Top 10 beste acteurs en actrices uit Franstalige films

Vincent Cassel, Pierre Lekeux, Emilie Duquenne, Olivier Gourmet, Michèle Laroque, Gérard Depardieu, Benoît Poelvoorde… Het is slechts een kleine greep uit onze top 10 van de beste acteurs en actrices uit Franstalige films. Keer op keer gaat het om artiesten die hun populariteit weten te koppelen aan opmerkelijke prestaties en kwalitatieve films. Nu is het aan u om de crème de la crème van de Franstalige cinema te ontdekken.

Vincent Cassel

Beste films van Vincent Cassel

Sur mes lèvres (aka Read My Lips): Aangrijpend verhaal waarin Vincent Cassel een ex-gedetineerde speelt die door een doof meisje wordt geholpen een nieuw leven op te bouwen. Het duurt echter niet lang alvorens hij haar in zijn misdaden betrekt.

Dobermann: Flitsende film van Jan Kounen over een groepje misdadigers en hun gewelddadige praktijken.

Andere films van Vincent Cassel

L’appartement, Irréversible, Ocean’s Twelve, Ocean’s Thirteen, Eastern Promises, Mesrine, Shrek

Benoît Poelvoorde

Beste films van Benoît Poelvoorde

C’est arrivé près de chez vous (aka Man Bites Dog): Een filmploeg krijgt de toelating om een moordenaar te volgen. Stilaan ontstaat er een vriendschap waardoor de filmploeg bij de moorden betrokken worden. Een Belgische film die zelfs tot ver in het buitenland bekendheid heeft verworven.

Coco avant Chanel: Biografische Franstalige film over het leven van Gabrielle Chanel, de echte naam van Coco Chanel.

Andere films van Benoît Poelvoorde

Panique au village, Les convoyeurs attendent, Podium, Atomik Circus, Astérix aux jeux olympiques

Pierre Lekeux

Beste films van Pierre Lekeux

Strass: Deze faux documentaire over de acteerwereld blijft voor velen één van de populairste en beste Belgische films ooit gemaakt. Pierre Lekeux is magistraal in zijn rol als acteerleraar Pierre Radowsky.

Combat avec l'ange: Marian Handwerker maakte in 2009 zijn come back met dit sociale drama waarin Pierre Lekeux de rol speelt van een flik die afzakt naar een leven als dakloze.

La danse des esprits: Pierre Lekeux vertolkte niet alleen de hoofdrol, maar schreef eveneens de dialogen voor deze opmerkelijke film van Manuel Poutte.

Andere films van Pierre Lekeux

Last Night on Earth, Un café pour l’Amérique, Strass 2, Fog Dogs

Gérard Depardieu

Beste films van Gérard Depardieu

Cyrano de Bergerac: Drama van Jean-Paul Rappeneau over een dichter die zijn liefde voor een vrouw niet durft te uiten omwille van zijn grote neus.

Jean de Florette: Twee mannen willen een huis huren omdat ze het water van de woning nodig hebben voor hun bloemen. Als het huis echter aan hun neus voorbij gaat, blokkeren ze de watertoevoer en kijken twee jaar lang toe hoeveel moeite het de nieuwe eigenaar kost om zijn groenten te bewateren en hierdoor zelfs ernstige gezondheidsproblemen krijgt. De acteurs in deze film zijn schitterend, met naast Gérard Depardieu ook Yves Montand en Daniel Auteuil.

Andere films van Gérard Depardieu

Trop belle pour toi, Mon père ce héros, 1492: Conquest of Paradise, Gérminal, Astérix et Obélix contre César, Vatel, Vidocq, 36 Quai des Orfèvres, Mesrine

Marion Cotillard

Beste films van Marion Cotillard

La môme (aka La vie en rose): Marion Cotillard verwierf internationale bekendheid met haar rol als Edith Piaf in de biografische film uit 2007. Ze kreeg er zelfs een Oscar voor.

Public Enemies: Michael Mann maakte in 2009 een film over de gevaarlijke crimineel John Dillinger. Marion Cotillard mocht erin schitteren naast top acteurs zoals Johnny Depp en Christian Bale.

Andere films van Marion Cotillard

Dikkenek, Taxi, Taxi 2, Taxi 3, Jeux d’enfants (aka Love Me If You Dare), Le dernier vol, Nine

Emilie Duquenne

Beste films van Emilie Duquenne

Rosetta: De allereerste film van Emilie Duquenne en meteen ook haar bekendste. Over een jong meisje, haar uitzichtloze job, haar armoedige leven en haar alcoholverslaafde moeder.

