Koningslied bij de inhuldiging van Willem-Alexander

Koningslied bij de inhuldiging van Willem-Alexander Het Koningslied dat ter ere van de inhuldiging van Willem-Alexander als koning van Nederland werd gemaakt en werd gezongen tijdens de inhuldiging, bracht veel reuring teweeg. Zoveel commentaar kwam er dat de componist het lied terugtrok. Het Nationaal Comité Inhuldiging hield er aan vast en het Koningslied klonk op 30 april 2013 om 19.30 uur voor de nieuwe Koning. In Ahoy was een zangfeest en het lied was via radio en telvisie overal in het land te zien en horen. Een succesnummer werd het niet; na de inhuldiging werd het lied nauwelijks meer gehoord.

Het Koningslied voor de inhuldiging van de koning


Zingen van Koningslied tijdens inhuldiging Willem-Alexander

Het Koningslied heeft de Nederlanders op de been gebracht, maar niet op de manier zoals bedoeld was. De storm van kritiek, die na de lancering van het lied op 19 april 2013 losbarstte, nam groteske vormen aan. De componist John Ewbank trok daarop zijn compositie op 20 april terug. Het Nationaal Comité Inhuldiging (NCI) zat daarna met een gat in het programma en een problematische liedkwestie. Het comité kondigde maandagavond 22 april 2013 bij monde van Comitélid Joop van den Ende aan dat het lied onderdeel van het programma bleef. De artiesten die meewerkten aan het lied steunden het door dik en dun en het geplande concert in Ahoy Rotterdam ging door.

Lied van John Ewbank

Aan het lied werkten, naast de componist, 51 artiesten mee. Voorafgaand aan de samenstelling van het lied konden Nederlanders een tekst of tekstfragmenten opsturen, waard de tekstschrijvers van het lied zich door lieten inspireren. Drieduizend bijdragen moesten gesmeed worden tot één nationaal lied. Het gesammtkunstwerk oogstte vrijwel meteen na lancering een storm van kritiek.

Doodsbedreigingen

Met beledigingen en doodsbedreigingen gingen de criticasters ver over de schreef, zo ver zelfs dat het Ewbank teveel werd. Het NCI zei daarover in haar verklaring van 22 april 2013: "Sinds de lancering van het lied is er sprake van een golf van reacties, veelal positief. Het is duidelijk dat er ook veel kritische geluiden zijn in de samenleving over delen van de tekst van het lied."

Zangfeest in Ahoy

De dag van de troonswisseling en ook het zangfeest in Ahoy werd door de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) voor radio verslagen en voor televisie in beeld gebracht. Na overleg tussen NPO, John Ewbank en NCI werd maandag 22 april 2013 besloten het Koningslied toch te zingen. Het NCI stelde wel dat het "achteraf gezien een moeilijke opgave is gebleken om in een kort tijdsbestek recht te doen aan zoveel bijdragen."

Harnas

Achteraf zei het NCI op Radio 2 dat de tekstschrijvers van het Koningslied "een te groot harnas" aangemeten hebben gekregen. Dat was fout, geeft het Comité toe. Het lied is verder ook een kwestie van smaak. Niet iedereen zal het mooi vinden, welk lied je ook maakt. Ewbank is een gerenommeerde liedjesschrijver. Hij maakte vele liedjes waarvan er 20 een nummer 1-hitnotering hebben gehad.

Commotie

Het Comité zag als voordeel van alle commotie dat het lied goed tussen de oren is gaan zitten. Verder zei Comitélid Joop van den Ende: “Ik hoop dat we beseffen dat we hier praten over een liedje en dat er die dag belangrijker dingen gebeuren.”

Nederlandse Publieke Omroep en Nationaal Comité Inhuldiging

De Nederlandse Publieke Omroep werkte samen met het NCI om de dag zo goed mogelijk bij het volk in de huiskamers te krijgen via radio en televisie. Het lied werd vanuit Ahoy voor Willem-Alexander gezongen. Dat concert werd live uitgezonden. Via radio, tv en schermen in dorpen en steden konden alle Nederlanders meezingen met het Koningslied.

