Online tweedehands vinylplaten kopen

Online tweedehands vinylplaten kopen Vinyl is weer helemaal in! Het blijft echter redelijk duur om veel platen te kopen, daarom kiezen veel mensen om tweedehands vinyl te kopen. Via het internet kan je proberen platen op de kop tikken voor een fractie van de prijs. Er bestaan verschillende websites waar je online tweedehandse vinylplaten kan kopen. Maar ook offline kan je af en toe een koopje doen. In 2009 verkochten muziekwinkels 95 procent cd's en 5 procent vinyl. Tegenwoordig is deze verhouding veranderd in het voordeel van vinyl. Er wordt steeds meer vinyl gekocht ten opzichte van cd's (30/70), terwijl de digitale markt natuurlijk drukt op de verkoop van beide producten. Er bestaat dus nog zeker een fysieke markt voor vinyl, mogelijkheden genoeg om LP's aan te schaffen.

Online tweedehandse vinyl kopen

Algemene websites voor tweedehands spullen

Op sommige algemene tweedehands websites zoals bijvoorbeeld Ebay of marktplaats.nl kan je af en toe vinyl kopen. Je vindt er ook soms meldingen over collecties die in één keer verkocht worden.

Grote verdelers

Grote verdelers van nieuwe vinyl zijn websites als Amazone en Bol.com, de lijst is natuurlijk nog veel langer. Als je op zoek wil gaan naar nieuwe platen kan je op bijna elke website van een winkel die muziek verkoopt terecht.

Discogs

Discogs is een webwinkel/sociaal netwerk waar je tweedehands platen kan verhandelen. Je kan er ook je eigen collectie bijhouden en updates vragen over bepaalde producten. Maak je eigen watchlist om een email te krijgen wanneer platen daarvan te koop staan. Zelf kan je natuurlijk ook platen verkopen op de website. Maak correcte afspraken met wie je handelt en informeer goed voor je iets aankoopt. Op discogs vind je vaak de laagste prijzen voor tweedehands vinyl, omdat er zoveel mensen deel uit maken van het netwerk. Ook cd's en cassettes kan je aankopen op discogs.

Waarom van één verdeler kopen?
Druk je verzendingskosten door al je platen van één iemand te kopen. Met grote aankopen kan je redelijk goedkoop mooie vinyl verkrijgen. Als de selectie van platen verdeeld wordt over meerdere verkopers, moet je telkens verzendingskosten betalen. Op die manier kan het alsnog duur uitvallen.

Waarop letten bij de aankoop?
Er zijn verschillende gradaties om aan te duiden in welke staat de plaat is. Wanneer de plaat in mindere staat is, zal hij uiteraard minder waard zijn. Een plaat in slechte staat is minder waard dan 5 procent van zijn huidige waarde in perfecte staat.
  • Mint (M) - perfecte staat, bijna onbespeeld (+- 100% waarde)
  • Near Mint (MN) - bijna perfect, bespeeld maar geen enkel spoor van gebruik (+- 100% waarde)
  • Very Good Plus (VG+) - zeer goede staat plus (+- 50% waarde)
  • Very Good (VG) - in goede staat (+- 25% waarde)
  • Good (G) - in degelijk staat (+- 15% waarde)
  • Poor (P) - in slechte staat (< 5% waarde)

Offline vinyl kopen

In de winkel

In de meeste grote steden vind je enkele platenwinkels. Deze zijn gespecialiseerd en bieden vaak de optie om nummers te beluisteren in de winkel. Een plaat gaan kopen is voor veel liefhebbers echt een gebeuren dankzij de sfeer. Zoekend in de dozen een juweeltje op de kop tikken is hemels voor echte fans.

Op de rommelmarkt

Op sommige rommelmarkten vind je ook nog vinyl. Dit zijn vaak oudere platen, maar er kan af en toe een echte klassieker tussen zitten.
Sommige marktkramers bieden de optie om hun hele collectie in één keer op te kopen, met een flinke korting natuurlijk. Als je er genoeg van afweet, kan je daar dus misschien wel eens je kans gaan slaan.

Via de krant

Regelmatig verschijnen er wel eens zoekertjes in de krant van mensen oude platen gratis weggeven of verkopen. Er zal niet altijd iets tussen zitten wat je leuk vindt, en je kan er wel eens naast grijpen ook, maar toch kan je af en toe geluk hebben.

Van dj's of verzamelaars

Echte verzamelaars verkopen soms een deel van hun repertoire omdat ze de nummers beu zijn, of om met het geld nieuwe platen te gaan kopen. Via sociale media kan je zo af en toe in contact komen met iemand die een uitverkoop houdt. Omdat het tweedehands vinyl is kan je er koopjes doen.
© 2015 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vinyl LP's: kwaliteit, charme & waarde van oude platenVinyl LP's: kwaliteit, charme & waarde van oude platenVinylplaten lijken voor de jonge generatie die vertrouwd is met iPod, wel een relikwie uit een ver muzikaal verleden. To…
Wat is je oude platenverzameling waard?Wat is je oude platenverzameling waard?Als je iets maar lang genoeg bewaart, dan zal het ooit iets opleveren. Het verzamelen van oude vinylplaten is daarom bij…
Platenwinkels in AmsterdamElpeewinkels zullen er waarschijnlijk altijd blijven. De nostalgie van het draaien van een plaat, het schoonmaken en opz…
Kiezen en kopen van de beste stijltang/straightenerJe hebt besloten een stijltang te kopen, maar waar moet je beginnen te zoeken? Wat is de beste stijltang? Er zijn zoveel…

Claudia de Breij: Mag ik dan bij jouClaudia de Breij: Mag ik dan bij jouVoor haar theatervoorstelling ‘Hete vrede’ schrijft Claudia de Breij als openingslied ‘Mag ik dan bij jou’. Het lied gaa…
Beroemde zwarte paardenBeroemde zwarte paardenDe meeste paarden die je overal ziet hebben een bruine kleur, maar weinig paarden zijn zwart. Toch zijn paarden in boeke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Saragraphika, Pixabay
  • http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2014/Record-Store-Day/RSD14--hoe-gaat-het-met-de-platenzaken-.html
Bieraait (45 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.