Kees van Nieuwkerk, columnist Viva & filmregisseur Gimmick!

Kees van Nieuwkerk, zoon van DWDD presentator Matthijs, maakt momenteel zelf naam als filmregisseur. Op 16 augustus 2010 vond in Paradiso in Amsterdam de premiere plaats van zijn eerste film: Sterke Verhalen. In december 2010 verscheen van zijn hand het boek "Het is weer raak met Kees en Sjaak". Het verhaal gaat dat samen met Teddy Cherim aan de verfilming van Gimmick!, het roemruchte boek van Joost Zwagerman werkt. Eind augustus 2011 werd bekend dat hij de nieuw columnist werd van de Viva. In september 2013 kwam het gerucht dat van Nieuwkerk een relatie zou hebben met actrice Carice van Houten, 4 oktober verscheen Carice aan de arm van Kees op de rode loper, onderweg naar de uitreiking van de Gouden Kalveren.

Kees van Nieuwkerk: columnist Viva!

30 augustus 2011 werd bekend gemaakt dat Kees van Nieuwkerk de nieuwe columnist is van meiden-/vrouwen weekblad Viva. Vanuit de redactie in Hoofddorp geven ze aan dat hij is aangetrokken als "schaamteloze" columnist.

Sinds week 36 in dat jaar schreef hij wekelijks een column over zijn zoektocht naar de ware liefde, zoals het in het nieuwsbericht wordt omschreven. Daarover zegt hij: "Ze moet lief zijn en zorgzaam". Over zijn vader: "Ik doe mijn best niet in zijn kruiwagen te zitten, maar ik kan niets doen aan dat kleine windje in mijn rug". Eind 2013 beëindigde hij zijn schrijfwerk voor het blad.

Meer over Kees van Nieuwkerk

Kees van Nieuwkerk (1988) is de zoon van Matthijs van Nieuwkerk en zijn vrouw Karin. Hij heeft een twee jaar jongere zus, Jet.
Kees is genoemd naar de hoofdpersoon uit een van de lievelingsboeken van vader Matthijs: Kees de Jongen, van Theo Thijssen, een roman uit 1923. In een interview in 2003 bij het verschijnen van de gelijknamige film verdedigde de presentator van DWDD de naamkeuze voor zijn zoon als volgt: "We vonden Kees gewoon een mooie naam. Als Thijssen een boek had geschreven over Walter de jongen, had hij zeker geen Walter geheten."

Zijn liefde voor de film begon bij Kees al op zijn dertiende toen hij een Pathé-pas won waarmee hij een half jaar lang gratis naar de film mocht. Hij vond school niet echt interessant, dus ging hij elke dag naar de film.
Al op zijn zeventiende schreef hij artikelen voor de jongerenwebsite Spunk en het NRC Handelsblad. Na zijn middelbare schooltijd verhuisde hij samen met Teddy Cherim naar Londen, omdat hij afgewezen was voor de filmacademie in Amsterdam. In de Britse hoofdstad doorliep hij aan de Metropolitan Film School een opleiding regie en scenarioschrijven. In 2008 startte Kees met zijn columns voor het meidenblad Fancy.

In de rubriek Zap & Surf, een rubriek in De Volkskrant gaf Kees in januari 2011 aan dat hij op tv vooral kijkt naar Pauw & Witteman, Taarten van Abel, Hello Goodbye en De Wereld Draait Door. Dat laatst genoemde programma vindt hij gewoon een goed programma en hij is "trots op zijn pa". Verder zegt hij daarover: "het lijkt me heel raar om bij m'n pa aan tafel te zitten. Met het avondeten is het wel cool, maar in DWDD aanschuiven lijkt me niet echt nodig".
Kees woont in Amsterdam.

