Kerstfilms voor en met kinderen: goede, oude klassiekers

Kerstfilms voor en met kinderen: goede, oude klassiekers Kerst is echt de tijd van het jaar wanneer we iets meer tijd hebben om leuke en gezellige dingen te doen in familiekring. Zoals allemaal samen op de bank onder een dekentje naar zo'n goede oude klassieker kijken met een echt kerstthema: veel sneeuw en ijs, kerstmannen, goede en kwade personages, etc. Denken we maar aan The Grinch of A Christmas Carol. Maar ook films zonder echt kerstthema kunnen het hart verwarmen. Kruimeltje en Annie bijvoorbeeld. Of de all time favourite: The Sound of Music!

Kerstfilms uitkiezen

Een lijstje met goede kerstfilms maken is natuurlijk heel persoonlijk. Wat de ene goed vindt, vindt de andere maar niets. Dat weten de samenstellers van de televisieprogramma's tijdens de eindejaarperiode ook maar al te goed. Iedereen tevreden stellen is moeilijk. Hier een lijstje van films die geschikt zijn voor een lekker gezellig avondje op de bank met de hele familie. Sommige films zijn misschien wel een beetje stroperig of melig, maar met Kerst mag dat al eens. Een aantal goede, oude klassiekers voor en met kinderen.

Films met een kersthema

Kerstfilms voor de allerkleinsten

De kerstman en de 3 beren
Een film om van te genieten met de allerkleinsten. Het is winter en zoals iedereen weet, slapen beren in de winter. Het park wordt dus door de boswachter afgesloten. Daarna vertelt hij de kleine beertjes het verhaal van de Kerstman. Ze staan er op de kerstman te zien voor ze aan hun lange winterslaap beginnen. De boswachter besluit dan maar zich te verkleden als kerstman, maar wanneer hij aan zijn ronde begint, ziet hij dat de echte kerstman hem is voorgeweest!

De nacht voor kerst
Nog een film voor de kleintjes. Het weesjongetje Jeffrey en zijn kat Paws vinden net voor kerst een baantje in het speelgoedfabriek van Mr. Reeks, een nare man. Jeffrey repareert het afgekeurde speelgoed om er zijn vriendjes van het weeshuis een plezier te doen. Totdat Mr. Reeks daar achter komt! Zal Jeffrey toch nog een leuk kerstfeest krijgen dit jaar? Een Good View Video uit 1995.

Rudolph's Shiny New Year
Een WB-film uit 1996. De Nieuwjaar's baby verdwijnt! Rudolph moet hem kost wat kost terugvinden vooraleer het nieuwe jaar begint. Ook Aeon, een grote, gevaarlijke vogel is naar de baby op zoek, weliswaar met andere bedoelingen. Wie zal de baby het eerst vinden?

Betoverende kerstsprookjes
Elfje Puk wordt door een gemene speelgoedfabrikant verpakt en weggestuurd. Een ramp voor de kerstman, die zijn hulpje nu kwijt is! Gelukkig wordt Puk teruggevonden door zijn vriendjes Alex en Heidi, die hem terug naar de Noordpool zullen begeleiden. Onderweg komen ze heel wat sprookjesfiguren tegen, zoals Pinokkio, Assepoester, Sneeuwwitje en nog vele anderen. Zij helpen Puk, Alex en Heidi om zonder al te veel ongelukken op de Noordpool aan te komen en om de boze speelgoedfabrikant te bestrijden.

Kerstfilms voor tieners

How The Grinch Stole Christmas
In deze film uit 2000 vertolkt Jim Carrey een groene, gemene Grinch die helemaal niet van Kerst houdt en die boven op zijn berg zit te kniezen. Hij gaat zelfs zo ver dat hij alle pakjes en kerstversiering gaat stelen in het dorp in de vallei. Het kleine meisje Taylor Momsen kan niet geloven dat iemand niet van Kerst zou houden en zal trachten de Grinch te overtuigen van zijn ongelijk. Of haar dat lukt, ziet u op het einde van de film.

A Christmas Carol van Disney
Het klassieke verhaal van Charles Dickens in een Disneykleedje gestoken. Sinds 2010 te koop of te huur op DVD en/of Blu-ray. Het verhaal is nagenoeg hetzelfde als dat van het originele boek. De gierige Scrooge wordt ook hier meegenomen door drie geesten en ontdekt tijdens deze kerstnacht voor het eerst de ware betekenis van Kerst. Een leuke familiefilm, misschien een beetje eng voor hele kleine kinderen vanwege de drie spoken die geregeld opduiken in het verhaal.

