Grammofoonplaten digitaal opnemen

Grammofoonplaten digitaal opnemen Veel mensen hebben oude grammofoonplaten, lp's of singeltjes van hun favoriete artiesten en sterren van vroeger. Maar een pick-up is vaak niet meer voor handen, zowel is het dan alleen maar mogelijk om ze thuis te beluisteren. Door uw platen digitaal op te nemen thuis met uw PC is het mogelijk om uw oude muziek met vaak jeugdherinneringen af te spelen op hedendaagse apparatuur zoals uw PC, iPod, cd player en/of dvd player. Wel zijn er een paar zaken die u moet aanschaffen om dit te kunnen doen. Tegenwoordig is muziek gedigitaliseerd en wordt beluisterd met benodigde apparatuur maar er is een tijd geweest en dit is eigenlijk niet eens zo heel lang geleden dat de muziek op grammofoonplaten werd opgenomen, op langspeelplaten (lp's) of op kleinere platen de singeltjes. Veel mensen bezitten nog oude platen met muziek van vroeger, die bij het beluisteren veel jeugdherinneringen naar boven brengen. Maar tegenwoordig hebben niet veel mensen nog een pick-up in huis. Er bestaat de mogelijkheid om uw oude muziek te digitaliseren zodat u het kunt beluisteren op hedendaagse apparatuur zoals uw PC, iPod, cd player en/of dvd player.

Wat heb ik nodig

Om uw oude grammofoonplaten te kunnen digitaliseren met uw pc zijn er dingen belangrijk om te weten. Uw PC moet een kwalitatief goede geluidskaart hebben, een pick-up of platenspeler met versterker/voorversterker, het beste is om een platenspeler te kopen met usb aansluiting. Ook heeft u een muziekbewerkingsprogramma nodig.

Usb-platenspeler

Het meest eenvoudig is om een platerspeler met usb aansluiting te kopen, deze zijn niet echt duur (vanaf +/- 60 euro). De usb-platenspeler kan rechtstreeks op uw PC worden aangesloten.

Originele platenspeler

De oude pick-up of originele platenspeler moet goed worden nagekeken en schoon gemaakt worden, de pick-upnaald vernieuwen voor beter geluidskwalitieit. Let vooral op de conditie van de riem die de draaitafel aandrijft anders zou het kunnen dat de plaat meer of minder hard rond draaid en de muziek niet op de juiste toerental wordt afgedraaid. Een lp wordt afgedraaid op 33 toeren en een singeltje op 45 toeren. Er zijn platenspelers waar u kunt zien of de draaitafel exact de juiste toeren draaid mbv een rand met een blok patroon bij het juist aantal toeren.

Versterker/voorversterker

Test van te voren de geluidskwaliteit van de versterker, ook belangrijk is dat de stekkers nog in goede conditie verkeren om een goede geluidskwaliteit te waarborgen. Bij twijfel nieuwe stekkers kopen. Er bestaan ook platenspelers met ingebouwde versterker/voorversterker. Belangrijk om gezoem en gebrom te voorkomen kunt u de versterker/voorversterker beter aarden met een aardlichtstekkeraansluiting. Sluit nu met de juiste stekkers de versterker/voorversterker aan op uw pc.

Muziekbewerkingsprogramma

Eerst moet er een muziekbewerkingsprogramma op uw pc worden geinstalleerd waarmee u het signaal wat naar de pc wordt gestuurd kan verwerken. Ook bestaat er vaak de mogelijkheid dat u naderhand de muziek nog kan bewerken op uw pc. Een goede geluidskaart heeft veel invloed op de kwaliteit van het geluid.

Nu kan er worden opgenomen, het overzetten van muziek van platen naar uw pc is vaak tijdrovend, ook is het mogelijk om met een muziekbewerkingsprogramma op uw pc naderhand bv een hinderlijke tik weg te filteren, of de hoge tonen iets te versterken. Maar pas op teveel wijzigingen kunnen de geluidskwalitiet niet ten goede komen. Het is leuk om te doen en u kunt blijvend genieten van uw favoriete muziek van vroeger met de mooie jeugdherinneringen.
© 2011 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foto's simpel en snel digitalizerenFoto's simpel en snel digitalizerenBijna iedereen heeft ze nog wel ergens liggen: foto's van vroeger. Het is verstandig deze foto's te digitaliseren voor z…
Muziek van een cd of lp digitaliserenMuziek van een cd of lp digitaliserenHet is tegenwoordig makkelijker dan ooit om je muziekcollectie ergens mee naartoe te nemen en af te spelen, op een lapto…
Hoe oude dia's op computer plaatsen en digitaliseren?Herinner je je die goede oude tijd toen oma en opa hun oude dia's boven haalden? "Wat jammer toch", denken de meeste men…
Wat is je oude platenverzameling waard?Wat is je oude platenverzameling waard?Als je iets maar lang genoeg bewaart, dan zal het ooit iets opleveren. Het verzamelen van oude vinylplaten is daarom bij…

Grooveshark: de gratis online muziek streaming-siteGrooveshark: de gratis online muziek streaming-siteGrooveshark is een website waar je volledig gratis en legaal je favoriete muziek kan upstreamen en beluisteren. Op Groov…
Jane Austen: haar romans en haar leven verfilmdJane Austen: haar romans en haar leven verfilmdDe Engelse schrijfster Jane Austen schreef in haar tijd, in de 19e eeuw, zo'n zeven complete romans. Het werden allemaal…
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.