Clint Eastwood, acteur en regisseur

Clint Eastwood maakte in het begin van zijn carrière naam als populair televisie- en filmacteur, en ging nadien over tot het worden van een gewaardeerd regisseur met het maken van verschillende Oscarwinnende films. Eastwood heeft de Oscar voor beste regisseur tweemaal gewonnen, namelijk voor "Unforgiven" in 1992 en "Million Dollar Baby" in 2004.

Vroege carrière

Acteur, regisseur en producent Clint Eastwood werd geboren als Clinton Eastwood Junior op 31 mei 1930 in San Francisco, Californië. Zijn ouders heetten Clinton Senior en Ruth Eastwood en hij heeft één oudere zus, genaamd Jean. Na een reis en op zoek naar werk in heel Californië tijdens de Depressie, vestigde het gezin zich in Oakland, waar Eastwood afstudeerde aan de technische middelbare school in 1948.

Clint Eastwood had verschillende baantjes rond deze tijd, onder andere als hooiperser, houthakker, vrachtwagenchauffeur en staaloven-stoker. In 1950 werd hij opgeroepen voor de militaire dienst en werd hij bij de "Special Forces" gevestigd in Fort Ord in Monterey, Californië. In het leger ontmoette hij acteurs David Janssen en Martin Milner, die hem overtuigden om, na zijn militaire plicht, te verhuizen naar Los Angeles. Hij deed dit in 1954. Eastwood deed een screentest en tekende een contract met Universal voor vijfenzeventig dollar per week. Zijn eerste rol was in de sciencefiction-films "Revenge of the Creature" en "Tarantula", beide uitgebracht in 1955. De ruige uitstraling van Clint Eastwood bezorgde hem de rol van Rowdy Yates in de CBS televisie-serie "Rawhide" uit 1959. Deze serie liep voor acht seizoenen.

In 1964 ging Eastwood naar Italië om te schitteren in een trio van westerns geregisseerd door Sergio Leone. De rol die Eastwood aannam was die van de koele, laconieke "man zonder naam". James Coburn en Charles Bronson hadden deze rol reeds naast zich neergelegd toen. De films die werden opgenomen waren, in 1964, "A Fistful Of Dollars" (een remake van de klassieke Yojimbo), "For a Few Dollars More" (1965) en "The Good, The Bad en The Ugly" (1966). Vanwege hun Italiaanse productie werden deze films als "spaghetti-westerns" omschreven. Dankzij hun wereldwijde populariteit, werd ook Clint Eastwood internationaal bekend.

Eastwood als regisseur

Terug in de Verenigde Staten, regisseerde Eastwood zijn eerste film, de thriller "Play Misty For Me" (1971). Hij speelde daarin ook zelf de hoofdrol. Zijn volgende belangrijke project was een reeks gewelddadige actiefilms over een omstreden politieagent in San Francisco genaamd Harry Callahan. De "Dirty Harry"-serie bleek immens populair bij het publiek en bestond onder andere uit vijf films over een periode van 17 jaar, zoals "Dirty Harry" (1971), "Magnum Force" (1973), "The Enforcer" (1976), "Sudden Impact" (1983) en "The Dead Pool" (1988).

Eastwood ging verder met de regie van "Bird" (1988), een biografische film over het leven van jazzsaxofonist Charlie Parker. Met deze film kreeg hij internationale erkenning als regisseur. Hij kreeg ook onderscheidingen voor het regisseren en produceren van de in 1992 uitgebrachte western "Unforgiven", die een Oscar won voor beste acteur in een bijrol (Gene Hackman), beste regisseur, beste filmmontage en beste film. Het volgende jaar, regisseerde en speelde hij in "A Perfect World". In 1994 schitterde Eastwood met Meryl Streep in "The Bridges of Madison County". In 1997 regisseerde hij "Midnight in the Garden of Good and Evil" en in 1999 produceerde, regisseerde en speelde hij in de thriller "True Crime".

In augustus 2000 zagen we alweer een nieuw regie -en acteerproject van Eastwood, namelijk "Space Cowboys", met sterren zoals James Garner, Donald Sutherland en Tommy Lee Jones. Hij regisseerde nadien de beklijvende en bekroonde film "Mystic River", met Sean Penn en Tim Robbins, die werd uitgebracht in 2003. Twee jaar later won Eastwood zowel een Oscar als een Golden Globe (voor beste regisseur) voor zijn werk aan de film "Million Dollar Baby", met in de hoofdrol Hilary Swank. De film won ook de Oscar voor beste film. Datzelfde jaar, ontving Eastwood erkenning voor zijn gehele carrière met een "Lifetime Achievement Award" van de acteursgilde in Los Angeles.