Scrooged
Een moderne versie van het Charles Dickens verhaal uit 1988. Frank Cross is een harteloze vrek die een grondige hekel aan kerstmis heeft en die zijn werknemers doet werken als beesten, zelfs op de dagen voor kerst. Maar ook hij zal mogen kennismaken met de drie spoken van verleden, heden en toekomst. Met Bill Murray in de hoofdrol.

Kerstfilms voor romantische zielen

Barbie en de notenkraker
Hier ook een klassieker, aangepast aan de sprookjeswereld van kinderen. Barbie valt in slaap naast de kerstboom en één van de kerstversieringen, de notenkraker, komt tot leven. Samen beleven ze een te dol avontuur. Was het werkelijkheid of was het toch maar een droom?

Belle en het Beest: een betoverend kerstfeest
Kerst met de figuren van het beroemde Disneyverhaal. Het Beest houdt helemaal niet van Kerstmis, maar Belle zal er alles aan doen om hem toch van gedachten te doen veranderen, samen met de hulp van haar vriendjes Pendule, Lumière, Mevrouw Tuit en haar kleintje Barstje en nog vele anderen.

Frozen
Frozen is een animatiefilm uit 2013, losjes gebaseerd op de Sneeuwkoningin van Andersen. Bij het spelen raakt Elsa, die beschikt over magische krachten, het hoofd van haar jongere zus Anna. Anna raakt bewusteloos. Trollen genezen haar maar niemand mag nog weten dat Elsa magische krachten heeft. Daarom leven de zussen sindsdien in aparte kamers en mogen ze elkaar niet meer zien. Totdat hun ouders op reis vertrekken en de zussen terug met elkaar in contact komen. Een verhaal over liefde en vriendschap.

Kerst met Disney en andere tekenfilmfiguren

Wintertales of Jiminy Cricket
Een best off uit talrijke Disneyfilms met onder andere de dans uit Sneeuwwitje en de zeven dwergen en de titelsong van Assepoester. Dit alles overgoten met een kerstsausje en Mickey als Kerstman!

Disney's kerst Surprise
Nog een Disney in dezelfde stijl maar ditmaal met kerstscènes uit verschillende Disneyfilms. Bambi en Stampertje die samen in de sneeuw spelen, Assepoester en haar goede fee en nog veel meer!

Mickey's Kerstmagie, ingesneeuwd in Mickey's Club
Mickey en al zijn vriendjes raken ingesneeuwd in Mickey's Club. Er zit dus niets anders op dan samen kerst te vieren. En wat blijkt? Het zal het beste en leukste kerstfeest ooit zijn! Want voor kerst zijn toch alleen maar vrienden, gezelligheid en een goed humeur nodig! Met heel wat liedjes om vrolijk mee te zingen!

Winnie de Poeh: een gelukkig Poeh-jaar
De feestperiode door de bril van Winnie de Poeh. Na een supergeslaagd kerstfeest met al de vriendjes uit het Honderd Bunderbos maakt iedereen zich klaar voor het Nieuwe Jaar. Er wordt al eens ruzie gemaakt maar dat wordt snel bijgelegd. En bij een nieuw jaar horen natuurlijk ook goede voornemens. En wanneer iedereen zich hieraan probeert te houden, gebeuren er knotsgekke dingen!

Kerstfilms met honden

Disney Buddies: op zoek naar de Kerstman
De vijf hondjes zijn terug, ditmaal in een kerstverhaal. Wanneer blijkt dat de kinderen niet meer in de kerstsfeer geloven, mede door toedoen van de pup van Paws, de trouwe hulp van de kerstman, besluiten de vijf hondjes (Budder, B-Dawg, Mud, Bouddha en Rose), de kerstman te helpen. Samen met Quinn, een weesmeisje en Paws, de Kersthond, zullen ze trachten alles in de orde te brengen voor kerstavond. Daarvoor moeten ze wel naar de Noordpool. Zag u al ooit een arreslee getrokken door honden? Neen? Dan is dit de ideale gelegenheid! Met een aantal hondsdolle kerstliedjes als extra!

Een alle honden kerstverhaal (An all Dogs Christmas Carol)
Nog meer honden in deze MGM-film uit 1999. Charlie, Itchy en al hun vriendjes hebben alles in gereedheid gebracht voor een schitterend kerstfeest. Maar Carface, de gemene bulldog, is het daar niet mee eens en tracht samen met zijn bende het kertfeest te saboteren. Hoe dat afloopt? Om dat te weten te komen, moet u kijken!

