recensie

Disney solo's (bladmuziek met cd)

Disney solo's (bladmuziek met cd) Houd je van de muziek uit Disney-films en bespeel je zelf een muziekinstrument? En heb je al een jaar of drie of vier muziekles of ben je via een andere weg al enigszins gevorderd? Dan is het muziekalbum 'Disney Solos’, uitgegeven door Hal Leonard een echte aanrader. Dit muziekalbum met bijbehorende cd bevat populaire songs uit de films van Walt Disney en is verkrijgbaar in afzonderlijke uitgaven voor een groot aantal muziekinstrumenten, waaronder de altsaxofoon, de klarinet en tenorsaxofoon, de hobo, de viool, de altviool, de dwarsfluit, de trompet, de cello, en melodische percussie.

Het muziekboek met de Disney solo’s

De bladmuziek heeft een aantrekkelijke, ruim opgezette en overzichtelijke lay-out. Alle muziekstukken beginnen met een aantal maten intro van het orkest. Die melodie wordt in de bladmuziek in het klein weergegeven, zodat je gemakkelijk ziet wanneer jouw solo precies begint.

De meespeelcd bij de Disney solo’s

Voor de meespeelcd met de filmsongs van dit album met de Disney solo’s heeft uitgeverij Hal Leonard kosten noch moeite gespaard. Waar de meeste muziekboeken met cd’s volstaan met een begeleiding door een goedkope synthesizer, krijg je bij deze uitgave de indruk dat je met een echt en compleet filmorkest meespeelt. De muzikale begeleiding is zonder meer professioneel te noemen. Dit is een verademing ten opzichte van veel andere muziekboeken met begeleidingscd.

Alle muziekstukken komen twee keer voor op de cd. Een keer waarop je zowel het orkest als ook een solistisch muziekinstrument hoort en een keer waarop je alleen de orkestbegeleiding van de filmmuziek hoort.

De Disney songs

Van elk filmliedje vind je in dit album alleen de melodie, dus niet de tekst van de song. Dat is op zich jammer, maar ook begrijpelijk: bij de keuze voor de ligging van liedjes is niet gedacht aan geschiktheid voor een bepaalde zangstem, maar een voor een bepaald muziekinstrument. De zetting van de liedjes zou dus te hoog of te laag kunnen zijn om ze mee te zingen. De teksten van die liedjes kun je overigens gemakkelijk op het internet vinden. Als je de teksten van liedjes wilt meezingen binnen je stembereik, kun je eventueel met behulp van BestPractice 1.03 de toonhoogte van elk lied aanpassen aan de hoogte waarop je zelf graag zingt.

Het muziekalbum bestaat uit de melodieën van de volgende Disney filmliedjes.

Be Our Guest

Be Our Guest (uit: Beauty And The Beast) / Kom erbij (uit: Belle en het Beest); muziek van Alan Menken.
Dit is een vrolijk en snel nummer. Als je met een hoge snelheid kunt spelen, heeft deze muziek een gemiddelde moeilijkheidsgraad.

The Bells Of Notre Dame

The Bells Of Notre Dame (uit: The Hunchback Of Notre Dame) / The bells of Notre Dame (uit: De klokkenluider van de Notre Dame); muziek van Alan Menken.
Dit muzieknummer heeft een rustig notenbeeld en wordt in een matig tempo gespeeld.

Can You Feel the Love Tonight?

Can You Feel the Love Tonight? (uit: The Lion King) / ‘s Avonds bloeit de liefde op (uit: De leeuwenkoning); muziek van Elton John.
Dit is een eenvoudig te spelen popballade.

Just Can't Wait To Be King

I Just Can't Wait To Be King (uit: The Lion King) / Wacht maar af totdat ik koning ben (uit: De leeuwenkoning); muziek van Elton John.
Dit muziekstuk swingt de pan uit met een pittig tempo.

Colors Of The Wind

Colors Of The Wind (uit: Pocahontas) / Kleuren van de wind (uit: Pocahontas); muziek van Alan Menken.
Een eenvoudig speelbaar muziekstuk qua noten en snelheid.

Friend Like Me

Friend Like Me (uit: Aladdin); muziek van Howard Ashman. Een vrij pittig stuk qua tempo en chromatiek.