Le pacte des loups (aka The Brotherhood of the Wolf): Interessante Franstalige film over de moorden in Gevaudan. Le pacte des loups mocht trouwens nog op vele andere Franstalige top acteurs rekenen, onder andere Monica Bellucci, Vincent Cassel, Samuel LeBihan en Marc Dacascos.

Andere films van Emilie Duquenne

Le grand meaulnes, The Bridge of San Luis Rey, La Meute (aka The Pack), La Ravisseuse (aka A Song of Innocence)

Olivier Gourmet

Beste films van Olivier Gourmet

Le fils (aka The Son): Olivier Gourmet steelt de show in deze film van de gebroeders Dardenne over een jongen in een instelling voor gedragsgestoorde jongeren die achtervolgd wordt door zijn timmerinstructeur.

Altiplano: Een oorlogsverslaggeefster onderzoekt in Zuid-Amerika de dood van haar echtgenoot en ontdekt dat er een vete aan de gang is tussen de dorpelingen en een nabijgelegen kwikmijn.

Andere films van Olivier Gourmet

Le huitième jour (aka The Eight Day), Sur mes lèvres (aka Read My Lips), Rosetta, Le silence de Lorna, Mesrine

Jean Reno

Beste films van Jean Reno

Léon (aka The Professional): Jean Reno is onvergetelijk als Léon, een huurmoordenaar die zich over de 12-jarige Nathalie Portman ontfermt wanneer haar ouders vermoord worden.

Les visiteurs (aka The Visitors): Eén van de populairste Franstalige komedies ooit. Over enkele mannen uit de middeleeuwen die per ongeluk in het heden terechtkomen.

Les rivières pourpres (aka The Crimson Rivers): Detective verhaal van Mathieu Kassovitz. Gebaseerd op de roman van Jean-Christophe Grangé.

Andere films van Jean Reno

Couples’ Retreat, Le premier cercle (aka Inner Circle, aka Inside Ring), Wasabi, Godzilla, Rollerball, Les rivières pourpres 2, Hotel Rwanda, The Pink Panther, The Da Vinci Code

Michèle Laroque

Beste films van Michèle Laroque

Oscar et la dame rose (aka Oscar and the Lady in Pink): De 10-jarige Oscar heeft nog maar enkele dagen te leven, maar een dame met roze kleren zal ervoor zorgen dat deze dagen de beste van zijn leven zullen worden. Van Eric-Emmanuel Schmitt.

Ma vie en rose (aka My Life in Pink): Deze film over een jongetje dat zich in meisjeskleren hult, ging met een Golden Globe lopen en kreeg nog verschillende andere nominaties.

Andere films van Michèle Laroque

Le placard (aka The Closet), Passage à l’acte (aka Death in Therapy), Pédale douce, Pédale dure

Audrey Tautou

Beste films van Audrey Tautou

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain: Jean-Pierre Jeunet maakte met Le fabuleux destin d’Amélie Poulain één van de populairste Franstalige films ooit en Audrey Tautou werd plotsklaps de nieuwe ster van de Franstalige cinema. Ze was dan ook uitstekend in haar rol als de mysterieuze Amélie die haar eigen geluk zoekt in het gelukkig maken van anderen.

L’auberge Espagnol: Verhaal over de vriendschap tussen verschillende Erasmusstudenten die samen een appartement delen in Barcelona. De film kreeg een vervolg met Les poupées russes.

Andere films van Audrey Tautou

Coco avant Chanel, The Da Vinci Code, Les poupées russes, Un long dimanche de fiançailles, A la folie… pas du tout
© 2009 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Home Alone-filmsTijdens de kerstdagen verlangt iedereen naar gezellige films voor de hele familie. De Home Alone-films behoren waarschij…
De duurste geflopte filmsDe duurste geflopte filmsHet maken van een film kan resulteren is grote kaskrakers als Titanic en de serie van Harry Potter, maar het maken van e…
IMDb: films, series en informatieIMDb: films, series en informatieIMDb: The Internet Movie Database is de grootste filmsite ter wereld met ruim 100 miljoen bezoekers per maand. Op de sit…
De geschiedenis van de filmDe geschiedenis van de filmTegenwoordig is er niemand die nog nooit een film heeft gezien, of het heel bijzonder of speciaal vind om films te kijke…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 31-12-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.