Wat is je oude platenverzameling waard?

Wat is je oude platenverzameling waard? Als je iets maar lang genoeg bewaart, dan zal het ooit iets opleveren. Het verzamelen van oude vinylplaten is daarom bij velen onder ons een geliefde bezigheid. Het is daarbij niet uitgesloten dat er al geruime tijd een schat in onze platenkast sluimert. Want vinyl, het zwarte goud, leent zich niet alleen om naar je favoriete muziek te luisteren. Het is ook een lucratieve investering. Of je voor je oude platenverzameling nog veel geld krijgt, hangt af van veel verschillende factoren. Maar de kwaliteit van de muziek behoort daar meestal niet toe. Veel belangrijker echter is de technische staat van de plaat. Dat geldt voor zowel de schijf alsook voor de hoes. Voor veel verzamelaars is die minstens zo belangrijk. Met onderstaande tips, kan je inschatten hoeveel je platenverzameling waard is.

Inhoud


Vinylplaat heeft nog steeds zijn fans

In gespecialiseerde muziekhuizen en antiquariaten kan je nog zeldzame stukken vinden. Er zijn niet alleen dure platen te bewonderen. Ook curiositeiten zoals bijvoorbeeld de grootste grammofoonplaat ter wereld. Over het thema muziek is in dat soort zaken praktisch alles te vinden:
 • van rock en pop;
 • klassiek;
 • jazz;
 • en punk;
 • tot Franse chansons.

Maar alles op vinyl. Een van de duurste platen ter wereld is overigens "Yesterday and Today" van de Beatles met de Butcher Cover uit 1966. Die originele cover werd door de platenmaatschappij destijds overgeplakt maar later door verzamelaars weer vervangen. Origineel verpakt, bedraagt de waarde van de plaat ongeveer 22.000 euro.

Vinyl vooral weer populair bij jongeren

In het weekeinde van 16 en 17 april 2016 bezochten meer dan 25.000 verzamelaars de Jaarbeurs in Utrecht. Opmerkelijk druk was het bij de stands van oude grammofoonplaten. En het waren vooral veel jongeren die het vinyl wisten te vinden. Het toont aan dat men in het digitale tijdperk ook weer aandacht heeft voor oude platen.

De waardering van vinylplaten

De passie voor het verzamelen van vinyl grammofoonplaten, maar ook de waardebepaling ervan, is een tijdrovende aangelegenheid. Om erachter te komen of je oude vinylplaten nog iets waard zijn, moet je elke plaat afzonderlijk controleren, bijvoorbeeld in veilingcatalogi of op gespecialiseerde Internetplatforms zoals discogs.com. Soms bieden antiquariaten waardebepaling als service aan. Maar dat kan voor hen behoorlijk in de papieren lopen. Wat telt is niet alleen de vertolker maar nog veel meer:
 • de persing;
 • het label;
 • het jaar van verschijnen;
 • maar vooral de toestand van cover en plaat.

De eerste persing is het meest waard

De eerste persing is onder verzamelaars het meeste waard. Via een zogenaamd “matrix-nummer” dat op de binnenste groef van de plaat is te vinden, kan men dat doorgaans snel te weten komen welke persing het betreft. Maar er zijn vele andere details die waarde-verhogend of ook waarde-verminderend kunnen zijn:
 • zoals onder welk label de plaat verschenen is;
 • in welk land ze werd geperst;
 • of van welke papiersoort de hoes is gemaakt.

In welke fysieke staat verkeert de plaat?

Hoe kan je de fysieke toestand van een grammofoonplaat nu goed inschatten? Wel, er bestaan verschillende waarderingssystemen die de toestand van een vinylplaat beschrijven. "Mint" is de kwalificatie voor de best mogelijke conditie. Maar de regels en voorwaarden voor de verschillende categorieën kunnen soms sterk verschillen. De toestand van plaat en hoes worden overigens altijd afzonderlijk beoordeeld.

Deze artiesten zijn goud waard

Natuurlijk raken bekende internationale sterren als The Beatles en Elvis Presley nooit uit de mode en zijn daarom bijzonder gewild. Sowieso zijn rockplaten uit de jaren '60 en ‘70 zeer populair. Als het om de verkoop gaat, zijn collecties of complete discografieën overigens niet meer waard dan bij afzonderlijke verkoop. Verzamelaars kunnen niets doen met een complete discografie omdat ze meestal zelf al de meeste nummers bezitten en nog slechts enkele exemplaren nodig hebben.

Platenverzameling als investering

Hoe snel stijgen of dalen de prijzen? "Dat een waardevolle plaat plotseling niets meer waard is, gebeurt eigenlijk nooit. Integendeel, de prijzen van rariteiten stijgen continu, maar vaak wel erg traag. Speculanten loeren op zogenaamde “independent-bands”, die slechts oplagen van enige honderden stuks hebben. Daarbij kan je relatief snel winst maken. Voor 20 euro inkopen en als de band zich goed bewijst, bijvoorbeeld na enkele maanden weer verkopen voor 50 euro.

Een ​​koper vinden

Bekende artiesten krijg je zeer goed verkocht in een antiquariaat. Maar reken er niet op dat de handelaar jou de maximale prijs betaalt omdat hij uiteraard al denkt aan het doorverkopen ervan. Lucratieve maar ook tijdrovender zijn platenbeurzen en online veilinghuizen. Hier vind je ook eerder een koper voor onbekende artiesten. Online beurzen maken het ook mogelijk om een prijs te vragen die boven de marktwaarde ligt. Dan kan je bluffen en hopen dat een liefhebber toch jouw prijs betaalt.
© 2015 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Komt de langspeelplaat terug?Komt de langspeelplaat terug?De letters LP roepen meteen een associatie op met het woord langspeelplaat. Bij de letters CD is het heel moeilijk de ei…
Vinyl LP's: kwaliteit, charme & waarde van oude platenVinyl LP's: kwaliteit, charme & waarde van oude platenVinylplaten lijken voor de jonge generatie die vertrouwd is met iPod, wel een relikwie uit een ver muzikaal verleden. To…
Grammofoonplaten onderhouden voor de beste geluidsweergaveGrammofoonplaten onderhouden voor de beste geluidsweergaveVet en stof belemmeren vaak een goede geluidsweergave van een grammofoonplaat. Een echte muziekliefhebber weet dan ook d…
Online tweedehands vinylplaten kopenOnline tweedehands vinylplaten kopenVinyl is weer helemaal in! Het blijft echter redelijk duur om veel platen te kopen, daarom kiezen veel mensen om tweedeh…

Benefietliedjes voor het goede doel: typisch Brits fenomeenBenefietliedjes voor het goede doel: typisch Brits fenomeenAls in december 1984 de liefdadigheidsgroep Band Aid bovenaan de Britse hitparade staat met ‘Do they know it’s Christmas…
De "jukebox" van John Lennon; van welke muziek hield hij?De "jukebox" van John Lennon; van welke muziek hield hij?In 1989 werd bij een Beatles memorabiliaveiling een draagbare jukebox verkocht voor 2500 pond. Deze jukebox was een KB D…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 11-06-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.