recensie

Majority Çoğunluk het verhaal van Turkije en de Koerden

Majority Çoğunluk het verhaal van Turkije en de Koerden De film Majority in het Turks Çoğunluk gooide hoge ogen op allerlei filmfestival over de hele wereld. Het verhaal is aangrijpend en verhaalt van een Turkije waarin voor Koerden geen plaats is. Maar Majority / Çoğunluk legt ook de Turkse familieverbanden bloot waarin de vader vaak nog leidend is. Majority / Çoğunluk laat bovendien zien hoe groot de invloed van het leger is in het leven van Turkije.

Mertkan trapt de werkster

In Majority of Çoğunluk (het Turkse woord voor meerderheid) speelt Mertkan de hoofdrol. Opvallend genoeg begint de film met een klein stukje historie. De kleine, te dikke Mertkan jogt met zijn ook te dikke vader door het bos. Bij thuiskomst is de werkster daar aan de slag met de stofzuiger. De vader negeert haar, de kleine Mertkan trekt eerst de stekker uit het stopcontact terwijl de vrouw niet verder kan met haar werk, daarna trapt hij haar vanuit de badkamer hard in een hoek. Pas later in de film wordt duidelijk waarom een kind van een jaar of 9 dergelijk gedrag kan vertonen. De autoritaire vader laat zijn zoon duidelijk zien dat dit is, hoe het gaat. Later in de film komt de werkster nog voorbij om gewoon even koffie te drinken, maar ze wordt weggepest door de dan inmiddels jong volwassen zoon. Dat de werkster uit een minderheidsgroep komt, moet worden beschouwd als een rode draad.

Een leeg leven

Mertkan werkt bij zijn vader in het bouwbedrijf, maar in de film doet hij eigenlijk niets. Hij hangt wat rond, speelt kaartspelletjes op de computer en rookt wat. Zijn broer die ook bij de firma werkt, lijkt meer te doen, maar diens rol blijft wat onderbelicht.

Sociale verbanden in Majority of Çoğunluk

Mertkan heeft een aantal vrienden waarmee hij voornamelijk blowt, drinkt, rondhangt in de auto en theedrinkt in theehuizen. Ook zij lijken weinig zin te geven aan hun leven. Over vrouwen wordt niet bepaald positief gesproken. Het zijn wegwerpartikelen. Als Mertkan in een café de Koerdische Gul ontmoet, blijkt dat zij hem wel ziet zitten. Het meisje uit Van blijkt echter al snel te min voor de familie die door steekpenningen te geven de meeste duistere zaakjes wel voor elkaar krijgt. Nadat Mertkan met zijn dronken kop een taxichauffeur heeft aangereden, wil zijn vader niet totaal voor de schade opdraaien. Hij laat de taxi van de man maar half repareren en als de chauffeur verhaal komt halen, wordt hij handhandig verwijderd. Mertkan moet ondertussen de politie omkopen, omdat de verzekering niet uitkeert bij dronken rijden. Wat de jongen niet lukt, lukt de invloedrijke vrienden van pa natuurlijk wel. Diezelfde invloedrijke vrienden van pa, dringen er steeds meer op aan dat Mertkan het leger ingaat. Die heeft daar niet zoveel zin in, maar wordt op een gegeven moment door de omstandigheden daar toch toe gedwongen. Pa zorgt er wel voor dat hij zich zo belaagd voelt dat hij uiteindelijk overstag gaat.

Het verhaal van Gül

De Koerdische Gül lijkt echt om Mertkan te geven. Ze geeft hem haar lijf, waar ze naar mijn idee zelf niet veel plezier aan beleeft omdat de egoïstische Mertkan daar gewoon niet aan doet. Ze probeert hem te stimuleren zijn leven op te pakken en in het bedrijf van zijn vader een andere rol te gaan spelen. Als blijkt dat ze is gevlucht voor haar familie uit Van en die achter haar aan zit om haar terug te krijgen, steekt Mertkan gaan poot uit. Pas op een dronken nacht klopt hij weer bij haar aan, maar dan is het al te laat. Pa heeft hem verboden om met de Koerdische om te blijven gaan en hoewel hij zich daar eerst niets van aantrekt, volgt hij dat gebod toch uiteindelijk op. Het meisje blijkt alleen en zonder hulp achter.

