recensie

Rapunzel: van sprookje tot leuke familiefilm

Rapunzel: van sprookje tot leuke familiefilm Iedereen kent wel het verhaaltje van de gebroeders Grimm over het meisje met de lange, blonde vlechten dat opgesloten zat in een torenkamertje en later trouwde met een knappe prins. Nu heeft Disney er dus een 3D musicalkomedie over gemaakt. Het basisgegeven bleef hetzelfde, het verhaal werd grondig aangepast! Een grappige familiefilm, goed voor de komende kerstperiode.

Het oorspronkelijke sprookje van de gebroeders Grimm

Het oorspronkelijke sprookje over Rapunzel is van de Gebroeders Grimm. In dit sprookje werd een vrouw zwanger. Achter het huisje van de vrouw woonde een toverkol, waar iedereen bang voor was. In de tuin van de toverkol groeiden raponsjes. De zwangere vrouw kreeg daar zo'n trek in, maar kon er niet bij. Zij vermagerde zienderogen, omdat ze niets meer wou eten vooraleer ze raponsjes in haar bord kreeg. Ten einde raad trok de man van de zwangere vrouw zijn stoute schoenen aan en ging raponsjes plukken in de tuin van de toverkol. Zijn vrouw was dolblij en at ze allemaal op. Ze vond ze zo lekker dat ze er nog wel een portie van lustte. 's Nachts trok de man dus terug naar de tuin van de toverkol om raponsjes te plukken. Wat verschoot hij toen de toverkol plots voor hem stond! Hij mocht zo veel raponsjes plukken als hij wou maar in ruil wou de toverkol het babytje. Toen het meisje werd geboren, werd ze dus aan de toverkol gegeven. Deze noemde het kind Rapunzel en stopte haar in een torenkamertje zonder deur, met enkel bovenin een klein raampje. De toverkol klom naar boven door aan Rapunzel te vragen om haar lange, blonde vlechten naar beneden te gooien. Op een dag kwam er een prins voorbij. Hij hoorde Rapunzel zingen en zag hoe de toverkol daarna naar boven klom. 's Nachts kwam hij terug en vroeg ook aan Rapunzel om haar vlechten naar beneden te gooien. Zij schrok wel toen ze de prins zag in plaats van de toverkol, maar al snel werden zij verliefd. Enige tijd later kwam de toverheks er achter. Zij was woedend en sneed Rapunzels vlechten af en verbandde haar daarna naar de wildernis. Toen de prins 's nachts vroeg aan Rapunzel om haar vlechten neer te laten, gooide de toverheks de vlechten naar beneden. Zij duwde de prins terug uit het raampje nog voor hij goed en wel boven was. Hij viel met zijn ogen in de doornen en werd blind. Zo doolde hij twee jaar rond, doodongelukkig omdat hij zijn mooie Rapunzel verloren had. Op een dag hoorde hij iemand zingen. Hij herkende de stem: het was die van Rapunzel! Zij huilde van blijdschap en haar tranen rolden in zijn ogen. Daardoor kon de prins terug zien. Het koppel leefde nog lang en gelukkig!

2010: Rapunzel wordt een musicalkomedie van Disney

Met Rapunzel levert Disney zijn vijftigste animatiefilm af. Een musicalkomedie, met heel veel grappen en humor. Het basisgegeven bleef hetzelfde, maar het verhaal werd grondig aangepast.

Het verhaal van de film

Rapunzel is als baby uit het paleis van haar ouders gestolen door Vrouw Gothel. Zij wordt opgesloten in een torenkamer waar zij niet uitkan. Rapunzel, want zo heet het meisje, snakt naar vrijheid en avontuur. Haar enige bondgenoot is een kameleon, Pascal. Vrouw Gothel gaat naar de torenkamer via het lange, magische, goudblonde haar van het meisje. Op een dag komt Flynn Rider langs, een knappe jongeman. Deze macho is echter een gezochte crimineel. Hij helpt Rapunzel uit haar torenkamer en samen trekken ze op avontuur. Flynn wil nog één grote kraak plegen, die hem rijk moet maken. Hij wordt achternagezeten door de Gebroeders Stabbington en door Maximus, een wit paard. Hoe het verhaal afloopt, moet je zelf gaan ontdekken in de bioscoop.

