Muziek van een cd of lp digitaliseren

Muziek van een cd of lp digitaliseren Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit om je muziekcollectie ergens mee naartoe te nemen en af te spelen, op een laptop of smartphone bijvoorbeeld. Dit gaat het simpelst met muziek die je digitaal hebt aangeschaft, maar er zijn ook legale manieren om de muziek die je op lp of cd koopt in digitale vorm te verkrijgen. Dit kan door cd's te rippen, downloadcodes bijgesloten bij een lp te gebruiken of een USB-platenspeler te gebruiken.

Muziek van een cd digitaliseren

Het rippen van een cd

Het is mogelijk om met een computer of laptop de muziek van een cd te kopiëren; hiervoor dient de pc die hiervoor gebruikt wordt wel een cd-speler te bevatten. Het digitaliseren van muziek van een cd, waarbij deze nog wel op de oorspronkelijke schijf blijft staan, wordt ook wel rippen genoemd. Bij rippen van een cd kun je kiezen welke kwaliteit en codering de gekopieerde nummers krijgen. Het is overigens niet verplicht om een gehele cd te rippen; het programma waarmee je ript geeft je de keuze om de nummers te selecteren die je wilt kopiëren. Hoe lang het rippen van een cd duurt is uiteraard afhankelijk van de duur van de cd, maar ook van de cd-speler in de pc. Zo beschikken vaste pc's meestal over een snellere cd-speler dan bijvoorbeeld een laptop, waardoor een vaste pc sneller cd's kan rippen. Bij het rippen van cd's met een laptop is het niet bevorderlijk om het apparaat ondertussen te bewegen; hierdoor duurt het rippen langer en kunnen er beschadigingen aan de disc worden toegebracht. Er zijn veel verschillende programma’s om een cd te rippen, maar de meest gebruiksvriendelijke is iTunes.

Cd's rippen met iTunes

Als je iTunes op je pc hebt geïnstalleerd zal deze direct openen wanneer je een cd invoegt. Vervolgens wordt gevraagd of je de ingevoegde cd wil importeren (rippen). Wanneer je hiervoor toestemming geeft zullen de nummers op de cd stuk voor stuk worden toegevoegd aan je iTunes-bibliotheek. Zodra je op ‘Cd importeren’ drukt krijg je de keuze met welke codering (mp3, WAV, etc.) en welke kwaliteit (bitrate) je de nummers wil importeren. Hoe hoger de kwaliteit die je kiest, hoe groter de bestanden van de nummers zullen zijn.

Zodra iTunes een cd detecteert, zoekt het eerst in haar databank van muziek of het album herkend wordt. Wanneer dit het geval is zullen gegevens als uitvoerende artiest, albumtitel, jaar van uitgave en dergelijke aan de nummers worden toegevoegd. Als de cd niet wordt herkend zal iTunes de nummers importeren onder de namen Track 1, Track 2, enzovoort. Om dit aan te passen moet je de nummers selecteren en vervolgens op de rechter muisknop drukken en ‘info tonen’ selecteren. Vervolgens kom je op een scherm waarop je alle informatie over de nummers zelf kunt intypen.

Als je de geripte nummers vervolgens wil afspelen op een smartphone of mp3-speler moet je deze kopiëren naar het gewenste apparaat. Alle nummers in je iTunes-bibliotheek zijn te vinden via:

Deze computer/Muziek/iTunes/iTunes Media/Music

In de map Music zijn alle nummers gecategoriseerd per album en per artiest in alfabetische volgorde weergegeven. Je kunt dus enkele van deze mappen selecteren en kopiëren naar een mp3-speler of smartphone, die via USB-kabel met een computer te verbinden zijn. Op een mp3-speler zijn de nummers daarna direct af te spelen. Op een smartphone dient eerst een app gedownload te worden die muziek kan afspelen. Zodra je deze app opstart zal hij het geheugen van je telefoon doorzoeken naar muziek en alle gevonden bestanden daarop in een bibliotheek weergeven, waarna deze gemakkelijk af te spelen zijn.

