recensie

Filmrecensie: Chocolat met Johnny Depp en Juliette Binoche

Filmrecensie: Chocolat met Johnny Depp en Juliette Binoche Een klein Frans dorpje met een conservatieve burgemeester die alles voor het zeggen heeft. Een vrouw met karakter die zich in het dorpje komt vestigen en die de bestaande waarden en gewoonten komt dooreenschudden. Een mooie, romantische film met een happy end. Over vriendschap, tolerantie en liefde. Met in de hoofdrollen niemand minder dan Johnny Depp en Juliette Binoche. Voor een zalig avondje op de zetel onder een dekentje met je geliefde. Misschien iets voor Valentijn?

Synopsis van Chocolat

Vianne en Anouk

Eind jaren 50. Vianne Rocher komt aan in het Franse dorpje Lansquenet met haar dochtertje Anouk. Ze huurt een klein huisje met winkel van een oude, verbitterde vrouw, Armande Voizin. Vianne en haar tienjarig dochtertje Anouk zijn al vele keren verhuisd. Meer bepaald iedere keer de noorderwind begint te blazen. Dit is een traditie van haar moeder, een Indiaanse, die Vianne moet voortzetten.

Een conservatieve burgemeester

Het dorpje leeft onder de tirannie van de burgemeester, le Comte de Reynaud, die zowel op de politiek als op de kerk zijn conservatieve stempel zet. Vianne schopt geweldig tegen zijn schenen wanneer zij een nieuw winkeltje opent in het rustige dorpje. Op de koop toe dan nog de chocolaterie Maya, die opengaat tijdens de Vastenperiode.

Een chocoladewinkel met een vleugje mysterie

Langzamerhand wordt Vianne aanvaard in het dorp door een aantal mensen. Ze heeft een ongelooflijke flair om te weten welke chocolade lekkernij bij wie past en hoe deze lekkernij het leven van de eter kan veranderen. Mme. Voizin, de vrouw die haar het huis heeft verkocht, ook een beetje een anarchiste, komt geregeld bij haar over de vloer. Ze snoept er van de heerlijke lekkernijen en de chocolademelk met het vleugje peperpoeder en vertelt beetje bij beetje waarom ze zo verbitterd is. Zeer tegen de zin van haar dochter, Caroline Clairmont, een keurige, nette burgervrouw die tevens de secretaresse is van de burgemeester. De zoon van Caroline wordt overbeschermd en mag absoluut geen contact hebben met de rebelse oma, tot groot verdriet van beiden. Op een dag valt Caroline de winkel binnen en vertelt Vianne dat haar moeder zwaar suikerziek is.

Hulp in de winkel

Na het eten van een aantal gestolen en gekregen chocolaatjes van Vianne laat Joséphine haar immer zatte en agressieve man Serge vallen en trekt bij Vianne in. Ze helpt in de winkel en leert de truukjes om lekkere en speciale chocolademelk en chocoladespecialiteiten te maken. Langzamerhand wint ze ook het respect van de dorpsbewoners die haar daarvoor steeds als een halve zotte beschouwden. De burgemeester vindt dit natuurlijk onaanvaardbaar en tracht de man van Caroline aan zijn zijde te krijgen en manieren bij te brengen.

Nomaden

De poppen gaan pas helemaal aan het dansen wanneer er op de rivier ter hoogte van het dorp een aantal nomaden aanmeren. Vianne vindt het geweldig om weer tegendraads te doen en sluit vriendschap met de frontman, Roux. Weer olie op het vuur voor de burgemeester, die de nomaden als een gevaar voor zijn dorp beschouwd.

Chocolade of burgerzin?