Part Of Your World

Part Of Your World (uit: The Little Mermaid) / Dat is mijn wens (uit: De kleine zeemeermin); muziek van Howard Ashman.
Deze rustige popbalade is betrekkelijk eenvoudig als je met triolen overweg kunt.

Under The Sea

Under The Sea (uit: The Little Mermaid) / Diep in de zee (uit: De kleine zeemeermin); muziek van Howard Ashman.
Dit sterk swingende stuk heeft een vlot calypso-karakter.

Reflection

Reflection (popversie; uit: Mulan); muziek van Matthew Wilder.
Dit is een gemakkelijk te spelen stuk met een gematigd langzaam tempo.

You'll Be In My Heart

You'll Be In My Heart[ (uit: Tarzan); muziek van Phil Collins.
Deze song heeft een matig tempo met enige toevallige verhogingen en verlagingen en twee triolen.

You've Got A Friend In Me

You've Got A Friend In Me (uit: Toy Story) / Ik ben jouw beste vriend (uit: Toy Story); muziek van Randy Newman.
Dit stuk heeft het karakter van een easy shuffle en de unieke, karakteristieke sound van een song van Randy Newman.

Zero To Hero

Zero To Hero (uit: Hercules) / Van knoeier tot kanjer (uit: Hercules); muziek van Alan Menken.
Deze opzwepende muziek heeft een 'jazzy feel '.

Moeilijkheidsgraad

De liedjes van dit muziekalbum bevat stukken van een gemiddelde moeilijkheidsgraad, met een enkel wat makkelijker en enkel wat lastiger muziekstuk. Over het algemeen is de muziek bedoeld voor enigszins gevorderde spelers die al enkele jaren muziekles hebben gevolgd. Denk in het kader van de moeilikheidsgraad van stukken aan swingende ritmes in een pittig tempo en hier en daar toevallige verhogingen en verlagingen.

Wat de toonsoorten betreft: de versie voor altsax heeft songs met maximaal slechts twee kruisen of mollen, maar de versie voor de dwarsfluit bevat bijvoorbeeld een stuk met vier mollen.

De muziek op de cd is opgenomen met een uitvoeringstempo. Om de muziek in een rustig studietempo in te studeren, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van het gratis muziekprogramma Best Practice 1.03. Daarmee kun je alle muziek in het door jou gewenste (lagere) tempo afspelen zonder dat er iets aan de toonhoogte verandert. En ook kun je met behulp van BestPractice 1.03 bijvoorbeeld lastige passages isoleren en uitsluitend die passages zoveel keer herhalen als je maar wilt.

Dit album is in veel muziekzaken verkrijgbaar. Let er wel op dat je de versie kiest die speciaal bedoeld is voor jouw muziekinstrument.
© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Disney Treasures: The adventures of Oswald the lucky RabbitDeze Disney Treasure vertelt over Oswald the lucky rabbit. Oswald was een creatie van the walt disney studios en is de v…
Disney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioDisney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioIn de Disney Treasures collectie zijn zeer veel films opgenomen. Ook is er een treasure gemaakt waar je een indruk kan k…
Disney Treasures: On The Front LinesIn de Tweede Wereldoorlog zijn er veel middelen gebruikt als propaganda. Ook Walt Disney heeft in die tijd propaganda ge…
Disney+: een online streamingdienstDisney+: een online streamingdienstSinds november 2019 is Disney+ beschikbaar voor Nederlandse gebruikers. Disney+ is een betaalde online streamingdienst w…

Wat is Gangnam style?Wat is Gangnam style?Hij veroverde in 2012 binnen no-time de wereld en ook in Nederland was de Zuid-Koreaan ongekend populair. De zanger PSY…
Edgard Varèse, Arcana – Intégrales – DésertsrecensieEdgard Varèse, Arcana – Intégrales – DésertsIn dit artikel wordt de compact disc "Edgard Varèse, Arcana - Intégrales - Déserts" besproken. Het bevat een beknopte be…
Bronnen en referenties
  • Disney Solos (for alto sax); Wonderland Music Company; Inc.; Walt Disney Music Company; Hal Leonard Corporation
  • Wikipedia voor de Nederlandse vertaling van de titels van de songs
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 08-11-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.