Wat is je oude platenverzameling waard?
Als je iets maar lang genoeg bewaart, dan zal het ooit iets opleveren. Het verzamelen van oude vinylplaten is daarom bij velen onder ons een geliefde bezigheid. Het is daarbij niet uitgesloten dat er al geruime tijd een schat in onze platenkast sluimert. Want vinyl, het zwarte goud, leent zich niet alleen om naar je favoriete muziek te luisteren. Het is ook een lucratieve investering. Of je voor je oude platenverzameling nog veel geld krijgt, hangt af van veel verschillende factoren. Maar de kwaliteit van de muziek behoort daar meestal niet toe. Veel belangrijker echter is de technische staat van de plaat. Dat geldt voor zowel de schijf alsook voor de hoes. Voor veel verzamelaars is die minstens zo belangrijk. Met onderstaande tips, kan je inschatten hoeveel je platenverzameling waard is.
Inhoud
Vinylplaat heeft nog steeds zijn fans
In gespecialiseerde muziekhuizen en antiquariaten kan je nog zeldzame stukken vinden. Er zijn niet alleen dure platen te bewonderen. Ook curiositeiten zoals bijvoorbeeld de grootste grammofoonplaat ter wereld. Over het thema muziek is in dat soort zaken praktisch alles te vinden:
- van rock en pop;
- klassiek;
- jazz;
- en punk;
- tot Franse chansons.
Maar alles op vinyl. Een van de duurste platen ter wereld is overigens "Yesterday and Today" van de Beatles met de Butcher Cover uit 1966. Die originele cover werd door de platenmaatschappij destijds overgeplakt maar later door verzamelaars weer vervangen. Origineel verpakt, bedraagt de waarde van de plaat ongeveer 22.000
euro.
Vinyl vooral weer populair bij jongeren
In het weekeinde van 16 en 17 april 2016 bezochten meer dan 25.000 verzamelaars de Jaarbeurs in Utrecht. Opmerkelijk druk was het bij de stands van oude grammofoonplaten. En het waren vooral veel jongeren die het vinyl wisten te vinden. Het toont aan dat men in het digitale tijdperk ook weer aandacht heeft voor oude platen.
De waardering van vinylplaten
De passie voor het verzamelen van vinyl grammofoonplaten, maar ook de waardebepaling ervan, is een tijdrovende aangelegenheid. Om erachter te komen of je oude vinylplaten nog iets waard zijn, moet je elke plaat afzonderlijk controleren, bijvoorbeeld in veilingcatalogi of op gespecialiseerde Internetplatforms zoals
discogs.com. Soms bieden antiquariaten waardebepaling als service aan. Maar dat kan voor hen behoorlijk in de papieren lopen. Wat telt is niet alleen de vertolker maar nog veel meer:
- de persing;
- het label;
- het jaar van verschijnen;
- maar vooral de toestand van cover en plaat.
De eerste persing is het meest waard
De eerste persing is onder verzamelaars het meeste waard. Via een zogenaamd “matrix-nummer” dat op de binnenste groef van de plaat is te vinden, kan men dat doorgaans snel te weten komen welke persing het betreft. Maar er zijn vele andere details die waarde-verhogend of ook waarde-verminderend kunnen zijn:
- zoals onder welk label de plaat verschenen is;
- in welk land ze werd geperst;
- of van welke papiersoort de hoes is gemaakt.
In welke fysieke staat verkeert de plaat?
Hoe kan je de fysieke toestand van een grammofoonplaat nu goed inschatten? Wel, er bestaan verschillende waarderingssystemen die de toestand van een vinylplaat beschrijven. "Mint" is de kwalificatie voor de best mogelijke conditie. Maar de regels en voorwaarden voor de verschillende categorieën kunnen soms sterk verschillen. De toestand van plaat en hoes worden overigens altijd afzonderlijk beoordeeld.
Deze artiesten zijn goud waard
Natuurlijk raken bekende internationale sterren als The Beatles en Elvis Presley nooit uit de mode en zijn daarom bijzonder gewild. Sowieso zijn rockplaten uit de jaren '60 en ‘70 zeer populair. Als het om de verkoop gaat, zijn collecties of complete discografieën overigens niet meer waard dan bij afzonderlijke verkoop. Verzamelaars kunnen niets doen met een complete discografie omdat ze meestal zelf al de meeste nummers bezitten en nog slechts enkele exemplaren nodig hebben.
Platenverzameling als investering
Hoe snel stijgen of dalen de prijzen? "Dat een waardevolle plaat plotseling niets meer waard is, gebeurt eigenlijk nooit. Integendeel, de prijzen van rariteiten stijgen continu, maar vaak wel erg traag. Speculanten loeren op zogenaamde “independent-bands”, die slechts oplagen van enige honderden stuks hebben. Daarbij kan je relatief snel winst maken. Voor 20 euro inkopen en als de band zich goed bewijst, bijvoorbeeld na enkele maanden weer verkopen voor 50 euro.
Een koper vinden
Bekende artiesten krijg je zeer goed verkocht in een antiquariaat. Maar reken er niet op dat de handelaar jou de maximale prijs betaalt omdat hij uiteraard al denkt aan het doorverkopen ervan. Lucratieve maar ook tijdrovender zijn platenbeurzen en online veilinghuizen. Hier vind je ook eerder een koper voor onbekende artiesten. Online beurzen maken het ook mogelijk om een prijs te vragen die boven de marktwaarde ligt. Dan kan je bluffen en hopen dat een liefhebber toch jouw prijs betaalt.