Oranjejournaal

Na de terugtrekking van het Koningslied, trok ook Frits Spits van Radio 2 zich terug. Hij had tot taak het Koningslied via zijn radioprogramma bekend te maken. Samen met Wendy Beenakker presenteerde hij in aanloop naar de inhuldiging op 30 april 2013 het Oranjejournaal. Vanaf begin april was hij een keer of drie per dag te horen. Het was in een van de uitzendingen van het Oranjejournaal op vrijdag 19 april, een speciale uitzending, dat het Koningslied voor het eerst door de ether klonk.
Zonder Koningslied had hij geen taak meer, dus stopte Spits met het Oranjejournaal. Nadat bekend werd dat het NCI vasthield aan het Koningslied, kwam ook Frits Spits weer terug als heraut van het Koningslied.

"Ik heb de oranje toeter weer voor mijn mond en ik roep: Ahoy, Ahoy, Ahoy, we krijgen het vol!", zei Spits tijdens zijn hervatte uitzending.

Radiozender Q-Music

Het Koningslied kreeg steun van radiozender Q-Music. Het Koningslied werd daar op de ochtend van de 19e april maar liefst 13 keer gedraaid. De presentatoren deden dat om een signaal af te geven. We mogen elkaar wel wat respectvoller gaan benaderen op social media, was de boodschap. Je kunt niet zomaar alles op twitter zetten. De DJ's kregen veel steunbetuigingen, maar ook wat minder leuke berichten in de inbox.

Koningsliedsoap

Sommigen noemden het Koningslied en alle commotie eromheen De koningsliedsoap. Het popkoor Popup uit Oud-Beijerland werkte mee aan de opvoering van het Koningslied. De koorleden noemen de commotie belachelijk: "We kunnen er allemaal wat van vinden, we willen alleen onze nieuwe koning aanmoedigen, kom op zeg."

Videoclip en bladmuziek

Het lied werd gelanceerd met een videoclip. Nederlanders konden oefenen met de lyric video en de tekst downloaden via de website van het officiële Koningslied. De tekst is ook te vinden op de website Songteksten.nl. Het Officiële Koningslied is digitaal verkrijgbaar via iTunes. Het kost €1,29. Na één dag stond het al nummer 1 op de Nederlandse hitlijsten.
Er is ook bladmuziek beschikbaar voor de muzikanten. Het kon worden opgehaald van de website van het officiële Koningslied die ten tijde van de inhuldiging in de lucht was en op de site van Onlinepianospelen.nl.

Ahoy en Oranjefonds

Het concert in Ahoy startte om 19.30 uur met het Koningslied. De kaarten kostten 5 euro en de opbrengst van de kaarten en Koningslied zijn naar het Oranjefonds gegaan.
In Ahoy zong Paul de Leeuw, samen met onder meer Lee Towers, Anita Meijer, Frédérique Spigt, Trijntje Oosterhuis en Glennis Grace.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De allereerste Koningsspelen en het vervolgDe allereerste Koningsspelen en het vervolgVrijdag 26 april 2013 is de eerste dag van de Koningsspelen. Het Nationaal Comité Inhuldiging zwengelt de sportieve dag…
Koningslied voor Inhuldiging Koning Willem-AlexanderKoningslied voor Inhuldiging Koning Willem-AlexanderVoor de inhuldiging van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013 bedacht het Nationaal Comité Inhuldiging dat er een Kon…
Mijn droom voor ons land - Het boekMijn droom voor ons land - Het boekHet werd Nederlanders voorafgaand aan de troonswisseling van koningin Beatrix naar koning Willem-Alexander beloofd door…
Anouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk heeft in 2013 met het nummer Birds Nederland vertegenwoordigd tijdens het Eurovisie Songfestival. Na de halve fina…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Koningslied logo
  • www.rtlboulevard.nl
  • www.nieuwsuit.com
  • www.pownieuws.tv
  • www.volkskrant.nl
  • www.hetofficielekoningslied.nl
  • www.ad.nl
  • www.trouw.nl
  • www.rijnmond.nl
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 13-06-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.