Personages uit de film

 • Rapunzel: een knappe blondine met haar van wel 20 meter lang en enorme groene ogen. Zij is heel avontuurlijk aangelegd. Immuun voor de versierpogingen van de knappe Flynn.
 • Flynn Rider: charmant, knap en zelfzeker. Vrouwenversierder. Crimineel die op zoek is naar dé kraak die hem rijk zal maken. Achterna gezeten door de Gebroeders Stabbington en door Maximus.
 • De Gebroeders Stabbington: een stelletje schurken, eerder dom. Houden van vechten. Het zijn de voormalige handlangers van Flynn en ze zinnen nu op wraak, omdat hij hen bedrogen heeft.
 • Pascal: een kameleon. De zwijgzame vriend van Rapunzel. Steun en toeverlaat, coach maar ook cheerleader. Helpt Rapunzel te beslissen over haar ontsnapping uit de toren.
 • Vrouw Gothel: is de vrouw die Rapunzel heeft gestolen uit het kasteel van haar ouders toen ze nog een baby was. Zij houdt Rapunzel verborgen voor de buitenwereld. Wanneer Rapunzel ontsnapt, zal ze er alles aan doen om haar terug in haar macht te krijgen.
 • Maximus: een wit paard, dat achter bandiet Flynn aanzit. Hij wil hem oppakken, koste wat kost. De mooie Rapunzel doet zijn hart smelten. Zullen ze vriendjes worden en zal Maximus zijn achtervolging staken?

Technische fiche

 • De 50ste animatiefilm van Disney.
 • Genre: animatie, musicalkomedie, jeugd
 • Oorsprong: USA
 • Originele Titel: Tangled
 • Release in Belgische bioscopen: 01/12/2010
 • Duur: 101 minuten (1 uur 41)
 • Stemmen in de originele versie: Mandy Moore en Zachary Levi
 • Stemmen in de Nederlandse versie: Deborah De Ridder, Jelle Cleymans, Kirsten Cools
 • De muziek is van Alan Menken. Deze meneer schreef ook al de muziek voor de films Alladin, De Kleine Zeemeermin en Enchanted.
 • De Regisseurs zijn Byron Howard en Nathan Greno. Howard regisseerde ook al Bolt. Greno schreef het verhaal voor Bolt en werkte ook al aan Mulan, Brother Bear en Meet the Robinsons.

Weetjes

 • Er was speciale software nodig om de bewegingen van het 20 meter lange haar te simuleren. Eén van de drie softwaretechnici die zich hiermee bezighield, was Kelly Ward. Zij behaalde een doctoraat in computerwetenschappen op het gebied van ... haarstudie!
 • De waterval en het riviertje in de torenvallei werden gecreeërd naar het model van de rivieren en watervallen in Yosemite.
 • Het lek in de houten dam werd geïnspireerd door de Grizzly River Run van Disney's Adventure Park in California.
 • De film staat in Amerika nu al op nummer 1 van de box office. Daarmee heeft hij de nieuwste Harry Potter van de troon gestoten.
 • In Amerika bestond er al een Nintendo DS game onder de naam Tangled, nu ook verkrijgbaar in België onder de naam Rapunzel / Raiponce.
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gebroeders Grimm en hun sprookjesboekDe gebroeders Grimm en hun sprookjesboekIedereen heeft weleens gehoord van het verhaal van Rapunzel, Sneeuwwitje of Doornroosje. Deze en nog andere sprookjes we…
Filmrecensie MaleficentrecensieFilmrecensie MaleficentAngeline Jolie is nog steeds “hot” in Hollywood en dus is het niet zo vreemd dat zij de hoofdrol speelt in deze Disney f…
Gemakkelijk zelf een visgraatvlecht makenGemakkelijk zelf een visgraatvlecht makenZiet u tegenwoordig veel mensen lopen met een zogenaamde visgraat vlecht, maar weet u niet hoe u deze zelf kunt maken? E…
Sprookjes - Peter PanSprookjes zijn verhalen die niet waar gebeurd zijn. Het zijn vaak verhalen met pratende en zingende dieren die allerlei…

Kerstfilms voor en met kinderen: goede, oude klassiekersKerstfilms voor en met kinderen: goede, oude klassiekersKerst is echt de tijd van het jaar wanneer we iets meer tijd hebben om leuke en gezellige dingen te doen in familiekring…
recensieLes Hommes et des DieuxContemplatief en meditatief, indrukwekkend en ingetogen. Dat is de film Les Hommes et des Dieux van de Franse regisseur…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: EME, Pixabay
 • www.sprookjesbos.be
 • www.disney.be
 • www.destandaard.be
 • GVA
 • Het Nieuwsblad
 • Adisney.go.com
 • Cinenews
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 03-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.