The 12 Dogs of Christmas
De papa van Emma O'Conner is werkloos en haar mama is drie jaar eerder gestorven. Ten einde raad stuurt papa O'Conner de brutale Emma naar haar tante Dolores. Deze woont in een onooglijk dorpje. Toch is er iets vreemds aan de hand in dit dorp: de burgemeester gaat een wet uitvaardigen waarbij honden verboden zullen zijn. Emma ontfermt zich over een kleine cocker spaniël die ze redt uit de klauwen van de vreselijke hondenvanger. Ze wordt ook vriendjes met de zoon van Cathy Stevens, een dame die honden opvangt en verzorgt. Zullen ze samen de burgemeester kunnen overtuigen dat deze wet belachelijk is en dus moet afgeschaft worden? Om dit te weten moet u zeker kijken naar deze leuke film uit 2004.

Kerstfilms om eens goed te lachen

Mr. St. Nick
Lachen, gieren, brullen! De oude Kerstman is alles een beetje beu en wil de taak overdragen aan de kroonprins, Nick St. Nicholas. Maar deze heeft hier helemaal geen zin in. Hij geniet van zijn vrijgezellenleven en de vele party's en wil dit nog een tijdje zo houden. Zal alles in orde komen voor het Kerst is? Een film uit 2002.

Christmas at the Kranks
Dochter Blair vertrekt voor een jaar naar Peru. Haar ouders hebben dit jaar dan ook helemaal geen zin in een kerstfeest. Een korte berekening leert vader Luther dat kerst vieren hen zo'n 6000 dollar kost, een cruise naar de Caraïben slechts 3000. De keuze is dus snel gemaakt! Maar buren en collega's zijn het helemaal niet eens met de beslissing van de Kranks om geen Kerst te vieren. Tot overmaat van ramp belt dochter Blair net voor Kerst dat ze naar huis komt om gezellig kerst te vieren in familiekring. Ze brengt ook nog eens haar kersverse verloofde mee. Zal de familie Krank nog alles op tijd afhebben om dochterlief en Peruaanse toekomstige schoonzoon een spetterend kerstfeest te bezorgen?

The Santa Clause
Eveneens uit 2002. Een Disneyfilm, maar met echte personages ditmaal. De Kerstman valt van het dak en sterft. De papa van Charlie trekt het pak van de kerstman even aan en dan gaan de poppen aan het dansen. Langzaam maar zeker neemt hij de fysiek van de kerstman aan, inclusief bierbuikje. Als kerstman beleeft hij het ene avontuur na het andere. Maar zal het hem uiteindelijk zo bevallen dat hij de job van de oude man helemaal overneemt? Wie kijkt, zal het weten!

The Polar Express
Een film uit 2005 met Tom Hanks in de hoofdrol. Met kerstnacht worden alle kinderen die niet in Kerstmis geloven verzocht op de Polar Express te stappen. Een helse treinrit richting Noordpool begint. Volstaat het om te zien om te geloven? Zullen de kinderen de magie van Kerstmis herontdekken? Ontroerend en speciaal door de gedigitaliseerde beelden.

Films zonder echt kerstthema

Er zijn zo'n klassiekers die niet echt over kerst gaan maar die het toch goed doen in de kerstperiode. Omdat ze ontroerend zijn en over liefde en vriendschap gaan. Over over sneeuw en ijs.

Kruimeltje
Kruimeltje werd op jonge leeftijd achtergelaten door zijn moeder bij een boze vrouw die voor hem moet zorgen. Hij heeft het niet makkelijk, want hij moet steeds maar zorgen dat er geld binnenkomt. Wanneer de vrouw sterft, geeft ze hem een medaillon met de foto's van zijn ouders. Zijn pa is naar Amerika vertrokken. Kruimeltje wil hem daar gaan zoeken, maar hij is nog veel te jong. Hij ontmoet een man die zijn pa gekend heeft. Deze belooft hem zijn vader te gaan opzoeken voor hem. Kruimeltje belooft ondertussen braaf te zijn in het weeshuis. Maar het valt hem erg zwaar en wanneer hij gaat lopen wordt hij aangereden door een vrouw. Wanneer zij in zijn medaillon kijkt, ontdek ze dat ze zijn moeder is. Dan komt de man met zijn vader aan. Eind goed, al goed!

Annie
Het weesmeisje Annie heeft het niet gemakkelijk in het weeshuis. Zelf is ze ook niet altijd echt een lieverdje. Ze zet geregeld kattenkwaad uit en daardoor is ze niet erg graag gezien door de nonnen. Maar ze heeft een gouden hart en neemt het vaak op voor haar vriendinnetjes. Haar leven verandert wanneer een rijke man haar opmerkt.

