Alle King Gizzard & The Lizard Wizard-albums uit 2017

Alle King Gizzard & The Lizard Wizard-albums uit 2017 Sinds haar oprichting in 2010 is de Australische psychedelische garagerockband King Gizzard & The Lizard Wizard bekend komen te staan als een uiterst productieve groep met een grote voorliefde voor conceptalbums. In 2017 kwamen deze twee aspecten van de band tot uiting in vijf studioalbums die verspreid over het jaar werden uitgebracht: Flying Microtonal Banana, Murder of the Universe, Sketches of Brunswick East, Polygondwanaland en Gumboot Soup.

King Gizzard: een Australische psychedelische garagerockband

King Gizzard & The Lizard Wizard is een psychedelische garagerockband uit Australië met zeven leden. Tussen 2012 en 2017 brachten ze elk jaar minstens één album uit, meestal met een bijzondere insteek. Enkele voorbeelden hiervan zijn Eyes Like The Sky (dat verteld wordt als een spaghettiwestern), Quarters! (dat uit vier nummers van elk tien minuten en tien seconden bestaat), Paper Mâché Dream Balloon (dat compleet akoestisch is) en Nonagon Infinity (waarop alle nummers in elkaar overlopen, inclusief het laatste nummer van het album in het eerste, waardoor een 'oneindig' album ontstaat). Eind 2016 beloofde de band in 2017 vijf studioalbums uit te brengen. Ze hielden zich aan deze belofte, wat resulteerde in vijf albums die verspreid over het jaar werden uitgebracht.

Flying Microtonal Banana

Op 24 februari 2017 bracht de band het eerste album van 2017, Flying Microtonal Banana, uit. Bij het opnemen van dit album maakte de band gebruik van microtonaal gestemde instrumenten; dit houdt in dat ze in staat waren kwarttonen te spelen, waardoor het bereik van een octaaf niet de gebruikelijke twaalf, maar vierentwintig tonen bevat. Hierdoor klinken de nummers op dit album exotischer dan hun geluid tot dan toe en hebben ze iets weg van wereldmuziek.

Murder of the Universe

Het tweede album van 2017, Murder of the Universe, kwam uit op 23 juni. Het geluid op dit album is vergelijkbaar met dat van de eerdere albums van de band; garagerock met psychedelische invloeden overheerst in de meeste nummers. Opvallend is het grote aantal nummers (21). Samen vertellen deze één groot verhaal over een bovennatuurlijk beest dat zorgt voor de ondergang van het universum. Om dit verhaal te vertellen wordt er naast de zang van Stu Mackenzie gebruik gemaakt van spoken word door Leah Senior.

Sketches of Brunswick East

Het derde studioalbum dat King Gizzard uitbracht in 2017 (op 18 augustus) was Sketches of Brunswick East; een collaboratief album dat samen met de band Mile High Club werd opgenomen. De albumtitel is een referentie naar het album Sketches of Spain van jazzlegende Miles Davis, dat een inspiratiebron was voor het album. Muzikaal is het album een complete diversie van het gebruikelijke geluid van de band; Sketches of Brunswick East wordt gekenmerkt door jazzinvloeden met slechts gelimiteerde psychedelische instrumentatie.

Polygondwanaland

Polygondwanaland is een album dat muzikaal vergelijkbaar is met het eerdere werk van de band; vooral de psychedelische garagerockalbums I'm In Your Mind Fuzz en Nonagon Infinity. Polygondwanaland differentieert zich echter door de onconventionele manier waarop het werd uitgebracht; op 17 november 2017 werden de tien nummers beschikbaar om gratis te downloaden. Er werd echter geen fysieke release aangekondigd: de band plaatste alle artwork online en moedigde mensen aan om zelf cd's te branden of de muziek op vinyl te drukken. Vele platenmaatschappijen hebben van deze mogelijkheid gebruikgemaakt en Polygondwanaland is inmiddels door honderden verschillende platenmaatschappijen op zowel vinyl als cd uitgebracht.

Gumboot Soup

Het laatste album dat de band in 2017 uitbracht (op 31 december) was Gumboot Soup, een collectie van elf nummers die aanvankelijk voor de andere vier andere albums werden geschreven maar daar uiteindelijk qua stijl niet op pasten. Hierdoor is Gumboot Soup een soort compilatiealbum zonder een overkoepelend idee of concept. Muzikaal is het een mix van progressieve en experimentele rock en psychedelische garagerockpop.
© 2018 - 2024 Croezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieBoekrecensie: Stephen King - Tovenaarsglas (DT IV)In het vierde deel van Stephen King's Dark Tower reeks, neemt het verhaal een tijdelijke wending. De eerste drie delen s…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
De Flying Doctors in Australië: luchtambulancedienstDe Flying Doctors in Australië: luchtambulancedienstVeel mensen kennen de Royal Flying Doctor Service (RFDS) in Australië van de dramaserie ‘The Flying Doctors’. De serie g…
Bobbejaanland in BelgiëBobbejaanland, een pretpark in België, dicht bij de grens met Nederland: een leuk pretpark voor jong en oud.

Muziek van een cd of lp digitaliserenMuziek van een cd of lp digitaliserenHet is tegenwoordig makkelijker dan ooit om je muziekcollectie ergens mee naartoe te nemen en af te spelen, op een lapto…
The Avalanches - Since I Left You: een danceklassiekerThe Avalanches - Since I Left You: een danceklassiekerThe Avalanches is een Australische elektronische muziekgroep. Na enkele koerswijzigingen gingen ze bekend staan om hun n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: King Gizzard & The Lizard Wizard, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/King_Gizzard_%26_the_Lizard_Wizard
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Flying_Microtonal_Banana
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_the_Universe
Croezen (43 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.