InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > Wat is je oude platenverzameling waard?

Wat is je oude platenverzameling waard?

Wat is je oude platenverzameling waard? Als je iets maar lang genoeg bewaart, dan zal het ooit iets opleveren. Het verzamelen van oude vinylplaten is daarom bij velen onder ons een geliefde bezigheid. Het is daarbij niet uitgesloten dat er al geruime tijd een schat in onze platenkast sluimert. Want vinyl, het zwarte goud, leent zich niet alleen om naar je favoriete muziek te luisteren, maar het is ook een lucratieve investering. Met onderstaande tips, kan je de waarde van je platenverzameling inschatten.

Inhoud


Vinylplaat heeft nog steeds zijn fans

In gespecialiseerde muziekhuizen en antiquariaten kan je nog zeldzame stukken vinden. Er zijn niet alleen dure platen te bewonderen, ook curiositeiten zoals bijvoorbeeld de grootste grammofoonplaat ter wereld. Over het thema muziek is in dat soort zaken praktisch alles te vinden:
 • van rock en pop;
 • klassiek;
 • jazz;
 • en punk;
 • tot Franse chansons.

Maar alles op vinyl. Een van de duurste platen ter wereld is overigens "Yesterday and Today" van de Beatles met de Butcher Cover uit 1966. Die originele cover werd door de platenmaatschappij destijds overgeplakt maar later door verzamelaars weer vervangen. Origineel verpakt, bedraagt de waarde van de plaat ongeveer 22.000 euro.

Vinyl vooral weer populair bij jongeren

In het weekeinde van 16 en 17 april 2016 bezochten meer dan 25.000 verzamelaars de Jaarbeurs in Utrecht. Opmerkelijk druk was het bij de stands van oude grammofoonplaten. En het waren vooral veel jongeren die het vinyl wisten te vinden. Het toont aan dat men in het digitale tijdperk ook weer aandacht heeft voor oude platen.

De waardering van vinylplaten

De passie voor het verzamelen van vinyl grammofoonplaten, maar ook de waardebepaling ervan, is een tijdrovende aangelegenheid. Om erachter te komen of je oude vinylplaten nog iets waard zijn, moet je elke plaat afzonderlijk controleren, bijvoorbeeld in veilingcatalogi of op gespecialiseerde Internetplatforms zoals discogs.com. Soms bieden antiquariaten waardebepaling als service aan. Maar dat kan voor hen behoorlijk in de papieren lopen. Wat telt is niet alleen de vertolker maar nog veel meer:
 • de persing;
 • het label;
 • het jaar van verschijnen;
 • maar vooral de toestand van cover en plaat.

De eerste persing is het meest waard

De eerste persing is onder verzamelaars het meeste waard. Via een zogenaamd “matrix-nummer” dat op de binnenste groef van de plaat is te vinden, kan men dat doorgaans snel te weten komen welke persing het betreft. Maar er zijn vele andere details die waarde-verhogend of ook waarde-verminderend kunnen zijn:
 • zoals onder welk label de plaat verschenen is;
 • in welk land ze werd geperst;
 • of van welke papiersoort de hoes is gemaakt.

In welke fysieke staat verkeert de plaat?

Hoe kan je de fysieke toestand van een grammofoonplaat nu goed inschatten? Wel, er bestaan verschillende waarderingssystemen die de toestand van een vinylplaat beschrijven. "Mint" is de kwalificatie voor de best mogelijke conditie. Maar de regels en voorwaarden voor de verschillende categorieën kunnen soms sterk verschillen. De toestand van plaat en hoes worden overigens altijd afzonderlijk beoordeeld.

Deze artiesten zijn goud waard

Natuurlijk raken bekende internationale sterren als The Beatles en Elvis Presley nooit uit de mode en zijn daarom bijzonder gewild. Sowieso zijn rockplaten uit de jaren '60 en ‘70 zeer populair. Als het om de verkoop gaat, zijn collecties of complete discografieën overigens niet meer waard dan bij afzonderlijke verkoop. Verzamelaars kunnen niets doen met een complete discografie omdat ze meestal zelf al de meeste nummers bezitten en nog slechts enkele exemplaren nodig hebben.