Kees en Carice van Houten

Op 18 september 2013 kwam De Telegraaf met het nieuws op haar site dat Kees al enkele maanden een relatie zou hebben met actrice/zangeres Carice van Houten. Alhoewel het verhaal afkomstig is uit de Weekend, bleken er sterke aanwijzingen dat de scoop geen loos alarm was. Op 2 oktober, gaf ze op de rode loper van het Nederlands Filmfestival voor de camera van het programma van Giel Beelen antwoord op de vraag 'voor wie ze momenteel gevoelens heeft'. Ze antwoordde: "Ja, oké, hij heet Kees, nou doei. Ik zou zeggen, hou je oren en ogen open. Binnen heel korte tijd ga je er meer van horen en zien."
Vrijdagavond 4 oktober, verscheen Carice weer op de loper, onderweg naar de uitreiking van de Gouden Kalveren. Ditmaal niet alleen maar hand in hand met Kees.

Manuel Broekman en Sterke Verhalen

Sterke Verhalen is het resultaat van een uit de hand gelopen afstudeerproject. “Al onze klasgenoten hebben een filmpje van tien minuten, en die van ons is een speelfilm van bijna anderhalf uur geworden”, vertelde Kees van Nieuwkerk in een interview. Kees regisseerde de Sterke Verhalen samen met zijn goede vriend Teddy Cherim. Met hem studeerde en woonde hij samen in een studentenflat aan Fulham Palace in Londen, de straat waarnaar hun productiebedrijf vernoemd is. Sterke Verhalen is een pretentieloze komedie voor 12 tot 18 jarigen, waarvoor het scenario is geschreven in de Londense flat van Kees en Teddy, min of meer gebaseerd op aangedikte verhalen uit hun net afgesloten jeugd.

Het budget voor hun debuutfilm waaraan ze € 90.000,-- spendeerden ging vooral op aan brandstof, catering en andere praktische zaken . Bijna iedereen die aan de film mee deed werkte belangeloos mee, professionals als de cameraman en de opnameleidster werkten voor een lager tarief. Kees en Teddy maakten dankbaar gebruik van hun vrienden- en kennissenkring van zowel hun zelf als hun ouders. Kees zei daarover: "We zijn bevoorrecht, maar dat moet je gewoon gebruiken." Belangeloos kwamen Hans Kesting, Pierre Bokma, Halina Reijn en Youp van 't Hek opdraven en speelden een rolletje. Een van de acteurs in Sterke Verhalen is Manuel Broekman, toen nog onbekend, maar inmiddels één van de nieuwe gezichten van BNN, door zijn rol in de studentenserie Feuten, zijn presentatie van Spuiten en Slikken en zijn rol als Nachtburgemeester van Eindhoven in Serious Request 2010.

Sterke Verhalen is een comedy over Dennis van de Molen (Achmed Akkabi, bekend van AH-reclames en jeugdserie Het Huis Anubis), een plattelandsjongen die gaat studeren in Amsterdam. Hij wil indruk maken op zowel potentiële nieuwe vrienden als een meisje dus laat hij zich overhalen een pinguïn te stelen uit Artis, wat nogal voor wat verwikkelingen zorgt.

Ome Omar verzorgde titeltrack Sterke Verhalen

Ome Amar, oftewel Omar Dahmani is een in augustus 2010 nog negentienjarige rapper uit Amsterdam-Noord. Zijn single Sterke Verhalen is de titeltrack van de gelijknamige film. Het nummer is geproduceerd door Kraak & Smaak.

Première Sterke Verhalen in Paradiso in Amsterdam

Op maandag 16 augustus 2010 vond in poptempel Paradiso in Amsterdam de première plaats van Sterke Verhalen.
Vanaf 19 augustus was de film in bioscopen te zien.

Kinderen van beroemde vaders

Behalve voor Achmed is er ook een rol weggelegd voor het andere voormalige jeugdidool Matthijs van de Sande Bakhuyzen, bekend van de VPRO jeugdserie De Daltons. Zijn inmiddels overleden vader Willem regisseerde tv-klassiekers als Pleidooi en Oud Geld. Ook Géza Weisz, zoon van de bekende filmregisseur Frans Weisz speelt een belangrijke rol. Verdere hoofdrollen waren er voor Gwen Pol, Sallie Harmsen en Isis Cabolet. Anna van 't Hek, dochter van Youp, was op de set van Sterke Verhalen één van de art-directors.