Majority of Çoğunluk: geen plaats voor minderheden in Turkije en zeker niet voor Koerden

Majority of Çoğunluk lijkt de ziel bloot te leggen van de Turkse gemeenschap die nog steeds fel gekant is tegen de Koerden in hun land. Ze worden als tweederangs mensen beschouwd, een soort wegwerpartikelen die je na gebruik wegsmijt. Maar ook de sociale verhoudingen worden pijnlijk duidelijk. Pa bepaalt, terwijl ma eigenlijk diep ongelukkig bedenkt waarom ze een leven leidt waarin geen plaats is voor emoties. Geld en corruptie regeren en geven macht aan diegenen die dat geld hebben. Voor de kleine man is geen plaats. Bovendien komt duidelijk naar voren hoe belangrijk het is voor Turken om in het leger gediend te hebben. Vanzelfsprekend om de strijders van de PKK, de Koerden te vernietigen. De volkomen leegheid van een jongere generatie wordt overigens ook aangesneden. Of de film natuurlijk representatief is voor Turkije is de vraag, maar interessant is zeker de benadering van het vraagstuk van de Koerden.

Majority of Çoğunluk draaide op festivals over de hele wereld

Majority of Çoğunluk werd onder andere gedraaid op filmfestivals in Japan, Zwitserland en in Nederland. Op vrijdag 11 november en zaterdag 12 november draaide hij op het Fries Filmfestival in Leeuwarden.

Rolverdeling

Rollen voor :
 • Bartu Kucukcaglayan - Merktan
 • Settar Tanriogen - de vader van Mertkan
 • Nihal Koldas - Mertkans moeder
 • Esme Madra - Guld
 • Producer: Sevil Demirci, Onder Cakar, Seren Yuce
 • Cinematogaaf: Baris Ozbicer
 • Editor: Mary Stephen
 • Geluid: Mustafa Bolukbasi
 • Muziek: Gokce Akcelik
 • Productie ontwerp: Ozkan Yilmaz
 • International Sales Agent: The Match Factory
 • Productie bedrijf: Yeni Sinemacilik

Trailer van de film

Een trailer van de film is te vinden op YouTube: trailer
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkse dienstplicht afkopen eenvoudiger gewordennieuws uitgelichtTurkse dienstplicht afkopen eenvoudiger gewordenTurken, waar ook ter wereld moeten hun dienstplicht van 15 maanden vervullen. Deden ze dat eerder niet dan verviel daarm…
De Koerdische Arbeiderspartij: PKKDe Koerdische Arbeiderspartij: PKKAls we aan terroristische groeperingen denken, denken we al gauw aan bijvoorbeeld de Al Qaida. Toch zijn er tal van ande…
Productlevenscyclus en de adoptiecurveProductlevenscyclus en de adoptiecurveDe productlevenscyclus (PLC) en de adoptiecurve hebben te maken met de marketing van producten. De productlevenscyclus b…
Turkije: het kopen en verkopen van Turkse staatsobligatiesTurkije: het kopen en verkopen van Turkse staatsobligatiesTurkse staatsobligaties zijn erg in trek. Er kan goed geld worden verdiend met het kopen en verkopen van Turkse obligati…

Filmrecensie: All quiet on the western frontrecensieFilmrecensie: All quiet on the western frontAll quiet on the western front. Een mooie en aangrijpende film uit 1979 over de Eerste Wereldoorlog en de bijhorende gru…
De Oscarwinnaars 2004De Oscarwinnaars 2004De Academy Awards van het jaar 2004. De beste films van dit jaar waren Million dollar baby, Ray, The aviator en Finding…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 14-11-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.