recensie

Potiche (2010), traditionele Franse komedie

Potiche (2010), traditionele Franse komedie Potiche is een komische film uit 2010 met Catherina Deneuve en Gérard Depardieu. Hij speelt zich af tijdens de jaren 70 in een paraplufabriek. In de film wordt een beeld geschetst van de strijd tussen communistische krachten en de bourgoisie, maar ook de emancipatiestrijd tussen man en vrouw. Het hele verhaal is overgoten met grappige situaties waardoor het een ontspannende en onderhoudende film is. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Vrouw neemt de leiding

Gérard Depardieu speelt een vroegere communistische vakbondsleider die nu kamerlid en burgemeester is. Catherina speelt de rol van Suzanne Pujol die noodgedwongen de leiding van haar man over de fabriek moet nemen.

Subtiele beeldgrappen

De film geeft een goed beeld van de sfeer in de jaren 70 van de vorige eeuw. In de montage zie je daar goede voorbeelden van met de grafische vormgeving van de letters en de omlijningen van de kaders in een duo-telefoonshot met twee camera´s. Een goede beeldgrap is wanneer zoon Laurent komt storen; er wordt een derde kader in het midden ingeschoven. In dat shotje gaat een deur open en als het kader weg schuift piept de deur dicht. Zo zit de film vol met technische grapjes, beeldgrappen en vooral de acteurs zelf die ad rem en vlot zijn. In de film komen weinig dolkomische scenes voor. Het is een film met subtiele grappen.

Massastaking

De film is rustig zonder special effects. Het acteerwerk is zeer goed. De dialogen zijn vlot en het Frans is duidelijk gesproken. De film kent een maatschappijkritische kant in het feministische aspect wat ironisch wordt gebracht. De familieontwikkelingen zijn nadrukkelijk in beeld en het maatschappelijke aspect staat op de achtergrond. De voormalig huisvrouw ontwikkelt zich tot volksheldin. Het patriarchaat is afgelopen en het matriarchaat begint. ´Mama, Mama!´ roept de massa haar toe. 30 Jaar later is de politiek nog steeds vooral een mannenzaak. Er is weinig veranderd in de arbeidsverhoudingen. Frankrijk kende enige maanden geleden nog massastakingen. De film lijkt te knipogen naar gebeurtenissen in het heden.

Dansact

In de paraplufabriek wordt gestaakt. Dit probleem wordt de overspelige directeur teveel en hij krijgt een hartinfarct. Aangezien het een familiebedrijf is, neemt zijn vrouw het roer over zodat manlief rust kan nemen. In deze periode wint ze de harten van alle arbeiders, herenigt ze haar familie en haalt ze haar recalcitrante, luie zoon over om paraplu´s te ontwerpen. De problemen beginnen pas als haar man is genezen. Haar allerminst saaie verleden gaat haar eveneens parten spelen. In nightlub Badaboum spreekt de kersverse directrice af met een communistenleider. Ze hadden samen een amoureus onderonsje in hun jeugd. Op een typische jaren 70 lichtgevende dansvloer voeren Catherina Deneuve en Gérard Depardieu een komische dansact uit. Saillant detail is dat haar man hier doorgaans komt om zijn potetiële nieuwe opdrachtgevers in de watten te leggen.

François Ozon

Regisseur François Ozon staat bekend om zijn theatrale films. Deze film is gebaseerd op een populair Frans toneelstuk in de jaren 80. Ozon zet een geslaagde komedie neer, vooral om het goede acteerwerk van Deneuve en Depardieu. Van de perfect gedoseerde theatrale overdrevenheid waarmee ze het spelen kan menig jong acteur leren. Het is een leuke film om in de bioscoop te zien. De film is opgenomen in België. We zien onder andere Wallonische hersttaferelen. Misschien is België gekozen omdat daar sinds de jaren 70 de tijd is stil blijven staan. De locaties zijn mooi. De film kent geen al te spectaculaire gebeurtenissen. Alles kabbelt rustig voort. Het eind is klein gehouden maar wel precies in de humoristische toon van de rest van de film. Het is een aangename film die past in de traditie van de Franse komedie.

Cast Potiche:

 • Catherine Deneuve, Suzanne Pujol
 • Gérard Depardieu, Maurice Babin
 • Fabrice Luchini, Robert Pujol
 • Karin Viard, Nadège
 • Judith Godrèche, Joëlle
 • Jérémie Renier, Laurent Pujol
 • Sergi López, Le routier espagnol
 • Évelyne Dandry, Geneviève Michonneau
 • Bruno Lochet, André
 • Elodie Frégé, Suzanne jeune
 • Gautier About, Babin jeune
 • Jean-Baptiste Shelmerdine, Robert jeune
 • Noam Charlier, Flavien
 • Martin De Myttenaere, Stanislas
 • Yannick Schmitz, Jean-François

Regie: François Ozon
lengte: 100 minuten
© 2010 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De film Asterix & Obelix: Missie CleopatraDe film Asterix & Obelix: Missie CleopatraIn de jarig zestig van de twintigste eeuw beginnen Uderzo en Goscinny aan het avontuur genaamd 'Asterix'. De Franse scen…
Loon bij stakingHeeft de werkgever een loondoorbetalingsverplichting als de werknemer staken? De postbezorgers, de vuilnismannen die het…
Top 10 beste acteurs en actrices uit Franstalige filmsVincent Cassel, Pierre Lekeux, Emilie Duquenne, Olivier Gourmet, Michèle Laroque, Gérard Depardieu, Benoît Poelvoorde… H…
Red je huwelijk door kijken van films5 romantische komedies kijken kan de kans op een scheiding meer dan halveren en is even effectief als therapie. Dit wijs…

Kees van Nieuwkerk, columnist Viva & filmregisseur Gimmick!Kees van Nieuwkerk, zoon van DWDD presentator Matthijs, maakt momenteel zelf naam als filmregisseur. Op 16 augustus 2010…
Kerstfilms voor en met kinderen: goede, oude klassiekersKerstfilms voor en met kinderen: goede, oude klassiekersKerst is echt de tijd van het jaar wanneer we iets meer tijd hebben om leuke en gezellige dingen te doen in familiekring…
Bronnen en referenties
 • http://www.imdb.com/title/tt1521848/locations
 • http://www.fransefilms.nl/tag/komedie/
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.