Het is weer raak met Kees en Sjaak

In december 2010 verscheen het boek Het is weer raak met Kees en Sjaak, een paperback van 112 pagina's. Kees schreef tot dat moment zo'n drie jaar lang columns voor de Fancy. In een interview met De Volkskrant zei hij daarover: "Daar stop ik nu mee. Het boek is een soort lang verhaal om dat uit te luiden." In de columns is Kees de gevoelige jongen, die zich vooral afvraagt hoe om te gaan met de meisjes. Sjaak daarentegen is een echte, impulsieve jongen. Na het behalen van hun middelbare school diploma houden ze een sabbatical, doen alleen maar dingen waar ze zin in hebben. In dat jaar besluiten ze op zichzelf te gaan wonen en in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

Het boek is uitgegeven door Moonuitgeverij.nl oftewel Moon, een onderdeel van Dutch Media Uitgevers, gevestigd in Amsterdam. Prijs: € 13,95/ ISBN: 9789048805839

Gimmick! Verfilming boek Joost Zwagerman

Begin 2011 start de verfilming van Gimmick!, het roemruchte boek van Joost Zwagerman uit 1989 over een jonge schilder die in de kunstenaarswereld in Amsterdam belandt, een scene die wordt beheerst door geld, seks en drugs. Kees van Nieuwkerk en Teddy Cherim gaan samen deze film regisseren, in opdracht van N279 Entertainment, die vanaf januari 2011 wordt geleid door Martin Koolhoven, Els Vandevorst en Frank Klein. Ze maakten samen ook de film Oorlogswinter. Het idee voor de verfilming van Gimmick! is van Frank Klein. Ze willen een frisse en eigentijdse versie van de roemruchte bestseller van Joost Zwagerman over de Amsterdamse kunstscene in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het scenario is geschreven door de Belg Christophe Dirickx (De Helaasheid der Dingen). Kees en Teddy hebben hem inmiddels al ontmoet. Kees van Nieuwkerk vindt Gimmick! nog altijd even fris als toen het geschreven werd, wat mede wordt veroorzaakt door het onderwerp: een verloren liefde, een thema van alle tijden.
© 2010 - 2022 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sonja Barend Award voor beste tv-interviewSonja Barend Award voor beste tv-interviewSinds 2009 wordt elk jaar de Sonja Barend Award uitgereikt aan de man of vrouw die het beste televisie-interview heeft g…
Recensie: Mijn haar is lang - Herman BrusselmansrecensieRecensie: Mijn haar is lang - Herman Brusselmans‘Mijn haar is lang’ was al het vijftigste boek dat Herman Brusselmans publiceerde. Deze roman verscheen in 2009 bij uitg…
recensieJongensboek: Mees Kees van Mirjam OldenhaveDe boeken over Mees Kees van Mirjam Oldenhave zijn heerlijke boeken voor kinderen, maar ook voor ouders om voor te lezen…

Filmrecensie: Soeur Sourire door regisseur Stijn ConinxrecensieFilmrecensie: Soeur Sourire door regisseur Stijn ConinxSoeur Sourire van Stijn Coninx vertelt het leven van Jeannine, een jong meisje die non wordt. In het klooster neemt zij…
Potiche (2010), traditionele Franse komedierecensiePotiche (2010), traditionele Franse komediePotiche is een komische film uit 2010 met Catherina Deneuve en Gérard Depardieu. Hij speelt zich af tijdens de jaren 70…
Bronnen en referenties
  • De Volkskrant
  • www.cinema.nl
  • www.cineville.nl
  • www.nu.nl/film
  • www.uitgeverijmoon.nl
  • www.ad.nl
  • www.dutch-media.nl
  • Showbizzkanaal.skynetblogs.be
  • www.parool.nl
  • www.futuremusiccharts.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 14-02-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.