mijn kijk op

Uitgesproken jaren-80 muziek

Uitgesproken jaren-80 muziek De jaren-80 staat niet bekend om een grote vorm van subtiliteit en dit geldt niet alleen voor de muziek. Groot, groter, grootst, maar ook glitter en gek staan voor de jaren-80 en heeft deels te maken het gegeven dat we midden in een recessie zaten en de buitenkant ter compensatie voor wat luxe moet staan. Daar trekt de mens zich aan op en helpt ze door een moeilijke tijd. Je kunt er van houden of niet en veel mensen die er nu op terugkijken vinden het wanstaltig en weinig kunstig, maar op dat moment in de muziek prima voor allerlei top-10 noteringen. Een terugblik in de tijd.

Glitter en glamour muziek

Wanstaltig of minimaal weinig kunstig geldt voor een deel ook voor de muziek uit die tijd. Want de glitterartiesten buitelde over elkaar en het had meer weg van “eendagsvliegen” dan van muziek die de tand des tijds zou kunnen doorstaan. Waren we net uit de plateauzolen van de jaren-70 kregen we er enorme kapsels en schouderpartijen voor terug. De muziek gaat bijna automatisch in een zelfde flow mee.

Enkele voorbeelden:
 • Lipps Inc.
 • Spargo
 • Doris D and the Pins
 • Goombay Dance Band
 • Stars on 45
 • KC & The Sunshire Band
 • Jermaine Jackson & Pia Zadora
 • Bucks Fizz

Tel daar de bombastische muziek, die inmiddels ook een gepasseerd station is, bij op en het glazuur springt bijna van de tanden.
Enkele voorbeelden van deze stijl zijn:
 • Ultravox
 • Falco
 • ELO

Inmiddels dus niet erg gewild meer, maar op dat moment mateloos populair en als dat mensen blij maakt, is het altijd goed. Toch is er ook muziek die de tand des tijds wél heeft kunnen doorstaan en dan kom je eigenlijk bij muziek uit die meer generiek is óf waar de stem iets specifieks heeft wat een blijvend karakter heeft óf de teksten van een dusdanig kaliber zijn dat ze tijdloos zijn. Daarmee niet gezegd dat het muziek van hoogstaande kwaliteit is, althans wat de dames en heren critici daarvoor aan zien, maar muziek die om een of andere reden toch tijdloos is.

Tijdloze artiesten

In de jaren-80 ook in de hitlijsten, maar nog steeds muziek die geaccepteerd is, is veelal muziek waar de artiest een apart stemgeluid heeft. Waarbij apart niet altijd voor het mooiste staat, maar wel herkenbaar, krachtig, een voorbeeld of tot nadenken aanzet. Mogelijk gecombineerd met teksten die er toe doen.

Muziek van de jaren-80 die we nog steeds beluisteren en teksten die er nog steeds toe doen. Enkele voorbeelden:
 • Frank Boeijen; Inmiddels staat hij niet meer in de hitlijsten, maar zijn nummers zijn nog steeds bekend. Hij maakt ook nog steeds nieuwe muziek, die voor een bepaalde doelgroep zijn en hij maakt teksten voor andere artiesten.
 • Barbra Streisand; Voor menigeen een van de beste zangeressen ter wereld. Ze heeft niet altijd even pakkende teksten en gaan vaak over de liefde, met relatief platte teksten. Maar haar stemgeluid is behalve uniek ook zo pakkend dat het kan ontroeren. Niet veel zangers en zangeressen krijgen dit voor elkaar. Ook nu als ze een concert geeft, is haar stem nog spatzuiver en kan ze mensen ontroeren.
 • Andre Hazes; Helaas is het er niet meer en zijn liedjes werden gemaakt met het rijmwoordenboek in de hand en toch had het iets tijdloos. Tel hier een unieke persoon met bijpassende stem bij op en je hebt een tijdloos geheel.
 • Elton John; Met echte hits komt hij ook niet echt vaak meer in de hitlijsten, maar hij schrijft nog veel (en mooie teksten), ook musicalmuziek en zijn stemgeluid is en blijft uniek. Het geheel maakt hem tot zo’n tijdloos iemand.
 • Bruce Springsteen; Behalve hitlijsten-muziek en een voorbeeld voor de rockjeugd, is Bruce iemand die nog steeds stadions vol zingt. Zijn rockmuziek is tijdloos en tot op de dag van vandaag is hij actief. Met mooie teksten en een typisch rauwe stemgeluid.
 • U2; Dit is een band die ook opgekomen is uit de krochten van de Ierse samenleving, maar vanuit protest. Tel daarbij op dat deze groep zich is blijven vernieuwen en zie daar, ze zijn nog steeds mateloos [populair.

Tot slot

Het is niet gebonden aan een bepaald type muziek, het is de samenstelling van het nummer, de tekst, de artiest en zijn of haar (typische) stemgeluid. Het brengt je naar verschillende decennia en een daarvan is de jaren-80 waar onder meer bovengenoemde artiesten veelvuldig in de spotlights stonden.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
#1 Hits van 1981Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…
Hits jaren 80: 1981In 1981 stonden nummers van the Police, André Hazes, Kim Wilde en vele andere bekende artiesten in de hitlijsten.
Muziek en de hersenenMuziek en de hersenenMuziek is leuk en ontspannend om naar te luisteren. Maar uit onderzoek blijkt dat het ook helpt bij leren en concentrere…
Invloed van muziek op de mensMuziek lijkt in het eerste opzicht slechts vermaak voor de mens die er in talloze vormen en stijlen is. Denk aan klassie…

Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2015Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2015Op zaterdag 23 mei werd de finale van het Eurovisiesongfestival 2015 gehouden. Wie heeft het Eurovisiesongfestival 2015…
DWDD Band Aid - Doen Ze Daar Aan Kerstmis?DWDD Band Aid - Doen Ze Daar Aan Kerstmis?In 2014 heeft Bob Geldof met de Band Aid de hit “Do They Know It’s Christmas” opnieuw uitgebracht. De Engelse liefdadigh…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.