recensie

Filmrecensie The Body

Filmrecensie The Body The Body werd gemaakt in 2001 door regisseur Jonas McCord en vertelt het verhaal van een Joods archeologe die tijdens een opgraving op een lichaam stuit wat wel eens dat van Jezus Christus zou kunnen zijn. Een origineel complot, wat inspeelt op de actualiteit, wordt tijdens de speelfilm uitgerold.

De speelfilm/het verhaal

Aanleiding

Het verhaal start bij archeologe Dr. Sharon Golban, gespeeld door Olivia Williams, die tijdens een opgraving -die zo onschuldig leek, want een winkelier wilde een kelder maken onder zijn pand- op mogelijk iets historisch stuit. Het zou wel eens het lichaam van Jezus Christus zijn wat in een tombe gevonden wordt. Historisch gezien klopt dit niet en in geen tijd is het Vaticaan ter plaatse.

Meer dan het oog ziet

Priester Matt Gutierrez, gespeeld door Antonio Banderas, wordt door het Vaticaan gestuurd, eigenlijk met de boodschap het hele verhaal te ontkrachten. Maar al snel al hij daar gearriveerd is, blijken en zaken gestolen te worden door Israëlische fundamentalisten en andere groeperingen. Er is meer aan de hand dan een stel botten en dus gaat hij intensief samenwerken met archeologe Golban.

Het Vaticaan

Haar scepsis verdwijnt als ze merkt dat priester Gutierrez serieus is. Als door de (Christelijke) verwarring een plaatselijke monnik Lavelle, gespeeld door Derek Jacobi, ook nog zelfmoord pleegt (een zonde in de katholieke kerk) en de kinderen van de archeologe ontvoerd worden, wordt priester Gutierrez echt serieus en begint te twijfelen aan de ontkenning van het Vaticaan.

Ontknoping

Tijdens een gevecht om de kinderen van de archeologe ontploft er een bom. Het Vaticaan dreigt, met het verdringen dat het wel eens het lichaam van Christus kan zijn, steeds verder verzonken te raken in alles wat er speelt. Priester Gutierrez komt gehavend terug in het Vaticaan en moet verslag uitbrengen. Hoe zal dat uitpakken?

De recensie

Achter de schermen

Het originele verhaal werd door regisseur Jonas McCord in 2001 op een mooie manier verfilmd. De beelden zijn erg fraai gemaakt op de verschillende locaties. Het verhaal is geschreven door Richard Sapir en geproduceerd door Rudy Cohen voor Castle Rock Entertainmant en gedistribueerd door New Line Cinema. De verkoopcijfers zijn niet bekend, maar de film werd goed ontvangen door het bioscooppubliek.

Het verhaal/ de acteurs

Het thema is absoluut origineel en je kunt eenvoudig bedenken wat voor impact het zou hebben als dit werkelijk zou gebeuren. Olivia Williams die meer mystieke rollen met succes vervuld (denk bijvoorbeeld aan The Sixth Sense of Below), is geloofwaardig in haar rol als archeologe. Antonio Banderas minder in zijn rol als priester, maar heeft niet direct met zijn kwaliteiten als acteur te maken als wel typecasting. Hij wordt nu eenmaal met meer macho rollen vereenzelvigd en dan is het moeilijk hier doorheen te kijken. Derek Jacobi is als vanouds goed in zijn bijrol. Ook John Shrapnel die we ook nog kennen van Nothing Hill en Troy vervuld zijn rol als Israëlisch politieman goed.
Hel samenspel is goed te noemen en dit in combinatie met het originele verhaal is het zeker een film die het bekijken waard is.

De speelfilm is te koop en te huur op DVD en in zijn soort zeker het bekijken waard.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: EvitarecensieFilmrecensie: EvitaSpeelfilm/musical Evita is de versie met Madonna. Bekender en beter is de musicalversie in het theater. Er wordt dan ook…
Filmrecensie: Body DoublerecensieFilmrecensie: Body DoubleIn 1974 maakte de bekende regisseur Brain de Palma “Body Double” met ondermeer Melanie Griffith en Gregg Henry in de hoo…
Beauty: Body ButtersBeauty: Body ButtersDe body butters doen het goed de laatste jaren, steeds beter eigenlijk. Maar toch denken veel mensen bij body butter aan…
Snel afvallen met een zelfgemaakte Body WrapSnel afvallen met een zelfgemaakte Body WrapBij een Body wrap wikkel je bijvoorbeeld je buik in met transparante-foliepapier. Folie! Ja folie gewoon uit je eigen ke…

Classics: Jaws (1975)Classics: Jaws (1975)Eind dit jaar komt er weer een zoveelste film uit met bloeddorstige vissen in de hoofdrol. Ditmaal heeft men gekozen om…
Bioscopen PathéBioscopen PathéPathé bioscopen zijn al jaren een vaste waarde in Nederland. Even een filmpje meepakken in de vele cinema's over land. N…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.