Stilaan valt het dorp uiteen in twee kampen. De enen willen wel wat meer vrijheid en willen genieten van de geneugtes van het leven, de anderen blijven de conservatieve burgemeester trouw en willen niet toegeven aan de verleiding.
Zal Caroline terugkeren naar haar man? Zal Roux bij Vianne blijven? Gaat Vianne met Roux mee? Zal Vianne haar tocht weer verderzetten wanneer de noorderwind de kop opsteekt? En wat gebeurt er met de zwaar zieke Armande? Zal ze haar kleinzoon toch te zien krijgen? En zal het verdeelde dorp uiteindelijk bezwijken voor de chocolade lekkernijen of wint Comte de Reynaud? Kijk en u zal het weten!

Rolverdeling

 • Regisseur: de Zweed Lasse Hallström
 • Roux (de nomade op zijn boot): Johnny Depp
 • Vianne Rocher (de eigenares van chocolaterie Maya): Juliette Binoche
 • Caroline Clairmont (de secretaresse van de burgemeester): Carrie-Anne Moss
 • Comte de Reynaud (de burgemeester): Alfred Molina
 • Armande Voizin (de grootmoeder): Judi Dench
 • Anouk Rocher (de dochter van Vianne): Victoire Thivisol
 • Joséphine (de verwarde vrouw van Serge): Lena Olin
 • Serge (de zatte cafébaas): Peter Stormare


Weetjes over de film

 • Deze Engels - Amerikaanse film dateert uit 2001 en is gebaseerd op het boek van Joanne Harris.
 • Een budget van 25.000.000 $ was nodig om deze film te maken.
 • De film kreeg 5 Oscar- en enkele Golden Globe-nominaties in 2001.
 • De filmmuziek is van Rachel Portman. De CD van Sony Classical duurt 41 minuten. De titelsong is mede van Django Rheinhardt. Een van de 5 Oscarnominaties was voor de muziek, die heel goed kan beluisterd worden zonder de film te hebben gezien.
 • Het Franse dorp Flavigny-sur-Ozerain in de Côte d'Or (Bourgogne) was het hoofddecor voor de film. Dit dorp was vooral bekend bij toeristen voor zijn anijssnoepjes en zijn middeleeuwse architectuur en nu dus ook voor de filmlocaties. Een huis werd ingericht als chocolaterie en het standbeeld voor de kerk werd er speciaal voor de film gezet en daarna weer weggenomen.
 • De acteur Johnny Depp leed als kind aan een chocolade-allergie. Naast de film Chocolat speelde hij nochtans ook nog mee in de film Sjakie en de chocoladefabriek.
 • Andere locaties die werden gebruikt als decor: voor Frankrijk Beyrac in de Dordogne en Thionville in het departement Moselle, in Engeland Salisbury en de Shepperton Studios in Shepperton.

Romantische film

Al bij al een mooie, romantische film. Geen echte hoogvlieger, maar leuk voor een gezellige avond. Goede acteursprestaties met knappe, zelfverzekerde acteurs in de hoofdrollen. Erg mooie, een beetje mysterieuze beelden. Een aanrader om duimen en vingers van af te likken en om de hele avond te zitten watertanden!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over chocolade: chocolade een bron van antioxidantenAlles over chocolade: chocolade een bron van antioxidantenChocolade, maar dan alleen de pure vorm is een bron van antioxidanten. Maar over pure chocolade is veel meer te vertelle…
Filmrecensie: Charlie and the Chocolate FactoryrecensieFilmrecensie: Charlie and the Chocolate FactoryIn 2005 werd door Tim Burton een remake gemaakt van Charlie and the Cocolate Factory. Johnny Depp speelt de hoofdrol en…
De Oscarwinnaars 2000De Oscarwinnaars 2000De Academy Awards van het jaar 2000. De beste films van dit jaar waren Gladiator, Crouchin tiger hidden dragon, Erin Bro…

recensieThe boy in the striped pyjamas van Mark HermanThe boy in the striped pyjamas is een film uit 2008. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Boyne. De fi…
Films over pinguïnsIn veel films spelen pinguïns een belangrijke rol. In dit artikel is een lijst te zien van films met pinguïns, met per f…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.