecieerd.
Regisseur
Mark Herman (1954) is een Engelse regisseur en scenarioschrijver. Hij heeft een opleiding gevolgd aan de Woodleigh School in North Yorkshire. Hij kwam pas op latere leeftijd in de filmindustrie terecht, want hij tekende eerst cartoons. Enkele andere films van hem zijn:
- See You at Wembley, Frankie Walsh (1987)
- Unusual Ground Floor Conversion (1987)
- Blame It on the Bellboy (1992)
- Brassed Off (1996)
- Little Voice (1998)
- Purely Belter (2000)
- Hope Springs (2003)
Acteurs
De volgende acteurs spelen een rol(letje) in de film:
- Asa Butterfield als Bruno
- Vera Farmiga als Elsa (moeder)
- David Thewlis als Ralf (vader)
- Jack Scanlon als Shmuel
- David Hayman als Pavel
- Rupert Friend als Kurt Kotler
- Jim Norton als Herr Liszt
- Amber Beattie als Gretel
- Sheila Hancock en Richard Johnson als de grootouders
- Cara Horgan als Maria (meid)
Genre
Het verhaal speelt zich af tijdens de oorlog, maar we kunnen niet spreken van een oorlogsfilm. Gevechten spelen in deze film geen overheersende rol. Wie zich dus verwacht aan actie, is eraan voor de moeite. We kunnen de film eerder indelen in de categorie ‘drama’.
Kenmerken drama
De kijker krijgt inhoudelijk veel te zien van bepaalde persoonlijke ontwikkelingen van de personages in het verhaal. Dit is ook het geval in deze film. Een voorbeeld hiervan is Gretel (vertolkt door Amber Beattie), de zus van Bruno. Ze krijgen beide les van een docent die propagandaverhalen vertelt. Zij wordt hierdoor enorm beïnvloed. Ze evolueert van een kind met poppen tot een jonge vrouw die Hitler aanziet als de verlosser. Een ander kenmerk van drama is dat het genre een emotioneel thema behandelt. In deze film is het thema de holocaust, de systematische jodenvervolging door de nazi's.
Mening
Het is een indrukwekkende film, die erg sterk is neergezet. Het verhaal is erg meeslepend, waardoor er geen ergernis ontstaat over de historische fouten of het Engels van de Duitsers. We zien de oorlog door de ogen van een kind. Een kind dat onwetend en een tikkeltje naïef is. Hierdoor weten de makers een gevoelige snaar te raken.