The Snow Queen
Naar een verhaal van Hans Christian Andersen. Gerda en haar moeder zorgen voor het zwervertje Kay. Op een avond wordt Kay betoverd door de Sneeuwkoningin, die hem meeneemt naar haar ijspaleis. Gerda gaat op zoek naar haar vriendje. Met haar roodfluwelen mantel trotseert ze kou en gevaar om haar vriend te redden uit de macht van de boze Sneeuwkoningin. Hartverwarmend ondanks al het ijs!

Edward Scissorhands
Nog niet genoeg kou? Dan is deze film van Jim Burton iets voor u! Johnny Depp oftewel Edward Scissorhands is, zoals zijn naam het reeds aangeeft, geboren met scharen in de plaats van handen! Hij woont eenzaam en alleen totdat een huis-aan-huisverkoopster hem ontdekt. Ze neemt hem mee naar huis en stelt hem voor aan haar gezin. Haar dochter en Edward worden verliefd op elkaar. Maar hoe moet dat nu met die rare handen?

Home Alone
Een film die al twintig jaar oud is, maar die het nog steeds doet. Wanneer de ouders van Kevin op reis vertrekken, vergeten ze in het tumult één klein detail: hun zoon! Deze blijft dus alleen achter en zal zich zo goed en zo kwaad proberen te behelpen. Tot overmaat van ramp komen er dan ook nog eens twee inbrekers naar het huis van de kleine Kevin. Maar deze is erg slim en zet de inbrekers meer dan eens voor schut. Zal de familie van Kevin op tijd terug zijn voor het kerstfeest? Een knotsgekke film!

The sound of Music
De klassieker aller tijden over de wereldberoemde, zingende familie Von Trapp. Kapitein Von Trapp heeft zeven kinderen. Omdat hij vaak van huis is, heeft hij een nanny nodig om op hen te passen. Maria, een non die het kloosterleven toch niet echt zag zitten, neemt de uitdaging aan. De kinderen vinden haar geweldig, de vader iets minder. Totdat... . Een ontroerende familiefilm, die nooit verveeld, zelfs na hem tienmaal gezien te hebben.
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstfilms: minder gekende telefilms voor de hele familieKerstfilms: minder gekende telefilms voor de hele familieEr zijn zo van die kerstfilms die ieder jaar weer uit de kast worden gehaald en waar je je met plezier voor op de bank z…
De 'Christmas Eve Box' als cadeau op kerstavondDe 'Christmas Eve Box' als cadeau op kerstavondNet als in Nederland het verhaal van Sinterklaas aan elk kind wordt verteld, wordt in Amerika elk kind wijsgemaakt dat d…
A Christmas Carol van Charles DickensA Christmas Carol van Charles DickensA Christmas Carol van Charles Dickens (1843) is waarschijnlijk het bekendste en meest verfilmde kerstverhaal. Het verhaa…
20 onweerstaanbare kerstfilmsKerstmis is zelden zo mooi als in een kerstfilm: een sneeuwtapijt dat de daken en de wegen bedekt en dat wordt gekleurd…

Potiche (2010), traditionele Franse komedierecensiePotiche (2010), traditionele Franse komediePotiche is een komische film uit 2010 met Catherina Deneuve en Gérard Depardieu. Hij speelt zich af tijdens de jaren 70…
Rapunzel: van sprookje tot leuke familiefilmrecensieRapunzel: van sprookje tot leuke familiefilmIedereen kent wel het verhaaltje van de gebroeders Grimm over het meisje met de lange, blonde vlechten dat opgesloten za…
Reacties

Ellen Filius, 12-12-2011
Vraag, ik ben op zoek naar de dvd/film: De kerstman en de 3 beren, kan hem nergens vinden, onze oudste kinderen vonden deze film geweldig toen ze klein waren, had daar toen een video van, denk dat onze kleinste hier ook geweldig van gaat genieten, waar kan ik deze dvd vinden? Reactie infoteur, 13-12-2011
Wij hebben hem thuis liggen, maar hij zal ook al wel zo'n 15 jaar oud zijn. Indien niet in de winkel, misschien even gaan vragen in de videotheek? Succes met de zoektocht!

Portia (infoteur), 25-11-2011 #2
Mogelijke toevoeging: "Millions", regie: Danny Boyle (2004). Het was geen echt grote publieksfilm, denk ik. Brits acteervakwerk, origineel, spannend, nog steeds actueel, en hartverwarmend voor jong en oud. Kan ook buiten de kersttijd, maar kerst speelt wel een hoofdrol. (DVD gisteren voor 1 euro zien liggen bij de Blokker!) Reactie infoteur, 26-11-2011
Bedankt voor de tip!

Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 12-11-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.