In 2006 regisseerde hij twee drama's over de Tweede Wereldoorlog, "Flags of Our Fathers" en "Letters from Iwo Jima". Deze zusterprojecten vertelden het conflict vanuit twee duidelijk verschillende perspectieven. "Flags of Our Fathers" onderzocht de Amerikaanse zijde, waar men het verhaal vertelt over de inspanningen van een man om meer te weten te komen over de betrokkenheid van zijn vader bij het plaatsen van de Amerikaanse vlag op Iwo Jima. Een moment dat op een Pulitzer Prize-winnende foto staat vereeuwigd. De film werd gekenmerkt door de aanwezigheid van een aantal jonge acteurs, waaronder Ryan Phillippe, Jesse Bradford en Paul Walker (1973-2013). Als het het veelzijdige talent dat Eastwood is, schreef hij zelfs een deel van de muziek voor de film.

Puttende uit de correspondentie gevonden op het slagveld van het eiland, wordt in "Letters from Iwo Jima" gekeken naar de ervaringen van de Japanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Terwijl beide films heel veel lof verdienden, oogstte deze "Letters from Iwo Jima" vier Oscarnominaties, waaronder die voor beste film. Clint Eastwood verdiende zijn vierde Oscar als beste regisseur.

Volgende voor Eastwood is de dramatische thriller "The Changeling" (2008), waarin Angelina Jolie schittert als een moeder van een ontvoerd kind. Haar personage in deze film is gebaseerd op een waar verhaal waarin ze vermoedt dat het kind dat uiteindelijk terugkeert niet haar zoon is. Verschillende alom geprezen projecten als regisseur volgden, waaronder in 2008, "Gran Torino" (waarin Eastwood ook acteert) , "Invictus" in 2009 en "J. Edgar" in 2011.

Politieke carrière

Buiten het acteren en het regisseren, probeerde Clint Eastwood het ook in de politiek. Hij werd verkozen tot burgemeester van Carmel, California in 1986. Eastwood is ook bekend als een groot voorstander van de Republikeinse Partij, en haalde de krantenkoppen toen hij sprak op de Republikeinse Nationale Conventie in augustus 2012. Zijn toespraak oogstte aandacht omwille van zijn ongewone stijl. Tijdens zijn speech sprak hij namelijk met een lege stoel, die leek te worden gebruikt om president Barack Obama te vertegenwoordigen. Wanneer hij sprak over de president, richtte Eastwood zich vaak naar de stoel en zei dan onder andere : "Ik denk dat het misschien tijd is voor iemand anders om het probleem op te lossen Als iemand het werk niet gedaan krijgt, dan moet je hem laten gaan." De toen 82-jarige Eastwood was een aanhanger van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney tijdens de verkiezingen van 2012.

Persoonlijk leven

Eastwood is twee keer getrouwd, had enkele relaties en verwekte meerdere kinderen. Hij was getrouwd met Maggie Johnson tussen 1953 en 1980. Ze kregen twee kinderen, Alison (1972) en Kyle (1968). Terwijl hij was getrouwd met Johnson, kreeg hij ook een dochter bij Roxanne Tunis in 1964, genaamd Kimber Eastwood.

Begin 1975 was hij romantisch betrokken met Sondra Locke. Deze relatie eindigde echter bitter met een rechtszaak in 1989.
Hij is de vader van twee kinderen bij Jacelyn Reeves; Kathryn (1988) en Scott (1986). Daarnaast heeft hij ook een dochter met Frances Fisher, genaamd Francesca Ruth. Hij trouwde Dina Ruiz, een tv-nieuwslezeres, in 1996. Ze kregen een dochter, Morgan, in december 1996. In december 2014, na 18 jaar samen, zijn Eastwood en Ruiz gescheiden.
© 2015 - 2024 Libra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 1992De Oscarwinnaars 1992De Academy Awards van het jaar 1992. De beste films van dit jaar waren Unforgiven, Howards end en Aladdin. De Oscars wer…
De Oscarwinnaars 2004De Oscarwinnaars 2004De Academy Awards van het jaar 2004. De beste films van dit jaar waren Million dollar baby, Ray, The aviator en Finding…
De Oscarwinnaars 2006De Oscarwinnaars 2006De Academy Awards van het jaar 2006. De beste films van dit jaar waren The departed, The last king of Scotland, The Quee…
De Oscarwinnaars 2003De Oscarwinnaars 2003De Academy Awards van het jaar 2003. De beste films van dit jaar waren The lord of the rings; return of the king, Mystic…

Amal Clooney, de vrouw van George ClooneyAmal Clooney, de vrouw van George ClooneyGeorge Clooney stond jarenlang bekend als een van de begerenswaardigste vrijgezellen. Meermaals gaf hij tijdens intervie…
Bronnen en referenties
Libra (29 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.