Platenverzameling als investering

Hoe snel stijgen of dalen de prijzen? "Dat een waardevolle plaat plotseling niets meer waard is, gebeurt eigenlijk nooit. Integendeel, de prijzen van rariteiten stijgen continu, maar vaak wel erg traag. Speculanten loeren op zogenaamde “independent-bands”, die slechts oplagen van enige honderden stuks hebben. Daarbij kan je relatief snel winst maken. Voor 20 euro inkopen en als de band zich goed bewijst, bijvoorbeeld na enkele maanden weer verkopen voor 50 euro.

Een ​​koper vinden

Bekende artiesten krijg je zeer goed verkocht in een antiquariaat. Maar reken er niet op dat de handelaar jou de maximale prijs betaalt omdat hij uiteraard al denkt aan het doorverkopen ervan. Lucratieve maar ook tijdrovender zijn platenbeurzen en online veilinghuizen. Hier vind je ook eerder een koper voor onbekende artiesten. Online beurzen maken het ook mogelijk om een prijs te vragen die boven de marktwaarde ligt. Dan kan je bluffen en hopen dat een liefhebber toch jouw prijs betaalt.
© 2015 - 2018 Ter-info, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Grammofoonplaten onderhouden voor de beste geluidsweergaveGrammofoonplaten onderhouden voor de beste geluidsweergaveVet en stof belemmeren vaak een goede geluidsweergave van een grammofoonplaat. Een echte muziekliefhebber weet dan ook d…
Kopen en verkopen van platen en singlesKopen en verkopen van platen en singlesEr is steeds meer belangstelling voor elpee's. Oude platen kunnen nog veel geld opleveren. Er zijn verschillende aspecte…
Verschillende plankenvloerenDe plankenvloer blijft de meest gebruikte vloersoort voor de hogere verdiepingen van een woning. Terwijl de parketvloer…
Geluidsdragers: de grammofoonplaatGeluidsdragers: de grammofoonplaatToen Thomas Alva Edison in 1877 als eerste geluid wist op nemen en weer af spelen, begon de geschiedenis van de geluidsd…
Komt de langspeelplaat terug?Komt de langspeelplaat terug?De letters LP roepen meteen een associatie op met het woord langspeelplaat. Bij de letters CD is het heel moeilijk de ei…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Wat is je oude platenverzameling waard?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Paul van de Velde, 19-11-2017 00:01 #4
Bezit een paar duizend vinyl platen van singles tot Maxi singles 33 en 45 toeren + LP s.
Voorbeeld: wat is de waarde van de hierna volgende vinyl platen?
1) Harry James Classics (2 LP s) CBS 88145 ( CBS 52367 + CBS 52838) Produced by. Renaud in nieuwe staat.
2 THE CHAPLIN BAND - 052 CRY 26030 YZ 3CRYSTAL- SUPER MAXI SINGLE (45T) Madmen's Discotthèque Part 1&2 made in Germany, in nieuwe staat, slechts 2X gespeeld!.
3) UNDER GROUND OPNAME Maxi Single 45T. "DISCO" 1986 met o.a. Wats the color of money en andere bekende muziek.
geen vermeldingen alleen "A zijde met gele sticker en B zijde met rode sticker, hoes wit/rood, in nieuwe staat!

Anita Jonker, 19-08-2017 10:44 #3
Ik heb een album met 7 elpees van hms pinafore, een mist er, komt uit middlesex Engeland en vraag me af wat het waard is. Hoop dat ik een antwoord krijg kan er op Google niets over vinden. mvg

Ben Huysmans, 03-08-2017 12:37 #2
Heb op zolder van mijn grootmoeder heel wat platen gevonden van haar collectie, oa. Verdi en Strauss en nog andere platen van bekende. Vooral Duits en Franse. Ik denk dat het hierom een serieuze meerwaarde gaat van platen en veel zijn nog in heel goede staat.

Waar kan ik ermee terecht om de waarde van deze platen in te schatten?

mvg Ben,

De Donder, 23-09-2016 07:56 #1
Beste,
Ik heb de gehele Elvis Presley lp-collectie zonder 1 krasje en in originele staat. Ik had graag de waarde geweten.

Infoteur: Ter-info
Laatste update: 01-11-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Schrijf mee!