Muziek van een lp digitaliseren

Lp’s met downloadkaart

Tegenwoordig bevat een groot gedeelte van alle nieuwe lp’s die worden verkocht een kaartje met daarop een code waarmee een digitale versie van het album via internet kan worden verkregen. Hiervoor dien je naar de website van de platenmaatschappij van het album te gaan en daar deze code in te voeren. Vervolgens krijg je een pop-up van je browser die vraagt wat je met de download wilt doen. Klik op opslaan en open daarop de map waarin het gedownloade album te vinden is (in de algemene map Downloads via Deze computer).

Het gedownloade album is nog niet bruikbaar omdat het zich in een gecomprimeerde map bevindt. Deze dient eerst uitgepakt te worden. Selecteer daartoe de gecomprimeerde map (herkenbaar aan het pictogram van een map met een gesloten rits erop) en klik op de rechter muisknop. Selecteer vervolgens de optie ‘Alles uitpakken’. Er verschijnt vervolgens een nieuwe map met dezelfde naam als de gecomprimeerde map. De muziek in deze map is nu bruikbaar en kan worden overgeplaatst naar bijvoorbeeld een smartphone of mp3-speler.

Lp’s zonder downloadkaart

Als je een lp hebt gekocht die geen downloadkaart bevat kan deze alsnog gedigitaliseerd worden, mits je beschikking hebt over een platenspeler met USB-aansluiting. Deze platenspelers zijn via een USB-kabel te verbinden met een computer. Vervolgens kan met behulp van audiosoftware de muziek van een lp gedigitaliseerd worden. Een gratis voorbeeld van software waarmee dit kan is Audacity.

Zodra je de platenspeler met een USB-kabel hebt verbonden met je computer, dien je deze platenspeler te kiezen als input-apparaat in de gewenste audiosoftware. Vervolgens klik je op de knop ‘opnemen’ en laat je de plaat normaal spelen. Zodra de plaat afgelopen is stop je de opname en beschik je over de audio van de plaat. Deze dien je zelf nog wel in stukken op te splitsen om aparte nummers te kunnen onderscheiden. Informatie over de uitvoerende artiest, jaar van uitgave en dergelijke kun je toevoegen zodra je de audio exporteert. De geëxporteerde bestanden zijn vervolgens op dezelfde manier af te spelen als nummers die geript zijn van een cd.

Een nadeel van deze manier van digitaliseren is dat de gedigitaliseerde muziek dezelfde eventuele imperfecties zal kennen als de lp; er kunnen zich bijvoorbeeld gekraak en tikken voordoen door krassen en stof op de plaat.
© 2018 - 2024 Croezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foto's simpel en snel digitalizerenFoto's simpel en snel digitalizerenBijna iedereen heeft ze nog wel ergens liggen: foto's van vroeger. Het is verstandig deze foto's te digitaliseren voor z…
Grammofoonplaten digitaal opnemenGrammofoonplaten digitaal opnemenVeel mensen hebben oude grammofoonplaten, lp's of singeltjes van hun favoriete artiesten en sterren van vroeger. Maar ee…
Hoe oude dia's op computer plaatsen en digitaliseren?Herinner je je die goede oude tijd toen oma en opa hun oude dia's boven haalden? "Wat jammer toch", denken de meeste men…
Gratis je LP's digitaliserenGratis je LP's digitaliserenIn winkels en online vind je allerlei speciale pakketten om LP's (vinylplaten) om te zetten naar digitale bestanden. Maa…

Albumrecensie: Snail Mail - Lush (2018)recensieAlbumrecensie: Snail Mail - Lush (2018)Snail Mail is een Amerikaanse indierockband uit Baltimore. Sinds haar oprichting in 2015 ontving de groep aandacht van g…
Alle King Gizzard & The Lizard Wizard-albums uit 2017Alle King Gizzard & The Lizard Wizard-albums uit 2017Sinds haar oprichting in 2010 is de Australische psychedelische garagerockband King Gizzard & The Lizard Wizard bekend k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BenBois, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Croezen (43 artikelen)
Laatste update: 19-06-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.